Студентське життя :: Було б смішно, якби не було так страшно 12.03.07

       Intro

На зимових канікулах пощастило потрапити на школу по сучасній фізиці в м. Дубна (дві години їзди електричкою від Москви). Дубненська Школа - це коли приїжджають десь з п'ятдесят старшокурсників, аспірантів, молодих співробітників з країн СНД і протягом тижня професіонали розказують їм про якийсь виділений напрямок в науці. Студентів поселяють в готель, їм видають певну суму грошей на харчування, оплачують проїзд. Коротше, дуже класна річ.

Мені давно було дуже цікаво взнати, що думають прості росіяни про продавців кавказької національності. Невже це справді така велика проблема?  І саме на Школі я могла почути відповідь хоча б від кількох громадян РФ.

 

          Уривки розмов

Шанс поспілкуватися випав в перший же день: мене поселили з дівчинкою з МГУ, корінною москвичкою. В перший же вечір вона після десь чотирьох ввічливих питань (чи не хочу я кефіру, правда ж, красивий вигляд з вікна, коли ми завтра прокидаємося, тощо) задала мені питання: "А ты за Ющенко или за Януковича?" Я їй більш-менш розповіла про свою громадянську позицію, а далі розмова потекла сама собою. Скільки дають стипендії, які курси вивчають, який у них гуртожиток... І тут посередині розмови вона говорить: "А на экономическом учатся одни блатные хачики... ну и другие блатники..."
 "Да? А вообще, кавказцы, они тебя беспокоят?"
 "Да еще как! Каждый раз, когда захожу на рынок, а они стоят лепечут что-то по-своему, стаёт страшно - вдруг я сейчас что-то не так скажу, а они все набросятся на меня... их же много, а я одна... Я как бы понимаю, что это только чуство, но все равно страшно... "

Через кілька днів двоє її одногрупників зайшли до нас в гості. Ми почали розмовляти, і я, природньо, теж задала питання про кавказців.
 Смуглий хлопець з іменем Сердар мені відповів: "Да что там кавказцы - московские менты намного хуже. Вот папин знакомый недавно вышел без паспорта в соседний дом за хлебом - ну ведь в соседний дом же! - так его поймали, побили, да так, что пришлось потом делать протез коленной чашечки."
 Хлопець, родом з нафтового містечка в Сибіру, який четвертий рік живе в гуртожитку, сказав:
"Да это все фигня, московские менты - это проблема. Хотя тоже не такая уж большая: если несешь пакет с драпом, то за 500 баксов они тебя отпустят. Но ведь не всегда несешь с собой баксы, когда идешь с травой."

В останній вечер я розмовляла з двома п'ятикурсниками з Петербурга, назвемо їх Діма і Даша, і дівчиною з Саратова, назвемо її Катя. Спочатку ми розмовляли про стипендію та інші насущні проблеми, а потім я задала питання про кавказців. Діма і Даша були одногрупниками, мабуть вони вже давно "дружать". Я запам'ятала найбільш яскраві уривки їхньої розмови.
 
 Даша: "Да они понаехали тут, сидят арбузами торгуют... Я, когда на базар иду, всегда стараюсь покупать арбузы у русских - у них лучше. Только когда, к сожалению, к русскому очередь, приходится покупать у кавказца."
 Діма: "Неужели лучше у русского алкаша покупать?"
 Даша: "Русских алкашей не бывает!"

 Даша: "Да эти кавказцы понаехали тут, занимают рабочие места, потом тянут сюда свою семью и живут на наши деньги. И кроме того, они ведь приехали распостранять свою культуру. Ходят, там, в парандже... "
Діма:  "Так ты не ходи!"
Даша: "И у них четыре жены..."
Діма: "Так не иди четвертой!"
Даша: "Они нормально разговаривать не умеют!"
Діма: "Так ти арбуз пришла покупать или разговаривать с ними?"
Катя: "Ничего ты не понимаешь, ти ведь не девушка! Вот когда приходит симпатичная девушка на рынок, так они на нее смотрят, так смотрят, что-то говорят по-своему, а потом кричат: "Эй, девушка!"
Даша: "Да, да... Я уже на рынок боюсь ходить из-за этого, почти не хожу, только вот за арбузами приходится".

