Червень 2008
НдПнВтСрЧтПтСб
1 2 3 4 56 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

   ГОЛОВНА СТОРІНКА
 
ІНСТИТУТ
   Діяльність
   Вчена рада
   Видання інституту
   Участь у конференціях
 
ЗАКОНОДАВСТВО
   Закони
     Підзаконні акти:
 
укази і розпорядження Президента України
постанови Верховної Ради України
постанови Кабінету Міністрів України
акти Мінкультури
акти Державної служби
акти інших органів
   Міжнародні документи
   Проекти нормативних актів
 
   ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ
 
   РЕЄСТРИ
 
   ЗАПОВІДНИКИ
 
КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА:
   Археологія
   Історія
   Монументальне мистецтво
   Архітектура та
   містобудування
   Садово-паркове
   мистецтво
   Ландшафтні
   Наука і техніка
   Краєнавство
 
   ПЕРСОНАЛІЇ
 



краєзнавство



В.В.Вечерський

ЧЕРНІГІВЩИНА

Область розташована на північному сході України, межуючи з Білорусією і Росією. Від Києва до Чернігова 140 кілометрів. Чернігівщина належить до iсторичного регiону Пiвнiчного Лiвобережжя чи Гетьманщини, який у давнину ще називався Сiверщиною. Це - область найдавнiшого хлiборобського розселення з найстародавнiшими мiстами Черніговом, Новгородом-Сіверським, Любечем, Ніжином, Прилуками, Сосницею... В епоху Київської Русі Чернігів був суперником Києва, а Москва була заснована як мисливський замок на північно-східних кордонах Чернігівського князівства. У ХІІ столітті з Чернігівського князівства виділилось Новгород-Сіверське. Після монголо-татарського спустошення, протягом XV-XVІ століть тривала запекла боротьба за ці землі між Московським царством і Литовсько-Польською державою. У XVII - XVIII столiттях Чернігівщина була осередком українського державного життя, центром так званої Гетьманщини. Вiдтак культурна спадщина представлена тут унiкальними спорудами Княжої доби, найдовершенiшими архiтектурними витворами українського вiдродження i бароко XVII - XVIII столiть, палацовими і парковими комплексами та цивiльною забудовою епохи класицизму. На державному облiку в областi перебуває 217 пам'яток архiтектури й мiстобудування, з яких 171 - національного значення. Вiдомо понад 160 нововиявлених пам'яток. 15 міст і селищ міського типу включенi до ''Списку iсторичних мiст i селищ України''. Це Батурин, Борзна, Iчня, Качанiвка, Козелець, Короп, Любеч, Нiжин, Новгород-Сiверський, Остер, Прилуки, Седнiв, Сосниця, Тростянець, Чернiгiв. На базi комплексiв архiтектурно-мiстобудiвної спадщини в областi створено чотири заповiдника. Є чимало музеїв, у фондах та експозиціях яких представлено унікальні культурні цінності. Область приваблює ще й тим, що вона слабо урбанізована і мало індустріалізована, а отже - зберегла чудове природне довкілля, не спотворене сучасною цивілізацією.

Чернігів належить до найстародавніших міст України-Русі. Йому понад 1300 років, як визначили археологи. Великий український історик і політичний діяч Михайло Грушевський називав Чернігів ''нашою українською Равеною'', порівнюючи з славетним італійським містом, яке зберегло найцінніші пам'ятки Раннього Середньовіччя. Він пророче зазначав: ''Тут поховані секрети старої України і зародки України нової''. З усіх міст України і Росії Чернігів зберіг найбільше давньоруських пам'яток, а ще й неповторний ландшафт - зелені пагорби високого правого берега річки Десни, увінчані стрімкими силуетами храмів і веж. Завдяки цьому місто набуває зараз значення містобудівної пам'ятки всесвітнього значення. Нині йде підготовка необхідних документів до включення Чернігова до ''Списку всесвітньої культурної спадщини'' ЮНЕСКО.

