This version of the page http://era-fm.net/ournews/?idArticle=8543 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-06-08. The original page over time could change.
Era fm
  • Послухати останній випуск новин
  • Веб-камера
  • Онлайн

Сказано на Ера FM

Микола Катеринчук про вибори київського міського голови, про проект податкового кодексу та про ситуацію у фракції НУ-НС


2008-04-05 15:06:21

04.04.08, Радіо Ера-FM, Від першої особи, 18.09


Світлана ОРЛОВСЬКА: Сьогодні до нашої студії ми запросили Миколу Катеринчука, народного депутата України, представника фракції блоку НУНС, лідера Європейської партії.
Говорити будемо про перевибори в столиці, зокрема які шанси перемогти на них має демократична коаліція і кожен з кандидатів персонально, чи є на сьогоднішній день противага Леоніду Черновецькому і чи є самовисунення лідера європейської партії Миколи Катеринчука його персональною амбіцією, як стверджують його колеги по коаліції, чи, як стверджує представник опозиції, це свідчить про прихильність і підтримку Черновецького.
Поговоримо також про роботу парламенту, зокрема, коли і як народні обранці збираються ухвалювати зміни до держбюджету і голосувати кадрові питання, і чи існує загроза розколу коаліції у зв’язку із створенням партії «Єдиний центр».
Запитання на наше інтерактивне опитування сформульовано таким чином: чи загрожує коаліції розпадом створення партії «Єдиний центр»?
На сьогоднішній день маємо публічну і кулуарну метушню навколо висунення єдиного кандидата на посаду мера від помаранчевих. Натомість демократичні сили пообіцяли вже сьогодні визначитися щодо спільних дій під час виборів до Київміськради, а відтак і щодо кандидатури на посаду мера. Однак більшість експертів та політиків скептично ставляться до подібного варіанту, пам’ятаючи гіркий досвід попередніх років: БЮТ наполягає на своїй людині, а НУНС і Банкова – на своїй.
Це не влаштовує жодну з сторін. Дуже важливий пост голови Києва напередодні президентських виборів 2010, адже саме в столиці, як показали події 2004-го і 2007-го років, варто чекати найгарячіших подій – майдани, блокування ЦВК, Ради, суддів всіх інстанцій без підтримки лояльного міського голови такі заходи проводити досить складно.
Пане Миколо, чому ви самовисунулися?  Йдеться ж про те, що демократичні сили на цих виборах збиралися визначити єдину кандидатуру на посаду мера столиці, тобто ви фактично порушуєте негласну домовленість з коаліцією про висунення єдиного кандидата. Це демарш Катеринчука?


