This version of the page http://narodna.pravda.com.ua/discussions/46f280d80763e/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-28. The original page over time could change.
Інерція колоніалізму | Народна правда
  • UKR
  • RUS
  • Про проект Автори Правила Аудиторія Часті запитання
Пошук на сайті:




  • ЗАГАЛЬНА СТРІЧКА
  • ПОЛІТИКА
  • ІСТОРІЯ
  • ГРОШІ
  • ПОДОРОЖІ
  • ЗДОРОВ'Я, СПОРТ
  • КНИГИ, МУЗИКА, КІНО
  • СКРІЗЬ ЖИТТЯ
  • ГУМОР
  • ДИСКУСІЇ
  • ФОТО

RSS-стрічка найпопулярніших публікацій
RSS-стрічка останніх публікацій
Експорт публікацій

Сайт Наталки Іванченко  0
Синдром відкладеного сумління  0
Козацькі рекорди Костянтина Стасюка  1
Культ матерії або "старий хлів"...  7
Великоднє  7
Наукова сенсація!  5
Об одном окаризме, рождённом при попытке искоренить из себя жлоба  -4
"Народна правда"  Дискусії  Статті
мова   нація   захист   розкол   федералізм

Інерція колоніалізму

Олекса Косар | 20.09.2007 17:16

11
Рейтинг
11


Голосів "за"
16

Голосів "проти"
5

240
Кожна нація прагне мати свою державу для захисту і розвитку своєї культури, мови, звичаїв, традицій. Час ставить виклик: чи створили таку державу українці?

Інерція колоніалізму

Або

українська мова: єдина державна мова – питання національної безпеки України


Колоніальні зусилля Російської імперії – як у формі царської влади, так і більшовицько-комуністичної – були настільки потужними, що не зупиняють своєї ходи на українській землі й понині. Яскравий приклад цьому референдум про надання в Україні російській мові статусу державної. І засоби масової інформації вже подають соціологічні опитування громадян щодо цієї проблеми. (Хоча це звучить якось дико: ГРОМАДЯНИН України не хоче знати й послуговуватися українською мовою...). Отже: на південному-сході 70% населення за другу державну мову, 30% – проти. У західних областях 17% "за", решта проти. Хоча, враховуючи густоту населення відсотки у даній ситуації справа відносна...

Що ж ми, українці, отримаємо в разі здійснення планів ініціаторів – російська мова в Україні державна. Ми опинимося в ролі такого собі сектантства, до духовної резервації. І це на нашій, на своїй рідній землі!

Результати референдуму, врешті-решт, розставлять всі крапки над "і", буде видно: хто є хто в Україні. Без всяких обтічних висловлювань і страусячої поведінки, як це продемонстрував 19 вересня ц. р. у Донецьку під час інтерв'ю телеканалу "Україна" Міністр закордонних справ України А. Яценюк. Схоже, що він перебував не в українському місті, а в закордонному відрядженні. Маю на увазі те, що на запитання телеглядачів і ведучого він відповідав російською мовою. Тим паче, що там він перебував не у службових справах, не як чиновник, а як кандидат у народні депутати українського парламенту від блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Оте широковживане оправдання деяких журналістів, політиків, на кшталт – до мене звернулися російською, я російською і відповів – і є страусячою поведінкою. До тебе звертаються жителі України, а не іноземці, і якщо вони визнають себе ГРОМАДЯНАМИ України, то мусять знати українську мову! Наполягаєте на двомовності, то і знайте обидві мови.

Колишній голова Верховної Ради України Володимир Литвин, без якого Україна на його думку не може далі жити, пропонує мовну проблему вирішити шляхом конкуренції мов. Оце патріот! І ворогів не треба, маючи таких патріотів. Ще один патріот народний депутат від Партії Регіонів – Юрій Мірошниченко, закликає: бути чи не бути російській другою державною нехай вирішить український народ на референдумі. Добре, що він ще хоч визнає, що український народ таки є. Тільки не зрозуміло: навіщо українському народу друга державна мова? Однієї мало? То скажіть відверто: ми вимагаємо російської державної, бо не вважаємо себе українським народом...

