Родове Вогнище
 

Підписка на інформаційну розсилку ІНФОЛІСТ

Ваш E-mail:
Укр:
Рус:

Споріднені сайти




Дружні сайти



ПОВІДА
ВЕРХОВНОГО ВОЛХВА
РОДОВОГО ВОГНИЩА РІДНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ВІРИ
ВОЛОДИМИРА

З кожним місяцем Родове Вогнище Рідної Православної Віри стає все більш знаним в Україні-Русі та за її межами. Рідновіри різних країн та країв України цікавляться діяльністю, відою про нас. Почасти не усі мають можливість провести особисті зустрічі чи поспілкуватись на гутірці наших сторінок у світовій мережі "Internet", тому ми вирішили провести бесіду і задати найбільш цікавіші питання, які часто підіймаються, Голові Родового Вогнища Волхву Володимиру (Куровському).

- Пане Володимире, багатьох рідновірів цікавить історія становлення Родового Вогнища, які воно має витоки, це новітня організація чи ви маєте якісь давні коріння?
Поняття "Родове Вогнище" - дуже древнє і багатозначне, так раніше називали плем'я (порівн. зі словом -полум'я), згодом племінний союз і державу загалом. Кожна хата, поселення і територія мала своє вогнище-храм, де горів вічний вогонь у славу Рідних Богів. Тому, Вогнище - це символ присутності Богів і єдності світу Богів та людей на певній території, якою може бути хата, подвір'я, край, держава. Говорячи про хатнє вогнище, слід згадати, що у давнину підчас війни "кожний дим" мав поставити у військо одного новобранця. До сьогодні добрі господарі на великі свята палять вогнище у себе на подвір'ї. Зрештою і "Велесова книга" називає нас - вогнищанами. Якщо людина має свій власний вогонь, який є місцем єднання душ предків із нащадками і виступає -Божницею, вівтарем Рідних Богів, це означає що вона господар, а отже і жрець свого родинного вогнища. Розуміння цього передавалось у моєму роді з покоління у покоління, я з дитинства знав, що в Україні є багато волховсько-знахарських родів (аж до жовтневої революції вони підтримували зв'язки один з одним), а коли настане час ми зберемося і відновимо істинне розуміння Славлення Прави. Так і сталось.

- Розкажіть більше про Родове Вогнище, скільки Громад ввійшли до його складу, які заходи Ви плануєте провести найближчим часом?
Двадцять громад. Сім з яких вже зареєстровані: Київські "Покон Рода" та "Трійця", Хмельницька "Алатир", Запорозькі "Права" та "Шлях Аріїв", Токмацька "Перунова Рать", Харківська "Святославичі". Інші знаходяться у стані реєстрації. Ми постійно, щотижня проводимо Православлення (богослужбу) та духовне навчання законам Прави, окрім цього у березні планується вечір рідновірської творчості, у квітні школа жерців, у травні Віче Православних Вогнищан, одним словом на кожен місяць заплановано щось своє.

- Пане Володимире чи правда те, що Родове Вогнище веде активну "прозелітистську" діяльність, перехоплює громади з інших конфесій?
Ми нікого не перехоплюємо, ми навчаємо людей Вірі і Віді Рода Всевишнього та Рідних Богів, якщо наше розуміння Звичаю комусь близьке - вони приєднуються до нас. Це природно.

- Нещодавно виринула чутка, що в Родовому Вогнищі встановлено "довічність" повноважень його Голови, мовляв після певного строку Володимир Куровський стане довічним Верховним Волхвом. Як Ви це поясните?
Цілковита нісенітниця. Згідно статуту Родового Вогнища, Верховний Волхв обирається Вічем Православних Вогнищан строком на 5 років, після чого він може бути вільно переобраний або ж замінений іншою особою. Хотілось би зазначити, що я не тримаюсь за цю посаду, я просто знаю що покликаний нести Покон Рода Всевишнього, це моє призначення від Богів. Незалежно від того де я буду і ким в Родовому Вогнищі, в мене все одно буде духовна школа і учні, разом з яким ми будемо навчатися мудрості світу Прави.

- Подекуди серед рідновірів можна почути думки, що сучасні волхви є "самонареченими", дуже молодими, що нам ще рано відроджувати варну волхвів. Що думаєте з цього приводу?
Коли ми говоримо про вік, то значення має не біологічний вік як такий, а кількість перевтілень Душі, тому людина може бути дуже мудрою і дуже молодою, найяскравіший приклад цьому тибетські Далай-лами, які навчають сивочолих "мудреців" прямо з пелюшок. Відносно "самонареченості", хочеться запитати - хто нарік першого волхва - волхвом? Люди! Отже на початку мир, громада визначає хто є хто, а далі виникла спеціалізація і кооперація, з'являлось багато людей з певним титулом і вміннями. Саме вони визнавали чи володіє якимись здібностями претендент на певний статус чи ні, відповідно до цього і нарікали. Щоб визначити це, діяла інституція вікових і варнових Посвят (випробувань). Після трьох років підготовки я отримав Посвяту у волхви від свого Роду та Душ Волхвів-Радетелів, охоронців Віри-Віди Руси-України. Після чого довів громаді глибину свого розуміння законів Прави (принципів побудови світу), показав здатності та вміння. Радетелі визнали мене - Першоволхвом, їх проявом у явному світі, а громада (згодом і громади) визнали Верховним Волхвом Рідної Православної Віри. З того часу безпосередньо на мене покладено обов'язок визначати, хто має здатність і гідний бути волхвом у Рідні Православні Вірі. Ми не судимо і не втручаємося у справи інших об'єднань рідновірів, називаючи когось "нареченим" чи "самонареченим". Коли хтось втручається у справи одного з найбільших звичаєвих рідновірських об'єднань із своїм судженням, то хай замислиться, якщо волхви Родового Вогнища не відповідають своїм духовним чинам, то чи змогла б організація за два роки створити 20 громад та показати Україні своє цілком відмінне але абсолютно природне і звичаєве богорозуміння?!

- Говорять що православні рідновіри мають якесь особливе ставлення до Гори Богит, що на кордоні Хмельницької та Тернопільської областей. Повідайте чому свої обряди Ви досить часто проводите саме там, що Вас пов'язує з тим місцем?
Мій рід та роди волхвів Родового Вогнища пов'язані з Богитським святилищем, на ньому проводились обряди аж до XVII століття. Я вважаю себе його охоронцем, саме там я проходив Посвяту у волхви... це все що я поки можу сказати.

- Пане Володимире, нам стало відомо, що подекуди православні рідновіри звертаються до Вас називаючи "Ваша Світлість", чи не є то звичайне чинопоклонництво та самозакоханість, яке відношення ці титули мають до Рідної Віри?
Дійсно, важаючи мене світлою особистістю та щоб висловити своє шанобливе ставлення, деколи рідновіри вживають цей титул, я це не заохочую і не заперечую, деколи для кращого розвитку справи потрібні якісь емоційні визначення. Та по великому рахунку такі назви більше потрібні для людей ніж для провідника. Щодо їх наявності в Рідній Вірі й сумніву бути не може, раджу усім познайомитись з думкою академічного історика Б.Рибакова.

- Поясніть які рівні жрецького чину є в Рідній Православній Вірі? Чи потрібні такі рівні в Рідній Вірі взагалі?
Рівні духовного чину у Рідні Православні Вірі три: Волхв, Відун, Жрець. Причому кожен рівень може мати свою спеціалізацію у відповідності зі своїм призначенням, наприклад волхв-кудесник, жрець-цілитель тощо. Як що б вони були не потрібні їх би не було... Рідна Віра є знанням природним, не штучним.

- Які у Родового Вогнища стосунки з іншими рідновірськими об'єднаннями, чи можлива ваша співпраця?
Ми твердо стоїмо на принципі непоборювання будь-яких ріновірських рухів, писати критику чи лити "бруд" на своїх побратимів і посестер ми вважаємо нижче нашої гідності. Наша Віра-Віда єдина і багатопроявна, кожен погляд має право на існування. За ким буде стояти воля Богів та організація й досягне успіху. Ми позитивно ставимося до усіх рідновірських громад, організації і їх Голів, щиро визнаючи їх заслуги, тому якщо у когось виникне бажання співпрацювати, ми готові.

