This version of the page http://ua.unicredit.com.ua/view.ipoteka_questions/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-03. The original page over time could change.
UniCredit Bank в Україні
 
Головна > Послуги > Роздрібний бізнес > Кредити > Кредит на нерухомість > Запитання та відповіді про іпотеку
No Flash Player
No Flash Player
Запитання та відповіді про іпотеку
З чого потрібно почати, щоб отримати іпотечний кредит?

При першому зверненні в банк Ви отримаєте консультацію з усіх питань щодо кредиту на нерухомість. В UniCredit Bank Ви пройдете попередню оцінку кредитоспроможності усього за 30 хвилин і отримаєте сертифікат із умовами кредиту, який Ви точно зможете отримати у цьому банку. Сертифікат Визначить: на яку суму кредиту Ви можете розраховувати, на який термін, яким буде Ваш щомісячний платіж і які ще Витрати вас очікують. Сертифікат дійсний три місяці. Тому Ви спокійно можете шукати житло, адже знатимете, на що розраховувати в банку. А отримавши сертифікат, визначтесь з квартирою, зберіть потрібні документи і звертайтесь до банку безпосередньо за самим кредитом.
Який кредит взяти краще – гривневий чи доларовий?

Кредит у валюті має нижчу відсоткову ставку. В UniCredit Bank фіксована річна ставка по кредиту у доларах становить 12%, у євро – 10,5%. Але кредит у валюті небезпечний тим, що щомісячні платежі прив’язані до курсу валюти у співвідношенні до гривні. Тому, якщо курс зростає, Ви платитимете більше. Гривневий кредит має трохи Вищу ставку. В UniCredit Bank - це 16% річних. Але Ви не залежите від курсу валют, Ваші щомісячні платежі не змінюються. Банк може автоматично списувати суму платежу по кредиту з Вашого рахунку, на який щомісячно надходять Ваші доходи. В UniCredit Bank Ви також будь-коли можете погасити гривневий кредит через банкомат готівкою. І вам не потрібно щоразу ходити для цього у відділення. Зручно, чи не так?
Чим фіксована відсоткова ставка по кредиту відрізняється від нефіксованої?

Фіксована відсоткова ставка є незмінною протягом всього терміну кредитування. Лише в умовах різких негативних змін в економіці банк може змінити ставку, узгодивши це з клієнтом. Нефіксована, так звана «плаваюча» ставка, прив’язана до курсу валюти та може коливатись протягом терміну кредитування. І хоча зазвичай плаваюча ставка є трохи нижчою за фіксовану, вона є небезпечною для позичальника, оскільки може бути змінена протягом строку кредитування. Відсоткові ставки на житлові кредити в UniCredit Bank є фіксованими та незмінними протягом усього терміну кредитування. Це 16% у гривнях, 12% у доларах США, 10,5% у євро.
Скільки своїх грошей мені потрібно мати, щоб отримати кредит на квартиру у банку?

Зазвичай банки вимагають перший внесок по кредиту. В різних українських банках він становить від 0 до 30% від вартості квартири. Деякі банки кредитують і без першого внеску, але висувають серйозні обмеження: сума кредиту дуже мала – не більше 50 000 дол., застосовується підвищена відсоткова ставка; вам необхідно буде надати в заставу не тільки ту нерухомість, яку Ви купляєте в кредит, а ще й іншу квартиру. В UniCredit Bank перший внесок становить 20% від вартості житла, але максимальна сума кредиту відчутно висока - 500 тис. доларів США. При цьому Ви сплачуєте лише стандартну річну ставку та одноразову комісію у розмірі 1% за надання кредиту. І жодних підвищених відсотків, прихованих платежів та комісій!
Чи можна повернути кредит достроково?

Так, якщо Ваші доходи дозволяють вам накопичити вільну суму коштів та сплатити більше, ніж щомісячний внесок. Строк кредиту тоді стане меншим на таку кількість місячних внесків, скільки Ви оплатили одноразово. Ви також можете погасити кредит достроково у повному обсязі. Деякі банки встановлюють штрафні санкції або додаткові комісії за повернення кредиту у перші рік-два користування позикою. В УніКредит Банку Ви можете достроково сплатити декілька внесків по кредиту або погасити заборгованість повністю без будь-яких штрафів та комісій.
Чи можна зареєструватися в квартирі, купленій в кредит?

В квартирі, яку Ви купили в кредит і яка є заставою по кредиту, може проживати Ваша родина, включаючи дітей, але зареєструватись в ній може лише власник квартири. Деякі банки дозволяють реєстрацію членів сім’ї у квартирі. Після повного погашення позики, у квартирі можуть бути зареєстровані всі члени Вашої родини.
Чи можу я отримати кредит у банку, якщо я не киянин?