Національний iсторико-архiтектурний заповiдник ''Чернiгiв стародавній'' створено постановою Ради Мiнiстрiв України вiд 20 лютого 1967 року як фiлiю Державного архiтектурно-iсторичного заповiдника "Софiйський музей" у Києві з передачею цій філії 11 пам'яток архiтектури Чернiгова ХI - ХIХ столiть. Наступною постановою, вiд 22 червня 1978 року, створено самостiйний заповiдник, якому передано весь комплекс княжого Дитинця зі Спасо-Преображенським та Борисоглібським соборами (ХI - ХII ст.), Колегiумом, будинком Мазепи, а також Катерининську i П'ятницьку церкви, Єлецький i Троїцький монастирi, комплекс Iллiнських (Антонiєвих) печер (ХI - XVII столiть), курган "Чорна могила" й курганний могильник на Болдиних горах (всього 34 пам'ятки). Заповідник охоплює найцiннiшi терени iсторичного середмiстя. У його фондах зберігається близько 70 тисяч експонатів, що становлять основу постiйних i тимчасових експозицiй. Статус національного заповіднику надано Указом Президента України від 29.12.98 р. Зараз Заповідник пiдпорядкований Управлiнню містобудування і архiтектури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. К.Маркса, 1. тел. 7-01-45).

Чернігівський обласний історичний музей ім. В.В.Тарновського є одним з найстаріших в Україні. Заснований 1896 р. відомим колекціонером і меценатом В.В.Тарновським і переданий ним у дар місту. Зараз у фондах музею понад 150 тисяч пам'яток матеріальної культури, серед яких найціннішими є витвори українського золотарства XVII - XVIII століть, стародруки та археологічні колекції. Міститься в колишньому будинку губернатора - пам'ятці архітектури початку ХІХ століття. Музей має в своєму складі на правах окремого відділу Музей народного декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини, який міститься у Катерининській церкві початку XVIII століття і має чи не найбільшу в Україні колекцію рушників.
(вул. Горького, 4. тел. 7-26-50)

Чернігівський художній музей має унікальну збірку творів українського мистецтва XVII - XVIII століть, а також роботи західноєвропейських і російських майстрів.
(вул. Горького,64. тел. 7-28-51)

Літературно-меморіальний музей М.Коцюбинського створений 1935 року в садибі, де протягом 1898-1913 років жив і працював видатний український письменник.
(вул. Коцюбинського, 3. тел. 4-04-59)

За 25 кілометрів від Чернігова на річці Снов лежить селище Седнів - улюблене місце українських митців. Тут розташований Будинок творчості Національної спілки художників України. Це старовинне містечко колись належало відомій українській старшинській родині Лизогубів, від яких тут збереглася садиба з чудовим парком, альтанкою поета Л.Глібова, кам'яницею та мурованою Воскресенською церквою (обидві - XVII століття). Седнів неодноразово малював Т.Шевченко. На садибі збереглася старезна ''Шевченкова липа'', якій понад 600 років.

Серед історичних міст Чернігівщини перше місце, після Чернігова, по праву належить Новгороду-Сіверському, який мальовниче розташований на високому правому березі річки Десни за 180 кілометрів від обласного центру. Тут діє Державний iсторико-культурний музей-заповiдник "Слово о полку Iгоревiм". Його створено рiшенням Чернiгiвського облвиконкому вiд 27 серпня 1990 року на базi Новгород-Сiверської фiлiї Чернiгiвського архiтектурно-iсторичного заповiдника та Новгород-Сiверського краєзнавчого музею на основi архiтектурного ансамблю Спасо-Преображенського монастиря, Замкової гори та кiлькох архiтектурих пам'яток iсторичного середмiстя. Головний осередок заповідника мiстився в монастирi, де було розгорнуто кiлька постiйних та тимчасових експозицiй. Після передання в 1999 році з ініціативи Президента України Л.Д.Кучми Спасо-Преображенського монастиря Українській Православній Церкві заповідник втратив частину експозиційних площ, проте відновилася 900-річна діяльність одного з найстародавніших в Україні монастирів. Заповідник пiдпорядкований Управлiнню культури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. Пушкіна, 1. тел. 2-11-39)

На півдорозі між Черніговом і Новгородом-Сіверським варто спинитися в місті Сосниці - на батьківщині всесвітньовідомого українського кінорежисера Олександра Довженка. На його батьківській садибі з 1960 року діє Літературно-меморіальний музей О.Довженка. (2-й пров. Довженка, 2. тел. 2-15-90)

Містечко Батурин лежить на міжнародному автошляху Київ-Москва за 170 кілометрів від Чернігова і 190 кілометрів від Києва. Тут діє Державний iсторико-культурний заповiдник "Гетьманська столиця". Створено його постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 червня 1993 року на базi нерухомих пам'яток iсторiї та культури міста, яке з другої половини XVII столiття до 1708 року було столицею Гетьманщини, та його околиць, iз включенням мiсцевого iсторико-краєзнавчого музею, який міститься в будинку Генерального судді В.Кочубея початку XVIII століття. У Батурині зберігся палац останнього гетьмана України К.Розумовського та його ж Воскресенська церква-усипальниця. Заповідник пiдпорядкований Управлiнню культури Чернiгiвської облдержадмiнiстрацiї.
(вул. Леніна, 74. тел. 4-84-37)

