Актуальний коментар. ВІД НОВОГО ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ, НАСАМПЕРЕД, ВИГРАЮТЬ НИЗЬКООПЛАЧУВАНІ ПРАЦІВНИКИ - ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ПРАЦІ МИКОЛА СОЛДАТЕНКО


на фото: Микола Солдатенко (фото з архіву УКРІНФОРМу)
 
 
КИЇВ, 28 вересня. (УКРІНФОРМ). З метою захисту низькооплачуваних категорій працюючого населення держава здійснює послідовні кроки задля підвищення мінімальної заробітної плати та поетапного її наближення до прожиткового мінімуму. Про це свідчить і той факт, що з 1 жовтня нинішнього року мінімальна заробітна плата вже становитиме 460 гривень.

Прокоментувати останню новацію, а також розповісти про те, як це позначиться на заробітній платі працівників виробничих галузей економіки та бюджетної сфери, кореспондент УКРІНФОРМу попросила заступника Міністра праці та соціальної політики України Миколу Солдатенка.

- Найважливішим пріоритетом соціально-економічної політики України, - сказав він, - є підвищення рівня життя населення, поліпшення його добробуту, зокрема, шляхом підвищення заробітної плати. Але досягти цієї мети без економічного зростання неможливо. Мусимо рахуватися й з тим, що ми живемо в умовах становлення ринкової економіки. Тому активізація політики доходів є однією із нагальних вимог сьогодення.

За словами М. Солдатенка, зазначене підвищення мінімальної заробітної плати, насамперед, дозволить поліпшити оплату праці низькооплачуваних категорій працівників.

Заступник міністра нагадав, що підприємства виробничої сфери відповідно до статті 15 Закону України "Про оплату праці" самостійно встановлюють форми, системи і розміри оплати праці в колективних договорах із дотриманням норм і гарантій, передбачених чинним законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Відповідно до пункту 2.2 Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об'єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб'єднаннями на 2004-2005 роки мінімальна тарифна ставка робітника І розряду встановлена у розмірі 120 відсотків від мінімальної заробітної плати, затвердженої законом. "Тобто, мінімальна заробітна плата на підприємствах виробничої сфери є нижньою межею платні за просту некваліфіковану працю і виступає визначальною величиною, з якої формується тарифна ставка працівника І розряду", - підкреслив Микола Солдатенко.

Що ж до оплати праці працівників вищої кваліфікації, то вона також може переглядатися. Адже розмір тарифної ставки робітника залежить від його кваліфікації, із застосуванням тарифних коефіцієнтів, які визначають співвідношення між розміром тарифної ставки даного розряду та тарифною ставкою першого розряду. А ось тарифні ставки визначаються в галузевих угодах та колективних договорах.

Умови колективного договору можуть поліпшувати становище працівників порівняно з законодавством, генеральною, галузевою та регіональною угодами, але аж ніяк - не погіршувати його. Правда, бувають винятки. На період подолання фінансових труднощів підприємства умови оплати праці у колективному договорі можуть бути встановлені нижче норм. Проте цей період не повинен тривати більше, ніж шість місяців (стаття 14 Закону України "Про оплату праці").

Отже, за словами заступника міністра, у випадку стабільного фінансового стану тарифна ставка працівника першого розряду з 1 жовтня поточного року має бути встановлена у розмірі не нижчому ніж 552 грн. на місяць, а також збережені міжпосадові (міжкваліфікаційні) співвідношення в оплаті праці (460 х 1,2).

Посадові оклади працівників бюджетної сфери будуть переглянуті пропорційно зростанню з 1 жовтня мінімальної заробітної плати з метою збереження діючих міжпосадових співвідношень в оплаті праці.

- У зв'язку з цим, - наголосив Микола Солдатенков, - враховуючи норми постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2007 р. N 602 та відповідні галузеві накази центральних органів виконавчої влади, бюджетними установами, закладами та організаціями мають бути внесені зміни до штатних розписів для вчасного нарахування заробітної плати своїм працівникам.

Насамкінець заступник міністра нагадав, що протягом нинішнього року посадові оклади працівників бюджетної сфери (вчителів, лікарів, працівників культури та соціального захисту тощо) зростали вже тричі: з 1 квітня та 1 липня у зв'язку із збільшенням мінімальної заробітної плати (відповідно, з 400 до 420 грн. та з 420 до 440 гривень) та з 1 червня - завдяки запровадженню ІІ етапу Єдиної тарифної сітки.

   


Публікації:
Вiльний доступ 2007.09.28 14:03:00,
>>>Політика 2007.09.28 14:03:00,
>>>Соціальна сфера 2007.09.28 14:03:00,
Інтерв'ю 2007.09.28 14:03:00,
УКРІНФОРМ: новини 2007.09.28 14:02:00
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com