Микола КАТЕРИНЧУК: Дякую за запитання, дуже веселе для мене, тому що «негласна домовленість», яку я порушив – це дуже так цікаво звучить. Я думаю, що ви маєте право на таку позицію, а я хотів би сказати, що насправді питання зміни влади в Києві лежить не в прізвищі кандидата, а в тій виборчій системі, яка дозволяє провести другий тур виборів, і в другому турі переможе на 150% депутат від демократичного табору, ті, хто прагне прибрати Черновецького, я цих називаю людей.
Якщо не буде такої системи, якщо буде тільки єдиний тур, то сьогодні в Черновецького  достатньо високий рейтинг, на який він працював, і вибачте, цей рейтинг – я кажу як людина, яка практично провела 5 кампаній, починаючи від своєї мажоритарної, до парламентських і президентських – не прослідковується, тому що багато людей просто сидять вдома, яким він допомагає через соціальні оплати. Тому питання, скажімо, перемоги, це врахування помилок, які були зроблені в 2006 році. Я хотів би, щоб всі згадали, що було в 2006 році – всі поставили на Кличко, хтось поставив на Омельченка, зрозуміло, що виграв Черновецький, а ці два основні хлопці просто програли. Інший ніхто не пішов. Тому сьогодні ми не маємо бавитися в такі речі, це дуже серйозне питання. Якщо вже взялися навести порядок в Києві, його треба наводити, а не імітувати наведення порядків.
Я думаю, що у всіх нормальних політиків є амбіції. Я самовисуванням висловлюю амбіції Європейської партії України, яку я представляю. Це програмне завдання нашої партії, і я його буду виконувати, і мені для цього не потрібні ані дозвіл президента, ані дозвіл Тимошенко, ані ще якісь дозволи всіх інших. Ми створили виборчий блок для роботи у Верховній Раді України і створення виконавчої влади, і ми це зробили. Питання місцевих виборів це питання особистого сумління кожного політика, хто бажає долучитися до цієї роботи.
Я вважав і вважаю, я звернувся до киян з відкритим листом про те, що вважаю призначення єдиного кандидата в кабінетах, в кулуарах приниженням киян. Я хотів би, щоб зараз кияни мене чули. Політики вам заборгували, ви їх привели зараз на найвищі крісла цієї держави, а вони вам зараз не довіряють, вони повинні сьогодні створити вам такі умови, щоб такий феномен, як Черновецький був просто неможливий, коли людина набирає 20 чи 30%, а потім всі дивуються, що це він робить в місті.
Тому двотурова система – я на цьому буду наполягати, у Верховній Раді готовий очолити групу експертів, які розроблять саме такі зміни, і я впевнений, що імплементація цих змін можлива вже сьогодні. Деякі скептики кажуть, що це неможливо робити, тому що почався виборчий процес.  Можливо, бо це не впливає ані на спосіб агітування, ані на спосіб підрахунку голосів. Це впливає тільки на те, що прізвище мера отримає більш легітимний рівень, ніж він був до цього, і до цього треба йти.
А я висуваюсь для того, щоб перемогти, і я буду звертатися до киян за підтримкою, тому що вважаю, що те, що відбувається сьогодні в Києві, це не гідно кожної людини, яка виходила на майдани.


Світлана ОРЛОВСЬКА: За вашої відповіді в мене до вас одразу два запитання: ви сказали, що треба наводити порядок, а не імітувати наведення порядку. Зараз відбувається імітація наведення порядку, чи все ж таки реальні спроби навести порядок в столиці? Це перше. І ви сказали, що готові очолити групу з підготовки саме змін до закону, щоб це відбувалося в два тури. А чи готовий, скажімо так, весь український парламент до того, щоб здійснити ці зміни?


Микола КАТЕРИНЧУК: Насправді такий законопроект внесений Поживановим, там є те, що треба доопрацювати, але зміст його в абсолютно правильному напрямку. Він вже пройшов перше читання у відповідному комітеті, і в нас є можливість прийняти його в першому читанні майже у вівторок, в середу, а потім, на наступному тижні, і в цілому. Я вважаю, що це абсолютно правильний крок, і повірте мені, він застрахує від того…
Немає значення, хто буде єдиним кандидатом, сьогодні немає значення, хто вийде в другий тур – перші дві особи, ну, наприклад, це буде Черновецький, а інша людина будь-яка зі списку. Ми, всі інші, будемо його підтримувати, чи мене будуть підтримувати. Я буду дякувати кожному, хто це зробить, тому що ми вже тоді перемогли, тому що зрозуміло, що Черновецького тоді вже не буде при владі. А зараз ми в ризик кидаємо ці вибори, тому що спочатку зробили, а зараз думають, що з ними робити. Хлопці, так не вийде, це ж Київ.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, але все ж таки, хто проголосує?


Микола КАТЕРИНЧУК: Я впевнений, що проголосує коаліція.


Світлана ОРЛОВСЬКА: В повному складі?


Микола КАТЕРИНЧУК: Я думаю, що в повному складі має проголосувати коаліція, як вона це зробила на минулому голосуванні. Я не розумію, чому там голосували комуністи, я здивований, але мені приємно.


Світлана ОРЛОВСЬКА: То розраховуєте і на підтримку комуністів?


