This version of the page http://obkom.net.ua/news/2004-06-25/1235.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-11. The original page over time could change.
КИУ отчитался, как Партия Регионов победила «Нашу Украину» под Полтавой: полный беспредел | ОБКОМ

КИУ отчитался, как Партия Регионов победила «Нашу Украину» под Полтавой: полный беспредел

Комитет избирателей Украины опубликовал свой отчет об итогах наблюдения за ходом выборов в Верховную Раду в избирательном округе № 151, состоявшихся 20 июня.


Как известно, на довыборах победил ставленник ПР Лелюк. Предлагаем полный перечень нарушений, зафиксированных на этих выборах КИУ:

За підсумками моніторингу КВУ констатує:

1. Найбільшим порушенням протягом всієї виборчої кампанії стала агітація шляхом підкупу виборців, що здійснювався одразу кількома кандидатами в грошовій і негрошовій формі, і який мав місце і в день виборів.

2. Окружна виборча комісія під головуванням Миколи Супруненко ігнорувала багато чисельні факти підкупу, посилаючись на відсутність достатніх доказів.

3. Особливе занепокоєння викликає використання адміністративного тиску на суб’єктів виборчого процесу, що застосовувався в першу чергу для створення перешкод у веденні агітації.

4. Особливістю виборів у 151 виборчому окрузі стало масове (за різними оцінками понад 10000 тисяч) голосування виборців за місцем проживання, яке мало ознаки організованого процесу. При цьому, що значна частина заяв про бажання голосувати за місцем проживання була подана з порушенням встановленої процедури.

5. Вибори в 151 в.о. черговий раз продемонстрували, що протягом останніх років ситуація зі списками виборців постійно погіршується. Цього разу кількість осіб, яких не було включено до виборчих списків, також сягає декількох тисяч, що також могло відчутно вплинути на підсумки голосування.

Формування і робота ОВК

Окружна виборча комісія №151 була сформована у складі 14 чоловік відповідно до вимог закону про вибори.

До складу ОВК ввійшли представники партій: Партія Регіонів, Нова Генерація, КПУ, СДПУ(о), СПУ, УНА, СелПУ, БЮТ, ДС.

Організація роботи ОВК не була позбавлена недоліків, головним з яких, на наш погляд, є відсутність будь-якої реакції з боку комісії на грубі порушення під час агітації.

Найбільш характерною відзнакою агітаційної кампанії є застосування технологій підкупу виборців:

Безкоштовне страхування дітей та надання ліків дітям і пенсіонерам, яке супроводжувалося агітацією на користь В. Бугрія та О. Лелюка.

Організація безкоштовних концертів та дискотек для виборців.

Укладення „соціальних угод” з виборцями кандидатом М. Гончаровим, яки передбачають надання одноразової матеріальної допомоги в разі голосування за нього.

Безкоштовне встановлення газових лічильників та газифікація сіл області, яке також супроводжувалося агітацією на користь О. Лелюка.

Напередодні виборів з‘явилася інформація, що представники команди Михайла Гончарова скуповують паспортні дані виборців за 20-40 гривень.

Державні та комунальні засоби масової інформації, включаючи місцеве радіо та телебачення надавали перевагу кандидату Олексію Лелюку. Зокрема непропорційно багато інформації подавалося про успіхи ВАТ „Полтавагаз” та його структурних підрозділів, що на думку КВУ є прихованою агітацією на користь його директора Олексія Лелюка.

Мав місце факт перешкоджання розповсюдженню районної газети "Життя і слово” (Карлівка, Полтавська область). В номері, який було вилучено з розповсюдження, були надруковані інформаційні матеріали про перебування в окрузі лідера "Нашої України” Віктора Ющенка та голови КПУ Петра Симоненка, котрі приїхали підтримати своїх кандидатів у народні депутати. За чиєюсь вказівкою надрукований номер було вилучено з розповсюдження.

Окружна виборча комісія розглянула декілька скарг на порушення законодавства щодо проведення агітації, але нею не було прийнято якогось певного рішення. Складується загальне враження, що ОВК чітко виконує свої обов’язки щодо технічного забезпечення виборчого процесу, але повністю ігнорує функції щодо контролю за дотриманням законодавства під час агітації.

Великою проблемою стало нищення агітаційних матеріалів конкурентів.

За оцінкою КВУ лише 70 % дільниць можна було вважати готовими до виборів, під такими дільницями розглядались ті, на яких була вивіска дільничної комісії, графік роботи, інформація про кандидатів, облаштоване приміщення для голосування.

На більшості дільниць зберігалася проблема зі списками виборців. Списки виборців дільничними комісіями уточнювалися в поодиноких випадках й не системно. Спостерігачі КВУ констатували наявність в списках виборців “мертвих душ”. При цьому несистемна організація роботи частини комісій (відсутність комісії на території дільниці, відсутність графіку роботи комісії) позбавила виборців, не включених до списків, реальної можливості звернутись до комісій з вимогою внести своє ім’я у список виборців.

Частина комісій створювала перешкоди спостерігачам, ігноруючи вимоги законодавства щодо прозорості виборчого процесу і відмовляючись забезпечити можливість ознайомлення зі списками виборців. На окремих дільницях не можна було отримати інформацію через відсутність на місці комісії або відсутнього графіку роботи комісії. Голосування та підрахунок голосів на однієї з дільниць Карлівського району взагалі поводилося за відсутністю електричного освітлення.

Таким чином, в результаті спостереження за підготовкою до організації голосування по виборам народного депутата України у в.о. №151 КВУ констатує незадовільний рівень готовності виборчих дільниць до організації голосування. На жаль, потрібно констатувати, що виборчі комісії здебільшого не вжили необхідних заходів, щоб виправити ситуацію на краще.

День голосування

Представники Полтавського обласного відділення в день виборів перебували на дільницях як журналісти газети “Точка зору”.

Головною проблемою вдень голосування стала непропорційно велика кількість виборців, яки виявили бажання голосувати за місцем проживання. І хоч формально законодавство тут порушене не було, КВУ схильний вбачати в цьому технологію, яка могла вплинути на результати виборів. З досвіду спостереження КВУ відзначає, що зазвичай голосують за місцем проживання максимум 1-2 відсотка від загальної кількості виборців. В окрузі №151 таким правом на окремих дільницях скористалося до 30% виборців, а їх загальна кількість по округу склала за попередніми оцінками понад 10 тисяч осіб. Окрім того бланки подібних заяв були попередньо видрукувані і централізовано розповсюджувалися серед виборців. Часто такі заяви не містили навіть підпису виборця і були датовані днем голосування (зокрема, дільниця №6), що є порушенням законодавства.

Щоправда на передодні голосування окружна комісія прийняла рішення, яке не дозволяло дільничним комісіям враховувати заяви, надруковані типографським способом, але це рішення не дійшло вчасно до дільничних комісій, відтак по більшості таких заяв було проголосовано. Процес голосування за місцем проживання проконтролювати було практично не можливо.

Іншою проблемою в день виборів стала незадовільна якість формування списків виборців органами місцевої влади, а також бездіяльність виборчих комісій щодо уточнення списків Внаслідок цього велика кількість виборців не потрапила до списку, з іншого боку, в списки потрапила помітна кількість “мертвих душ”. В окремих випадках неточності в списках виборців вимірювались будинками, які забули включити у списки.

На багатьох виборчих дільницях станом на 10-00 ранку кількість осіб, чиї прізвища були відсутніми налічувалося декількома десятками.

На дільниці №105 був зафіксований факт агітації за кандидата Гончарова, яка супроводжувалася безкоштовним наданням виборцям пива.

Також можна відзначити, що частина виборчих комісій не були належним чином обладнані для проведення голосування. Так, на багатьох дільницях для голосування було надано занадто маленьке приміщення, на деяких з них комісія та скриньки знаходилися у різних приміщеннях. Неготовність виборчих дільниць до виборів ілюструє також факт, що на деяких дільницях був відсутній закон про вибори.

Як позитивний момент можна відзначити те, що майже не реєструвались випадки “колективного” голосування або видачі кількох бюлетенів в одні руки. Випадки голосування поза межами кабінки були зафіксовані в незначній кількості.

Підрахунок голосів

В цілому підрахунок голосів на виборчих дільницях пройшов без серйозних порушень, що могли б вплинути на результати виборів.

Втім, дуже часто комісії порушували процедуру підрахунку (зокрема, дільниця №84), що було зумовлено низьким рівнем кваліфікації членів комісій.


