This version of the page http://ldpu.org.ua/liberalism/47e130f5bd55a/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-05-02. The original page over time could change.
Ліберально-демократична партія України - Юрій День:Виплата боргів і все-все-все. Закінчення
Головна Контакти Карта сайту




02 травня, 2008
UKR     RUS     ENG



Персоналії
Статут
Програми
Структура партії
Історія



Інститут Лібералізму
Круглі столи
Бібліотека


Фоторепортажі
Обличчя партії


Вільне слово
Громадський захист
Ваша підтримка
Ліберальна перспектива для України
Народні симпатики партії
Родові помістя в Україні

Зареєструватися



Юрій День:Виплата боргів і все-все-все. Закінчення

19.03.2008
Нотатки в’їдливого ліберала
Юрій День /
Версія для друку
Дорогі друзі!

Щодо повернення вкладів писати більше не хочеться. Багатьох цікавить тільки проблема п. Гулея, щодо якої спостерігається певне затишшя. Щодо себе. Запізне оформлення спадку, враховуючи його оформлення та податок, не тільки з’їсть чверть тисячі, але, враховуючи нові пропозиції п. Гулея, призведе до отримання талону на побутову техніку, скоріше за все, без вибору, та ще цю чверть прийдеться доплачувати. От і все.

ПР нарешті зрозуміла, що за активності влад, нехай і таких, що відкрито, в режимі реального часу, з’ясовують стосунки між собою, негація „апозиції” не дуже вражає. Рада розблокована, і навіть дурнуваті кольорові кулі ніхто не проколов,- розібрали на сувеніри, чи що... От тільки ніхто не спішить ратифікувати серйозні міжнародні угоди. ЮВТ стверджує, що скоро буде ратифікована угода з СОТ, може, щось і знає. А може, це сигнал президенту, щоби витяг із схронів документи на півтори тисячі сторінок, а спікер видав їх кожному депутату.

Президент продовжує писати листи до прем’єрки. А відповідний лист ЮВТ чомусь вважається ним негідною інтригою. Причому це було сказано перед мікрофонами і в Середній Азії, де ображений чоловік просто є смішним. Все це було би смішно, але вже починає дратувати., та не ЮВТ, яка зберігає майже залізний спокій, а тих, хто дивиться на все це. Я не вважаю п. Ющенка слабким або несерйозним, але своєрідна відкрита полеміка працює не на користь його іміджу. Оскільки, як я говорив вище, опозиція мало на що впливає, ця полеміка, що не є жодним чином стратегічною та взагалі політичною, стає мало не основним змістом поточної політики. А навіть 12 розгніваних чоловіків не можуть переговорити одну зовні спокійну жінку.
Жанр епістоли починає захоплювати інших політиків і чиновників. От і п. Балога відписав на офіційному бланку п. Яценюку, що не гоже закривати каплицю УПЦ, яка була відкрита в одному з приміщень ВРУ, іще поіменував себе у множині. За пропозицією депутатів від БЮТ та ПР вона була відкрита та освячена митрополитом Володимиром. Ніякого подальшого рішення поки що прийнято не було, хоча вже є резюме регламентного комітету про самовільне відкриття каплиці, яке не відповідає конституції та ряду законів. Звичайно, що жодному нормальному лібералу, що поважає почуття всіх людей, не прийшло би навіть у голову відкривати ні каплицю УПЦ, ні будь-якої іншої християнської конфесії, ані капище язичників у державній установі, що відділена від церкви. Але чиновник від президента, що не має жодного відношення до парламенту, вважає, що можна порушувати закони, а потім офіційно втручатися в справи іншої гілки влади.

Чоловіки, що об’єдналися проти жінки, зрозуміли, що самі не впораються (а використовувати таких осіб, як пані Інна, або ж, ще гірше, таких, як п. Кільчицька, вже нема сенсу), в бій пішла жіноча артилерія. П. Богатирьова критикує прем’єра Юлію Тимошенко за політичний егоїзм. "Ультиматум прем’єр-міністра про мобілізацію фракції для посилення кризи парламенту у зв’язку із ситуацією навколо міського голови міста Києва, засвідчила, що глава коаліції діє егоїстично, як лідер політичної сили”. Досить дивно, якщо врахувати, що все, чим займаються політики, є політикою, а головне- вирішення питання Києвради, де певним чином повторилася ситуація Ради Верховної.

