This version of the page http://undp.org.ua/cscn/25032008.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-08. The original page over time could change.
Consumer Society and Citizen Networks:
СПІЛЬНОТА СПОЖИВАЧІВ ТА ГРОМАДСЬКІ ОБ’ЄДНАННЯ
Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй
Про проект | База НУО | Звіти | Фотогалерея | Команда проекту | Контакти
Eng | Ukr
Проектний документ
Схема впровадження проекту
План дій проекту
Бюджет проекту
Відкритий Меморандум Форуму 2006
Меморандум Форуму 2008
Програма підготовки фахівців регіональних споживчих організацій громадянського суспільства
План тренінгів для журналістів Лютий – Серпень 2008

Вимога ЄС – «магнітні іграшки» з попереджувальною етикеткою

Згідно з пропозицією Комісії, погодженою сьогодні державами-членами ЄС під час засідання комітету з питань загальної безпеки продукції (відповідна Директива ЄС 2001/95/EC), іграшки, що містять в собі магніти повинні поступати в товарообіг ЄС із попереджувальною етикеткою. Даний проект пропозиції Комісії буде стосуватися всіх «магнітних іграшок» - тих, які містять в собі, або до складу яких входять окремі магніти, або магнітні компоненти, що відокремлюються таких розмірів та форм, які може проковтнути дитина. Попереджувальну етикетку будуть вкладати при пакуванні або прикріплювати до іграшки. Протягом останніх декількох років магніти стали меншими, прикріплювати і знімати їх стало легше і в зв’язку з цим вони стали набагато небезпечнішими. Як повідомляє система швидкого попередження про небезпечні нехарчові товари RAPEX, за останні два роки у світі почастішали випадки, коли діти ковтали магніти, відірвані від іграшок, до того ж значно збільшилася кількість скарг від споживачів.  Проект рішення Комісії є продовженням процесу перевірки безпеки іграшок, яку проводила Комісія восени 2007 року. Результатом цієї перевірки стали гучні випадки відкликання іграшок відомих фірм зі споживчого ринку.  . Це співпало із заходами, до яких вдалися такі країни-члени ЄС як Франція та Німеччина з кінця минулого року. Проект рішення буде поданий на розгляд до Європейського Парламенту ще до того, коли над ним розпочне свою роботу Колегія Комісарів на початку квітня. Після цього усі країни-члени у з-х місячний термін  повинні забезпечити попереджувальну етикетку на всіх магнітних іграшках.

Європейський Комісар з питань споживачів Меглена Кунева зазначила: «Маленькі магніти в іграшках зазвичай не більші за розміри гумки для олівця, але їх дія надзвичайно сильна . Існує численна кількість підтверджень того, що крихітні магніти можуть бути справжньою небезпекою, якщо вони запаковані не належним чином та потрапляють до рук дітей, які їх ковтають. Ця попереджувальна етикетка є лише тимчасовим засобом, в той час коли загальноєвропейський стандарт знаходяться у стані доопрацювання. Попереджувальна етикетка роз’яснить батькам про потенційні серйозні ризики та забезпечить додаткову обережність».

Поточна ситуація

На даний момент не існує жодних спеціальних правил чи стандартів щодо магнітних іграшок. Вони регулюються лише загальними вимогами ЄС, де сказано, що іграшки, які потрапляють на ринок не повинні являти жодної загрози здоров’ю або життю.

 

Проблема

Окрім летального випадку, що стався у США в 2006 році, в усьому світі з 2006 року була зафіксована величезна кількість випадків коли діти ковтають як мінімум два магніти або магніт і металевий об’єкт і потребують при цьому серйозного хірургічного втручання (магніти з’єднуються один з одним, що може призвести до розриву кишкового тракту). Зафіксовано сотні скарг споживачів та нещасних випадків, а також кілька повідомлень RAPEX про міри, які повинні бути застосовані до магнітних іграшок.

Деякі виробники іграшок нещодавно зняли з виробництва іграшки з магнітами, яскравим прикладом є компанія Меттел(Mattel), яка протягом літа 2007 року зняла з виробництва біля 18 мільйонів іграшок по всьому світу.