Даша: "Одни придурки сюда приехали, их всех надо выслать домой."
Діма: "А что, в России своих придурков мало?"
Даша: "Но это ж наши, российские. А всех остальных надо выгнать, нам ведь наших хватает."

Даша: "Чего они к нам приезжают? Пусть сидят, дома работают."
Діма: "Но ты же хочешь поехать учиться и даже работать в Европу?"
Даша: "Хочу... Но как-бы... это ведь совсем другое!"

Катя (з характерними наголосами): "И во-обще у них ни-какой культуры нету."

Хлопця можна було б вважати тверезомислячим петербургцем, якби він не був... євреєм.

 

Чому  так сталося?

В усіх трьох дівчат було видно впевненість в тому, що вони є корінними росіянками. Що, може,  держава і не підтримує їх у дрібницях (малі стипендії, зарплати), але у принципових справах (якщо з країни будуть виганяти всіх чужих) вони ніколи не опиняться по той бік барикад.  Одним словом: "Россия - для россиян, а я - уж точно россиянин".

А у хлопців такої впевненості не було, бо двоє з них належать далеко не до мажорних національних груп, а третій живе у гуртожитку і повинен думати, як собі заробити на життя. Коли людина боїться, що її завтра оголосять чужим, або що доведеться жити на вулиці, то вона вже не буде бездумно вірити газетам.

 

---

  Ну що, прочитали? Тепер можете ввечері зі спокійною совістю іти до сусіда та розповідати йому про дурнуватих москалів, у яких замість мозку телеприймач. Потім, мабуть, дістанете почату пляшку  рідної "Smirnoff" і розвинете тему глибше. Залежно від вашого відношення до осіб кавказької національності, прийдете або до висновку, що росіяни наївно вірять у все що пишуть газети, або що чеченці справді добряче псують життя росіянам. 
  Далі перейдете на проблему арабів в Україні, вирішите, що вони ображають та зваблюють ваших дівчат; що приїжджають на заробітки одні нездари та дурні, яким би тільки випити, переспати та побитися; що якби їх всіх вигнати, то кримінальна обстановка відразу б покращилася, а потім і решта життя б налагодилася.
  Після такої приємної щирої розмови ляжете спати твердо впевнені: понаїхали тут всякі і заважають нормально жити корінному населенню. І будете спати спокійним сном наївного дурня. Бо думаючій людині буде дивно:
невже смуглий продавець на базарі може більше нашкодити країні ніж рідний олігарх у Верховній Раді?


Cтатті на суміжні тематики:

"Бритоголові вийшли на тропу війни"

"Україна: шляхами націоналізмів"

"Як ми себе називатимемо в майбутньому: українці, чи украінци?"

"Хто наступний у списку?"

"Националисты всех стран – объединяйтесь!"




  Версія для друку Nyuta
 Оцінка: (3.92) Кількість коментарів: 16
<<:
Можливість оцінювати статтю доступна лише зареєстрованим читачам ;)
:>>
  Додати коментар

Назвіться*:
E-mail:
-> повторіть надпис*:
  Критик: Хвілософ 19:31 16.03.07
2 Nyuta_: Чесно скажу, кепська. Можливо я тугий, але так і не зміг зрозуміти генеральну тему висвітлену в матеріалі, а якщо вона була, то дуже сильно суперечила зазначеним інтерв"ю. А кінцівка взагалі не була потрібна. Одним словом - кепсько.
  Критик: hanna 12:44 14.03.07
2 Nyuta_: щодо стипендії - не питала, а от ціни на продукти в Єревані точнісінько такі самі, як і у Києві, а обслуговування в кафе краще. Щодо кордонів, то принаймні з Грузією у Вірменії вільний в"їзд-виїзд. А щодо літаків, ти не думала, що в цю країну ніяким іншим шляхом потрапити не можливо? Залізниця майже не існує, а автошляхи, хоч і нормальні, але по них такі круги накатуєш - гори як ніяк.
  Критик: Comdiv 01:14 13.03.07
2 Nyuta_: порталы новостей не годятся, ведь в интернете может быть всякое и это не говорит о политике государства. Я время от времени смотрел российские новости и не углядел там шовинизма.