В Ічнянському районі є селище Качанівка, здавна відоме як місце, де творили видатні українські, російські письменники, художники, композитори, історики - Т.Шевченко, М.Гоголь, М.Глінка, І.Рєпін, В.Штернберг, Д.Яворницький та інші. Зараз це - Державний iсторико-культурний заповiдник "Качанiвка", створений постановою Ради Мiнiстрiв України вiд 24 листопада 1981 року на базi парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва (XVIII - XIX ст.) та палацового комплексу меценатiв Тарновських (XVIII - XIX ст.). Площа близько 500 га. З 1984 року реставрується. Перебуває в загальнодержавнiй власностi й пiдпорядкований Мiнiстерству культури i мистецтв України.
(Ічнянський р-н, с. Качанівка. Тел. 2-41-15)

Недалеко від Качанівки є ще два паркові ансамблі - у селах Сокиринцях і Тростянці. У Сокиринцях зберігся палац родини Галаганів початку XІХ століття, а також чудовий ландшафтний парк з озерами, парковими спорудами і скульптурами. У цьму ж селі - могила найвідомішого з українських кобзарів - Остапа Вересая (1803-1890). У Тростянці варто побувати в унікальному дендропарку площею 196 га, заснованому у ХІХ ст. І.М.Скоропадським - нащадком гетьмана України І.І.Скорпадського.

Якщо їхати з Києва до Чернігова залізницею, то майже на півдорозі буде місто Ніжин, відоме ще з давньоруських часів. Протягом XVII-XVIII століть це був один з найбільших в Україні центрів міжнародної торгівлі. Тут жило багато грецьких купців, пам'ятками про яких лишилися грецькі Всіхсвятська і Миколаївська церкви. У ХІХ столітті тут в Гімназії вищих наук здобули освіту М.Гоголь, Є.Гребінка та багато інших видатних людей України і Росії. У місті збереглося багато пам'яток архітектури XVII - ХІХ століть, найперший у колишній Російській імперії пам'ятник М.Гоголю (1881 року), діє Краєзнавчий музей.

Прилуки розташовані за 170 кілометрів від Чернігова на річці Удаї. Тут збереглося кілька архітектурних пам'яток XVIII-ХІХ століть, серед яких найунікальнішою є так звана Полкова скарбниця або Арсенал Галагана - невеличка мурована споруда початку XVІІІ століття, яка зараз стала логотипом прилуцьких цигарок. За 10 кілометрів на північ від міста, серед густих лісів лежить славнозвісний Густинський монастир - одна з найромантичніх пам'яток доби Гетьманщини, яку Т.Шевченко захоплено порівнював з відомим у Франції ''Сент-Клерським аббатством''. Фундатором збережених донині мурованих монастирських храмів був гетьман І.Самойлович. У цьому монастирі творився один з найвідоміших українських літописів, який так і називається - Густинським. Монастир був закритий радянською владою і довго стояв занедбаним. Тепер тут відроджено жіночий монастир і реставровано основні споруди.

Їдучи з Києва до Чернігова неможливо оминути старовинне містечко Козелець і село Лемеші. Ці населені пункти зіграли ключову роль в історії України і Росії XVIII століття. У Лемешах в родині козака Григорія Розума народилися сини Олексій і Кирило. Перший з них став графом Російської імперії, генерал-фельдмаршалом, а головне - законним чоловіком імператриці Єлизавети Петрівни. Молодший брат Кирило Розумовський теж став і графом, і генерал-фельдмаршалом, а до того ж президентом Імператорської академії наук і останнім гетьманом України, при якому багатостраждальна Гетьманщина досягла економічного добробуту, розквіту культури, науки, освіти. Пам'ятками про це є Трьохсвятительська церква у Лемешах, збудована Розумовськими 1755 року над могилою свого батька, та величний собор Рідзва Богородиці з дзвіницею в Козельці, зведений у 1752-1763 роках як знак вдячності Всевишньому за прихильність до роду Розумовських. У цьому соборі дивом зберігся дерев'яний іконостас, виконаний за проектом славетного петербурзького придворного архітектора В.Растреллі.

Чернігівська земля надзвичайно багата пам'ятками історії та культури, визначними місцями і природними красотами, тож нею можна мандрувати довго і з великим задоволенням.