Головний чиновник РНБОУ також наголосила, що прем’єр-міністр є лідером коаліції, а тому повинна діяти відповідним чином. А хто ж тоді наш Президент?! Не лідер? "Ультимативні позиції прем’єра за межами реальних переговорів між президентами України і Росії щодо газового питання мають усі шанси ускладнити майбутнє економіки і громадян України",- це сказано після доповіді ЮВТ президенту, де була присутня п. Богатирьова? А як можна говорити про створення політико-партійної монополії з використанням виконавчої системи влади, коли більше 50 відсотків урядовців із іншої політичної сили? "В таких умовах є сумнівними можливості стабільної роботи коаліції”- от головний месидж. "У зв’язку з цим президент залишає за собою право приймати рішення в межах Конституції і чинного законодавства для забезпечення пріоритетів національного інтересу над інтересами партійними, вузькополітичними і особистими", - попередила Богатирьова. Досить кумедно це звучить після голосування 18 березня, хоча у випадку проходження останньої редакції закону про Кабмін важелів у президента додається. Аби тільки використовував ці важелі для країни...

А „тіньовий” уряд, який я на нещодавньому засіданні „Українського клубу” назвав нульовим, взагалі нікого не цікавить, і навіть меланхолійний „паливний спеціаліст” із гламурною зачіскою, що з’являється на екранах, тільки щоби дезавуювати роботу уряду в паливний сфері, вже не може завдати ні країні, ні уряду вагомої шкоди. Ну передали газпромівці йому копію проекту контракту за газ між Україною та Росією за ціною 321 долар за тисячу кубометрів. А потім виявилось, що п. Бойко, який об’явив це "результатом" переможних декларацій Кабінету міністрів, трохи поспішив, бо за 315, і тільки невелику кількість, і бартером, про що далі. Тут і радник президента п. Плачков заявив, що інформація про парафування українською стороною угоди на закупівлю частини газу по 314 доларів за тисячу кубометрів свідчить про ігнорування з боку уряду директив президента. І все „нє в ту стєпь”.

Як я казав у попередніх, 58-х, нотатках, Росія пішла на газове перемир’я, відновивши подачу газу. Це була маленька перемога Давида над Голіафом та перемога ЮВТ особисто над внутрішніми опонентами. Але принципова. На прохання колег на нашому форумі спробую подати своє бачення переговорів та дечого, що діється в Україні в цьому комплексі. Але до того - маленьке зауваження. Переговори між монополістом-продавцем та покупцем (певним чином монополістом-транспортувальником) завжди були досить таємні. Приклад „відкритості” подали наші політики. Може, це й добре в один конкретний момент, але взагалі, як я вже говорив в експрес-інтерв’ю одному агентству (як експерт), ця справа не терпить втручань та великого розголосу. У нас дійшло до того, що і президенти розповідають, до чого домовилися без усяких протоколів, і інші учасники розповідають майже все і в режимі реального часу.

Зрештою, п. Дубина після складних переговорів 12 березня підписав газову угоду, забезпечивши баланс газу на 2008 рік, який включає 5,2 мільярдів кубометрів, спожитих у лютому та 49,8 мільярдів кубометрів, які будуть отримані з першого березня і до кінця року ціною 179,5 доларів. І тільки 1,5 мільярди кубометрів „російського" газу будуть оформлені як борг, який буде повертатися влітку. Як „вийняти” „дельту” з бартеру- хай болить голова у інших. От ціна саме цього „шматочку” газу досить умовно, як ви розумієте, має ціну 315 доларів. Мені видається, що в переговорах мала бути проявлена якась добра воля і зі сторони України- як зачин домовленостей. А, можливо, спочатку саме тут і крилася „дельта” більш високих осіб, без якої поки що ніяк. В угоді відсутнє "Укргазенерго", яке майже весь імпортований газ постачало в Україну споживачам.

НАК "Нафтогаз України" отримуватиме імпортований газ на кордоні України та Росії та розмитнюватиме весь газ на свою структуру, і за винятком 7,5 мільярдів кубометрів (приблизно 10 відсотків балансу) реалізовуватиме газ на внутрішньому ринку. Реальна частка "Газпрому" на ринку України не збільшиться, але компанії "УкрГаз Енерго" на ринку не буде.

