This version of the page http://rheumatology.org.ua/?area_id=13&stuff_id=105 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-16. The original page over time could change.
Особливості клініки та лікування остеопорозу у хворих на системний вовчак з автоімунним тиреоїдитом - Ревматология — всё о лечении ревматологических заболеваний.
Начало / Статьи / Клинические исследования Регистратура Обратная связь
Статьи


К какому врачу Вы обращаетесь при болях в суставах?
Терапевт
Хирург
Ортопед
Ревматолог
Другой

Особливості клініки та лікування остеопорозу у хворих на системний вовчак з автоімунним тиреоїдитом

Лісова І.С., Ізмайлов Г-Б. І., Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава
• Переслать коллеге
• Обсудить в форуме
• Версия для печати

Мета: у зв’язку з тим, що проблема взаємовідносин системного червоного вовчака (СЧВ) та аутоімунного тиреоїдиту (АІТ) викликає необхідність пошуків шляхів удосконалення діагностики і лікування цієї патології, метою нашої роботи було оцінити частоту виникнення остеопорозу при СЧВ та вплив лікування на його прояви.

Матеріали та методи: Під спостереженням знаходилося 30 хворих на СЧВ, з них 2 чоловіки, 28 жінок, віком від 18 до 62 років. Гіперплазію щитоподібної залози І-ІІ ст. відмічено у 20 хворих, ІІІ ступеня – у 10 хворих. Порушення оваріально-менструального циклу виявлено у 18 хворих. У 10 хворих виявлено анемію, яка супроводжувалася анізо-пойкілоцитозом. Шкіряно-трофічні розлади (сухість шкіри, випадіння волосся, облисіння) спостерігались у 26 хворих, набряклість - у 25 хворих. У 5 пацієнтів діагностовані явища, характерні для діенцифального синдрому.

Результати. У зв’язку з тим, що щитоподібна залоза генетично пов’язана з тимусом, у 30 хворих на СЧВ з АІТом протікання суглобового синдрому ускладнювалося частішим виникненням остеопорозу (82%, порівняно з 40% у контрольній групі (р<0,01). Відмічено вплив тиреоліберину – тиреотропіну – трийодтироніну на рівень внутрішньоклітинного кальцію. Наші дослідження показали, що найважливіші патогенетичні чинники остеопорозу  (генетично обумовлена схильність і дисбаланс у системі гормональної регуляції метаболізму кальцію, зменшення продукції естрогенів, пролактинемія, великі дози кортикостероїдів) сприяли розвитку остеопорозу в хворих на СЧВ з АІТом.

Висновки. Остеопороз, що виник у хворих на СЧВ з АІТом, характеризувався зменшенням кісткової маси і порушенням архітектоніки кісткової тканини. Додаткове лікування L-тироксином (100 мкг зранку та імуноглобуліном людини по 4,5 мл в/м 1 раз у 3 дні №5) цих хворих знизило потребу у кортикостероїдах на 18% та призвело до затримки подальшого розвитку остеопорозу.




Переслать материал коллеге:

Отправьте ссылку на материал коллеге, указав его e-mail: 


Похожие статьи:


Функціональний стан клітинних мембран у хворих на ревматоїдний артрит

К.М. Амосова, О.Б. Яременко, Т.С. Брюзгіна, Н.М. Юрженко, Л.Г. Карпович, Н.І. Полтавець, Н.А. Іващенко, Кафедра госпітальної терапії №1 (зав. – проф. К.М. Амосова) Національного медичного університету (ректор – акад. НАН та АПН України, проф. Є.Г. Гончар

Ревматичні захворювання з автоімунним тиреоїдитом в гіпотиреозній стадії

Ізмайлов Г-Б.І., Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава

Корекція гемокоагуляційних та гемодинамічних порушень пентоксифіліном у хворих на ревматичні захворювання із синдромом Рейно

Cміян С.І., Зарудна О.І., Тернопільська державна медична академія ім. І.Я. Горбачевського, м. Тернопіль

Агрегатний стан артеріальної та венозної крові у хворих на ревматоїдний артрит

К.М. Амосова, О.Б. Яременко - Кафедра госпітальної терапії №1 (зав. – член-кор. АМН України, професор Амосова К.М.) Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця, м. Київ - Бук. мед. вісник. – 2002. – Т. 6, №2-3. – С. 8-10.

Вплив пульс-терапії метілпреднізолоном на кисневе забезпечення тканин у хворих на ревматичні захворювання

О.Б. Яременко - Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця, м. Київ - Ліки. – 1998. - №6.

Показать все похожие статьи
Версия для печати