Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

ВІдродження кримськотатарських селищ - перелік об\єктів

18-10-2007 18:43 // // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1192722202.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Сімферополь. 18 жовтня. УНІАН. Кримськотатарська громадська організація «Койдешлер» («Односельці») має намір вимагати від влади виділення землі для відтворення довоєнних національних сіл у Криму.

Про це на прес-конференції в Сімферополі повідомив лідер організації «Койдешлер» Ібраїм ВОЄННИЙ, передає УНІАН.

За словами І.ВОЄННОГО, з моменту повернення кримських татар влада створює непереборні перешкоди для їхнього поселення в місцях довоєнного проживання. Проте кримські татари в стихійному порядку «ламали перепони» і поверталися до себе на батьківщину, багато хто «змушений вдатися до самозахватів», що призвело до появи селищ компактного проживання. Разом з тим, кримські татари, які повернулися, подавали заяви до органів влади про виділення земельних ділянок, більшість яких до теперішнього часу не розглянуто.

Сьогодні, заявляє І.ВОЄННИЙ, продовжує розвиватися тенденція до повернення в «рідні села» з тим, щоб відродити свої традиції, культуру, звичаї і рідну мову. Так, створюються ініціативні групи з числа депортованих громадян, які хочуть відродити свої етнічні села. Ці ініціативні групи організовують схід громадян з числа уродженців цих сіл та їхніх нащадків, проводять збори, на яких ухвалюють колективні рішення щодо відродження своїх сіл.


За словами І.ВОЄННОГО, в першу чергу кримські татари мають намір вимагати відтворення кримськотатарських сіл Ай-Серез (с. Морське, Судакський регіон), Біюк-Ламбат (Малий Маяк, Алушта), Дегирмінкой (с. Запрудне, Алушта) і Черкез-Кермен (с. Крєпкоє, Бахчисарайський район).

Як зазначив І.ВОЄННИЙ, прихильники організації «Койдешлер» більше не спостерігатимуть зі сторони, як масово виділяється земля комерційним фірмам, а проблеми депортованих не розв`язуються. З цією метою вони «вимагатимуть від влади виділення земельних масивів у районі колишніх національних сіл для створення так званих сіл-супутників». При цьому він зазначив, що у них немає претензій до місцевих жителів, які обжилися в кримськотатарських будинках, і ніхто не вимагатиме повернення будинків.


В Сімферополі, перед будівлею Ради міністрів АРК, відбувся мітинг прихильників організації «Койдешлер», в якому взяли участь близько 70-100 чоловік. Мітинг пройшов під гаслами: «Вимагаємо реєстру виділених земельних ділянок», «Койдешлер» за справедливість!», «Поверніть наші будинки», «Ні земельній дискримінації» тощо.


Учасники мітингу закликали співвітчизників вимагати від влади виділення земельних ділянок для відродження своїх сіл і ухвалення законів України про реституцію і про реабілітацію кримськотатарського народу та інших громадян, репресованих за національною ознакою.


Обговорити цю новину у форумі

18-10-2007 18:43 // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1192722202.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Жанна Барышникова, «Цензор.НЕТ»: Почти революционно! Возмущенные гурзуфцы снесли ворота "Артека"
Нариман Джелял: Рискнув, пригубим ли мы шампанского?
CENT - официальный сайт поддержки Игоря Коктыша: Балаклавский суд против белорусского диссидента.
Марина Мануш: Дневник психиатра. «Из истории бизнес-заболеваний».
Юрій Тимощук: Що і хто святкує у Севастополі
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською