This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5399 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-16. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статт╕ "ДЕЯК╤ ФАКТИ ПРО "УКРА╥Н╤ЗАЦ╤Ю" КРИМУ"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З потоку життя (1601)
З перших уст (333)
Українці мої... (529)
Урок української (463)
Душі криниця (626)
Ми єсть народ? (142)
"Білі плями" історії (523)
Резонанс (515)
Крим - наш дім (239)
Бути чи не бути? (34)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (97)
Мовно-комп'ютерний конкурс (95)
Порадниця (105)
Смішного! (78)
Додатки
"Джерельце" (226)
"Будьмо!" (225)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
«ПРАВДА ╤ М╤ФИ» ЛЕНТУНА БЕЗАЗ╤╢ВА
Псують враження в╕д книги ╕ дв╕ останн╕ глави, далек╕ в╕д ╕сторико-документального жанру. Це...

В КРИМУ НЕМА╢ РЕЛ╤Г╤ЙНОГО ЕКСТРЕМ╤ЗМУ. ╤ НЕ БУДЕ?
...оча ╕нколи лунають радикальн╕ заяви, а м╕сцева влада ╕ недоброзичливе закордоння часто...

БРЕХНЕЮ ВЕСЬ СВ╤Т ПРОЙДЕШ...
Кажуть про блискавичне поширення ╕нформац╕╖ в наш комп’ютерний в╕к. Брехня аж н╕як не в╕дста╓.

«МИ ЖЕ ЕТ╤Х П╢С╢Н Н╢ ЗНА╢М…»
Народний укра╖нський хор п╕д кер╕вництвом заслуженого прац╕вника культури АР Крим В╕ктора...

«НИКТО НЕ ЗНАЕТ НИ МЕЛОДИИ, НИ СЛОВ...»
Осв╕та в Криму ╕ в Укра╖н╕ мене хвилю╓. Ми забрали у д╕тей жовтеня, п╕онера, комсомольця, а...


Опитування
Чи треба Укра╖н╕ вступати в НАТО?
Так! Це унеможливить рос╕йську експанс╕ю.
Н╕! Не треба дратувати Рос╕ю.
Не знаю.

Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






















Головна сторiнка > Текст статт╕
"Кримська Свiтлиця" > #50 за 14.12.2007 > Тема "Резонанс"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#50 за 14.12.2007
ДЕЯК╤ ФАКТИ ПРО "УКРА╥Н╤ЗАЦ╤Ю" КРИМУ

ПОД╤╥ ОСТАННЬОГО ЧАСУ СВ╤ДЧАТЬ ПРО НЕБАЖАННЯ ЧИНОВНИК╤В УКРА╥НСЬКО╥ ДЕРЖАВИ ЗВ╤ТУВАТИ ПРО ВИТРАТУ ДЕРЖАВНИХ КОШТ╤В, ПРО В╤ДСУТН╤СТЬ Ч╤ТКО╥ СТРАТЕГ╤╥ ДЕРЖАВИ ЩОДО РЕАЛЬНОГО ВПРОВАДЖЕННЯ УКРА╥НСЬКО╥ МОВИ В УС╤ СФЕРИ СУСП╤ЛЬНОГО ЖИТТЯ, ПРО АКТИВ╤ЗАЦ╤Ю АНТИУКРА╥НСЬКИХ СИЛ, ЯК╤ ВЗЯЛИСЬ ЗАХИЩАТИ ╤НТЕРЕСИ М╤Ф╤ЧНОГО "РУСКАГАВАРЯЩ╢ВА НАС╢Л╢Н╤Я", ПРО ЧЕРГОВ╤ ПОРАЗКИ В ╤НФОРМАЦ╤ЙНОМУ ПОЛ╤ УКРА╥НИ.
 
ДЕРЖАВА ПОВИННА КОНТРОЛЮВАТИ САМА СЕБЕ
 На запит голови громадсько╖ орган╕зац╕╖ "Конгрес укра╖нц╕в Севастополя" над╕йшла в╕дпов╕дь в╕д Контрольно-рев╕з╕йного управл╕ння в м. Севастопол╕ про результати рев╕з╕╖ витрати Управл╕нням культури ╕ туризму Севастопольсько╖ м╕сько╖ державно╖ адм╕н╕страц╕╖ (УК╕Т СМДА) кошт╕в субвенц╕╖ на розвиток ╕ п╕дтримку укра╖нсько╖ культури, забезпечення функц╕онування укра╖нсько╖ мови в ус╕х сферах громадського життя м╕ста. Нагада╓мо, що йдеться про 9 млн. гривень, як╕ на думку севастопольц╕в, витрачен╕ не за призначенням.
 Рев╕з╕я виявила немало порушень, а на багато поставлених нею ж запитань просто не отримала в╕дпов╕д╕.
 Так, контролем п╕дтвердилися факти в╕дсутност╕ п╕дпри╓мств ТОВ "Стандарт Праймекс", ТОВ "В╕та╖р-серв╕с", через як╕ були прокачан╕ м╕льйонн╕ кошти, не отримана в╕дпов╕дь на запит рев╕зор╕в до ТОВ "Концертно-гастрольна компан╕я "Митець", з якою УК╕Т СМДА уклало 7 договор╕в.
 Необ╜рунтован╕ виплати УК╕Т СМДА в ход╕ проведення рев╕з╕╖ були погашен╕.
 Наводячи факти витрати кошт╕в, КРУ не робить висновк╕в про ╖х доц╕льн╕сть ╕ спрямован╕сть на виконання Постанови Каб╕нету М╕н╕стр╕в Укра╖ни № 469 в╕д 10 кв╕тня 2006 р.
 Очевидно, що самим КРУ в м. Севастопол╕ порушу╓ться п. № 49 Постанови КМУ в╕д 20 кв╕тня 2006 р. № 550 "Про затвердження Порядку проведення ╕нспектування державною контрольно-рев╕з╕йною службою", у якому сказано: "У раз╕ коли д╕ями чи безд╕яльн╕стю прац╕вник╕в об’╓кта контролю держав╕ або п╕дконтрольн╕й установ╕ запод╕яна матер╕альна шкода, орган служби ставить вимоги перед кер╕вником об’╓кта контролю та органом його управл╕ння щодо пред’явлення цив╕льних позов╕в до винних ос╕б". Принаймн╕, у лист╕ до Конгресу укра╖нц╕в Севастополя нема╓ н╕яко╖ заключно╖ частини, хоча п╕дтверджень м╕льйонних витрат ╕ самих ф╕рм, через як╕ проводились ц╕ витрати, нема╓.
 Враховуючи це, Конгрес укра╖нц╕в Севастополя зробив к╕лька запит╕в до Генерально╖ прокуратури та ╕нших контролюючих орган╕в ╕ чека╓ в╕дпов╕д╕ про доц╕льн╕сть використання державних кошт╕в.
 
