Студентське життя :: Лекція від Вакарчука 04.05.06

18 квітня, в рамках проекту „Створення безпечного середовища для молоді України”, лекцію студентам нашого університету прочитав СВЯТОСЛАВ Вакарчук, завітавши в якості Посла доброї волі ПРООН. Хоча, насправді, лекція більше нагадувала бесіду з порадами, які Вакарчук давав, користуючись власним прикладом та прикладом друзів.

Потрапити до Червоного корпусу на зустріч із зіркою міг кожен, хто дізнався про неї заздалегідь. Рекламна кампанія не була широкомасштабною, а довідатися про лекцію можна було в Інтернеті, зокрема на офіційному сайті „ОЕ”, сайті університету та деяких інших молодіжних веб-сторінках. В самому ж універі афіша з’явилася лише на декілька годин.

Свою лекцію СВЯТОСЛАВ Вакарчук почав з питання вибору професії, що і є початком становлення особистості в суспільстві та її самореалізації. СВЯТОСЛАВ навів власний приклад, який стосувався вибору між фізикою та музикою, США та Україною. Цей вибір не дався легко, проте його результат зараз може побачити кожен. Також Вакарчук поскаржився на корумпованість та відсталість системи вступу до університетів, наголосивши на необхідності проведення єдиного тесту, який полегшить умови вступу абітурієнтам.

Ще один негативний пункт розвитку нового суспільства СВЯТОСЛАВ Вакарчук вбачає в боязні молодих людей кардинально змінювати своє життя. Одного разу він своє змінив, обравши життя на макаронах на декілька років, і додав, що деколи потрібно приймати рішення не тільки під обставину „треба”, а під й обставину „чи будеш ти щасливим”.

 „Людина – це літак, який літає так низько як хоче, або так високо як хоче”, - майже крилата фраза Посла доброї волі ПРООН.

 Не залишилося осторонь і „найгарячіше” питання Болонського процесу, до якого пізніше у своїх питаннях поверталося багато студентів. Чесно кажучи, нічого нового Вакарчук не повідомив, сказав лише, що обговорення цього процесу має бути широким і неоднозначним, додавши в кінці: „Думаю, від цього виграють всі”.

 Звернув увагу і на виїзд закордон професійних українських кадрів, які, бажаючи заробити гроші, занадто солодкими малюють собі західні напрямки, не думаючи про наслідки. „Якби я думав тільки про гроші та про кар’єру, я б не став солістом „ОЕ”, і в тому числі не заробив би стільки грошей” – відверто, але переконливо заявив гість університету.

 Святослав Вакарчук сказав, що українцям не вистачає людяності та самопожертви. Тому сам запропонував прибрати університетський парк. Ініціативу підхопив активний студент, наголосивши на необхідності прибирання одразу, не відкладаючи на майбутнє. В результаті все залишилося лише на словах - через щільність робочого графіку зірки. Посол погодився виконати обіцянку, однак іншим разом.

 В своїй лекції Вакарчук розповів також про проблеми виховання майбутньої еліти, про внутрішню культуру та освіченість молоді, її небажання читати книжки.  На світогляд студентів, на думку Посла, впливає умовний поділ України на Схід та Захід, який придумали політики. Задля вирішення цього питання, запропонував розвивати ідею обміну студентами між вузами України.

 Підсумувавши все сказане, СВЯТОСЛАВ заявив про свою готовність відповісти на будь-які питання. На його здивування, ніхто зі студентів не поцікавився внутрішніми справами в „ОЕ”. А більшість із запитань зводилася до всього, раніше сказаного Вакарчуком, і скоріше нагадувала безкінечно довгі бесіди за чашкою чаю. Студенти вміло скористалися можливістю поговорити з зіркою та засвітитися перед камерами, не ставлячи перед ним стратегічно важливих питань. Найоригінальніше з них прозвучало з вуст 15 літньої дівчини і зводилося до того, що їй все подобається, у неї все виходить однаково добре, тому вона не знає, яку професію обрати. На що Вакарчук відповів: А де питання?”. Хоча слід сказати, що інколи розвивалися і досить цікаві дискусії з зіркою, які стосувалися молодіжних фестивалів, музики в цілому та студентських організацій. Скористалися можливістю і ми, презентувавши Вакарчуку газету УНІВЕР. СВЯТОСЛАВ з цікавістю сприйняв цей проект, але не повірив, що ми є незалежною пресою. "Що, й ректора можете критикувати?" - запитав він. Лише тільки, коли почув тверде "Так" у відповідь, побажав УНІВЕРові вдачі.

 На прес-конференції після лекції можливість задати питання СВЯТОСЛАВУ Вакарчуку була надана журналістам, які пожаліли доволі виснажену зірку. Питання стосувалися організації даного проекту та діяльності „ОЕ”. Вакарчук повідомив, що вибір університетів був суто суб’єктивним, і ця можливість випала лише найголовнішим вузам восьми найбільших міст України. Щодо гурту, то новий альбом записуватиметься влітку. Наразі ж тривають концерти локального характеру в підтримку кліпу „Відчуваю”.

 Такою була лекція вустами соліста найпопулярнішої групи України і по сумісництву Посла доброї волі ПРООН СВЯТОСЛАВА Вакарчука.

УНІВЕР, №4(5) 26 квітня 2006 року



  Версія для друку Glory
 Оцінка: (3.36) Кількість коментарів: 3
<<:
Можливість оцінювати статтю доступна лише зареєстрованим читачам ;)
:>>
  Додати коментар

Назвіться*:
E-mail:
-> повторіть надпис*:
  Критик: Mavca 16:58 08.02.08
Так, у статті більше інформативності, але ж на то вона і стаття. Я б, якщо побачила її відразу після приїзду Вакарчука до нашого універи, обов'язково б поділилась своїми враженнями, просто тоді я ще не знала про Неофіційку : )
  Критик: INAMORATO! 17:30 05.06.06
2 john: все вже сказано )
  Критик: john 18:57 03.06.06
чомусь на такі статті нема коментарів. висновок: або нема чого коментувати, або це не дуже цікаво читати-а скоріше і те й інше. шкода





Вхід
Невірний логін/пароль
Логін:
Пароль:
Реєстрація...
Не пам'ятаю пароль
Запам'ятати логін

Випадкова стаття
Зустріч з Ректором
Опубліковано: 31.05.06
Автор: Gadde
Оцінка: (4.57)
 Обговорення
 31.05.06 INAMORATO!
))))))))
 31.05.06 I Am 0
вопрос о ценах в буфете стар как мир, вот и в этом...
Решта коментарів >>

Завантаження...




Украинская Баннерная Сеть