Цікаво, що наш аналіз письмових директив президента довів, що вони дійсно виконувалися. Можливо, вони не повністю співпадали з усними домовленостями президентів, але це не справа аналізу. От якщо би ЮВТ виторгувала ще пару доларів за тисячу кубів,- тут би і п. Бойко перебіг би до переможниці... І розмови про „Ітеру”, які дехто з оглядачів по інерції продовжує, теж уже неактуальні.

Стосовно майбутніх років, враховуючи заяви середньоазійських постачальників про „європейські ціни” (скоріше за все, приблизно рівні „російським”), думаю, що треба не тільки підвищити тарифи на зберігання газу у своїх сховищах, а й встановити реальну ціну на транзит. Можна спробувати навіть НАКу взяти серйозні кредити та викупати і газ для Європи на кордоні з Росією. Питання переоснащення промисловості буде пришвидшене- бо мало хто буде розраховувати на державні субвенції. Саме це й буде реальна незалежність, від якої, як лукавий від ладану, шарахалися попередні „керманичі” України. Тільки років через десять „Газпром” зможе змінити ситуацію на свою користь (після побудови нових газопроводів).

Наостанок розгляду паливних питань декілька слів про неочікувані конфлікти всередині країни. Криза корпоративних відносин стосовно „Укрнафти”, „Укртатнафти”, „Дніпроенерго” має різну природу та різну історію, але викликає приблизно схожі швидкі та недостатньо грамотні дії уряду та ЮВТ особисто, характерні довільним ставленням до законодавства. Я вже не кажу про безграмотне блокування реєстрів майже всіх паливно-енергетичних компаній в реєстраторі „Укрнафтогаз”, до якого вдалися міліція та прокуратура. Про це декілька днів майже ніхто не писав, а наслідки таких дій можуть бути надто серйозними. Стосовно зборів, які все-таки можуть провести самі акціонери без реєстратора за оригіналами документів (сертифікатами акцій) у присутності представників державної комісії з цінних паперів, можна проявити добру волю, але ж не можна за день зробити те, що за законом має здійснитися за 45 днів. Не можна змінити блискавично законодавство під один якийсь випадок, без аналізу, до чого це призведе в інших випадках. Зрештою, корпоративні граблі – саме те, що ніяк не покине уряд. Але маю надію, що питання вирішаться, як це часто буває, спочатку на рівні високих домовленостей, а потім- по закону. Та потім не треба забути прийняти нормальне цивілізоване законодавство про акціонерні товариства Бо ситуації мають властивості повторюватись.

Останнім досягненням ЮВТ стала постанова про дострокові вибори мера Києва і Київради. Не буду сперечатися про законність її ухвалення в парламенті. Але ж все колись кінчається: і дерибан, і довільне підвищення тарифів, про що заявляла свого часу наша київська організація ЛДПУ, і позірна небачена невихованість господарів міста. Зрештою, вибори місцевої влади раз на два роки, парламенту – щорічно третини складу, а президента- раз на три роки- саме наші ліберальні пропозиції, до яких не дослухаються, але спонтанно здійснюють. У фракції БЮТ кнопку "за" натиснули навіть депутати Рибаков, якого „підозрюють” у співробітництві з секретаріатом президента, і Черпіцький, брат якого, будучи в керівництві Держагентства земельних ресурсів, затвердив висновки експертизи ділянок під „кооперативи”, виділених в охоронних зонах газопроводів та захисних прибережних смугах Дніпра. Так, все коли-небудь кінчається.

Кажуть, що голосування за перевибори в Києві п. Тимошенко обміняла на підтримку в першому читанні закону про Кабінет міністрів, який має послабити владу прем’єра, нібито тому, що сама думає балотуватися на президентську посаду. Я скажу одне: поки що ЮВТ, на відміну від інших демонструючи наступальність у русі до потрібних нам цивілізаційних речей, все виконує, що обіцяє партнерам. Вважаю, що й пост президента їй не дуже потрібний. І президент працює краще, коли працює уряд. А от більшість у парламенті – дуже потрібна, нехай інколи й ситуативна. Яка коаліція- такі й ситуації. То хай працює. А інші розумники її підправлять.

