This version of the page http://zaxid.net/article/15869/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-30. The original page over time could change.
ZAXID.NET - У нас не може бути три України

Анонси

18:00 Зустріч із автором книги «У снігах» Василем Портяком
18:00 Відкриття виставки «Гротеск у сучасному мистецтві»
01.05 10:00 Джазовий фестиваль «Флюгери Львова»: сучасний джаз у виконанні...
15:19 30.04.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Точка зору

  • Левова доляЮрій Андрухович для zaxid.net , 30.04.2008
  • Роль Львова – це роль особистостейЛеонід Кучма для zaxid.net , 25.04.2008
  • У нас не може бути три УкраїниЛеонід Кравчук для zaxid.net , 22.04.2008
  • Львів. Війна до останнього?Дмитро Табачник для zaxid.net , 18.04.2008
  • Polski mit Lwowa: "niepewna równowaga"Katarzyna Kotyn'ska для zaxid.net , 15.04.2008
  • Мій сон – ЛьвівКостянтин Москалець для zaxid.net , 11.04.2008
  • Львівська «мазохіада»Остап Середа для zaxid.net , 08.04.2008
  • Львів – ілюзорна столицяВасиль Кожелянко для zaxid.net , 04.04.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • Роль Львова – це роль особистостей
  • У нас не може бути три України
  • Галицькі метаморфози
  • Історія міфу Галичини
  • Львів. Війна до останнього?

Точказору

У нас не може бути три України

Політичне майбутнє Львова абсолютно таке ж, як і будь-якого іншого міста – обласного центру. Це зараз Львів відрізняється історією, економікою, духовною орієнтацією населення.

 

 

Від редакції.

Львів має складну історію взаємин з українськими президентами Леонідом Кравчуком та Леонідом Кучмою. Кожен з них на початку свого президентства викликав у місті Лева відверте несприйняття. Проте згодом саме Львів ставав для обох своєрідним електоральним ядром підтримки.

Що сьогодні Леонід Кравчук та Леонід Кучма думають про проблеми Львова та його перспективи? Саме на ці запитання ZAXID.NET попросив відповісти екс-президентів України.

Сьогодні вашій увазі ми пропонуємо погляд на Львів Леоніда Кравчука.

 

Питання міжрегіональних відмінностей в Україні не просте і вимагає комплексного підходу і розв'язання. Воно можливе лише за умови досягнення рівномірного та збалансованого розвитку регіонів.

 

Візьмімо економічний аспект. Попри те, що в західних областях України люди працюють також у складних умовах, вони отримують меншу винагороду за таку ж працю. І це образливо. З іншого боку, коли заходить мова про формування бюджету України, виявляється, що західні області України «спонсоруються» східними областями. У «східняків», як їх часто називають, така філософія: мовляв, «ми когось утримуємо».

На мою думку, тут потрібно звернути увагу на структуру економічної системи України, яка закладалася ще з царських часів, а утвердилася в радянські часи. Оскільки тоді вона була держплановою, то відмінності в міжрегіональному економічному розвитку були не настільки відчутні, як сьогодні. Капітал, робоча сила «переливалися» з одного регіону країни в інший. Робоча сила мігрувала, скажімо, із західних областей, де більш щільне населення, у східні, південні області України. Коли ж ми перейшли на ринкові відносини, то головним правилом стало «що заробив - те й продав». Виходить так, що в Західній Україні продаємо менше, аніж у східних регіонах. На Сході є метал, хімія, інша продукція, яка має попит на європейському та світовому ринках. До чого я веду? Щоб повністю згладити існуючі в соціально-економічній сфері суперечності між Заходом та Сходом України, потрібно дуже серйозно подумати над розвитком продуктивних сил і перерозподілити сфери застосування інвестицій. На моє тверде переконання, інвестиційні ресурси мають спрямовуватись на більш повне використання регіональних особливостей. У регіонах, де є робоча сила, можливе більш ефективне використання вільних ресурсів.

Потрібно так відрегулювати соціальні проблеми, і так вибудувати соціально-економічну інфраструктуру, щоб ті люди, які живуть у західних областях України, не відчували, що вони є людьми другого ґатунку. А я відчуваю, що такі настрої існують...