Микола КАТЕРИНЧУК: Знаєте, іноді в парламенті відбуваються дивні речі, коли хтось змінює якусь позицію і голосує не зовсім послідовно чи прогнозовано, але якщо це на користь права, голосами комуністів, я думаю, що заради зміни ситуації в Києві можна прийняти цю підтримку.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, ваше самовисування на мера Києва вже встигли прокоментувати наступним чином: от ваш колега по коаліції Тарас Стецьків, представник фракції НУНС, відповідаючи на запитання як він оцінює цю вашу ініціативу, сказав, що як «персональну амбіцію», і підкреслив, що «реальних шансів виграти у Катеринчука немає, але він забиратиме голоси у Кличка, а відтак, ми ж прекрасно розуміємо, що об’єктивно висунення Катеринчука це удар по Кличку. Так в чию лузу грає Микола Катеринчук?»
А Василь Горбаль, представник фракції ПР, вважає, що ви йдете на вибори, щоб підтримати Леоніда Черновецького. Пане Миколо, так в чию лузу ви граєте і на чиєму полі ви граєте? І які підстави у цих стверджень?


Микола КАТЕРИНЧУК: Ну, я думаю, що підстав багато. Я думаю, що перша підстава в тому, що Тарас Стецьків представляє групу НС Юрія Луценка, в якого були давні амбіції по Києву, якщо ви пам’ятаєте, «не обіцяю, а гарантую» - це те, що ми робили під час виборчої кампанії. Тому я здивований, що, наприклад, Тарас Стецьків не вважає мене політичним партнером, а вважає політичним партнером Кличка, тому що якщо ми будемо… ну, давайте відверто казати, оцінювати якісь якості щодо управління містом, я думаю, що думки можуть бути різними. Амбіції є, це абсолютно нормальна річ. Тому що бути в політиці без амбіції, значить перетворитися на оцих кнопкодавів або ще когось, які по великому рахунку не змінюють ситуацію, а люди обирають нас для того, щоб ситуація змінювалась на краще. Тому я дуже стримано відношуся, я думаю, що те, що там пішло вже в Інтернеті, і це тільки початок, я думаю, що будуть більше говорити речей.
Відносно ПР я не здивований. Прекрасно, вони ці всі два роки були в більшості і підтримували Черновецького, дерібанили цю всю землю, а зараз, ну, я можу сказати, що, наприклад, від ПР буде якийсь технічний кандидат, тому що будуть забирати голоси саме в Черновецького, або підтримувати Черновецького.
Ви знаєте, Черновецькому ніхто нічого не додасть і ніхто нічого не забере, а от відносини з Віталієм Кличком… Я з ним говорив не менше чотирьох раз, і сьогодні я готовий оприлюднити заяву, яку я з собою приніс, що я пропоную Віталію Кличку створити на цих виборах єдиний блок, і це питання Катеринчука, який всім заважає, може бути вирішено, але на сьогоднішній час, от три раунди переговорів ми провели, він не готовий до цього. Тому, знаєте, хто кому доктор, нехай вирішують пан Стецьків і пан Горбаль, а  я вважаю, що Європейська партія України має право на участь в цих виборах, вона буде приймати участь в цих виборах і виграє ці вибори.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Ви прогнозуєте, що попереду на нас чекає війна компроматів, а це лише перші викиди?


Микола КАТЕРИНЧУК: Брудна буде кампанія, я думаю, що там і мене, і Кличка обкидають…


Світлана ОРЛОВСЬКА: Як стверджують, це буде найдорожча кампанія за всю історію.


Микола КАТЕРИНЧУК: Ну, це важко сказати, тому що насправді фонд дуже обмежений кандидата, і я не думаю, що там буде… Я думаю, що така чернуха буде йти на вулицях, в Інтернеті. В основному в Інтернеті буде.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, чи буде задіяний і наскільки буде використаний адмінресурс в ході цієї передвиборчої кампанії, ваша думка?


