На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ












НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










КУБИНСЬКА КУХНЯ НАСТІЛЬКИ Ж РІЗНОМАНІТНА,
ЯК І КУБИНСЬКИЙ НАРОД

Про особливості кубинської національної кухні на прохання Укрінформу розповідає шеф-кухар Посольства Республіки Куба в Україні Сіро Перес Камехо.

На острові, який пережив чимало труднощів, кубинці змогли зберегти традиції справжньої домашньої кухні. А там є, чим поласувати і з чого вибрати.

На формування кубинської кухні вплинули не тільки звичаї, але й народності, які з давніх-давен населяли Кубу. Спочатку це були індіанці, потім іспанці, а зараз також китайці, французи. Англійська та арабська кухня наклали свій відбиток на розвиток кубинської. Сучасна кубинська кухня - дійсно національна, тому що в неї закладено кубинське сальсо, тобто образ кубинця - веселої людини, а також кубинський фольклор.

У межах країни існують деякі відмінності щодо приготування страв. Наприклад, у Сантьяго-де-Куба і східній частині острова готують більш пряну й гостру їжу. У центральній та західній частині країни в пошані кокосовий горіх і шоколад, а для приготування страв використовується тільки кокосова олія та кокосове молоко.

З особливостями кубинської кухні ми зустрічаємось навіть при приготуванні перших страв. В усьому світі рідку страву називають "супом", але в кубинській кухні є також інші назви "потахе" й "ахіако". Вони вирізняються між собою. Потахе - це суп, який готується з квасолею та горохом. Ахіако - суп з кубинськими овочами, для приготування якого потрібна не тільки картопля, але також дюка, маланга, боніато, зелений овочевий банан та болгарський перець.

З курятини готуються і більш вишукані блюда, наприклад, смажене курча із соусом з гірких апельсинів. Національною кубинською стравою також вважається риба, при приготуванні якої використовується лимон, оцет, часник, цибуля, перець.

У ресторанах та кафе можна скоштувати ракоподібних та молюсків. Їх називають марікос. Кубинці не байдужі до м'ясних страв з баранини, кролятини, курки, гуски, а також дичини, яка вважається делікатесом.

На Кубі віддають перевагу курятині і свинині, не дивлячись на те що вона не дуже корисна. При приготуванні свинини використовують сухе біле вино, яке при додаванні у страву робить її не дуже жирною але дуже смачною.

Із зернових перевага віддається чорним бобам, рису і кукурудзі. Дуже важливу роль у приготуванні страв відіграє рис. Без нього кубинці майже не готують. Рис - це особливий продукт. Чому саме він? Уся Європа їсть з хлібом, а на Кубі хліб замінюється рисом або овочами. Але для того щоб наша їжа не була дуже калорійною на Кубі їдять багато фруктів: манго, гуаяво, ананаси, банани-фрукти, мамеі. Особливість кубинської кухні полягає ще й у тому, що їжа приправляється соусами. Ймовірно, найбільш популярні соуси на Кубі - салса кріолла (з томатів, цибулі, перцю, часнику, олії0 і мойо (з часнику, помідорІВ і перцЮ). Надзвичайно багатий вибір фруктів не міг не наштовхнути місцевих кухарів на приготування фруктових соусів, наприклад з манго і папайї.

Кубинський десерт - це усілякі фрукти. Фрукти цілі і шматочками, фрукти в пирогах. Приміром, уявіть собі пиріг з гуавою чи пиріг з кокосовим горіхом, апельсинами і гарбузом. У якості легкої закуски увечері готують салат з авокадо, до якого на власний розсуд господарка може додати лосось, чи манго, або ананас.

А яке свято без солодощів! Кубинці їх дуже люблять. Не дивлячись на те, що в крамницях пропонується чималий вибір солодких виробів, у домашніх умовах готують також. Наприклад, варення, мармелад, пудинг, флан (згущене молоко з яйцем).

Коктейлі які споживають мешканці острова Свободи можуть бути різні, у залежності від способу їх приготування: аперитиви, охолоджуючі, харчотравні, поживні, зігріваючі.

Особлива розмова - це назви страв. Кубинці підходять до цього творчо, завдяки чому з'явилися такі страви, як "Moors and christians", українською "маври і християни" (рис з чорними бобами), "Ropa vieja", буквально означає "старий одяг" (порізане м'яса з креольським соусом, шматочки якого, на думку кубинців, зовні нагадують обрізки тканини).

Найулюбленішою національною стравою кубинського народу є - лечон азадо з гарніром арос конгри та смаженими бананами.

Лечон азадо - смажене молоде порося, яке є обов'язковим атрибутом святкового столу. До неї подається гарнір арос конгри та смажені банани. У кубинському селі страву готують на вогнищі, у місцевих умовах - у духовці.

За звичаєм, лечон азадо - справа старших людей. Приготування відбувається безпосередньо під час свята. А поки порося смажиться, гостям пропонується пиво, коктейлі, аперитиви.

Порося, змазане за добу (або хоча б за 4 години до приготування) сумішшю з кислих апельсинів, білого сухого вина, подрібненого часнику, олії, перетертої на порошок сухої приправи реган і зіра, кладуть на решітку якомога далі від великого вогню. Потрібно, щоб м'ясо не горіло, а парилося. Чекати доводиться довго - не менше 6 годин, але приготування цієї страви для пересічного кубинця - справжнє задоволення.

У цей час готується гарнір арос конгри. Для цього необхідно:

1 кг чорної квасолі,
2 кг круглого рису,
1 головка часнику,
1 велика головка цибулі,
1 перчина червоного болгарського перцю,
50 г сухого червоного вина,
2 лаврових листка,
100 гр. олії, або свинячого жиру,
0,5 ст. ложки цукру,
сіль - за смаком.

Беруть казанок місткістю 6 літрів, у нього кладуть чорну квасолю і заливають 4 літрами води. Туди ж додають половину болгарського перцю та лаврове листя. Протягом 4 годин квасолю вимочують. Після цього її доводять до кипіння на великому вогні, а потім варять на повільному до тих пір, поки не стане м'якою.

Окремо на олії або свинячому жирі до золотавого кольору засмажується подрібнений часник і цибуля, додається друга половина болгарського перцю, цукор, вино, сіль.

У казан з готовою квасолею додають рис та соус. Накривається кришкою і на повільному вогні тушкується до готовності (приблизно 15-20 хв.). Якщо рис зверху сухий, значить страва майже готова, і рис можна перемішати. Коли порося та арос конгри майже готові - смажаться банани. Так-так, смажаться, наче картопля. Для цього підходять плоди зеленого або бурого кольору. Очищені банани нарізаються навскоси товстими шматочками і кладуться у розігріту олію. Смажаться до тих пір, поки вони стануть рум'яними.

На велику тарілку викладаються порося, арос конгри і банани. Прикрашається листям салату. До цієї страви добре смакує салат з помідорові, або огірків.

Смачного!

Світлана Мельничук, Укрінформ


Інші кухні народів світу





ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  +19°C
 вночі  +8°C
Детальніше
ОПИТУВАННЯ!
100 USD   505.00
100 EUR   786.33
10 Рублів   2.13
Детальніше

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com