Якщо ми цього досягнемо, тоді зможемо говорити про мир і злагоду між регіонами України.

 

Тепер духовний аспект. Суперечності між регіонами свідомо провокуються, роздмухуються, особливо під час виборчих кампаній. Сам це проходив і відчував, як люди на це негативно реагують, вважаючи себе приниженими. Не їх вина, що вони народилися в Карпатах. Там їх місце проживання, і вони мають за свою працю отримувати достойну винагороду.

Видається, що сьогодні найбільш гострі суперечності між регіонами в політичній площині сконцентровані на проблемі державної мови. На мою думку, це питання знімається порівняно легко. Скажімо, замість гасла «Підтримати російську мову», яке дуже часто використовується на виборах на Сході України, потрібно проголосити нове гасло «Підтримати російську та українську мову». Адже ситуація в мовному питанні у багатьох регіонах ненормальна. Наприклад, у Криму функціонує лише одна українська школа. Або ж у Донецьку: там філософія одна - витіснити звідти українську мову. Натомість в інших регіонах, зокрема в західних, прагнуть якомога ширше використати українську мову навіть на шкоду материнській мові тих представників меншин, які там живуть. Тому гасло має бути одне - «рівноцінно знати українську і російську мови». І в цьому питанні ми маємо бути реалістами, оскільки російською мовою розмовляє більшість населення країни.

Але що торкається державної мови, то такою має бути виключно українська мова, як це записано у Конституції України. Якщо змінять цю норму в Конституції, тоді - прошу дуже... Зрозуміло, що політикам вигідно, щоб це питання не вирішувалося - з чим тоді йти на вибори? Дешевого газу, з яким на президентські вибори йшов Леонід Кучма, вже не існує і не буде. Я твердо переконаний, що не потрібно роздмухувати ненависть людей на ґрунті мови. Це небезпечна ситуація. Немає мови - немає нації. Це всім зрозуміло. А ось розпатякування окремих політиків на кшталт «не важливо, якою мовою говорити, лиш би багато жити», стосується швидше худоби, а не людей. Вибачте за таке порівняння, але овець заганяють у стійло, вони живуть сито, але їх ріжуть. Ще Пушкін писав:

 

Паситесь, мирные народы,

Вас не разбудит чести клич.

Зачем стадам дары свободы?

Их нужно резать или стричь.

 

Можна й так - багато, сито, з ковбасою та салом. Все це буде. Тільки не буде духу нації, не буде коренів, не буде історії - і тоді все згине. Цього не люблять слухати. Мовляв, «ми знаємо, як ви ставитесь до російської мови, ви - націоналісти» і т.п. Якщо вже людину, яка розмовляє рідною мовою, називають націоналістом, то тоді, слава Богу, що і я націоналіст!

І остання складова поділу - це зовнішньополітична орієнтація: Західна Україна орієнтується на Європу, а Східна - на Росію. У нас має бути єдина виважена позиція на міжнародній арені, залежно від того, з якого регіону походить політик чи політична сила. Україна є європейською державою. Це зовсім не означає, що про всі інші напрямки ми забули. З усіма слід працювати на принципах партнерства.

Якщо ці три зазначені проблеми політики вирішать розумно, тоді проблема міжрегіональних відмінностей почне потихеньку стихати.

 

Що стосується ролі та майбутнього Львова... У радянські часи я працював на посаді секретаря ЦК з питань ідеології. Тоді всі області Західної України тяжіли до Львова. З часом значення Львова, як одного з центрів України, серйозно зменшилось. Тому що кожен регіон України, в тому числі на Заході, маю на увазі ті ж Івано-Франківськ, Закарпаття, Тернопіль, стали набувати власної регіональної сили. Візьмімо за приклад регіональну інтеграцію телебачення. За радянських часів Львів «покривав» телесигналом всі західні області України і в цьому також проявлявся вплив міста як центру, в нашому випадку - інформаційного центру. Зараз потреби у такому центрі немає, достатнього розвитку набули глобальні та місцеві кабельні мережі. Тому Львів вже не відіграє для цих областей роль другої столиці, як колись говорили.