Різні банки Висувають різні Вимоги до місця реєстрації. В UniCredit Bank при отриманні іпотечного кредиту місце Вашої реєстрації не має значення, але Ви маєте жити і працювати у місті, де купуєте квартиру, не менше 6 місяців. Приміром, Ви зареєстровані у Донецьку, але живете і працюєте у Києві і там же збираєтесь купляти квартиру. Тоді кредит Ви будете оформляти у Києві. Це дуже зручно для людей, що хочуть серйозно облаштуватися в іншому місті, купивши у ньому житло.
Куди спочатку звертатись при пошуку квартири – до ріелторів чи у банк?

Зазвичай звертаються спочатку до ріелторів. Та коли квартиру знайдено, може статися так, що сума завдатку вже на руках у продавця, а звернувшись у банк, Ви розумієте, що не можете розраховувати на заплановану суму кредиту! Удосконалена процедура кредитування в UniCredit Bank дозволить вам вже на першій консультації за 30 хвилин пройти попередню оцінку кредитоспроможності і дізнатись, яку суму і на яких умовах Ви можете отримати. Це буде зафіксовано в сертифікаті, що дійсний 3 місяці. Ви будете спокійні щодо отримання кредиту і зможете впевнено шукати квартиру.
Хто оцінює вартість квартири і скільки це займає часу?

Вартість квартири оцінює незалежний експерт ринку нерухомості. Житло, яке буде заставою по кредиту, оцінюється за ринковими цінами. Але зазвичай банки використовують понижуючий коефіцієнт, який включає можливі ризики банку за період Вашого кредиту. Наприклад, у квартирі виникне пожежа, чи раптом відбудеться обвал цін на нерухомість. В UniCredit Bank немає понижуючого коефіцієнту – нерухомість оцінюється за ринковими цінами. Це займає від одного до трьох днів. Акт оцінки залишається в банку, але на Ваше прохання вам можуть видати його копію.
Чи може Виступати гарантією доходу депозит у банку?

Депозит у банку може виступати гарантією доходу, якщо термін його дії закінчується як мінімум через півроку після оформлення іпотечного кредиту. При кредитному аналізі до уваги береться як сума Вашого депозиту, так і схема виплати відсотків – у кінці строку чи щомісячно. В UniCredit Bank Ваш депозит може бути прийнятий до уваги при оцінці платоспроможності, якщо Ви надасте копію депозитного договору. Якщо Ви маєте ще якісь непрямі доходи, окрім зарплати, розкажіть про них консультантам банку, і ця інформація позитивно вплине на параметри Вашого кредиту.
Що таке прихована комісія і як її розпізнати?

Прихована комісія – це неочікуваний платіж, який позичальник сплачує банку щомісячно додатково до річної відсоткової ставки по кредиту. Про цю комісію позичальник зазвичай дізнається лише в момент підписання документів по кредиту. Це може бути комісія за внесення щомісячного платежу, щомісячна комісія за обслуговування рахунку, комісія за перерахування коштів з одного рахунку на інший тощо. В UniCredit Bank немає жодних прихованих комісій та платежів. Про всі Ваші витрати щодо кредиту на житло Вам повідомлять на першій консультації.
Що таке договірне списання?

Договірне списання коштів – це зафіксоване у кредитному договорі Ваше розпорядження щомісячно перераховувати суму з Вашого рахунку для погашення кредиту. Але, щоб його оформити, валюта рахунку, з якого будуть списуватись кошти, має бути такою ж як і валюта кредиту. В UniCredit Bank Ви зможете оформити договірне списання для погашення кредиту. Також Ви зможете погашати гривневі кредити через банкомати, що приймають готівку та розташовані у відділеннях банку в цілодобових зонах самообслуговування у будь-який зручний для вас час!
Що таке ануїтет?

Ануїтет – це система погашення кредиту, коли щомісячно Ви сплачуєте банку рівні платежі. Кожен платіж включає частку кредитної заборгованості та відсотки по кредиту, нараховані за 1 місяць. Щоразу в Вашому ануїтетному платежі частка виплати заборгованості по кредиту зростає, а частка відсотків зменшується. В UniCredit Bank Ви зможете оформити іпотечний кредит як за ануїтетнеою схемою погашення, так і з диференційованими щомісячними платежами – такі платежі будуть меншими щомісяця.
Хто шукає квартиру – особисто я чи банк?

Квартиру для придбання в кредит шукаєте Ви самі. Але постає питання: йти спершу в банк, аби дізнатись, чи дадуть кредит, або спочатку знайти квартиру, щоб зрозуміти, якого розміру позику брати. В UniCredit Bank ця проблема вирішена раз і назавжди. На першій консультації усього за 30 хвилин Ви отримаєте сертифікат, де вказано, на який кредит Ви зможете розра¬ховувати. Сертифікат дійсний 3 місяці. Після цього Ви можете шукати квартиру. Така удосконалена процедура кредитування в UniCredit Bank значно полегшує процес пошуку квартири та отримання кредиту.
Хто перевіряє юридичну чистоту квартири?