Микола КАТЕРИНЧУК: Важко буде Черновецькому використати ресурс, трохи легше, можливо, буде використовувати НУ, тому що в них з десяти районах Києва вісім мають своїх голів адміністрацій, тільки двоє мають від БЮТ. Але я б не перебільшував можливості адмінресурсу. Сьогодні виборець вже настільки свідомий, і якщо він прийшов, то він прослідкує, щоб його голос дійшов до урни, а по минулих виборах я можу сказати, що кияни це самі освічені, самі підготовлені люди щодо підрахунку голосів і спостереження за тим, як проходить голосування. Тому я думаю, що шансів використовувати адмінресурс тут нема.
Я боюсь того, що почнеться такий примітивний підкуп, тому що і в команди існуючого мера, і в деяких інших представників, ну, вони заявляли, що в них достатньо багато накопичено грошей  саме для мерської кампанії. Тут я дійсно з позиції Стецьківа програю йому.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, в якому форматі ваша ЄПУ піде до Київради? Будете блокуватися і з ким? Я зрозуміла, що ви сказали, що з Кличком не вдалося поки що домовитися, які подальші дії?


Микола КАТЕРИНЧУК: Ну, ще є невеличкий час, я думаю, ми почекаємо на його реакцію. Принаймні я думаю, що всі розмови про те, що Катеринчук хоче, щоб Черновецький залишився мером – це бредні. Я навіть не знаю, як на це реагувати. Думаюча людина просто на це не зреагує. А відносно блоку на сьогоднішній день в нас прийнято рішення про формування блоку між двома партіями – ЄПУ і партія «Європейська платформа».


Світлана ОРЛОВСЬКА: Зрозуміло, поки що в такому форматі. Як ви розцінюєте, от Володимир Литвин каже, що постанова про перевибори мера Києва може бути скасована і взагалі перевибори можуть не відбутися?


Микола КАТЕРИНЧУК: Є така вірогідність, тому що ця постанова не є юридично бездоганною, я знаю, що зараз в судах є відповідний позов, я думаю, що на початку тижня цей позов буде розглянутий в суді і буде прийняте якесь рішення. Там є два варіанти того, що вимагають ті, що позивалися: перше, це скасування виборів до Київради, тому що перевіряли діяльність Черновецького і розпустили всю Київраду. Я просто жартую, а насправді там є підстави, треба просто дивитися з точки зору юридичної – можна і так, і так.
Друге, це скасувати взагалі постанову і взагалі відмінити ці вибори. Ну, і відповідно, я думаю, що суд має прийняти якесь рішення.  


Світлана ОРЛОВСЬКА: Зрозуміло. Маємо ще законопроект Валерія Писаренка, представника фракції БЮТ, який унеможливлює участь в перевиборах Леоніда Черновецького. Скажіть, будь ласка, ви взагалі вважаєте його конституційним?


Микола КАТЕРИНЧУК: Ні. Якщо Черновецький не сидить в тюрмі по вироку, то він має право балотуватися. Знаєте, якщо він злочинець,  давайте посадимо його в тюрму, принаймні якщо раптом так станеться, що кияни мене підтримують і я стану мером, то я знайду підстави притягнути до відповідальності всіх, хто був задіяний в цьому дерібані комунального майна і землі. Повірте, досвіду вистачить і юридичного, і як економіста. Тому, думаю, що на сьогодні питання не в таких, я б сказав популістичних законопроектах, а питання в двотуровій системі виборів, бо це єдине, що нам гарантує, що цієї команди при владі не буде.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Але ця двотурова система не гарантує, що все ж таки будуть відбуватися ці перевибори за двотуровою системою. Як ви ставитеся до твердження, що оці перевибори це ледве не генеральна репетиція президентської виборчої кампанії?