А политика "Россия для россиян" (россиян, а не русских!) - это правильно. Но как лозунг не годится, ведь это просто масло масленное. Любое нормальное государство должно быть для своих граждан.
  Критик: Troja 21:24 12.03.07
Думаю, що проблема, вцілому, невирішувана. Як би лояльно не ставилися представники однієї національності до представників іншої, та якщо у їх поведінці є щось типове для них і нериємне для нас (через свою суперечність із нашими нормами), стикнувшися із цим на власному досвіді, ми іншим разом краще обійдемо ті базари, де на дівчат хижо зазирають кавказці тощо. Навіть якщо я, наприклад, не кричу про те, що їх звідси треба повиганяти, почуття мої до них од того не набагато кращі, просто ставлення толерантніше, а можливо,  пасивніше.
  Критик: Nyuta_ 20:48 12.03.07
2 Хвілософ: Сподобалося? :)

2 Taras K: Як на мене, верх бажань самого падлючистого емігранта - вкрасти 100 тисяч і купити будинок, а мінімум бажань рідної сволоти - зайнятися бізнесом і вкрасти пару десятків мільйонів. :)
  Критик: Nyuta_ 20:43 12.03.07
2 hanna: До речі, я теж спілкувалася з одним армянином. Ті люди, що стояли на чолі карабахського конфлікту "Ми за Родину пасть порвем!" зараз якимось божественним чудом  опинилися при владі і заодно при бізнесі. Причому у них монополія на все, навіть на водо- та електро -постачання за принципом : одна сім"я - водопостачання, друга - ввіз бензину в країну, третя - мобільний зв"язок і т.д.
Оскільки війна ще офіційно не закінчилася(лише підписане перемир"я), то з сусідніми країнами закриті кордони і всі товари ввозяться літаками.
Їхня стипендія - це 15 днів поїздити на автобусі на пари(30 квитків). Ціна кг ковбаси - 20 доларів.
Багато людей працюють за кордоном, і сума грошових переказів в Арменію порядку(!) розмірів їх державного бюджету.
  Критик: Nyuta_ 20:36 12.03.07
2 zipitoе: Знаєте, мені здається між нами немає протиріч. Ваші родичі:
а) спілкуються з українцями, можливо самі родом з України, і тому розуміють, що ненавидіти людину тільки тому, що вона родом з однієї країни, а живе в іншій - глупо.
б) у них немає ось цього відчуття "Россия - для россиян, а я - уж точно россиянин".
в) швидше за все вони живуть не в Москві і Пітері, і у них немає такого панічного жаху перед терактами. Коли я їхала в Московському метро, то, чесно кажучи, мені було трохи страшно "А раптом саме сьогодні і саме  тут?". А жити так постійно?

Функція держави  - це направляти народ так, щоб йому добре жилося. В тому числі боротися з реальними проблемами . А тут - придумали ворога, з ним же ї борються, а справжні проблеми лежать невирішеними. І де гарантія,що цей ворог такий страшний, як показується? Уже давно в Інтернеті гуляють відеозаписи, книги, документи про те, що перші теракти в Москві влаштувало ФСБ, щоб роздмухати чеченську війну. Це, звичайно, лише чутки, при нашому рівні техніки можна сфабрикувати що завгодно. Але де гарантія, що так не було? Де гарантія, що правильна офіційна версія?
  Критик: Nyuta_ 20:24 12.03.07
2 Comdiv: Та ні, з почуттям гумору, у тебе все ок :)
Буду відповідати тобі по порядку. Ну, по-перше, на висновки я і не претендую. Абзац "Чому так сталося", як і всяка відповідь на питання "Чому" - лише моя власна думка.
Щодо поваги до читача... Ох... Коли я приїхала до України і почала розповідати своїм друзям про свої враження, зокрема і матеріал для цієї статті, я очікувала відповідей типу: "Ото ж люди помиляються!". Але натомість майже всі говорили: "Ну да, звичайно, чеченці там все взривають, а росіяни повинні їх любити, чи як?" або "Та люди з цих країн дійсно якось до жінок легковажно ставляться, розглядають". А коли я почула від одногрупника фразу "приїхали, зваблюють наших дівчат", у мене чуть стаканчик з чаєм з рук не випав.
І навіть на газеті в коментарях під статтею http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=240 є опис бійки між китайцями та нашими.
Ну і тоді я зрозуміла що в Україні теж є люди, які не люблять "китаців" and co.