КИУ

25 июня 2004. 12:35

Версия для печати  

 

18:35

Министр семьи и спорта заверяет, что работа по срыву Евро-2012 «идет в нормальном режиме»

18:24

Одесская ОГА учредила праздник мстительного дарения мимозы мужикам

18:00

На День Независимости по Крещатику будут ездить «Хаммеры», а маршировать - полк Ющенко ордена Красного Знамени

17:42

Ей всего 26, но это «жесть»: девчонка от ЕЦ просит нардепов остаться, чтобы не было «стимулов к ручной работе»

17:20

На базе «русской славы» решили судьбу мэра во Львовской области

17:10

Рудьковскому дали срок вспомнить, с кем он залетел в Париж

17:00

Тимошенко хочет в сфере тайны исповеди приравнять журналистов к врачам и священникам

16:50

Президента призывают остановить возведение в Севастополе аморального памятника

16:40

Анна Герман жаждет по часу в неделю окультуривать языком Аделаджу. Если Черновецкий разрешит

16:30

Лидер фракции БЮТ уже вовсю нахваливает старинного Юлиного подельника Пашу

16:20

Украинская граница на замке. Все ушли на заработки

16:15

Московские попы поддержат в Москве украинских московских попов

16:10

Ющенко умудрился приплести «системную концепцию решения вызовов» даже к физкультуре

16:00

Кучма просит не доводить Януковича до демонстрации

15:50

Ющенко уже подсчитал, сколько олимпийских медалей требовать от Тимошенко в следующем письме

15:45

Кличко перешел в другую весовую категорию - из «сильного мэра» в сильного оппозиционера

15:40

У Тимошенко пояснили, что 15,3% инфляции – это их последнее слово

15:33

Катеринчуку так стало «соромно» за своего депутата, что он на него «телегу» в ГПУ накатал

15:30

Кабмин завещает потомкам «зеленый Чернобыль»

15:20

До выходных погода особо не изменится

15:10

Новый посол Украины в Москве заявил, что европейскими ценами на газ нас не запугать

15:00

У Ющенко говорят, что Кабмин опять утвердил не то, что надо

14:50

Тимошенко продолжает пугать губернаторов своим гостеприимством

14:40

Пинзеник провозгласил порог инфляции-2008

14:34

Плющ не торопится затыкать собой брешь в коалиции

14:30

Рудьковский в суде пожаловался, что у него в самолете память отшибло

14:21

Червоненко обвиняет Министерство семьи и спорта в затягивании реконструкции «Олимпийского»

14:07

Суд оправдал «скниловских генералов»

13:55

Президент РФ вознаградил карканье Грача чем-то блестящим

13:45

Для Грищенко две должности - это чепуха. Ведь у него теперь есть «вертушка» и самолеты!

13:35

В Сумах Григоришина пугали грязными трусами

13:26

Закарпатская ОГА озаботилась тем, что в школьных задачниках женщины не работают на лесоповале

13:07

«Куда пошел? Стоять!» ГПУ, оказывается, всего лишь перезарядила иск против Жвании

12:50

Яценюк возмущен «прогибом» перед ним львовских властей

12:40

БЮТ пророчит Украине статус Вселенского Сверхсела

12:30

Сбежавший из николаевского суда рецидивист пил чай - и не попался на горячем

12:05

Генпрокуратура передумала разбираться с гражданством Жвании: мало ли чего еще тот расскажет о Ющенко, его отравлении и его супруге

12:00

Литвин по-прежнему уверен, что он для страны важнее любой коалиции

11:50

Черномырдин считает, что украинцы должны брать пример с россиян: дышать химией и «не волноваться»

11:40

У Катеринчука еще остался мизерный шанс выглядеть приличным человеком

11:15

«Гоп? Гей-гоп!»: 25% украинцев хотят, чтобы Маккартни спел на Майдане «Mrs. Vanderbilt»

11:07

Бдительные закарпатцы заложили органам отряд из 300 румынских овец-беженок

10:55

Сегодня Тимошенко без разрешения Ющенко позвонит губернаторам

10:45

Ремонт «Олимпийского»: долг в 100 тысяч евро на пустом поле

10:30

Тимошенко обнулила инфляцию

10:20

Мажорские понты: завтра из-за визита Яценюка перекроют весь центр Львова

10:10

Проданчук заявляет, что вакцину против кори запретила проверять ВОЗ

10:02

Миша Леонтьев позорно удрал из Украины со своим украинофобским журналом

09:45

Мичурину и не снилось: в Кировоградской области коней скрестили с «Газелями»

09:35

В Крым на День России съезжаются подозрительные военизированные ряженые

09:20

Сегодня Кабмин займется адаптацией экономики к ВТО

09:10

Ющенко рассказали о позитивном влиянии молитв на качество воды в свете Голодомора

09:00

Винский представил, как он увольняет директора «Укрзализныци»

08:45

Катеринчуку стыдно, что он лох

08:35

Предприятие Григоришина рейдеры терроризируют непрерывно

08:25

Ахметов засудил сайт «Обозреватель» на 100 000 долларов

08:15

Катеринчук объяснил, что у него негодные двери и трусливые депутаты