Майдан • Майдан-Захід • новини • статті • заяви • форум пошук • контакти  

В. Цаповський: Гра у фантики

додано: 22-02-2008 // // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1203686504.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

• Суспільство •

Січневий обвал на фондових ринках, поступове, але невпинне, сповзання курсу долара і коментар до цих явищ фінансової та бізнесової еліти у Давосі спонукали до оприлюднення альтернативної оцінки вищезгаданих тенденцій з позиції фізичної економії.
Для загалу зазначу, що на відміну від смітівської теорії походження капіталу (або додаткової вартості) за рахунок експлуатації праці, фізіократи виводять його (капітал) із природного приросту енергетичних одиниць завдяки фотосинтезу, який має місце в землеробстві. Через їжу ця біоенергетика бере участь у всіх видах людської діяльності в т.ч. і у фізичній праці робітників.
Цього року людство згадує про геніальний витвір основоположника фізичної економії Франсуа Кене (1694 – 1774 рр.) – «Економічну таблицю» з нагоди 250-річчя виходу у світ. Карл Маркс називав Ф. Кене батьком економіки, але повністю осягнув слушність фізіократів лише під кінець життя, про що й зізнався на останніх сторінках четвертого тому «Капіталу», де розглядаються джерела додаткової вартості:
«Абсолютна додаткова вартість виникає із природної родючості землі, тоді як відносна додаткова вартість продукується розвитком суспільних продуктивних сил».
Але часу на виправлення свого бухгалтерського «шедевру» у К. Маркса вже не було.
Політична економія (серед науковців вживається значення «класична»), за якою живе теперішня цивілізація, віддає перевагу соціальному походженню додаткової вартості замість фізичного, що є у фізіократів.
У зв’язку з цим доцільно поставити запитання: якою є сучасна наука про економію; якими мірками послуговується; належить вона до наук точних, а чи до гуманітарних? Те, що економіка оперує цифрами, відсотками, вказує на її приналежність до природничих наук. Але щодо мірил – тут є багато нез’ясованого.
Логічною, здавалося б, була би відповідь ,що універсальним мірилом економіки були, є і будуть гроші, адже всі бюджетні розрахунки, виробництво, торгівля, оплата праці тощо, вимірюються грошовим еквівалентом. Однак при ближчому розгляді суті грошової одиниці як мірила в класичній економії виникають серйозні сумніви.
Справді – 1 см є сотою частиною метра, який у свою чергу є одною десятимільйонною частиною від чверті Паризького меридіана; 1 секунда є часовим періодом, за який планета Земля проходить по орбіті 30 км. За будь-якої погоди ці еквіваленти залишаються незмінними. Разом з одним грамом маси (до якого трохи більше питань, оскільки тут замішані гравітаційні сили, природа яких ще до кінця не розкрита) ці величини утворюють метричну базу для фізики.
А що таке гроші?
Ось приклад із життя. На початку 90-их років батько віддав у заготконтору трирічного бика. Коли через місяць надійшла черга розрахунку, він отримав на руки гроші, за які зміг купити собі лише одну пачку цигарок, до того ж - без фільтру. Кажуть, мала місце якась гіперінфляція. Чи може у нас гроші були не такі «тверді»? То давайте звернемо увагу на долар США. Сімнадцять років тому за 2-2,5 тис. доларів США у Києві можна було придбати у власність однокімнатну квартиру на Хрещатику площею 50 кв. м. Сьогодні це вартість одного кв. м у тій же квартирі!?
То чи маємо ми право на такій метричній основі взагалі говорити про економіку як науку? Якою є природа інфляційних процесів, і чому при верстанні бюджету на наступний рік уряд планує (!) рівень інфляції (читай: узаконює обкрадання заощаджень громадян)?
У межах політекономії дати однозначну відповідь на ці питання неможливо. Або будуть пояснювати диспропорціями ринкових попиту і пропозицій, або шукатимуть відповідь у вразливій кредитно-іпотечній політиці банківської системи тощо…
Водночас з позиції фізичної економії все має гранично чітке і прозоре пояснення закономірності процесів, що відбуваються в тому чи іншому секторі економіки і в глобальному масштабі зокрема.
З моменту винайдення парового двигуна і дотепер розвиток цивілізації пішов в ентропійному (розсіювання енергії) напрямку. Використання енергії, отриманої внаслідок спалювання вуглеводнів незмірно прискорює розбудову міст, забезпечує комфортну температуру у житлах, дозволяє економити час при транспортуванні товарів і переміщенні людей, зрештою, дозволяє борознити світовий простір космічними апаратами. Всім очевидно, що запаси вуглеводнів не є безконечними, і що перехід на альтернативні енергетичні джерела є неминучим.
Та нас цікавить, як сьогодні відбивається на ціноутворенні, на грошовому обігу, врешті-решт, на політиці держав, ентропійний процес розвитку. Тим більше, що спостерігаємо стійку тенденцію до його посилення, внаслідок економічних зрушень в таких країнах як Китай, Індія, Бразилія, Росія.
Тут хочу навести цікаві спостереження і факти, опубліковані в тижневику «Дзеркало тижня» №44(673) від 17.11.07 під назвою «Пік Хабберта», авторства В. Кононюка. Автор прогнозує подвоєння ціни на нафту найближчим часом, аргументуючи це тим, що із червня 2006 року по жовтень 2007 року середній місячний приріст видобутку нафти дорівнює нулю, а потреба у світовому споживанні щороку зростає на 1,5-2,5 %.
Пік видобутку нафти зупинився на позначці 85,5 млн. бар./день. Для збалансування попиту і пропозиції ринок зреагує підвищенням цін на нафту, оскільки міфічні незадіяні потужності в країнах ОПЕК існують лише в уяві журналістів і політиків.
Ціна на газ практично повторює поведінку цін на нафту. Якщо 2000 року ціна газу в Європі та Пн. Америці коливалася в межах 55-60 дол. за тисячу кубометрів, то нині вона становить у середньому 240-250 дол., тобто збільшилась за цей період більш як учетверо. Ціни на вугілля теж виросли, але помітно відстають від динаміки цін на нафту і газ, це пояснюється складністю заміни нафти на вугілля без серйозних змін у технології, що потребує і часу, і коштів. Обмежимося цим викладом фактажу, взятому в основному із звітів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).
Отже, країни-експортери продають щоденно нафти на суму 8,5 млрд. дол. США, що за рік складає більше трьох трильйонів доларів. Якщо до цього додати вартість природного газу та вугілля, то суму можна подвоїти. Але ж енергетична споживча вартість в буквальному значенні згоріла і нагріла атмосферу, згубно впливаючи на екобаланс, а гроші – залишилися. Величезні суми грошей шукають прив’язки до споживчої вартості і неминуче стають причиною інфляційних процесів.
Якби, скажімо, така країна як Росія – один з лідерів експорту нафти і газу – зароблені гроші використовувала виключно у внутрішньому обігу, то давно б уже луснула від гіперінфляції. Тому й оголосила вустами А. Чубайса про стратегію ведення політики у напрямку «ліберальної імперії».
Як це відбивається на Україні? За ентропійні гроші, отримані в т.ч. і від нас, Росія скуповує найбільш прибуткові підприємства і цілі галузі в Україні. На жовтень 2007 року офіційна статистика показала1343 млн. $ інвестицій російського капіталу в українські підприємства (понад 1800 підприємств). В той час, як український бізнес в Росії працює у 81 підприємстві і загальна сума інвестицій складає 124 млн. $. Додамо, що тут не враховано офшорні капітали, які можуть мати російське походження. При відношенні кількості населення 1/3 ці цифри більш ніж показові.
За ентропійний долар російський бізнес може купити не тільки «Челсі», а й, якщо дозволять, і Лувр, і Версаль, що вже й казати про київську нерухомість, земельні наділи поблизу міст, ласі шматки на узбережжі в Криму та на інших курортах. І процес цей буде наростати в міру підвищення ціни на нафту і газ, про що нас завчасно попереджає посол Росії Віктор Чорномирдін.
Тут мусимо особливі застереження надіслати нашим законотворцям: такі гроші-фантики не можуть брати участь у ринку сільськогосподарських угідь. Цього нам не простять майбутні покоління, про це до нас волають мільйони душ, заморених голодом. Адже, абсолютна додаткова вартість виникає з природної родючості землі. Бо зерно, вкинуте у родючий грунт, гине, даючи життя десяткам нових насінин. Ця енергія не ентропійна, вона – животворна, яка єдина може стати еталоном, міркою без інфляційних грошей.
Україна готова показати світові інший шлях розвитку, що не веде до омніциду. У нас є науковці світового рівня, котрі закладали основи Української школи фізичної економії. Це насамперед Сергій Подолинський (1850-1891), академік Володимир Вернадський (1863-1945) та пророк і мислитель Микола Руденко (1920-2004) (див. Економ. Енциклопедію т.3, ст.722).
Знайомий з кількома десятками вчених, серед яких є й доктори економічних наук, професори, є й академіки, котрі готові до розвитку ідеї поступового запровадження формування державного бюджету на принципах фізичної економії. Та цим думкам уже тісно в межах Наукового товариства імені Сергія Подолинського. Пора переходити від катакомбного періоду існування до служіння в Храмі. Першим кроком у цьому напрямку стане заснування Українського Інституту Фізичної Економії. Альтернативи цьому немає.
Тим часом ми є свідками чергового раунду жорстких змагань на міжнародній арені за контроль над родовищами вуглеводнів. Такого собі бою титанів на «Титаніку» ентропійної цивілізації. Судячи з коментарів у Давосі, гра у фантики триватиме.
Чи довго?

В. Цаповський
Журналіст, м. Мукачево
09.02.08


Обговорити цю статтю у форумі

додано: 22-02-2008 // URL: http://maidan.org.ua/static/lvivmai/1203686504.html
Версія до друку // Редагувати // Стерти

Увага!!! Сайт "Майдан" надає всім, хто згадується у розділі "Статті", можливість розмістити свій коментар чи спростування, за умови належного підтвердження особи. Будь ласка, пишіть нам на news@maidanua.org і вказуйте гіперлінк (URL) статті, на яку ви посилаєтся.

Шукати слова в статтях:
++ Розширений пошук


  Ваша участь :
Що на вашу думку було головним ідеалом Помаранчевого Майдану? ІІІ
І ви теж можете додавати новини на "Майдан"! Читайте як!
  ОСТАННІ СТАТТІ :
Михайло Полодюк: Перейменування вулиць у Шепетівці: досвід новітньої мітології
Ірина Магдиш: Моральний Голодомор. Коли зупинимо?
Дарія Василик: Героїв душі невмирущі
Якуб Лоґінов: Львів таки стане морським містом
Аскольд Лозинський: Важливість героїв у нашій національній спадщині
  ПРЯМА ДІЯ :
Конкурс на кращий дизайн футболки
Разом збудуймо наши храми!
Повернемо Україну народу!
Вимагаємо накладати субтитри на мову оригіналу фільму!
Захистимося від пропаганди людиноненависництва, ксенофобії Д.Табачником!
  ЦІКАВИНКИ :
Завантаження ...


Українська банерна мережа

(Copyleft) maidan.org.ua, 2001-2007
!!! Копілефт передбачає вільне розповсюдження із збереженням автури !!!
сайт розповсюджується згідно з ліцензією GNU для документації
(поки не зовсім повний) переклад ліцензії українською