This version of the page http://electric.org.ua/copypaste/perejidannya.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-08. The original page over time could change.
ELECTRIC VIRTUAL WORLD » Blog Archive » Переїдання :)

Переїдання :)

January 14th, 2008 | by ELECTRIC |

Автор: Наталія ЗАЇКА

Святкові трапези загрожують переїданням

Очі розбігаються від принад новорічного столу, а руки тягнуться до найближчої страви. Та через день-другий вже зовсім не до їжі…

Стіл удома, стіл у кумів

Українській гостинності можна лише позаздрити. Не встигли встати з-за столу вдома, як уже доводиться сідати за нього то в одних родичів, то в інших, а тут дивись – і до вас гості завітали. І так упродовж усіх Новорічних та Різдвяних свят. Та гуляння гулянням, але шлунку та печінці не позаздриш. Причина проста – переїдання та надмірне вживання алкоголю.

– Взагалі, переїдання – це коли людина з’їдає більше, ніж того вимагає її організм. А залежить це від її віку, часу вживання їжі, – наголошує обласний дієтолог Галина Полинько. – Тому святкові трапези чи не найбільше загрожують переїданням.

Найнебезпечнішою, звісно, є саме Новорічна ніч, бо ж уживання великої кількості їжі та ще й уночі повністю порушує режим, до якого люди звикають протягом усього року. І добре, якби це була одноразова трапеза. Але відбувається то проводжання Старого року, то відзначається прихід Нового, і подекуди затягується це аж до самісінького ранку. А на додачу все підкріплюється ще й чималою дозою алкоголю.

– У цей час органам, що у звичайному режимі вже так би мовити повинні спати, доводиться інтенсивно включатися в роботу, – додає Галина Полинько. – І виходить так, що організм ще не встигає розправитися з однією порцією їжі, як тут уже доводиться працювати над іншою.

Тому на другий-третій день після Новорічних гулянь краще подбати про власне здоров’я.

– У наступні дні після гуляння дуже корисно випити свіжовичавленого соку, особливо яблучного чи апельсинового. У крайньому разі підійде й звичайний сік з магазину. Можна приготувати собі зелений чай. Не завадять і вітаміни, але у незначній кількості, кисломолочні продукти, – рекомендує головний позаштатний гастроентеролог головного управління охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому, завідувач гастроентерологічного відділення Першої міської лікарні, лікар вищої категорії Галина Мельник. – І найкраще, звичайно, у наступні дні не вживати вчорашні чи позавчорашні салати. Краще приготувати свіжий суп із зеленню, добре, аби це була петрушка, кріп. Корисна також рибна юшка. Ну і, звісно, в найближчі дні – ніякого алкоголю.

А тим, хто має силу волі, краще взагалі аж на весь день оголосити бойкот будь-якій їжі.

Організм сказав “Досить”!

Попереду на черкащан чекає ще не один святковий стіл. Тому краще врахувати недоліки Новорічної ночі і підготуватися до продовження свята вже, як кажуть, з усією професійністю.

Колись, аби не сп’яніти, люди перед черговою чаркою випивали сире куряче яйце. Нині ж є набагато радикальніші засоби.

– Якщо людина знає, що важко переносить похмілля, хай краще перед гулянням прийме лікарські препарати, такі як “Глутарін”, “Есенціале”, “Цитраргінін”, “Карсіл”. Ці гепатопротектори як знахідка для печінки, – каже Галина Мельник. – Дуже добрим помічником є й активоване вугілля.

А щоб допомогти шлунку, існують препарати, які вживаються безпосередньо під час їжі. Гастроентеролог радить “Мезим-форте” – 2-3 таблетки, “Мезим-форте 10 тисяч” – 1 таблетку, “Панзинорм Н-форте” – 1 таблетку, “Креон 10 тисяч” – 1 капсулу.

– Ці препарати дуже швидко розщеплюють жири, тому їх вживання полегшить самопочуття, – зауважує Галина Іванівна. – Крім того, за дві години, наприклад, до Різдвяної вечері можна прийняти й інші засоби. Зокрема, одну столову ложку “Ентеросгелю” та запити склянкою води, або ж прийняти до 10 таблеток активованого вугілля із водою, чи застосувати пакетик “Мультисорбу”.

Можна уникнути переїдання й іншим чином, без використання лікарських засобів. Передусім за дві години до події потрібно злегка перекусити. Найкраще для цього з’їсти звичайну, банальну кашу: цей продукт підготує сприятливе середовище у шлунку для всього іншого. Розпочинати вже святкову вечерю краще зі склянки води або ж соку. Вода заповнить шлунок, а значить їсти доведеться менше. А от алкоголю, зокрема горілки, треба пити менше, оскільки вона стимулює апетит. І нарешті, потрібно дослухатися до власного організму: коли він протестує проти вживання їжі – це автоматично означає “Досить”. Тож не треба їсти через силу.

Ці кнопки посилаються на сайти соціальних закладок і новин, де читачі можуть ділитися і обговорювати нові веб-сторінки.
  1. Один коментар. Запис - “Переїдання :)”

  2. Автор коментаря: JocK. Написано в Jan 16, 2008 | Відповісти

    поради непогані, але занадто пізно!)))

Коментувати запис