перша • новини • статті • народні новини • листи • крим • захід • восток • форум пошук • контакти  

Олексій Василюк: Київзеленбуд «тягне лапу» до столичних передмість

додано: 22-01-2007 // // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1169479008.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Національний екологічний центр України

• Київщина • Довкілля •

«Київзеленбуд» тепер нищить не лише Київські зелені зони. На черзі – природа у передмістях. Жителі села Малютинка вже втратили воду у колодязях. Що буде далі?

Хочемо розповісти про безчинство, що творить Міський Декоративний Розсадник (МДР) “Київзеленбуд” на території с. Малютнка Києво-Святошинського району Київської області села.

Два роки тому, коли сповнені сподівань на краще, люди відстоювали свої права на помаранчевому Майдані, спритні чиновники, потай від громади села, фактично вилучили майже всі придатні для обробітку та господарської діяльності землі площею 343,4105 га за державним актом на право постійного користування землею за № 03043290004 від 24 грудня 2004 р. Акт легким розчерком, отримав Міський декоративний розсадник “Теремки” Київського Державного комунального об’єднання зеленого будівництва “Київзеленбуду”.

Ці «легкі розчерки» - зараз не новина. Але площа відданої ділянки вражає –343,4105 га. Якщо цю цифру помножити на 15 тис. гривень (така ринкова вартість сотки землі у передмісті Києва), то стає очевидним, що понад 500 мільйонів гривень київське підприємство одержало у “подарунок” від області, району, села, місцевих жителів (?!).

Дана оборудка потребує виваженого розслідування на предмет дотримання Закону. Внаслідок цієї операції, село, розташоване вздовж р.Глеваха і з обох боків оточене лісами, втратило майже всі свої земельні ресурси.

Тепер, на отриманій ділянці «Київзеленбуд» розгорнув активні роботи по перетворенню ландшафту. Якою бачить він свою ділянку у майбутньому – поки не ясно, та все найцінніше, що було на ній до цього вже знищено.

Як так сталося, що село позбулось своєї землі, чому це питання не обговорювалось з його жителями? Чому Київський МДР нищить довкілля села, порушуючи закони і не зважаючи на стурбованість місцевої громади?

Головна причина, що викликала протест громадськості - нищення долини та заплави р.Глеваха, русло якої МДР перегородив дамбою з десятків тон глини. Це спричинило підняття рівня ґрунтових вод у долині і загрожує підтопленням будинків селян та їхніх городів. У той же час, внаслідок варварського непродуманого втручання у природне середовище, без будь-яких досліджень, вже близько 15 колодязів у садибах горішньої частини вул. Героїв танкістів втратили воду. Люди потерпають без води у селі, де немає водопроводу.

За два роки “хазяйнування” у долині, “Київзеленбуд” знищив усі зелені насадження (сотні дерев та кущів), що оточували мальовничу долину, вирубали і спалили березовий гай та інші насадження у водоохоронній зоні. Нині у долині проводяться масштабні роботи по прокладанню глибоких ровів, у які самочинно розвернута течія ріки. Раніше на місці нинішніх земельних робіт зростали червонокнижні орхідеї і відпочивали люди. Тепер і бульдозером не всюди проїхати.

Не треба бути фахівцем-екологом або юристом, щоб розуміти, що такі дії – гарантоване порушення Водного кодексу. Порушується і декларативно ратифікована Україною Європейська ландшафтна конвенція.

Той жахливий стан, до якого доведено долину річки вже зараз, дає громаді села підстави передбачати, що це робиться навмисно, аби представити у майбутньому цю територію як таку “що втратила природну цінність”. Після цього їх можна буде перевести у фонд забудови і продати під спорудженння котеджних містечок. Практика відома і є впізнаваним почерком київських чиновників. Таке вже було у «Феофанії», «Сирецькому гаю» і інших місцях.

У зверненні до керівництва держави, жителі села заявляють: «Вимагаємо заборонити МДР “Київзеленбуд” спотворювати і нищити нашу землю, річку і ліс, позбавляючи нас можливості жити у гармонії з природою і відчувати себе господарями у нашому селі, ми домагатимемось відновлення за рахунок МДР “Київзеленбуд” понівеченої природи, водного балансу у долині.

Цим започатковуємо громадську ініціативу щодо включення нашого наймальовничішого приміського села до природно-заповідного фонду, аби ніхто і ніколи не посмів знищувати природу, яку, як відомо з давніх-давен, не можна обдурити, бо вона цього не пробачить».


Крім того, 12 січня 2007 року в с.Малютянка була інспекція, покликана розібратись із неподобством, яке коїть в селі «Київзеленбуд». На момент провендення перевірки, значна частина колекторів і інших елементів гідротехнічних споруд, що були прокладені в долині р.Глеваха, були тимчасово прибрані.

Цей факт свідчить про визнання «Київзеленбудом» факту порушень з його боку, проте жодним чином не знімає з нього відповідальності. Що й має вирішити інспекція.

Олексій Василюк,
Національний екологічний центр України



Обговорити цю статтю у форумі

додано: 22-01-2007 // URL: http://maidan.org.ua/static/mai/1169479008.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ НОВИНИ :
[15-06-2008 12:53]
Ющенко пояснив Росії її пташині права
[15-06-2008 12:07]
Ющенко відчуває до Тимошенко найбільшу симпатію
[15-06-2008 11:11]
Прихватизація в м.Стрию Львівської області
[15-06-2008 01:24]
Майдан-Анонс: Інтенсивне залучення України в НАТО
[15-06-2008 00:45]
Где Виктор Маруняк?
[14-06-2008 23:04]
Під Катериною ІІ захитався фундамент
[14-06-2008 22:18]
"Будешь харкать кровью"
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!
  Новини з Обозу :
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською