перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Галина Яворська: Європейська безпека і НАТО

додано: 04-03-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1204637730.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Український Тиждень

• Україна • Політика •

У дискусіях на тему вступу України до НАТО все частіше звучить теза про можливість участі України у так званій європейській системі безпеки, що нібито становить альтернативу НАТО. Лунають пропозиції, щоб Україна ініціювала «процес створення нової загальноєвропейської системи регіональної безпеки, рівноправними учасниками якої можуть стати країни – члени ЄС, європейські країни – члени НАТО, Росія, Україна та інші країни Європи, які не входять до складу ЄС або НАТО». Аналізуючи джерела, які поширюють цю тезу, можна припустити, що за її впровадженням в український інформаційний простір і у мізки українських керманичів стоять певні російські сили. Оскільки антинатовська агітація «в лоб» абсолютно не сприймається частиною українського суспільства, політтехнологи вирішили запустити тезу, на яку може купитися частина патріотично налаштованих громадян. Але ідеологема про участь у європейській системі безпеки, як альтернативі НАТО має дві неспростовні вади.
По-перше, існування в Європі незалежної від НАТО системи безпеки не можливе. А по-друге, європейська система ще далеко не реальність, а тільки майбутній проект. Відтак, Україна начебто стоїть перед відкритою можливістю не тільки приєднатися до цієї системи, а й взяти активну участь у її формуванні або навіть започаткувати цей процес.
Однак жодної подібної реальної можливості нині в Європі та світі не існує. Суб’єкти європейської безпеки вже визначені, роль НАТО залишається ключовою, а дії ЄС у галузі безпеки та оборони є скоординовані з НАТО і спираються на військовий потенціал Альянсу. ЄС посилює складники безпеки та оборони за погодження з НАТО, а не всупереч йому. Лісабонська угода (прийнята замість Констиутції ЄС), містить пряме посилання на НАТО, причому у такій відповідальній частині, як клаузула солідарності – положення про солідарність і зобов’язання взаємного захисту країн – членів ЄС у разі військової агресії, терористичної атаки, стихійних або техногенних катастроф: «зобов’язання і співпраця країн – членів ЄС у сфері безпеки та оборони мають відповідати зобов’язанням в межах НАТО, яке для тих країн, що є членами його (НАТО) залишаються основою їхньої колективної оборони». Нагадаємо, що з 26 країн – членів Альянсу, 24 – це географічно європейські країни (21 з них – країни – члени ЄС). Зрозуміло, що НАТО навіть подумки не можна уявити як альтернативу «європейській системі безпеки», адже тоді довелося б припустити, що більшість європейських країн діють альтернативно щодо самих себе.
Нове положення про взаємну оборону країн ЄС підкреслює виняткове значення колективних гарантій безпеки у сучасному світі. Це положення не тільки не спирається на ідею незалежності від НАТО, позаблоковості та інші, але створює додаткові юридичні та моральні проблеми для європейських країн з формально нейтральним та позаблоковим статусом (Швеції, Фінляндії, Австрії), які беруть активну участь в оборонній політиці ЄС, включно з військовим складником.

Перебуваючи поза членством в НАТО та ЄС, Україна нині не бере повноцінної участі у системі європейської безпеки і, відповідно, позбавлена гарантій власної. Пришвидшення процесу євроатлантичної інтеграції України залишається нагальною й невідкладною потребою. В умовах глобалізації, коли протистояти новітнім загрозам наодинці неможливо, це означає ризик втрати суверенітету.

http://ut.net.ua/art/164/0/249/


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 04-03-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1204637730.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[15-06-2008 12:53]
Ющенко пояснив Росії її пташині права
[15-06-2008 12:07]
Ющенко відчуває до Тимошенко найбільшу симпатію
[15-06-2008 11:11]
Прихватизація в м.Стрию Львівської області
[15-06-2008 01:24]
Майдан-Анонс: Інтенсивне залучення України в НАТО
[15-06-2008 00:45]
Где Виктор Маруняк?
[14-06-2008 23:04]
Під Катериною ІІ захитався фундамент
[14-06-2008 22:18]
"Будешь харкать кровью"
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською