Актуальний коментар. СТРАТЕГІЧНІ ЗАПАСИ НАФТИ ТА НАФТОПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ МОЖНА СТВОРИТИ НЕ МЕНШЕ, НІЖ ЗА 8-10 РОКІВ


КИЇВ, 7 лютого. (Оксана Суханова - УКРІНФОРМ). Стратегічні запаси нафти та нафтопродуктів в Україні можна створити не менше, ніж за 8-10 років. Такої думки дотримуються фахівці ТОВ "Нафтогазбудінформатика", яка є провідною незалежною інформаційно-аналітичною і консалтинговою установою України в сфері реформування і реструктуризації, корпоративного управління, фінансового й стратегічного менеджменту підприємств нафтогазового комплексу.

Зокрема, аналітики "Нафтогазбудінформатики" стверджують, що коли сьогодні йдеться про стратегічні або мінімальні, в нашому розумінні, запаси, то мова не про те, що завтра або через рік Україна їх створить. Для цього має минути час. Проте, треба вже нині зробити перші, можливо дещо формальні, але необхідні кроки.

Як зазначають фахівці, передусім варто зупинитися на черговості необхідних для створення запасів робіт. В Україні вже зараз є резерви нафтопродуктів. Це, наприклад, резерв особливого періоду, мобілізаційний резерв, резерв для проведення робіт АПК у системі Держкомрезерву. Наявні технологічні та виробничі резерви нафтопереробних заводів (НПЗ), а також резерви у резервуарах морських портів, нафтобаз і у нафтопроводах. Можна обговорювати й впроваджувати інші резерви - стабілізаційні, сезонні, регіональні, галузеві, тощо.

Водночас, коли йдеться про запаси, що створюються на базі Директив ЄС, то під ними не можуть розумітися зазначені вище резерви.

З одного боку, вони суттєво відрізняються від стратегічних (мінімальних) у розумінні ЄС за призначенням, використанням, обсягом, статистичною звітністю та, нарешті, фінансуванням. З іншого боку, доки Україна не підійшла до вступу в ЄС, вона має можливість поступово створювати систему вказаних вище запасів, використовуючи наявні резерви та наявні технічні й технологічні можливості паливно-енергетичного комплексу України, зауважують експерти.

Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, першим кроком до створення стабілізаційного запасу нафти та нафтопродуктів в Україні, за інформацією міністра палива та енергетики України Юрія Бойка, є створення стабілізаційного (мінімального) фонду на базі ВАТ "Укртранснафта" протягом січня-лютого 2007 року. Очікується, що до кінця лютого в стабілізаційному фонді буде сконцентровано більше 100 тис. тонн нафтопродуктів (А-76 та ДП). Надалі обсяги пального планується збільшити до 200-250 тис. тонн із щомісячним поповненням, що дасть змогу своєчасно реагувати на цінові сплески та спекулятивне збільшення ціни в періоди підвищеного попиту на нафтопродукти винятково ринковими механізмами.

Наступним кроком реалізації цього проекту є створення агенції із зберігання мінімального запасу нафтопродуктів. За словами Юрія Бойка, вже розпочалося створення нормативної бази для впровадження цієї моделі в Україні. Цей етап триватиме протягом 10 років. "Ми вважаємо, що до 2017 року ми створимо мінімальний запас нафтопродуктів та нафти в нашій країні, якого вистачить на 90 діб, як це потрібно за європейськими стандартами", - зазначив міністр. Він також повідомив, що у створення стратегічного запасу будуть залучені всі компанії-учасники українського ринку нафтопродуктів, а також врахований досвід його формування в європейських країнах, зокрема, у Німеччині та Угорщині.

Україна видобуває нафту та газовий конденсат на рівні 22-25% від обсягів внутрішнього споживання. У рік країна споживає приблизно 16 млн т нафтопродуктів, із них по 5 млн т бензину й дизпалива та по 6 млн т мазуту. Потужності України з переробки нафти перевищують 52 млн т в рік. При цьому середнє завантаження в галузі становить 30%.

Довідка. Впродовж 2005 - 2006 рр. фахівці ТОВ "Нафтогазбудінформатика" (НГБІ) співпрацювали з міжнародними експертами, які брали участь у проекті ТАСІS за темою: "Допомога Україні в розробці стратегічної безпеки нафтопостачання". Водночас, фахівцями ТОВ "НГБІ" та ТОВ "Юртрансконсалтинг" було розроблено методологічні засади створення в Україні системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів, які у вересні 2006 року було презентовано під час засідання у представництві ЄС в Україні, а потім - 28. 11. 2006 р. - і на нараді в Мінпаливенерго.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Нафтогазбудінформатика" створене в 2003 році шляхом реорганізації асоціації "Нафтогазбудінформатика", заснованої в 1990 році підприємствами нафтогазової галузі колишнього СРСР.

ТОВ "Нафтогазбудінформатика" акредитоване при Комітеті паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Верховної Ради України V скликання.

   


Публікації:
УКРІНФОРМ: новини 2007.02.07 16:30:00,
Економічні новини 2007.02.07 16:30:00,
>>>Паливно-енергетичний комплекс 2007.02.07 16:30:00,
Інтерв'ю 2007.02.07 16:30:00
© 2004 Ukrinform, Всі права застережені.
Використання матеріалів тільки з дозволу Укрінформу.
info@ukrinform.com