Микола КАТЕРИНЧУК: Я з вами не погоджуюсь, що якщо буде прийнятий цей закон, що ці вибори не відбудуться за двотуровою системою. Хотів би нагадати, що в 2004 році ми приймали відповідні зміни до закону про вибори народних депутатів, до закону про вибори президента, де змінювали спосіб голосування, відкріпні талони скасовували, ще деякі речі, тому така практика є, вона вважається конституційною, і якщо зараз буде прийняте таке рішення, то я думаю, що в Києва з’являється шанс зробити вибір за когось, а не проти когось.
А відносно генеральної репетиції, ви знаєте, будь-які вибори є генеральна репетиція, а я б ще сказав, іспит перед виборцями. Мають звітувати всі партії, які були в Київраді, а ЄПУ ніколи там не була. Коли ми дивилися, як з однієї партії вибігли 18 чоловік і побігли туди, де роздають землю, з іншої партії побігли, з усіх партій побігли, створили більшість, і ця більшість просто грабувала це місто, грабувала громаду. Я думаю, що всі зроблять висновки з цього і списки будуть іншими.
Ми ж ведемо команду досить професійну – це юристи, економісти і це чесні люди, які не йдуть для того, щоб щось для себе робити, вони вже відбулися. Я впевнений, що ми маємо можливість звернути увагу киян на нашу команду.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Скажіть, будь ласка, все ж таки марення, скажімо так, демократичних сил єдиним анти-Черновецьким кандидатом, чи справдиться, чи відбудеться висунення єдиного кандидата?


Микола КАТЕРИНЧУК: Двотурова система робить цей вибір більш свідомим, тоді не потрібен єдиний кандидат. При двотуровій системі проходить та людина, яка набрала якомога більше голосів, дві особи. Допустимо, що один буде Леонід Черновецький, хоча я можу в цьому сумніватися, але все ж таки, але інша людина буде з демократичного табору, це 100%. Тобто це той, кого підтримає БЮТ, або Катеринчук, або Кличко – нема значення, і ми всі підтримаємо того, хто пройде в другий тур, ми станемо біля нього і будемо підтримувати для того, щоб він переміг Черновецького, і це нормально. А зараз в однотуровій системі обрати людину… а якщо вона програє? Це великі ризики, я ж приводив вже те, що було в 2006 році за цією системою. Вона не працює, вона не дає киянам обирати більшістю громади.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, на нашу поштову скриньку надійшло таке запитання від Олександра з Донецька: «Якщо в другий тур вийдуть Леонід Черновецький і Дмитро Табачник, а такого варіанту не можна виключати, кого ви підтримаєте в другому турі?»


Микола КАТЕРИНЧУК: Ну, Дмитро Табачник ще не дав згоду на балотування, але в будь-якому вигляді я Леоніда Черновецького підтримувати не буду і не можу.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Зрозуміло, тобто так гіпотетично, якщо така ситуація, будете підтримувати Дмитра Табачника?


Микола КАТЕРИНЧУК: Представника від ПР я виключаю можливість підтримки.


СЛУХАЧ: Добрий вечір. Володимир, Тернопіль. Як в Україні кажуть, там де три українця, там два гетьмана. Я хотів би підтвердити цю тезу і сказати вам, що якби наші політичні опоненти припинили таку, скажімо, гру, то може і Західна Україна інакше би дивилась, в тому смислі, що скоріше всього я буду голосувати на наступних виборах за Віктора Федоровича.


Микола КАТЕРИНЧУК: Пане Володимире, це ваше право. Якщо Віктор Федорович відповідає вашим принципам життєвим і дасть вам можливість розвивати українську мову і шанувати наших предків, шанувати українство в Україні – будь ласка, це ваше право.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Я хочу зараз започаткувати парламентську тематику. Пане Миколо, коли будуть проголосовані взагалі зміни до бюджету? Пам’ятаєте, що прем’єр-міністр Тимошенко говорила, що без голосування за програму діяльності уряду не має сенсу голосувати і за зміни до бюджету?


Микола КАТЕРИНЧУК: Ну, знаєте, в цьому є логіка, тому що насправді зміни до бюджету мають відображати вже саму програму діяльності уряду. Але уряд взяв на себе обіцянку, що ми внесемо зміни до бюджету до 1 квітня, і на сьогоднішній день ця робота триває. Ми сподіваємось, що оця перерва у зв’язку з тим, що відбувалося в Бухаресті, від’їзд спікера і неможливість призначити заступника, щоб вести засідання, я думаю, що наступного тижня ми розпочнемо цю роботу. Зміни такі готуються, вони будуть стосуватися всіх аспектів, які стосуються суспільства. Особлива увага буде приділена антиінфляційній політиці. Я думаю, що там знайдуть відображення і питання, пов’язані зі зменшенням податкового тиску, принаймні ті пропозиції, які там вже є, ми бачили, що там намагаються внести якісь зміни до адміністрування щодо сплати податків, які, я думаю, будуть не зовсім на користь підприємцям. Але я думаю, що все буде гаразд, наступного тижня ми розпочнемо цю процедуру.


Світлана ОРЛОВСЬКА: От щодо податкового тиску, я хочу, щоб ви роз’яснили, дали свій коментар: от кабмін напередодні, 2 квітня, доручив державної податкової адміністрації провести інвентаризацію невідшкодованого ПДВ. За даними Мінфіна, тільки прострочена податкова заборгованість встановила 3,6 мільярда гривень. Податкова повинна провести інвентаризацію реєстру платників ПДВ і суми невідшкодованого податку, а також перевірити  заявки, щоб надалі повернути заборгованість. Ініціатором цієї ревізії виступив глава державної податкової адміністрації України Сергій Буряк. Він заявив, що в бюджет можна буде повернути близько трьох мільярдів гривень проблемної суми податку. Експерти ж вважають, що здійснити перевірку можна буде протягом одного місяця, але збільшення відшкодування невигідно податківцям, це може зірвати виконання плану збору податків у бюджет.


Микола КАТЕРИНЧУК: Знаєте, Буряк нова людина в системі ДПА, він зіштовхнувся з абсолютно нелогічною системою, пов’язаною із збором податків, він намагається зараз із своєю командою якось її змінити, але це можливо тільки через прийняття нового податкового законодавства. Ми розробили такий податковий кодекс, внесли його у Верховну Раді. Це кодекс, розроблений підприємцями для підприємців, і я впевнений, що деякі речі, на яких настоювали підприємці, будуть збережені, принаймні ми будемо стояти на цьому, тому що сьогодні з незрозумілих причин Мінфін взяв за основу кодекс Азарова і намагається опрацьовувати його замість того кодексу, який ми розробили з Ксенією Ляпіною і Володимиром Лановим з великою кількістю аудиторів, бухгалтерів, підприємців.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Причини насправді невідомі чому?


Микола КАТЕРИНЧУК: Я оптимістично сьогодні налаштований відносно саме наших ідей, тому що вони є прогресивними, тому що ця система, яка є сьогодні по фіскальній політиці, вона не здатна виконати ті бюджетні плани, які ставляться перед ДПА. Тому сьогодні ми всі дивимось, як митниця виконує план, тому що було скасовано вексельні операції, але це одразу створило дефіцит в ДПА, і зараз виходити з ситуації без допомоги бюджету Буряку буде дуже складно, я б навіть сказав – неможливо. Ситуація насправді не нова. Коли я був перший заступником голови ДПА, ми прийшли з дефіцитом більше 12 мільярдів гривень, але за півроку ми звели все до нуля. Я ще раз хотів би наголосити, що я не займався відшкодуванням ПДВ, цим займався пан Кірєєв, а в мене були інші функції – я займався слідством, корупцією, тобто розслідуванням корупції і іншими питаннями. Тому я хотів би, щоб спекуляції на цю тему раз і назавжди були закінчені.
В нашому податковому кодексі ми пропонуємо скасувати діюче адміністрування ПДВ, ми пропонуємо ПДВ односторонньої дії, де нема відшкодувань, де нема податкових накладних, податкових кредитів. Ми пропонуємо ту систему, яка сьогодні вже опрацьована в Німеччині і Австрії, і ЄС вже прийняв рішення, що вони готові наступного свого бюджетного року перевести всю систему ПДВ саме на систему ПДВ односторонньої дії. Ми суттєво знижуємо ставки податків – податку на прибуток і ПДВ – по 5% вниз, а збільшуємо норми   амортизації для того, щоб великі підприємства могли знайти ресурс щодо модернізації свого виробництва, своїх основних фондів, і багато інших речей.
Особливо хотілось би відмітити, що ми зберігаємо спрощену систему оподаткування і дещо розширюємо її можливості, але не даємо можливості зловживань, пов’язаних з тим, що йде дроблення великих підприємств, які намагаються через спрощену систему оподаткування ухилятися від податків.
Тобто наш податковий кодекс є ліберальним і дуже корисним, і ми б хотіли, щоб він у такому вигляді, в цілісній формі  був прийнятий, і будемо для цього все робити.