При кредитуванні житла юридичну чистоту квартири на наявність «арештів» та «заборон» перевіряє нотаріус. Після рішення щодо Вашого кредиту, менеджер банку передає документи стосовно квартири нотаріусу, якого попередньо узгоджує з Вами. В UniCredit Bank перевірки юридичної чистоти квартири проходять до моменту укладання угоди. Тож через 72 години після поданання всіх документів по кредиту Ви приходите в банк тільки для підписання кредитної угоди та договору застави - попередні процедури за вас вже провів кредитний консультант.
Які види страхування супроводжують іпотечний кредит?

Зазвичай іпотечний кредит супроводжують такі види страхування як: страхування предмету іпотеки, страхування життя чи втрати дієспроможності позичальника. Також деякі банки практикують страхування титулу. Витрати за всі види страхування сплачуються позичальником у день укладання іпотечної угоди. В UniCredit Bank існує лише один вид страхування – це страхування предмету іпотеки: від 0,22 до 0,4% від страхової суми щорічно, в залежності від обраної страхової компанії, що сертифікована банком.
Чи повинен я платити квартплату поки виплачую кредит?

Платежі по іпотечному кредиту Ви виплачуєте банку, а плату за комунальні послуги – муніципалітету. Ці платежі не відміняються, незалежно від того, купили Ви квартиру в кредит чи власним коштом. А отже, Ви повинні щомісячно сплачувати кредитні платежі та плату за комунальні послуги.
Я засновник фірми і отримую не зарплату, а дивіденти. Чи дадуть мені кредит?

Якщо Ваші щомісячні доходи складає не заробітна плата, а й інші доходи, наприклад, від підприємницької діяльності або від розміщенних грошових активів, банк може розглянути ці доходи та прийняти їх до уваги при прийнятті рішення по іпотечному кредиту. Але лише за їх документального підтвердження! Тобто вам необхідно буде надати довідки чи виписки по рахунках, що засвідчують отримання Вами доходів. В UniCredit Bank до уваги приймаються всі підтверджені доходи, а не тільки заробітна плата.
Я підрахував і зрозумів, що суми кредиту, яку надасть мені банк, буде недостатньо. Як можна її збільшити?

Оскільки більший кредит означає більші щомісячні виплати, то природньо, що для його отримання Ви маєте заробляти більше. Якщо окрім щомісячної зарплатні Ви отримуєте ще й додатковий дохід у вигляді, скажімо, відсотків по банківському депозиту, або займаєтесь підприємницькою діяльністю та якось, навіть самостійно, обліковуєте свій дохід, розкажіть банківському працівнику про всі Ваші наявні доходи та підтвердіть їх документально. Якщо їх буде достатньо для отримання потрібної вам суми кредиту, банк прийме позитивне рішення.
Що означає: квартира залишається в заставі у банку?

Квартира, яка є заставою по іпотечному кредиту, залишається у банку протягом усього строку позики. Це означає, що після купівлі квартири в кредит, Ви є її повноправним власником. Ви можете в ній жити, платити квартплату, бути зареєстрованим тощо. Але Ви не можете продати її без погодження з банком. Якщо Ви не зможете виплачувати кредит, банк запропонує вам продати квартиру, що є в заставі, щоб його погасити. У будь-якому випадку, після повного повернення позики, банк зніме «заборону на продаж», і Ви зможете вільно розпоряджатись нерухомістю.
Який в мене має бути мінімальний дохід, щоб отримати іпотечний кредит?

Ваш дохід має бути достатнім для сплати щомісячного внеску по кредиту, а також покриття необхідних витрат на проживання. Якщо Ви не знаєте, який кредит Ви зможете отримати і сплачувати, маючи певну суму доходу, Ви можете скористатись удосконаленою схемою кредитування житла від UniCredit bank – прийдіть у будь-яке відділення і за 30 хвилин дізнайтесь, на який кредит Ви зможете розраховувати. Ви отримаєте сертифікат, в якому буде вказана можлива сума кредиту, строк, відсоткова ставка та розмір щомісячного внеску. Сертифікат дійсний 3 місяці.
Якщо я візьму квартиру в кредит, я зможу прописатись в ній?

При оформленні іпотечного кредиту, квартира, яку Ви купляєте, залишається в заставі у банку. Проте, власником квартири є позичальник. А оскільки Ви є власником, Ви можете прописатись у купленій квартирі. Хоча, деякі банки забороняють прописуватись у квартирі протягом строку кредитування, в UniCredit Bank немає таких обмежень.
Якщо я отримала кредит у доларах США, то щомісячні платежі по кредиту я повинна погашати також у доларах, чи у гривнях по обмінному курсу?

Погашення кредиту відбувається у валюті кредиту. Якщо Ваш кредит гривневий, ви можете погасити його шляхом перерахунку з Вашого дебетового карткового рахунку (картка White), готівкою у касі банку або через депозитний банкомат у цілодобовій зоні самообслуговування. Якщо валюта Вашого кредиту – долари або євро, Ви повинні погасити кредит у доларах або євро відповідно. Ви можете зробити це у касі банку, шляхом внесення готівкою євро або доларів. Якщо Ви маєте лише гривні, у касі Вам потрібно буде «купити» долари або євро за курсом купівлі доларів/євро, та внести на Ваш кредитний рахунок.