- Тоді питання в продовження теми. Віче Українських Рідновірів, яке дотепер провело своїх 3 зібрання, так і не змогло об'єднати усі рідновірські течії України, як гадаєте в чому причина?
Для багатьох так званих рідновірів "Рідна Віра" це просто гра, можливість показати свій "розум" та "Его", мало хто розуміє чи хоч замислюється, що насправді йому треба і з чим він "грається", тому дуже важко дійти згоди. Потрібно більше спілкуватись, з'ясовувати позиції, а для того щоб щось отримати потрібно і чимось жертвувати.

- На останньому ВУР Ви відмовились зайняти посаду першого заступника його Голови, чи означає це, що тепер й Родове Вогнище не прийматиме участі в діяльності цієї структури? Скажіть також, чому провідники Родового Вогнища не взяли активної участі у формуванні комісій Координаційної Ради ВУР, адже раніше майже усі комісії очолювались православними рідновірами?
Родове Вогнище активно розвивається, тому для його розвитку потрібно задіяти усі сили. Цього року попереду ще багато великих заходів та внутрішньої роботи по становленню нашого об'єднання. Потрібно зазначити, що ми об'єднали найкращі рідновірські сили, тому Віче Українських Рідновірів майже нічим не може нам допомогти чи посприяти, настав час і нам православним рідновірам, дати можливість іншим громадам проявити себе у ВУР. Але, виходити з його складу ми не плануємо.

- Як нам стало відомо Родове Вогнище ініціювало створення Всеслов'янського Віча Рідновірів, яка в цьому мета, чи не боїтесь Ви бути поглинуті ідеями слов'янофільства та затратити власне національне самовизначення?
Всеслов'янське Віче Рідновірів виступаючи міжнародною структурою покликане допомагати розвитку рідновірського руху в усіх слов'янських державах. Поглиблюючи міжнародні зв'язки, кожен слов'янський народ має можливість краще пізнати особливості своєї культури. Уся співпраця буде будуватись на взаємоприйнятних началах, окрім того кількість рідновірів до основної маси населення в Україні посеред інших слов'янських країн найбільша, тому втратити національне самовизначення ми не боїмося. Істинне звичаєве Православ'я народилось на берегах Дніпра і ніщо не змогло його знищити, зараз воно навпаки піднімається і йде у розвиток, а якщо інші слов'янські народи забажають до нього долучитись, ми не будемо проти, усі ми діти Слави і вийшли з Святої Землі України.

Окрім того саме на противагу слов'янофільським прагненням окремих рідновірських об'єднань ми і створили ВВР. Головним принципом на якому ми єднатимемось, це визнання духовної єдності та національної своєрідності усіх слов'янських націй. Слов'янська ідея дотепер тому і не була реалізована, що по суті її підміняли звичайнісіньким російським імпершовінізмом. Розвал Російської імперії, Речі Посполитої, СРСР, Югославії були спричинені тим, що націоналістично налаштовані керманичі цих держав не бажали самодостатнього існування національних культур, мов та звичаїв інших слов'янських націй. Члени оргкомітету по створенню ВВР чітко висловились про те, що вони засуджують будь-які прояви нетолерантності і зневаги одного слов'янського народу до іншого.
Повідано керманичу
сторінки Родового Вогнища в мережі "Internet"
Святозару Подільскому

Головна · Віровідання · Обрядодіяння · Волхвування · Святилища · Образи · Пісні · Світогляд · Дослідження · Літопис · Світлини · Форум · Слов'янська спільність · Посилання · Наші банери · Контакти


Долучись до побудови Храму



Нові книги Родового Вогнища"


Залишіть свої контакти в базі даних рідновірів і прихильників

2003-2007. Родове Вогнище Рідної Православної Віри