Проблема мови є напевно у кожній державі. Наприклад у Польщі за вживання в рекламі, в документах іноземних слів – штраф 2500 доларів. В США не візьмуть на державну службу без знання державної мови. В Азербайджані за обмеження сфери застосування державної мови також передбачена відповідальність. А в Росії російською мовою, як єдиною державною опікується особисто дружина Президента РФ Людмила Путіна. При цьому державна політика наших сусідів спрямована не лише на збереження російської мови, а й на її поширення, на захист російськомовних, що проживають в інших країнах...

Українська влада, як бачимо, не спроможна захищати українську мову навіть у межах своєї держави. Або ж тоді питання по-іншому: чи українська влада в Україні?

Узаконена різномовність за територіальною ознакою це рух до федералізму. Федералізм держави за національною ознакою, раніше чи пізніше, приводить її розколу. В Чехословаччині це відбулося мирно і цивілізовано, в Югославії призвело до війни. Україна – держава українців (що зовсім не означає – тільки для українців), і всі її громадяни, які за етнічною ознакою українцями себе не вважають, повинні це усвідомлювати, і сприйняти це як закономірність, з усіма наслідками, що випливають з цього, зокрема у розв'язанні мовної проблеми: державна мова – українська мова.

Кожна нація прагне мати свою державу для захисту і розвитку своєї культури, мови, звичаїв, традицій. Час ставить виклик: чи створили таку державу українці?

© ОЛЕКСА КОСАР

  • Додати коментар
  • 240
  • Версія для друку
  • Код для блогу
-->
Где купить дешевле?
Цифровые фотоаппараты
Мобильные телефоны
Стиральные машины
Кондиционеры
Мониторы
КПК (PDA)
Ноутбуки
DVD-плееры
MP3-плееры
Пылесосы
Холодильники
LCD-телевизоры

ANONIM
Післямова. Шкода. що Свобода так і не потрапила цього разу до Парламенту
ANONIM
Погоджуюся з наступним:
Хронологія деколонізації України:
2007 – вперше за 16 років до влади приходить проукраїнський уряд
2010 – саморозпуск Української церкви московського патріархату
2016 – розпад Російської Федерації
2017- чорноморський флот Москви назавжди покидає бухту Севастополя
2017 – до 100-річчя більшовистського перевороту в Україні урочисто зносять пам"ятник леніну, який випадково виявлено на скотному дворі в Луганській області
2010 – вступ України в НАТО
2018 – вступ України в Євросоюз
2020 – референдум щодо прийому до складу України Кубані, Брянської та ін. областей Західно-Російської республіки
2025 – російська мова стає другою офіційною у Москві
ANONIM
Проблема між заходом і сходом України наразі полягає виключно у різниці в культурі! Бо західна культура кардинально відрізняється від совкової – східної. Західна культура – це повага до прав людини, справедливе судочинство, дотримання законності.
Східна – це авторитаризм і свавілля, бандитизм у пошані, судівство куплене.
ANONIM
Ніхто не хоче йти проти самого себе, бо це буде самогубством))...тому і ті хто до виборів говорять "про іншу мову", після виборів благополучно про це забувають, бо вони не є виразниками цієї ідеї. Ця ідея сама по собі екстреміська, а українці до такого не схильні.
ANONIM
Чуть чуть не считается. – Рус. пословица
  • Всі комментарі
  • Додати свій коментар







Чи трансформується суспільство нероб і заздрісників у суспільство працелюбів і кар'єристів-патріотів?

Сергій Степанишин | 24.04.2008 13:19
Про лінощі і заздрість, як основні вади українського суспільства
Політика  |    суспільство лінощі заздрість працелюбність 

Спасите жизнь Стёпе Жданову  46
Голосуємо за Народну Правду у нагороді UA Webstar 2007  43
Русскоговорящие украинские националисты...  41
Моя маленька акція у підтримку української мови  34
Мордовороты в политике...и гордость  32
ВО "Свобода"???  32
Хмельницький, Мазепа і шведи  31
Вопросы-тесты для "квасных" и настоящих патриотов России  28
"Собори душ своїх бережіть"  25
Де ми Українці поділися?  24



© 2007 - 2008, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua
Наші проекти:
Українська правда
Економічна правда
ТаблоID
Чемпіон
weblog.com.ua