На мою думку, політичне майбутнє Львова абсолютно таке ж, як і будь якого іншого міста - обласного центру. Це зараз Львів відрізняється за історією, за економічною специфікою, за духовною орієнтацією населення. Специфіка міста та регіону в радянські часи лише посилювалась. Тоді у Львові в партійному керівництві не було жодного представника з місцевих кадрів. Посади в партійному керівництві у західних областях України очолювали вихідці зі Сходу. Підприємства галузей, що інтенсивно розвивались, насамперед електронної, ВПК, очолювали спеціалісти зі Східної України або з Росії. Таким чином, у Західній Україні від самого початку насаджувалася недовіра до місцевого населення. Їх принижували таким ставленням. І це відображалося на політичній ситуації. Сьогодні все кардинально змінилося. І якщо можливі якісь відмінності, то радше побутового, етнографічного характеру, але не в сфері ідеології та політики, в поглядах на майбутнє батьківщини. Цього не можна допустити. У нас не може бути три України, а має бути одна Україна.

Загальноукраїнська національна культура, загальноукраїнський національний інформаційний простір, загальнонаціональний інтерес. Тільки загальнонаціональне може і має взяти верх над містечковим та етнічним, яке завжди буде провокувати мовні та інші проблеми. Особливості регіонів не можуть взяти верх над загальнонаціональним. Саме це в нас сьогодні є головною проблемою. Загальнонаціональний інтерес має бути присутнім скрізь: у Львові, Донецьку чи Сімферополі.

 

Довідка ZAXID.NET

Леонід Кравчук - перший Президент України (1991-1994 рр.)

Леонід Кравчук  для ZAXID.NET

Коментарi

62.64.*.*45625-04-2008 12:07

Львів такий самий обласний центр як і інші обласні центри на Україні? В якому українському місті є памятки романські і готичні, ренесансові і барокові, класицистичні і сецесійні, баухауз і артдеко? Я так розумію, шо в планах київа се все зруйнувати і тим самим уподібнити Леополіс до сихова, тобто зробити подібним до інших областей україни?

195.72.*.*Рюрик25-04-2008 10:22

Шановний пане ГІСТЬ - супер,дуже цікавий "аналіз"!

Всім рекомендую прочитати: http;//ds.ru/ss1.htm

195.72.*.*Рюрик25-04-2008 09:27

Шановний пане ГІСТЬ я не КУРАТОР! Я патріот своєї держави і "ліберал" по свої натурі і мисленню, тому і закликаю аргументувати свої пости і бути толерантнішими!

195.72.*.*Рюрик25-04-2008 09:13

Шановний пане ГІСТЬ уточніть і поясніть "ТУТ" кого ви маєте наувазі і чому!

77.121.*.*гость25-04-2008 05:26

ТУТ-СПИСОК ВСЕХ УРОДОВ КОМЕНТАТОРОВ http;//ds.ru/ss1.htm

194.44.*.*Шпичка24-04-2008 13:15

Стаття ж насправді - порожня, ні про що. Типовий монолог Кравчука, який репортер, очевидно, записав на диктофон і розшифрував. Лєонід Макарич у своєму стилі - і вашим, і нашим. Ось так він і заробив своє пірзвисько "Фарбований Лис"

195.72.*.*Рюрик24-04-2008 08:55

Настійливо прошу всіх дописувачів не звертати уваги на

таку особу як Begin як є провокатором який нічого не розуміє,ухиляється від прямих дискусій,не оперує фактами і взагалі не знає історії(як такої взагалі так і України окремо).Всі пости які пише ця особа є пустими і прпитаніт злісттю,але нічого крім бруду і образ в собі не несуть,отож прошу не зважати на "пустишку",хай гавкає!

89.162.*.*Істеричний - !!!23-04-2008 17:37

Пане Begin,"А він людина мудра і вів дуже виважену іправильну політику"- так пан Кравчук просто Кравчук. Чистої води - ні нашим -ні вашим !

Ще раз перепрошую !

89.162.*.*Істеричний - !!!23-04-2008 17:33

"придурашеним самодуром" пане Begin- а це ЯК ??

ЦЕ "Я" чи це "ТЮ" ?????

89.162.*.*!!!!!!!!!!!23-04-2008 17:26

Begin. Пане Begin, я на пана Кравчука не ображаюсь бо:

-В виборах 1991р (я була секретарем виборчої дільниці)- голосувала за п. Чорновола.