Щодо СМІ. Просто зайди на портали новин Російської Федерації. Наша газета аполітична, тому я не буду писати нічого конкретно.
В наших газетах - згідна, мало про арабів. Поки депутати б"ють пики один одному у Верховній Раді, наші шпальти завжди будуть заповнені. :)
  Критик: hanna 20:24 12.03.07
2 zipitoе: я бы так не была категорична в отношении проблемы терроризма в России - корни у неё те же, что и в Испании или в Северной Ирландии - империалистические замашки до добра никогда не доводили.
А вот что касается "А ещё стоит вспомнить резанину в Армении. которая, в принципе, может повториться в России, потому что азеры, чечены и грузины имеют довольно резко выраженные националистические и религиозные принципы... " - ну это уже полное невежество. Те же грузины - такие же христиане, как и русские, только менталитет у них кавказский. А вот насчёт Армении - корни карабахской войны в обычной дурости и недальновидности советских руководителей, которым захотелось видеть красивую географическую карту республик без загогулинок. А последствия этой войны оказались хуже самой войны - межнациональная ненависть армян и азербайджанцев это что-то страшное.
Опять таки, невежество россиян приводит к тому, что рядовые обыватели бояться (или ненавидят) всех без исключения лиц кавказской национальности, например, тех же армян, приезжающих в Москву на заработки, что в свою очередь приводит к тому, что сами армяне чувствуют себя в Москве людьми второго сорта, хотя Армения всегда жила в мире и довольно дружеских отношениях с Россией (возможно, потому что у неё отвоёвывать нечего), и современные армяне, с которыми мне приходилось общаться в Армении, относятся с намного большим уважением к России, чем мы.
  Критик: АЛИСА_В_СТРАНЕ_ЧУДЕС_ 19:22 12.03.07
Тема очень интересная многогранная и при этом совершенно не раскрыта, но самое печальное, мне кажется, в том, что мысли автора по своему, как бы так по-мягче выразиться, субъективизму уходят не дальше чем мысли "тупых россиян" в том виде в каком она хотела их показать. Логика в статье весьма сомнительная, я бы даже сказала очень провокационная, а некоторые места действительно оскорбительные. Я просто уверенна, что после этой статьи будет много банального флуда. Но не стоит считать большое количество комментариев оправданием отсутствию роботы над сатьёй.  
  Критик: zipitoе 15:15 12.03.07
Статья полная чушь. пытаться сделать выводы пообщавшись несколько часов (дней) с российскими студентами (из двух столиц). У меня все родственники в России, и они довольно лояльно относятся к "кепочникам" или "хачам"... Так что как-таковой проблемы нет (у меня родственников человек под 100 вместе со всеми братьями, дядями, тётями и их друзьями, с которыми я общаюсь... так что у меня есть все основания полагать что моя статистика довольно-таки взвешенная, к тому же география раскидана от Москвы и Питера до Липецка-Орла и Мурманска)

