Майдан • Майдан-Крим • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

Голодомор - кампанія громадських спогадів

31-10-2007 16:11 // Громадська Дія // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1193836308.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Над пам’яттю не владний час


У XX столітті Україна зазнала виняткових потрясінь. Дві катастрофи - Голодомор 1932-1933 років та політичні репресії 30-х років - поставили наш народ на межу знищення.
На виконання Указів Президента України В. Ющенка від 28 березня 2007 року “Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років” та від 21 травня 2007 року "Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років" Представництво Глави держави відкриває на своєму сайті нову рубрику “Листи з минулого”.
Голодомор - це трагедія, що забрала життя мільйонів наших співвітчизників. Штучно створений сталінським режимом голод перетворив українське село у справжнє гетто смерті, винищив нашу еліту. Кількість прямих та непрямих жертв Голодомору точно встановити на сьогодні досить важко. Між істориками тривають дискусії, скільки саме людей загинуло, але так чи інакше йдеться про мільйони безвинних жертв. Нині є очевидним, що Голодомор 1932-1933 років в Україні був результатом спланованих системних заходів та виступив одночасно інструментом знищення соціальної бази народного опору комуністичної узурпації України.
За попередніми даними Служби Безпеки України до 1937 року в Україні було заарештовано 273 тис. 889 осіб, кількість обвинувачених становила 310 тис. 743 особи, засуджено – 163 тис. За соціальним складом серед заарештованих було: 64 тис. 231 селян, робітників – 23 тис. 642, інтелігенції та службовців – 27 тис. 734, військових – 3 тис. 32 чол., співробітників органів держбезпеки - 474 особи.
За підрахунками, органами НКВС на території України в зазначений період було заарештовано 279 тис. 126 осіб. Поштовхом до Активізації репресій став оперативний наказ народного комісара внутрішніх справ СРСР № 00447 від 30 липня 1937 року. Під його дію підпадали куркулі, інші антирадянські елементи, кримінальні злочинці. Особливо великих репресій впродовж 1937 року зазнали селяни (71 тис. 452 осіб), інтелігенція та службовці (68 тис. 087 осіб) і меншою мірою робітники (2 тис. 519 особи). Водночас почалися посилюватися репресії проти військовослужбовців, зокрема стосовно червоноармійців, молодшого та керівного складу РСЧА, прикордонних загонів (загалом 1 тис. 873 особи), співробітників НКВС (237 осіб). До так званої “вищої міри соціального захисту” (розстрілу) було засуджено 67 тис. 777 осіб.
Протягом 1938 року кількість репресованих вищезазначених категорій дещо зменшилась (але значно зросла питома вага вироків до вищої міри покарання): було заарештовано 41 тис. 344 селянина, інтелігенції та службовців – 23 тис. 251 особу. Однак зросли репресії проти військових - 2 тис. 424 особи. Кількість засуджених співробітників НКВС УРСР становила 970 осіб. Загалом до вищої міри покарання було засуджено 55 тис. 646 осіб У цей час країну охопила хвиля “шпигуноманії”, а також розкриття різного виду “троцькістського підпілля”, сіоністів тощо.
Кількісні показники арештованих, обвинувачених та засуджених у статистичних звітах 1937-1938 рр. подано за “політичним забарвленням” та за “характером злочину”: належністю до контрреволюційних націоналістичних організацій, антирадянських партій, фашистських, церковних, сектантських та білогвардійських організацій, національних ліній (німецьких, польських, румунських та інш.), куркулів, кримінальних злочинців, іншого контрреволюційного елементу.
За “характером злочину” виділені такі категорії, як: шпигунство, зрада Батьківщині, диверсія, тероризм, контрреволюційна агітація, повстанська контрреволюційна діяльність, шкідництво та інші.
Від загальної кількості заарештованих у 1937 році українці становили 53%, поляки – 18,8%, німці – 10,2%, росіяни – 8%, євреї – 2,5%.
Після приєднання у 1939 році західноукраїнських земель до складу УРСР кількісні показники стосовно репресованих знову починають зростати. Кількість арештованих у 1940 році становить 48 тис. 043 особи. Основний удар при цьому було спрямовано проти селян-одноосібників на території західної України та частково - селян східної України. Водночас зростає кількість засуджених за контрреволюційні злочини на території східної та центральної частин України. Так, за звітними документами лише протягом липня за ці види злочину засуджено 4 тис. 183 особи.
Але ці цифри є мінімальними, оскільки і досі архіви НКВС – КДБ залишаються до кінця не розсекречені.
Багато людей, які пережили ті страшні часи, живуть і сьогодні серед в Криму і Україні. Вони є носіями імунітету проти тиранії і комуно-фашизму.
Тому Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим звертається з проханням до всіх мешканців півострову надсилати спогади, свідчення очевидців про події Голодомору 32-33 рр. і політичні репресії 37-38 рр. в Україні та Голодомору 20-х років і політичних репресій в Криму у 20-30 і 40-х років.
Разом з цим Представництво Глави держави пропонує кримським мас-медіа започаткувати у своїх виданнях сторінку пам’яті цих трагічних подій з наданням об’єктивних неупереджених відомостей.
Будемо вдячні всім, хто поділиться з нами своїми згадками, документальними матеріалами, фотокартками, які можна надсилати за адресою 95000, м.Сімферополь, провулок Совнаркомовський, 3-а.

Представництво Президента України в АРК

Джерело - Офіційне Інтернет-представництво Президента України
http://www.president.gov.ua/documents/5935.html
Джерело - Офіційне Інтернет-представництво Президента України
http://www.president.gov.ua/documents/6153.html


Обговорити цю новину у форумі

31-10-2007 16:11 Громадська Дія // URL: http://maidan.org.ua/static/newskrym/1193836308.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у новинах, можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини, на яку ви посилаєтся.

Ми також вітаємо коментарі, доповнення та виправлення до текстів новин від всіх свідків подій, що згадуються в новинах. Пишіть на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) новини. Всі цікаві коментарі будуть оприлюднені.

Шукати слова в новинах:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Жанна Барышникова, «Цензор.НЕТ»: Почти революционно! Возмущенные гурзуфцы снесли ворота "Артека"
Нариман Джелял: Рискнув, пригубим ли мы шампанского?
CENT - официальный сайт поддержки Игоря Коктыша: Балаклавский суд против белорусского диссидента.
Марина Мануш: Дневник психиатра. «Из истории бизнес-заболеваний».
Юрій Тимощук: Що і хто святкує у Севастополі
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською