This version of the page http://narodna.pravda.com.ua/life/4651321f5e833/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-02. The original page over time could change.
Святиня Національна і всенародна | Народна правда
  • UKR
  • RUS
  • Про проект Автори Правила Аудиторія Часті запитання
Пошук на сайті:




  • ЗАГАЛЬНА СТРІЧКА
  • ПОЛІТИКА
  • ІСТОРІЯ
  • ГРОШІ
  • ПОДОРОЖІ
  • ЗДОРОВ'Я, СПОРТ
  • КНИГИ, МУЗИКА, КІНО
  • СКРІЗЬ ЖИТТЯ
  • ГУМОР
  • ДИСКУСІЇ
  • ФОТО

RSS-стрічка найпопулярніших публікацій
RSS-стрічка останніх публікацій
Експорт публікацій

Анна Полянская, Андрей Кривов, Иван Ломко."Бригада" за работой  0
Дослід-логіка чи канон-цитата?  4
В понедельник в Киеве расскажут о сталинских методах БЮТ  1
Всеукраїнські змагання "Стежками Героїв"  2
Всеукраїнські змагання "Стежками Героїв"  5
За рабский труд – объедки и побои  2
Киевский Свято-Вознесенский Флоровский женский монастырь  5
"Народна правда"  Скрізь життя  Статті
Шевченко   Україна

Святиня Національна і всенародна

Андрій | 21.05.2007 08:46

-1
Рейтинг
-1


Голосів "за"
2

Голосів "проти"
3

9
До річниці перепоховання Т.Г. Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.

22 травня День перепоховання Т.Г. Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.

Думаю про Чернечу гору – про Канівську верховину нашого українського духу і непокори. Зримо уявляю її, і не лише сьогодні, у розквітло щедрому, запахущому травні, а щоразу, коли беру до рук невмирущу книгу народу – "КОБЗАРЯ".

Кілька разів мені пощастило відвідати наш славнозвісний Канів, а відтак і нашу всенародну святиню. Вперше випала така нагода, коли ще навчався в школі, а потім у студентські роки.

Відтоді Чернеча гора для мене – то реальний символ життєвої і мистецької високості української душі народу-творця, народу-зодчого, народу-хлібодара, сіятеля і садівничого. Отже, Чернеча гора – воістину Парфенон України, її національна гордість і слава.

Тож цілком закономірно, що сюди, як на причастя, птахами летять мої думки і жадання, сюди, як на сповідь, кличуть і ведуть усі стежки мого життя і долі. Там, на Чернечій, знову і знову запитуєш себе: "Що зроблено, сподіяно, звершено? Чи не змарновано дорогоцінних днів, тижнів, а то й місяців?"

Адже саме там, як ніде в інших місцях та регіонах України, запитує про це своїм суворим і водночас уважним батьківським поглядом проникливий і мужній Тарас Шевченко. І ми, люди ХХІ віку, сини і дочки свого народу, розуміємо, що це пророчий голос поета, оборонця людської гідності і суверенності.

Ми пам'ятаємо, що там, над сивим Дніпром-Славутичем, великий поет неоднораз роздумував над своїм життєвим призначенням, над стражденною долею людини. І завжди його мовби супроводжувала невідступна та болюча думка:

Щоб хоч умерти на Дніпрі,
Хоч на малесенькій горі...


Бентежне відчуття причетності до слова Кобзаря, до розмаїття його творчості особливо гостро і проникливо нуртують у наших серцях саме цієї травневої пори, коли Україна щороку відзначає своє багатоголосе Шевченківське свято. Коли і Дніпро, наш давній Борисфен, як завжди красується розповними та сивими хвилями. Тож він, Дніпро-Славутич і нині через роки і відстані знову і знову промовляє до світу рядками Кобзаревого "Заповіту":

Як умру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий.


Така вона, зболена стихія народності, в поезії, у прозі Т. Шевченка. Тому народ і сьогодні в шанобі схиляється перед священним іменем Кобзаря. Так було завжди. І я всією душею вірю, що так буде і в прийдешніх літах.

Не можу не процитувати бодай кілька рядків з листа художника і приятеля поета Григорія Честахівського до свого друга:

"Про Тараса знає вся кріпацька Україна, що він був її батьком-заступником, що він спочив коло Канева. Приходять люди із слобід вклонитися його могилі. Я часто застаю коло могили простих слобожан; стоять, поскидавши шапки, спершись на ціпки, з клуночками за плечима, і дивляться на могилу так, що я ще ні разу на віку не бачив такого щирого, тихого, зласкавленого погляду людського, ніби в цій могилі закопалася остання надія на їх луччу долю".

Шевченківської правди, його мужнього та громохкого голосу нам бракує і нині. А вони ж мають бути поміж нами, в людських серцях і душах, як чисте повітря, як джерельна вода, як хліб насущний. Історія Тарасової гори, як і книги про життя і творчість поета, повинні стати духовною потребою наших сучасників, особливо молоді.

Доречно тут буде згадати враження Голови Правління Промінвестбанку, заслуженого діяча мистецтв України, поета Володимира Матвієнка:

"З неприхованим душевним трепетом піднімався разом з усіма на Тарасову гору. Сьогодні відбулося воістину грандіозне свято. Тут, на священній горі, особливо відчуваєш магію якоїсь неземної, космічної сили, що наснажує серце і душу. Та сила – від джерельного Шевченкового слова, від глибокої філософії його поезій. Ми всі – учні Кобзаря, тож постійно маємо вчитися у свого духовного пастиря добру і любові до України, робити все, щоб вона стала квітучою, справді демократичною державою".

Певен, що сьогодні для кожного свідомого українця Чернеча гора – наша національна і всенародна святиня – постає у трьох вимірах, а саме: в минулому, сучасному та майбутньому. Та найголовніше, напевне, що все це своєю поетичною і філософською пророчістю поєднує національний геній України хоч би отими глибинними рядками, які у нашому серці, в пам'яті вкарбовані з найменших років і на все життя.

Повторімо ж їх разом:

І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі.


Ярослав СИНГАЇВСЬКИЙ

  • Додати коментар
  • 9
  • Версія для друку
  • Код для блогу
-->
Где купить дешевле?
Цифровые фотоаппараты
Мобильные телефоны
Стиральные машины
Кондиционеры
Мониторы
КПК (PDA)
Ноутбуки
DVD-плееры
MP3-плееры
Пылесосы
Холодильники
LCD-телевизоры

ANONIM
Незарегистрированный пользователь:
Уважаемая,после очередного Вашего послания,мне остается только пожалеть Вас...и все...
Я тут бессилен...
ANONIM
Опять глючит авторизация. Продолжу.
И хочу чтобы вы поняли – дело не в моем самолюбии, а в вашей беспринципности. Я искренне надеюсь, что Вы это делаете неосознанно. Приписывая мне собственную амбициозность вы ничем не можете ее аргументировать. А вот ваша амбициозность без всяких доводов и аргументов подтверждается вашими поступками. Попробуйте посмотреть на это объективно. Когда поэта популяризирует или воспевает мелкий врунишка (не обижайтесь, но со стороны это выглядит именно так), то и сам поэт и память о нем не прирастает в качестве.
ANONIM
Для Андрея
Подсказываю: Мне нужно, чтобы вы написали админу письмо с просьбой снять с сайта все публикации НЕ вашего авторства и вычесть баллы за них из рейтинговой таблицы (укажите их). Это будет правильно и честно по отношению ко всем журналистам, которые размещают тут СВОИ, а не чужие публикации.
Меня волнует не ваш рейтинг, а ваша нечестность, которая уничтожает концепцию этого сайта. Этот сайт – работа людей, которые закладывали в него определенную идею, и ваше неуважительное отношение к ним недопустимо. Вы можете не считаться со мной и списывать все на что-то для вас понятное и удобное, но не считаться с людьми, создавшими для журналистов эту площадку вы не имеете никакого права.
ANONIM
ну в критике зерно есть. я статью не осилила – скучно.
хотя тема заинтересовала, но я себя не смогла заставить дочитать
ANONIM
Елена Маркосян:
Для меня место в рейтинге абсолютно ничего не значит...
Я значительно скромнее в своих желаниях,очевидно чем Вы...
Я готов Вам отдать все свои баллы,если это Вас успокоит...
Подскажите,что мне еще нужно сделать,чтобы Ваше самолюбие было...
Ну,Вы меня понимаете...
  • Всі комментарі
  • Додати свій коментар







Чи трансформується суспільство нероб і заздрісників у суспільство працелюбів і кар'єристів-патріотів?

Сергій Степанишин | 24.04.2008 13:19
Про лінощі і заздрість, як основні вади українського суспільства
Політика  |    суспільство лінощі заздрість працелюбність 

Спасите жизнь Стёпе Жданову  46
Русскоговорящие украинские националисты...  45
Голосуємо за Народну Правду у нагороді UA Webstar 2007  43
Моя маленька акція у підтримку української мови  35
Мордовороты в политике...и гордость  32
ВО "Свобода"???  32
Хмельницький, Мазепа і шведи  31
Вопросы-тесты для "квасных" и настоящих патриотов России  28
"Собори душ своїх бережіть"  25
Де ми Українці поділися?  24



© 2007 - 2008, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua
Наші проекти:
Українська правда
Економічна правда
ТаблоID
Чемпіон
weblog.com.ua