Даже если и есть какие-либо националистические поползновения в России, то по-моему они довольно-таки обоснованные: Россия первая в мире страна, которая столкнулась с проблемой терроризма, причём не так как США - один взрыв на 5-10 тыс. человек. А планомерными взрывами метро, железнодорожных станций, автобусов, поездов. И весь этот терроризм пришёл от "хачей", которые непрерывным потоком рвутся в Россию. А ещё стоит вспомнить резанину в Армении. которая, в принципе, может повториться в России, потому что азеры, чечены и грузины имеют довольно резко выраженные националистические и религиозные принципы...
А социально-политическая проблема - когда они получают в России зарплату (увозят к себе) и неуплачивают налоги, но пользуются социальными благами, которые финансируются из налогов россиян.
Правительство выработало национальную идею (выполнило свою основную функцию как государственный орган) - россия для россиян. Нашим "демократам" до такого ещё идти и идти. (они до сих пор не смогли сформировать хоть какую-то мало-мальски объединяющую идею для Украины). То что реализация этой идеи довольно резкая - то это уже детали, по-моему они вызваны тем что Грузия вступила в НАТО, России не к чему иметь возле себя страну-учасницу враждебного по отношению к себе блока.
А по поводу олигархов - то тема довольно уже заезженая... посмотрите на мировую историю, историю развитых стран - там всю политику вершат представители крупного бизнеса, коими представители оранжевой коалиции, если такая ещё существует, не являются.
  Критик: aaaa13 14:53 12.03.07
Да, слава богу у нас основная угроза уличного насилия происходит не от кавказцев или арабов, а от родных украинских парней  в спортивных штанах и барсеткой наполненной семечками.
  Критик: Comdiv 14:10 12.03.07
Мнения россиян по этой проблеме - это интересно, но Вы привели их слишком мало, чтобы подводить статистику и делать выводы. Заключение довольно странное. Откуда такое неуважение к читателю? В выводах чувствуется несколько поверхностное отношение к проблеме. Вы иронично отзываетесь о том, что читатель может прийти к выводу, будто чеченцы хорошенько портят жизнь россиянам. Как Вы думаете, теракты в стране – это серьёзно или мелочь? Ответ на этот вопрос, с моей точки зрения, не зависит от отношения к кавказцам. И откуда возникла такая уверенность, что националистическая ненависть разжигается именно СМИ? («росіяни наївно вірять у все що пишуть газети», «Коли людина боїться, що її завтра оголосять чужим, або що доведеться жити на вулиці, то вона вже не буде бездумно вірити газетам»). Я не замечал в газетах статей с намёком на то, что арабы – это поганцы на нашей земле, тем не менее, как Вы заметили, проблема существует, к счастью не такая большая как в России с кавказцами. Ну и в конце концов Вы промахнулись с названием, да не было б это смешно, даже если и не было б так страшно. Хотя, может это меня с чувством юмора что-то не то?
  Критик: Хвілософ 14:04 12.03.07
Стаття ще б так була нічого, якби не післямова )))
  Критик: Taras K 07:20 12.03.07
Дійсно іноземці, що працюють в Україні (та й у Росії) наврядчи намагаються і можуть їй зашкодити. Тут вони лише працюють, і справами влади не дуже переймаються (що є природнім). Небезпека для української нації, насамперед, ховається в найбагатших олігархах неукраїнського походження (Ахметов, Пінчук, Коломойський, Тарута), які чхали на Україну та дещо бідніших - українського походження (Порошенко), які не чхають, але перш, ніж кудись втрутитись, шукають для себе певну вигоду, за що й гірко розплачуються. Олігархи-неукраїнці фінансово підтримують слуг "Третього Риму" (Янукович, Вітренко - коза }:), якийсь юний шовініст з Донецької облдержамдміністрації), що вершать свою темну справу - нищення України, як суверенної держави.
  Критик: NEW-WAY 02:06 12.03.07
Мда...Але в чомусь таки росіянки були праві.





Вхід
Невірний логін/пароль
Логін:
Пароль:
Реєстрація...
Не пам'ятаю пароль
Запам'ятати логін

Випадкова стаття
Менеск-ON!
Опубліковано: 17.04.08
Автор: Татьяна Студнева
Оцінка: (3.36)
 Обговорення
 20.04.08 Rusia
В Киеве подобное есть.)) Могу дать телефон девушки...
 19.04.08 Butterfly!
цікаво було б у Києві щось подібне організувати.))......
 19.04.08 Let it be
Да и вообще зачем проводить фестиваль, на котором ...
 17.04.08 Let it be
2 Wanderer: Я интересуюсь токинизмом, реконструкто...
 17.04.08 Wanderer
2 Let it be: Ты не прав. ИМХО, токинизмом, реконст...
Решта коментарів >>

Завантаження...




Украинская Баннерная Сеть