ВЛАД╤М╤Р КАЗАР╤Н "ПОХАЗЯЙНУВАВ" В АДМ╤Н╤СТРАЦ╤╥ ПРЕЗИДЕНТА
 Багато укра╖нц╕в п╕вострова без особливого захоплення сприйняли появу Указу Президента Укра╖ни № 1122/2007 "Про деяк╕ заходи щодо розвитку гуман╕тарно╖ сфери в АРК та м╕ст╕ Севастопол╕". А п╕сля того, як побачили та й почули, що з того указу стирчать вуха Влад╕м╕ра Казар╕на, кандидатуру якого, незважаючи на його попередню антиукра╖нську д╕яльн╕сть ╕ протести нац╕онально-демократичних орган╕зац╕й, все ж Адм╕н╕страц╕я Президента затвердила на посад╕ 1-го заступника СМДА, почули про м╕льйонн╕ суми на вентиляц╕ю в б╕бл╕отец╕ ╕м. Толстого, ╕нш╕ проекти в╕дбудови комунально╖ власност╕ м╕ста рос╕йського гуман╕тарного спрямування та нам╕ри створити "кентавра" - укра╖нсько-рос╕йський ун╕верситет на баз╕ Московського гуман╕тарного ун╕верситету та одного з ки╖вських ВНЗ, ╕люз╕╖ взагал╕ проминули. А щодо "кентавра" нав╕ть з’явились п╕дозри, що його п. Казар╕н створюють саме п╕д себе. ╢ ╕ так╕ побоювання, що навряд чи там буде справедливий розпод╕л, швидше, традиц╕йний "братський".
 Ц╕каво ╕ те, що Адм╕н╕страц╕я Президента дос╕ не в╕дреагувала на звернення десяти громадських орган╕зац╕й Севастополя нац╕онально-демократичного спрямування, тобто не д╕╓ зг╕дно ╕з Законом, натом╕сть радо йде назустр╕ч забаганкам пророс╕йських д╕яч╕в на кшталт Влад╕м╕ра Казар╕на, якого Президент Рос╕╖ нагороджу╓ "за поширення рос╕йсько╖ мови" на теренах Укра╖ни. ╤ нам ц╕каво знати, чи у рамках святкування 225-р╕ччя Севастополя запрошений Президент Укра╖ни В╕ктор Андр╕йович Ющенко ╕ чи посм╕ють рег╕онали нахабно встановити ще один пам’ятник в╕дом╕й шльондр╕ ╕ лютому ворогу Укра╖ни Катерин╕ ╤╤ на укра╖нськ╕й земл╕?
 Зрозум╕ло, що з укра╖нською громадськ╕стю м╕ста н╕хто з адм╕н╕страц╕╖ ╕ не думав радитись, х╕ба що "поставили перед фактом" прикормлених подачками д╕яч╕в, як╕ н╕коли не будуть протестувати в оч╕куванн╕ посад в╕д ново╖ влади ╕ не будуть боротись за суто укра╖нськ╕ позиц╕╖, як╕ реально впливали б на впровадження укра╖нсько╖ мови в сфери сусп╕льного життя м╕ста.
 Пригадую, як к╕лька рок╕в тому тод╕шн╕й кер╕вник севастопольсько╖ "Просв╕ти" Микола Гук звернувся з пропозиц╕ю до адм╕н╕страц╕╖ м╕ста перепроф╕лювати одну ╕з десятк╕в б╕бл╕отек в спец╕ал╕зовану укра╖нську. Це була б реальна справа - адже повноц╕нно╖ ╕ доступно╖ м╕сько╖ б╕бл╕отеки з укра╖нською л╕тературою та регулярними просв╕тницькими заходами севастопольц╕ так ╕ не мають. У так╕й б╕бл╕отец╕ не було б такого вандал╕зму, як у згадан╕й центральн╕й б╕бл╕отец╕ ╕мен╕ Льва Толстого, коли були знищен╕ вс╕ журнали "Всесв╕т" з перлинами переклад╕в св╕тово╖ л╕тератури за десять рок╕в. Культура тод╕ в╕д ╕мен╕ директора ЦБС Тамари Есс╕н категорично в╕дмовила, а призначен╕ спадко╓мц╕ не наполягають на вир╕шенн╕ цього питання.
 Минулого року на нарад╕ з кер╕вниками укра╖нських громадських орган╕зац╕й заступник СМДА Дмитро Баз╕в теж категорично в╕дмовив у прав╕ мати спец╕ал╕зовану б╕бл╕отеку, яка зд╕йснювала б регулярну просв╕тницьку д╕яльн╕сть. Наш╕ аргументи "книгами ж будуть користуватись ус╕ севастопольц╕, а не т╕льки укра╖нц╕" н╕як не переконували начебто помаранчевого чиновника. Ось ╕ ма╓мо:
1-го заступника державно╖ адм╕н╕страц╕╖ Влад╕м╕ра Казар╕на, явно недружнього до укра╖нсько╖ мови ╕ культури та заступника СМДА Дмитра Баз╕ва, який, за його з╕знанням, нав╕ть не чита╓ укра╖нську рег╕ональну пресу. Невже такою уявляють гуман╕тарну д╕яльн╕сть у Севастопол╕ в Адм╕н╕страц╕╖ Президента?
 Наша газета нещодавно писала, як спотворюються укра╖нськ╕ традиц╕╖ в м╕ст╕ управл╕нням культури ╕ туризму СМДА, коли представники адм╕н╕страц╕╖ беруть на себе роль Святого Миколая ╕ сценар╕й свята зводиться до роздач╕ подарунк╕в, як у сов╓тського Д╕да Мороза, чи дивне розум╕ння свята Р╕здва Христового, коли на сцен╕ головною д╕йовою особою було порося в дикому вереску музики, у той час, коли вся Укра╖на колядувала. Сл╕д додати, що на так╕ вистави ╕ фе╓рверки були витрачен╕ сотн╕ тисяч гривень, призначених для п╕дтримки укра╖нсько╖ культури ╕ впровадження укра╖нсько╖ мови в сфери сусп╕льного життя м╕ста.
 Отже, ╓ чергова небезпека в умовах безконтрольност╕ використання державних грошей не досягнути необх╕дного результату.
 Т╕льки в Севастопол╕ на виконання цього указу розроблен╕ плани заход╕в вимагають ф╕нансування в╕д 80 до 92 м╕льйон╕в гривень. Близько половини ц╕╓╖ суми плану╓ться вид╕лити на буд╕вництво укра╖нського колег╕уму в бухт╕ Омега.
 Президент Укра╖ни в Указ╕ пише про необх╕дн╕сть внесення зм╕н до проекту Закону Укра╖ни "Про Державний бюджет Укра╖ни на 2008 р╕к" ╕ створення окремо╖ бюджетно╖ програми для реал╕зац╕╖ вказаних заход╕в.
З огляду на те, що апетити м╕сцевих чиновник╕в зросли десятикратно ╕ зв╕тувати про ц╕льове використання кошт╕в вони не хочуть, очевидно треба робити як╕сь висновки.
 