Про приєднання України до Плану дій щодо членства у НАТО пишуть вже менше. Цікавий вже не результат, а новини від членів НАТО, як змінюються їхні позиції відносно України. Скоріше за все, навіть цей скромний документ не буде підписаний. На зустріч у Бухаресті запрошений навіть Путін,- зрозуміло, що досить серйозне конкретне співробітництво блоку з Росією несумісне із її злісною реакцією на розширення НАТО, і перед інавгурацією Медведєва Європа та США хочуть якщо не нової визначеності, то хоча би деяких змін у ставленні Росії до клятих союзників. У нас в країні все більше фахівців розуміють, що єдиний цивілізаційний шлях все одно пройти треба, які би не були реакції опонентів та певна нехіть (або боязкість реакцій північного ведмедя) європейців.

Цікаві більш конкретні речі. Подовжений план дій з Євросоюзом, а Міністерство економіки оприлюднило низку умов європейської асоціації Businesseurope, які Єврокомісія повинна буде врахувати при створенні зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Від України вимагають зниження експортних мит до рівня ЄС, проведення приватизації стратегічних держкомпаній і забезпечення пільгового доступу до держзакупівель. Європейські компанії готові піти на створення зони вільної торгівлі з "повним покриттям" для товарів і з частковими обмеженнями – для послуг. Але натомість Україна має знизити всі мита до рівня ЄС. Businesseurope вимагає скасувати обмеження на торгівлю сировиною, схеми ліцензування імпорту, які мають обмежувальний характер. Підприємці чекають включення в угоду "жорстких правил захисту інвестицій, подолання тарифних і нетарифних бар'єрів" для сільськогосподарського експорту з ЄС, посилення захисту прав інтелектуальної власності і введення Україною більш ліберальних правил держзакупівель. У сфері прозорості економіки Businesseurope рекомендує Україні приєднатися до конвенції ОЕСР щодо хабарництва, імплементувати рекомендації Ради Європи по модернізації правової системи, посилити контроль за підробленими товарами і знизити період реєстрації торговельних марок (зараз – 2 роки). Головною вимогою до ЄС з боку України може стати спрощення процедури сертифікації українських товарів.

Буде ще багато конфліктів, піару та засмічування мізків. Важко говорити про реформи, коли навмисне замість них забивають голову усякою дурнею, але саме економічні реформи, що мають підняти мале і середнє виробництво, привести в країну серйозні інвестиції, про які йде розмова останні 15 років, звільнити ентузіастів від „опіки” та державного рекету, повинні бути проведені негайно. Це єдиний спосіб зберегти та підняти економіку в ці складні часи.

Отож, дорогі ліберали, рухайте практику та бережіть себе!
Обсудити

24.04.2008
Едуард Рубін: ВТО-НАТО-ЄС - український маршрут?
16.04.2008
Борис Стругацький: ми застрягли у феодалізмі на багато сотень років
07.04.2008
Гаврило Яковлєв:Далекі острови. Діатріба про практицизм і романтику
01.04.2008
Юрій День:Сказ розуму
20.03.2008
Анатолій Стріляний: "Інерція маршруту проти благих намірів"
19.03.2008
Юрій День:Виплата боргів і все-все-все. Закінчення
06.03.2008
Юрій День:Виплата боргів і все вищезгадане. Продовження
31.01.2008  19:25 / Заяви
Щодо запровадження в Україні європейських стандартів демократії
08.03.2008  08:06 / Акції та заходи
Весна прийшла, а з нею - жіноче свято
22.02.2008  17:34 / Акції та заходи
Вітаємо Захисників Вітчизни!
10.02.2008  16:43 / Коментарі
Російські ліберали назвали вибори президента фарсом
01.02.2008  16:19 / Заяви
Привітання з державною нагородою
03.01.2008  21:37 / Акції та заходи
Захист пенсійних прав громадян України
28.12.2007  15:14 / Заяви
З Новим роком і Різдвом Христовим!
 


© 2005 Ліберально-демократична партія України.
Прес-служба ЛДПУ: press_ldpu@ukr.net. Для зауважень та пропозицій: reklama_ldpu@ukr.net
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.ldpu.org.ua є обов'язковим.
Розробка та дизайн УРА Internet