This version of the page http://blogobig.com/blogs/types-of-blog-posts.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-13. The original page over time could change.
Блоґобіг » про що гуде блоґосфера » 25 типових записів у тематичних блоґах

Блоґобіг

про що гуде блоґосфера

25 типових записів у тематичних блоґах

Категорії: Блоґи
Максон Пуговський | 10:22 October 10, 2006

Текст народився із пояснень студентам: про що зазвичай пишуть у тематичних блоґах. Стане у пригоді тим, хто тільки завів блоґ чи замислюється про нього, або міркує, щоб іще такого написати.

1. Анотація сайта або іншого блоґа. Коротка замітка про веб-сайт: якої тематики сайт, що там можна знайти, його особливі риси, для кого цей сайт. Читачам зрозуміло, що корисного вони там можуть знайти, можуть оцінити, чи варто витрачати час на перегляд цього сайта.

Можливо, власна думка блоґера про сайт: що йому сподобалося, чого не вистачає.

Зазвичай нема сенсу писати про неякісні сайти – це марнування часу та енергії як читачів, так і блоґера. Лайна і так вистачає. Навіщо його примножувати описами лайна? Звісно, що критика у тій чи іншій формі може бути спеціалізацією блога.

2. Коментар запису в іншому блозі. Доречні трекбек і звернення до іншого блоґера.

3. Коментар поточної події. Зазвичай з лінком на повідомлення на новинарному ресурсі.

4. Лінк з коротким описом – на інший блоґ, сайт чи статтю. Можлива коротка або розлога цитата з джерела, щоб продемонструвати, чого там варто очікувати. Якщо джерело знайдено не самостійно, то обов’язково згадати «via» - хто підказав лінк на цей сайт. Часто групують в одному записі кілька посилань з короткими описами.

5. Оглядова або аналітична стаття на тему блоґа. Містить багато лінків на сайти даної тематики або повідомлення і статті у ЗМІ, які потверджують викладені тези. Наприклад, тлумачення важливої події у висвітлюваній галузі, якась проблема з різних точок погляду, порівняння однотипних товарів і послуг. З власними висновками і узагальненнями.

6. Вказівка на неточність або помилку у повідомленні традиційних ЗМІ.

7. Хронологія події чи процесу, що розгортається зараз.

8. Репортаж з місця події – наживо або одразу після закінчення події.

9. Фотографія, бажано власна, з коротким коментарем. Чужі матеріали – із зазначенням авторства, і лише зі згоди автора. Взагалі більшість записів бажано ілюструвати фотографіями та зображеннями. Хоча створення, пошук і обробка зображень потребують додаткового часу.

10. Відеофрагмент із коментарями. Зручно викладати файли на відеообмінному сайті на кшталт YouTube.com.

11. Епізод подкаста чи єдиний аудіо-файл. Наприклад, інтерв’ю з особою, що зацікавить цільову аудиторію блоґа. (Під подкастом мається на увазі низка звукових файлів, які автоматично завантажуються до програми юзера через RSS. Тобто, більш-менш регулярна «радіо-передача». Аудіо-файл – просто звуковий файл викладений на сайті.)

12. Рекомендації чи відгук про товари і послуги, що мають стосунок до теми блоґа. Згадати про позитивні і негативні сторони, щоб не виглядало прихованою рекламою. (Доречі, достеменно відомо, що блоґери, які публікують приховану рекламу, горітимуть у пеклі.)

13. Нумеровані списки – священна корова блоґерів. Зручний спосіб організації інформації, і дещо примітивний спосіб структурування статті (у блоґерів завжди мало часу для опрацювання матеріалу). Нумеровані списки викликають багато зовнішніх посилань з інших блоґів. Тому кожен блоґ з порадами про ведення блоґів рекомендує складати списки. Через це у блоґах трапляється забагато притягнутих за вуха переліків усілякої маячні. Не треба укладати дебільні списки лише заради списків.

Так, це один із пунктів у нумерованому списку!

14. Інструкції крок за кроком, як виконати чи виготовити що-небудь.

15. Власна ідея або роздуми, що стосуються тематики блоґа. Бажано коротко, бо подібні записи виграють лише при якісному написанні, інакше – відштовхнуть читачів.

16. Розлогий есей. Зазвичай не адекватний для блоґа жанр.