- в виборах 1994 р - я голосувала за пана КРАВЧУКА ЛЕОНІДА МАКАРОВИЧА ! Так, що образ на пана Кравчука я не маю !!! А за Матулка - дякую !!!!

77.109.*.*Begin23-04-2008 17:18

До істеричного !!!!!

Матолку, Грушевський ніколи не був президентом. Вчи історію, а не повторюй дурнуваті казки. Кравчук - дійсно перший Президент незалежної України. До цього тексту можна мати безліч зауважень, але ж ви не оцінюєте текст, и виливаєте тут свої образи на людину. Для чого? Тому, що ви його не підтримали у важливу для України хвилину. Тому, що потім голосували за Кучму. А він людина мудра і вів дуже виважену іправильну політику. Такого свого президента ви ніколи не мали. Маю на увазі, щоб не був придурашеним самодуром.

89.162.*.*!!!!!!!!!!!23-04-2008 14:55

Леонід Кравчук - перший Президент України (1991-1994 рр.). Право першості - М.Грушевський !!! Тільки М.Грушевський !!! А історія все розставить на місця.

91.124.*.*anto23-04-2008 14:26

Людину оцінюють не так по тому ким вона була,а по тому

чим вона може стати. Останні виступи Леоніда Макаровича свідчать що він помаленьку відходить від

зграї Медведчука,Шуфрича,Шурми і т.д. до якої він не пасував. Розумно написано. Дайте людині шанс. Не нападайте на особу а попробуйте запропонувати щось краще або заперечити.

89.162.*.*Ой, не однаково мені !!23-04-2008 14:14

Пригадується афоризм пана Кравчука "Маємо те,що маємо"

Але завжди хочу заперечити!- Бо чиновники мають те, що вважають потрібним, тобто те ,що поміг їм мати комуно-псевдо-демократичний режим започаткований п.Кравчуком і який продовжується по сьогодні.А народ ? А от для народу - "маємо,те що маємо". Це цинізм вищої марки !!!!! -- Бо відомо- ЩО має народ і відомо - Де мають народ !!!---

Колись була цитата:"Бенефіси Кравчука на телеканалах сприяють росту лав Народного руху України..." Одже НАРОД завжди ВАМ заперечував,а слухав з поваги,такого собі доброго виховання !!Народ мудрий -і Україна в Народу одна ! Ділити НАМ нічого.

194.44.*.*Taras23-04-2008 10:43

Класичний демагог! Старий партійний функціонер! Хитрий лис! На жаль нічого доброго про нього сказати не можу, лише: "маємо те що маємо" - типове хохляцьке гасло,що може символізувати добу цих псевдопатріотів, яка ще не закінчилась.

195.72.*.*Рюрик22-04-2008 17:38

Пане Леонід стаття цікава але є безліч зауважень,зауважу лиш одне -1.Ви зовсім не НЦІОНАЛІСТ і не ПАТРІТ(і не паплюжте ці звання-терміни), 2.Коли ви були керманичом чому ви не змогли нічого зробити?! Де ваші організаційні здібності,знання і вміння, а тепер ще маєте совість брати участь в великій політиці і навіть щось писати! Народ вас чомусь запамятав за тачками якими возили на базар товар і навпаки яких начесть вас і назвали! Якщо б в Україні булоб менше таких політиків як ви і вам подібних то ми б розвивались інакше! Цікаво чи ви всі свої доходи задекларували!?І як працює тепер СБУ!?(де такі гроші)

194.44.*.*Медв'єдєв22-04-2008 12:25

Волосся на дорлоні вже виросло?

Націоналіст есдеківський.

83.170.*.*buv bachyv22-04-2008 09:57

пи-д-ти не мішки тягати

тим паче для "У радянські часи я працював на посаді секретаря ЦК з питань ідеології"

"ті люди, які живуть у західних областях України, не відчували, що вони є людьми другого ґатунку" - повна дурня.

",,,слава Богу, що і я націоналіст!" -,,,Паситесь, мирные народы, Вас не разбудит чести клич."-no coment

Дядя Льоня може ти врешті перестанеш умнічати не рухають тя за те що накоїв ну й сиди тихенько - дякуй Богу

Iм'я*
Вiдгук*
  
Код*
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.