На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ














НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










НАЙБІЛЬША У СВІТІ БУДІВЛЯ-ЯЙЦЕ - У КОЛОМИЇ


Чи були ви коли-небудь на Івано-Франківщині? Якщо були, то напевно таки відвідали Коломию - культурний осередок Прикарпаття.

Історія стародавньої Коломиї сягає глибини тисячоліть. Археологи виявили пам`ятки, які підтверджують, що майже 6 тисяч років тому у цій місцевості жили племена, які залишили після себе відому трипільську культуру. Коломия належить до найдавніших галицьких міст. Двері Коломиї відкриті для всіх добрих людей.

І вже якщо ви приїдете у це місто, то неодмінно побуваєте в одному з найоригінальніших музеїв України - музеї Писанки.

Традиція розпису яєць на Гуцульщині і Покутті нараховує багатовікову історію. І саме тут мистецтво писанкарства сягнуло високого рівня. Тому не випадково, що у Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини протягом десятиліть сформуваласяя колекція писанок. Збірка почала формуватися ще на початку ХХ ст. Сьогодні вона свідчить про великий, складний шлях розвитку цього виду народної мініатюри, відображає орнаментальне, композиційне та колористичне його багатство. У народному мистецтві немає такого предмета, який би містив у собі стільки образно-символічного змісту як писанка. З часом колекція виросла настільки, що породила ідею створити окремий відділ - музей писанкового розпису.

Головними завданнями такого музею його творці поставили збирання, зберігання, і популяризацію творів народних майстрів, їх наукове опрацювання і донесення до наступних поколінь. Адже протягом століть писанку - орнаментоване великоднє яйце - відносили до свята Христового воскресіння. Але історія писанки набагато більша, вона свідчить, що з давніх часів у різних народів існували обряди та легенди пов'язані з символікою яйця, як персоніфікацією сонця, життя, родючості, багатства, здоров'я, краси, охоронної та цілющої сили, відродження та воскресіння. Але жоден народ не доніс до наших днів так виразно автохтонні графічні уявлення про світ, про життя, як це ми бачимо в українських писанках. Збереженні генетичною пам'яттю народу, магічні знаки-заклинання дійшли до нас з глибини тисячоліть.

Спочатку планувалося розмістити музей в колишніх польських костелах у Делятині або у Стопчатові. Потім обласне управління культури подало ідею побудови музейної експозиції в Івано-Франківську, в будинку, який знаходився в міському парку і побудований у гуцульському стилі. Але найоптимальнішим варіантом було відкриття музею в Коломийській церкві святого Благовіщення і це було затверджено рішенням виконкому міської ради від серпня 1983 року.

З цього часу розпочалась інтенсивна праця по створенні музею поповнення колекції, розробка структури музею та тематико-експозиційного плану.

Урочисте відкриття музею відбулось 26 жовтня 1987 року якраз на 400-ліття церкви св. Благовіщення.

Церква-музей розміщувалась на перехресті жвавих автомобільних шляхів, що зумовило активне відвідування музею, хоча він функціонував лише в літній період.

1990 року церква була передана віруючим, а музей не отримав постійного приміщення. З 1992-го музей писанкового розпису розміщувався в малопристосованому будинку по вул. Р.Шухевича, 78. Експозиція складалася з чотирьох розділів: Історія виникнення писанки і її роль в духовній культурі українського народу; Техніки розпису писанок. Інструментарій. Композиції орнаментальних мотивів; Писанка - твір мистецтва; Запозичення писанкової орнаментики іншими видами мистецтва.

Нова сторінка історії музею розпочалась з побудови спеціалізованого будинку, центральна частина, якого має форму яйця заввишки близько 13 м, яке ззовні розмальоване наче писанка. Будівництво цієї унікальної споруди тривало рекордний час - лише 90 (!) днів. А урочисте відкриття музею відбулося 23 вересня 2000 року під час міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю гуцулів, в якому брали участь Президент України Леонід Кучма та Голова Верховної Ради Іван Плющ.

Архітектурна споруда у формі найбільшого у світі розмальованого яйця нині стала однією з "візитівок" Коломиї і приваблює сюди відвідувачів з усіх країн. Тим більше, що сьогодні музей є власником однієї з найбільших в Україні і світі, а таму дійсно унікальної, колекції писанок (близько 4 тис.). Тут представлені традиції писанкарства всіх регіонів України. І, треба обов'язково додати, музейна колекція постійно поповнюється новими надходженнями як за рахунок закупок у майстрів, художників, колекціонерів, так і завдяки благодійній діяльності меценатів.

А коли на Прикарпатті перебувають з робочими чи офіційними візитами урядові або й іноземні делегації, то обов'язково відвідають музей "Писанка". І дізнаються тут про цікаву традицію, започатковану головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайлом Вишиванюком. Вона полягає в тому, що коли музей відвідують перші особи держав, то професійна писанкарка подає їм біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск, писачок і пропонує виконати підпис на поверхні яйця. А потім розписує як писанку.

Таким чином, в колекції музею вже зібрані писанки з автографами Президента України Леоніда Даниловича Кучми та його дружини Людмили Миколаївни. Голови Верховної Ради України Івана Плюща. Колишніх Прем'єр-міністрів Валерія Пустовойтенка, Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха, екс-міністра оборони Олександра Кузьмука та інших урядовців. Музей відвідали губернатори всіх областей та численні закордонні делегації на чолі з послами та консулами.

Будете у Коломиї - обов'язково відвідайте музей "Писанка". Не пошкодуєте!


Сергій Мельничук (м. Київ)




ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  +13°C
 вночі  +5°C
Детальніше
ОПИТУВАННЯ!
100 USD   505.00
100 EUR   784.16
10 Рублів   2.12
Детальніше

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com