Нова пропозиція

Комісія звернулася до Європейського Комітету Стандартизації (CEN) з проханням доповнити відповідний європейський стандарт (EN 71-1) для того аби передбачити особливі ризики, пов’язані з вмістом магнітів малих розмірів в іграшці. Протягом двох років Європейський Комітет Стандартизації мав доопрацювати цей стандарт і повернути його доповненим та з відповідним конструктивним рішенням для виробників влітку 2009 року. На сьогоднішній день, оскільки рішення є схвалене експертами країн-членів, Комісія пропонує закріпити попереджувальну етикетку за всіма магнітними іграшками, які можуть становити загрозу для дітей. Це застереження – тимчасове вирішення проблеми, допоки Комітет Стандартизації не розробить новий стандарт.

Проект документу, погоджений сьогодні, стосується «магнітних іграшок». Тобто, іграшок , які містять в собі або до складу яких входять окремі магніти, або магнітні компоненти, що відокремлюються таких розмірів та форм, які може проковтнути дитина. Для того аби маркованими мати дозвіл на продаж у Європейському Союзі такі іграшки повинні маркуватися відповідним попереджувальним знаком. Це дасть змогу детальніше розпізнати ризики, пов’язані з присутністю магнітів, або магнітних компонентів, які є доступними для дітей.

Країни-члени повинні гарантувати, що магнітні іграшки на ринку ЄС будуть містити напис «Увага! Ця іграшка містить магніти або магнітні компоненти. З’єднання в людському організмі магнітних компонентів може призвести до серйозних і навіть фатальних травмувань. При ковтанні або вдиханні магнітів негайно звертайтеся у швидку допомогу» (або подібний напис). Застереження повинне бути чітким, читабельним та помітним для споживача.

Ряд країн-членів, включаючи Францію та Німеччину вже започаткували добровільні рекомендації з такими застереженнями з початку 2008 року.

Наступні кроки

Найближчим часом дана пропозиція буде пильно розглядатися Європейським Парламентом, після чого вона буде офіційно прийнята Комісією. Згідно з вимогами Світової Організації Торгівлі, Комісія вже ініціювала 60-денний ознайомчий процес, який має закінчитися в кінці березня. Протягом 3 місяців з моменту прийняття Комісією рішення, країни-члени повинні гарантувати, що всі магнітні іграшки, які продаються в ЄС, відповідають згаданим нормам, а ті, які цим нормам не відповідають, є вилученими з товарообігу.

Більш детальна інформація на сайті:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm

Новини та події

23 квітня, 2008 року - Международная конференция по проблемам технического регулирования и рыночоного надзора в Украине.

Докладнiше...

21-23 квітня, 2008 року - Споживчі організації навчалися етиці взаємодії з бізнесом.

Докладнiше...

10 квітня, 2008 року - Як середовище в якому людина проводить третину життя впливає на його здоров'я, або якість та безпека постільної білизни.

Докладнiше...

25-26 березня , 2008 року - Учасники споживчого руху Івано-Франківська візьмуться з новими силами за захист прав споживачів в своєму регіоні.

Докладнiше...

Вимога ЄС – «магнітні іграшки» з попереджувальною етикеткою.

Докладнiше...

11 березня , 2008 року - Форум «Інтереси українських споживачів: Європейський вимір»

Докладнiше...

4 березня , 2008 року - Проект «Спільнота Споживачів та Громадські Об'єднання» дослідив рівень задоволеності українських споживачів та відкрив вап-версію Порталу Споживача.

Докладнiше...

Нова хвиля соціальної споживчої реклами під гаслом «Подивись, перевір, скажи!».

Докладнiше...

28 лютого , 2008 року - Семінар із захисту прав споживачів в м. Новоград-Волинський.

Докладнiше...

7 лютого , 2008 року - В місті Рівне пройшов перший з серії запланованих семінарів, що мають на меті підвищення рівня поінформованості українських споживачів та представників місцевих громад про споживчі права та механізми їх захисту.

Докладнiше...

11 лютого , 2008 року - Cемінар для журналістів висвітлив тему якості та безпеки виробів з шоколаду

Докладнiше...

30 січня, 2008 року – Тренінг-семінар для представників ЗМІ «Хутрові вироби: безпека та якість»

Докладнiше...

Архів новин та подій ...
   

  © 2006-2007  Спільнота споживачів та громадські об'єднання.