17. Професійні плани на майбутнє, що мають стосунок до теми. Наприклад, участь у галузевих подіях у найближчі місяці.

18. Добірка лінків на новинарні сайти і блоґи певної тематики чи напрямку, які мають відношення до основної теми блоґа. Якщо це новинарні сайти та блоґи, то можна викласти opml-файл з живленнями усіх згаданих ресурсів.

19. Глосарій специфічних термінів, жаргонізмів, сленгу, тощо.

20. Участь у якому-небудь блоґ-карнавалі, конкурсі або акції з написання статей за зразком або не одну тему. Наприклад, 10 моїх улюблених веб-сервісів або що мій собака їв учора на вечерю (зі світлиною результатів). Нагадує ланцюгові листи щастя. У більшості подібних акцій не варто брати участі – вони цікаві тільки самим блоґерам, і лише марнують увагу і час читачів.

21. Запуск і пропозиція подібної ідеї – «а давайте всі напишемо про…» Має сенс писати лише на більш-менш популярних блоґах, або у випадку, якщо налагодилися приятельські стосунки з кількома іншими блоґерами, які майже напевно підтримають акцію. Іноді інші блоґери копіюють який-небудь запис за шаблоном, навіть якщо автор нічого подібного не пропонував. Варто пропонувати тільки щось дійсно цікаве, що одночасно принесе користь і читачам блоґів.

22. Організація більш серйозного конкурсу з логічною ідеєю, правилами, перебігом і призами. Гемор, але може принести значну кількість зовнішніх посилань організатору. Зазвичай лише для цього і робиться.

23. Сенсаційна ексклюзивна інфа. Проте пильнуйте, щоб вас не використали для зливу і цільового поширення наклепницької інфи. Зважте можливі наслідки публікації для себе і фігурантів справи. Звісно, нічого конфіденційного, що стало відомим завдяки виконанню службових обов’язків.

24. Чутки з «напіввідкритих» джерел – форумів, інших блоґів, мало відвідуваних сайтів, опублікованих doc, pdf, ppt-файлів. Що-небудь, підслухане чи підглянуте в офлайні. Зазначайте, наскільки достовірні джерела. Такі ж застороги, як у попередньому пункті.

25. Що-небудь особисте, що не має стосунку до тематики блоґа. Іноді для розрядки атмосфери може бути доречним. Але не варто зловживати увагою і терпінням читачів.

Прикінцева пам’ятка:
Писати варто про те, на чому ви добре знаєтеся. Перевіряйте зазначені факти і тези. Не ображайте інших людей оціночними судженнями.

Бажано, щоб більшість записів містила власний коментар і погляд блоґера, була написано в особистому стилі блоґера.

Чергуйте записи різного типу, щоб блоґ дихав і цікавіше читався.

На поточні події реагуйте оперативно. Коментар із запізненням на пару днів може бути вже не актуальним, і його краще не публікувати.

Довгі статті потрібно структурувати: вступ, підзаголовки логічних розділів, узагальнення чи висновки наприкінці. На головній сторінці зазвичай варто публікувати лише анонс, усе інше – “за кутом” як кажуть у Живому Журналі, тобто приховано за лінком “читати далі”.

Запис має містити одну головну ідею, одне основне повідомлення. Можна запитати себе на початку – що я хочу цим сказати? Якої реакції очікую? Перечитавши запис, перевірити себе: чи досягнув я мети? Чи зрозуміле повідомлення? Якщо рівнозначних повідомлень кілька – то бажано подробити статтю на відповідну кількість менших статей.

# # #

Гадаю, у коментарях чи у власному блозі ви зможете значно розширити список.



Коментарі: 2 »

1406

Коментар від ral

November 9, 2006 @ 19:34

слухАЙ, перший раз чую вираз “за кутом”.
офіційний переклад lj-cut - скрадання якщо не помиляюся. ;)

1418

Коментар від Максон Пуговський

November 10, 2006 @ 13:23

Говорять “за кутом” у ЖЖ - саме там і бачив (мабуть, не дуже поширений вислів). у російській мові говорять “подкатом” - значно відоміше слово.

А “офіційний” переклад, зроблений добровольцями на кшталт didaio, то вже інша справа.

RSS-смуга коментарів до цього запису. URI трекбеку.

Додайте коментар

Ви можете кориcтуватися такими командами XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>