ЧЕРГОВА ╤НФОРМАЦ╤ЙНА В╤ЙНА
 Рос╕йська шов╕н╕стична публ╕ка, яка бо╖ться правди ╕ просв╕тництва, указ об╕звала "укра╖н╕зац╕╓ю Криму" через те, що там було задекларовано про надання права укра╖нцям вчитись р╕дною мовою. Словосполучення, з огляду на слабк╕сть укра╖нського ╕нформац╕йного поля, набуло статусу усталеного, н╕яка просв╕тницька робота державних муж╕в не помагала, бо читати першоджерело н╕хто ╕з ман╕пулятор╕в ╕ не думав, а т╕льки тицяв у пункти про побудови шк╕л з укра╖нською мовою навчання. Нав╕ть генеральний директор Севастопольсько╖ рег╕онально╖ державно╖ телерад╕окомпан╕╖ Олександр Скрипниченко дозволя╓ соб╕ ставити запитання голов╕ СМДА Серг╕ю Куницину, вживаючи словосполучення "нас╕льств╓нная укра╕н╕зация" щодо указу Президента Укра╖ни. Про привид "укра╖н╕зац╕╖" щодня кричать вс╕ телеканали м╕ста.
 У тон державному чиновнику галасу╓ такий соб╕ Павло Буцай з радикально╖ антиукра╖нсько╖ орган╕зац╕╖ "Рус╕ч╕", який заявля╓, що у Севастопол╕ 90% мешканц╕в вважають себе рос╕янами, та стверджу╓, що в б╕бл╕отеках м╕ста ╓ необх╕дн╕ пер╕одичн╕ видання ╕ нема╓ перешкод для тих, хто бажа╓ вивчати укра╖нську мову. Про те, що в м╕ст╕ з 65 шк╕л для 80 тисяч укра╖нц╕в нема╓ повноц╕нно╖ школи з укра╖нською мовою навчання, актив╕ст збору п╕дпис╕в п╕д листом до Президента Укра╖ни скасувати указ безсоромно мовчить.
 Що таке ╕нтереси "рускагаварящ╕х граждан" ╕ чи ╓ така уявна сп╕льнота, н╕хто не зна╓.
╢ люди, як╕ послуговуються рос╕йською мовою. Нема╓ ж "╕нтерес╕в ╕спаномовного населення св╕ту". Тобто, нема╓ тако╖ нац╕╖ - значить, не може бути законних "╕нтерес╕в". Зате, програвши на виборах, рег╕онали ╕ комун╕сти знову витягують свою замусолену карту рос╕йсько╖ мови як державно╖ для п╕дтримання розколу Укра╖ни. Робиться це, зрозум╕ло, ╕з реваншистською метою та з метою п╕дтримання сво╖х пророс╕йських прихильник╕в, як╕ не бажають визнавати культурн╕ ╕ моральн╕ ц╕нност╕ укра╖нського народу. ╤снуюч╕ на м╕сцях представники Нац╕онально╖ ради з питань телебачення ╕ рад╕о не бажають пом╕чати в регулярних повторах агресивних передач збурення м╕жнац╕онально╖ ворожнеч╕, хоча за такими прикладами ходити далеко не треба - досить лише просто ув╕мкнути якийсь м╕сцевий кримський чи севастопольський телеканал, нав╕ть державний.
 
В ОЧ╤КУВАНН╤ СПРАВЕДЛИВОСТ╤
 Якось я пом╕тив, що б╕льш╕сть публ╕кац╕й - мо╖х ╕ соратник╕в - спрямован╕ на одне - на боротьбу за правду ╕ справедлив╕сть. Живемо ж бо, як бачимо, серед пол╕тичних м╕ф╕в, у запол╕тизованому ╕ несправедливому св╕т╕, з порушенням елементарних прав - осв╕тн╕х, культурних, ╕нформац╕йних. В пол╕тичн╕й стратосфер╕ Укра╖ни почались демократичн╕ зрушення, але процес в╕дновлення справедливост╕ - у даному випадку - д╕яльност╕ державних муж╕в ╕ чиновник╕в в╕дпов╕дно до вибору народу ╕ заради ╕нтерес╕в людей - йде дуже важко. Коли в╕тер зм╕н д╕йде на м╕сця ╕ чи будуть ц╕ зм╕ни, побачимо. Але в╕ру у наше св╕тле майбутн╓ не втрача╓мо.
Микола ВЛАДЗ╤М╤РСЬКИЙ.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #50 за 14.12.2007 > Тема "Резонанс"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=5399

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 3-й поверх, кiмн. 19-22, 24.
тел: (0652)51-13-24; E-mail: wik@swit.crimea.com
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков