This version of the page http://znaete.org.ua/?m=200709 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-14. The original page over time could change.
2007 Вересень - Чи ви знаєте, що…?

Болівія має Військово-Морські сили

Незважаючи на відсутність виходу до моря, Болівія має Військово-Морські сили.

Для охорони громадського порядку у Пермі

Для охорони громадського порядку у Пермі з червня 2007 року почали використовувати роботів-поліцейських Р-БОТ 001

Олександрія

Олександрія — дендрологічний парк Національного ботанічного саду НАНУ ім. М.Гришка. Розташований у північно-східній частині Правобережного лісостепу, за 80 км на південь від Києва на північно-західній околиці міста Біла Церква, на висоті 80 — 106 м над рівнем моря. Парк розкинувся на площі 297 гектарів на березі річки Рось. Площа декоративних водойм парку (ставки та р. Рось) становить 21 га. Загальна довжина алей і доріжок становить понад 20 км. Парк є зразком пейзажної паркової композиції, основу якої складають рослини, архітектурні споруди, скульптури, водна гладь річки Рось та ставків.

Територія представляє собою другу заплавну терасу р. Рось і характеризується рівнинним схилом місцевості до річки. Рельєф доповнюється наявністю 3 балок, що витягнулися майже в меридіальному напрямку.

У композиції плану і стильової спрямованості архітектурних об’ємів та споруд Олександрія має спільні риси з іншими парками романтичного стилю. Стиль архітектури — пізній класицизм.

Найменший в світі бик

Найменший в світі бик — аноа в дорослому стані досягає приблизно одного метра в холці.

Салехард

Салехард — єдине на Землі місто, розташоване точно на широті північного полярного кола.

Найкоротший гімн

З усіх гімнів країн світу, найкоротшим є Кімі ґа йо — національний гімн Японії, що триває близько 36 секунд.

Найбільша в світі диригентська паличка

Найбільша в світі використана за призначенням диригентська паличка має довжину 10 футів (близько 305 см).

Олександр Петрович Довженко

Олександр Петрович Довженко — видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу.

Олександр Довженко народився 29 серпня (10 вересня за новим стилем (за іншими даними 12 вересня)) 1894 року у багатодітній селянській сім’ї на хуторі В’юнище Сосницького повіту Чернігівської губернії (нині в межаж селища міського типу Сосниця — одного із районних центрів Чернігівської області).

Батько й мати були неписьменні. Батько, Петро Семенович Довженко, належав до козацького стану.

Сім’я жила не дуже заможно: землі було немало, проте була неродюча, натомість дітей було 14, тому батько «наймався в підводчики та смолярував». Діти у сім’ї швидко помирали, майже всі не досягнувши працездатного віку, тому у згадках про дитинство в уяві Олександра Довженка завжди поставали «плач і похорон». Він любив матір, про яку писав:

«Народжена для пісень, вона проплакала усе життя, проводжаючи назавжди».

Вирішальним для характеру творчості майбутнього режисера почуттям стала любов до природи, яка визріла ще у дитинстві: мальовнича Десна, «казкова сіножать» на ній назавжди залишилися для Довженка найкрасивішим місцем на всій землі.

Морський стяг Словенії

Морський стяг Словенії за колористикою нагадує український.

Нещодавно у Чернівцях

Нещодавно у Чернівцях віднайдено невідому картину українського художника Казіміра Малевича, вартість якої сягає близько $10 млн?

« Previous Entries