This version of the page http://ic.km.ua/~izrda/culture.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-13. The original page over time could change.
Культура - Офіційний web-сайт Ізяславської районної державної адміністрації Хмельницької області

 

 


Відділ культури та туризму
30300, Хмельницька область, м.Ізяслав, вул. Шевченка,40-А тел. (03852) 4-16-05

    Наш подільський край, наша щедра, співуча земля, народила їх під шепіт золотого колосся, під правічний виспів Горині, з води й роси черпали снагу та силу, вростаючи корінням в рідну землю і могутньо розпростираючи крону свого  таланту, що розквітав на славу землі, котра дала їм життя. Славу землі Подільської, славу Ізяславщини множили і множать її уродженці. На вівтар своєї Батьківщини  поклали вони талант і жар своїх душ, палку любов.
   
Серед таких людей є талановитий художник і поет Едуард Міляр, який жив і вчився в Клембівці. Закінчив художню академію, член спілки художників України. Картини Міляра є в музеях Америки, Болгарії, Сербії, Німеччини, Росії. Едуард Міляр не тільки видатний художник, але й пише вірші. Його збірка “Поезія” вийшла трьома мовами.
    В місті Ізяслав проживає Ткачук Микола Іванович – художник і скульптор. Він автор багатьох пам’ятників, а його художні полотна виставлялись в Києві, Львові, Москві, Варшаві, Хмельницькому та інших містах.
    В селі Мислятин народився Жолтовський Павло Миколайович, який все своє життя присвятив мистецтву. Була надрукована його наукова монографія “Визвольна боротьба українського народу в пам’ятках мистецтва
XVІ-XVІІ ст.” За участь в написанні 6-томної “Історії  українського мистецтва” в 1971 році йому було присуджено Державну премію України. Присвоєно ступінь доктора мистецтвознавства.
    Сьогодні своїми творами нас радує
Кравчук
Василь Іванович, якого знає вся Україна. Народився В. Кравчук  в селі Кіндратка Ізяславського району. Лауреат літературних премій ім. С.Руданського, М.Годованця, С.Олійника, Н.Забіли, премії Я.Гальчевського “За подвижництво  у державотворенні”, член національної спілки письменників України з 1988 р., заслужений працівник культури. Василь Іванович написав ряд книг: ”Берег вічності”, “Третя місячна ніч”, “Дні непокори”, “За власним бажанням”, Останній візит душогуба”. Для дітей вийшли книги “Золотиста нитка в’ється”, ”Квокче квочка в холодочку” та багато інших.
    Римарук Ігор Миколайович народився в селі М’якоти. Член спілки письменників, член Виконавчої Ради Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Автор книг ”Висока вода”, “Упродовж снігопаду”, “Нічні голоси” та інші. В 2002 році удостоєний Шевченківської премії за збірку поезій “Діва Обида”.
    Своїм співом радує всіх Зінкевич Василь Іванович (народився в селі Васьківці), Народний артист України, Лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка, кавалер кількох орденів, лауреат премії та відзнаки “Золоте перо”.
    Серед українських артистів одне з найперших місць займає Сокирко Володимир Костянтинович, який народився в селі Білогородка. Виступав актором театру ім. І.Франка в Одесі, актором Харківського драматичного театру ім. О.Кобилянської, знімався в кіно.  Був нагороджений орденом Леніна. Його ім’я занесено до Театральної енциклопедії.
    Ні одне свято не обходиться в області без актора Царука Олександра Олексійовича (родом із села Ліщана). За його працю йому присвоєне почесне звання Заслуженого артиста України, є членом спілки театральних діячів України. Своїми виступами радує не тільки жителів області та районів, а й столиці.
    Каленічин Степан Йосипович – народився в селі Більчин. З 1953 року по 1977 р. працював завідуючим районним відділом культури. За заслуги в розвитку українського народного самодіяльного мистецтва присвоєно звання заслуженого працівника культури УРСР.

Культурно-масова робота

        Станом на 01.01.2008 р. мережа закладів культури району налічує:
    - 56 клубних закладів (з них – 1 районний Будинок культури)
    - 39 бібліотечних закладів ( з них: 1 центральна районна бібліотека та 1 районна бібліотека для дітей),
   -  2 дитячих мистецьких навчальних заклади ( Ізяславська дитяча школа мистецтв та Плужненська дитяча музична школа)
    - 1   Ізяславський історико-краєзнавчий музей
    Загальна чисельність працівників галузі – 206 чол., з них творчих працівників – 187 чол. ( мають спеціальну освіту - 130 чол. (77%).
     В районі функціонує 241 клубне формування, якими охоплено 2081 учасників.
     В районі працюють 4 колективи, яким присвоєно звання
“Народний аматорський”:
    -         фольклорний ансамбль “Материнка” Михнівського сільського Будинку культури
    -         хоровий колектив Клубівського сільського Будинку культури
    -         ансамбль української пісні “Терниця” Ізяславського районного Будинку культури
    -         інструментальний ансамбль “Гарний настрій” Ізяславської дитячої школи мистецтв
    та 3 колективи, що носять звання “Зразковий”:
    -         хореографічний ансамбль учнів Ізяславської школи мистецтв “Барвограй”
    -         хореографічний ансамбль учнів Плужненської музичної школи “Аквамарин”
    -
         дитячий фольклорний ансамбль “Барвінець” Плужненської музичної школи
    При районному Будинку культури створений і постійно працює духовий оркестр в кількості 10 артистів, який є однією із візитівок творчого життя району.
    Ці колективи активно виступають в районі та за його межами, є бажаними учасниками усіх районних заходів.
    Закладами культури району протягом 2007 році надано платних послуг населенню на суму 136,3 грн.
    Центральна районна бібліотека поволі набуває ознак полуфункціонального закладу бібліотека-музей, оскільки має змістовну експозицію старовинно-ужиткових речей, що активно експонуються у холі 2 поверху. Також, з 2007 року бібліотека забезпечує інформаційно-довідковий попит користувачів за рахунок використання мережі Інтернет.
    Протягом 2007 року в бібліотечні заклади району надійшло 7505 примірників книг майже на 40,0 тис.грн. Ведеться змістовна краєзнавча роботи шляхом ведення  літописів сіл району та  створення краєзнавчої кімнати при ЦРБ, а також акцентовано увагу на видавничій діяльності, за рахунок чого вийшли в світ 2 фотоальбоми: «М.Ткачук. Живопис. Скульптура. Різьблення»  та «Ізяслав у фотографіях»
    Навчанням у дитячих мистецьких закладах району охоплено 493 учні загальноосвітніх шкіл району (7,4% )
    Функціонують 2 експозиційних зали районного історико-краєзнавчого музею, в одному з яких розміщено виставку художніх робіт місцевих майстрів, зокрема, місцевого художника М.Ткачука, який подарував місту свою колекцію картин. Основний фонд музею становить 2410 предметів.
    В районі обліковано і перебуває на державному обліку 102 пам’ятки: 5 – археології, 78 – історії, 19 – мистецтва.
   В м. Ізяслав проживає заслужений працівник культури України , поет Василь Іванович Кравчук. В Ізяславській дитячій школі мистецтв працює викладач Василь Володимирович Ляшук, член спілки народних майстрів України.


 


Інформацію надала начальник відділу культури та туризму
Л.О.
Демянчук
 









 

Пошук по сайту

 

© Ізяславська районна державна адміністрація, 2003-2008
© Розробка та підтримка: Ганна Кирик - головний спеціаліст Ізяславської районної державної адміністрації