Світлана ОРЛОВСЬКА:  От ви сказали, що з невідомих причин взято за основу кодекс Азарова.  Скажіть, будь ласка, невідомі причини, чи все ж таки вони вам відомі?


Микола КАТЕРИНЧУК: Мені вони не відомі, тому що Тимошенко стоїть на скасування кримінального ПДВ, ми цю систему підготували, запропонували. Я просто розумію міністра фінансів, коли можна 20 мільярдів гривень позичати у підприємців, не відшкодовувати ПДВ і латати діри в бюджеті, а потім казати, що в нас підприємці ухиляються від податків. Просто  треба систему міняти, треба знижувати податковий тиск і розширювати систему оподаткування і те поле, яке, я впевнений, сьогодні потребує просто лібералізації, тому що які будуть національні інвестиції, які будуть закордонні інвестиції, коли нема умов для цього? Я думаю, що на етапі вступу в СОТ і інших процесів, підписання угоди про ЗВТ з ЄС, нам просто треба негайно змінювати систему оподаткування для того, щоб ми були конкурентноздатні.


СЛУХАЧ: Здравствуйте. Олег, Киев. Даже если закон о двух турах голосования будет принят в парламенте, у вас есть уверенность, что его подпишет Ющенко? И второе: если представить гипотетически, что сейчас проводятся выборы президента и во второй тур выходят Ющенко и Тимошенко, вы и ваша политическая сила какого из этих кандидатов поддержите? Спасибо.


Микола КАТЕРИНЧУК: Олег, спасибо, вы поставили очень интересный вопрос, даже два. То, что Ющенко подпишет такой закон, я уверен, это 100%. А в отношении выборов, если во второй тур выйдут Ющенко и Тимошенко? Знаете, сложный вопрос. Есть плюсы и минусы у каждого из них, каждого мы уже видели в политике, частично мы предполагаем, что они будут делать – они достаточно прогнозируемые. Я думаю, что мы будем выставлять какие-то свои программные вещи, ну, например, связанные с судебной, налоговой реформой, и от кого услышим поддержку, и это обещание будет публичным, именно сопровождать свою деятельность этими реформами, которые нас приблизят к европейским стандартам жизни, я думаю, мы будем поддерживать.  Но мне бы хотелось, чтобы это был единый кандидат и чтобы он победил на этих выборах.


Світлана ОРЛОВСЬКА: Пане Миколо, чому коаліції не вистачило голосів для звільнення Едуарда Прутника і Олексія Костусєва? З голосування було видно, що представники новоствореної партії «Єдиний центр» зайняли окрему позицію, а відтак чи може це повторюватися, і наскільки серйозною є загроза в цьому контексті коаліції?


Микола КАТЕРИНЧУК: Я думаю, що лідеру фракції НУНС треба звернути увагу на особливу позицію представників цієї партії і треба з ними проводити консультації.