Главная → Политика → 26 Апрель`08 ↓

26 Апрель 2008, 14:25

Ющенко визнав, що програв Конституцію

Банкова нарешті зрозуміла, що президент програв парламент. Програв настільки, що у Верховній Раді вже склалася ситуативна більшість, яка прийме потрібні (або непотрібні - тут від підходу залежить) правки до Конституції України.

Банкова нарешті зрозуміла, що президент програв парламент. Програв настільки, що у Верховній Раді вже склалася "ситуативна більшість", яка прийме потрібні (або непотрібні - тут від підходу залежить) правки до Конституції України.

Як стверджують наші джерела в Секретаріаті Президента, Віктор Ющенко мало не вперше усвідомив, що програє в "конституційному питанні". Саме тому вчора було скасовано засідання Національної Конституційної ради, на якій очікувалося оприлюднення Концепції нової Конституції. До речі, саме з цієї ж причини за кілька днів у терміновому порядку були внесені істотні правки в саму Концепцію.

ОСТАННІ НОВИНИ

Повторні укази Ющенка - шахрайство?

Турчинов утверждает, что у Ющенко в ФГИ "личный интерес"

Медведьку передали привіт з обіцянкою звільнити

Вивчивши цей документ, можна зробити висновок - президент почав дрейф у бік парламентської республіки, демонстративно відібравши у себе ряд повноважень, прописаних в раніше оприлюдненому варіанті Основного закону, створеного на Банковій ще влітку минулого року. При цьому ЗМІ, орієнтовані на Секретаріат, активно включилися в кампанію щодо пояснення народу, що Віктор Андрійович жодним чином не має наміру узурпувати владу, а, навпроти, готовий заради України ділитися нею з парламентом. Аналогічні заяви роблять і чиновники Банкової, акцентуючи увагу на "демократичній по суті концепції майбутньої Конституції", яку президент з панського плеча передає на обговорення свого маленького народу.

Таким чином Ющенко намагається зупинити неконтрольований "конституційний процес" в парламенті, демонструючи готовність домовлятися. Проте його опоненти чудово розуміють, що Концепція - це лише папірець, який може не відповідати реальному тексту Основного закону, який запропонує глава держави. При цьому на конкретні звинувачення в "політичному шахрайстві" Віктор Андрійович відповідатиме звичними малозрозумілими фразами, апелюючи до "совісті", і намагатися "акцептувати". Загалом - "замилить" тему.

А поки для зриву роботи парламенту всі засоби хороші - від "важкої і тривалої хвороби" єдиного керівника ВР Арсенія Яценюка (заступників, нагадаємо, спікерові так і не обрали - він стверджує, що і сам чудово справляється) до розвалу коаліції. Щоправда, як ми відзначали, зробити це досить складно, а тому, як стверджують наші джерела, президент має намір закидати парламент "першочерговими законопроектами", які повинні, на його думку, дещо відвернути депутатів від Конституції. Адже головне в сьогоднішній ситуації - виграти час. Не дати вже на поточній сесії розглянути питання внесення змін в Основний закон. А до осені - що-небудь само "утрясеться".

І Банкова зробила дуже сильний хід! Президент наклав вето на прийнятий парламентом Регламент Верховної ради. Це якщо звичайною мовою. Офіційно ж це звучить таким чином: Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон України від 8 квітня 2008 року № 246-VІ "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради України", пише intv-inter.net

Ми навіть не будемо вчитуватися у формальні причини - за бажання завжди можна знайти невідповідності одного закону іншим, що вже існує, та ще і Конституції. А якщо при цьому нагадати про Рішення Конституційного Суду від 1 квітня 2008 року № 4-рп/2008, який чітко зажадав від ВР ухвалення Регламенту у вигляді Закону, то стає ясним - робота парламенту буде заблокована як мінімум до третьої декади травня. Бо будь-які закони, які будуть прийняті не відповідно до Регламенту (зважаючи на його відсутність) будуть відразу ж, без пояснення причин, "завернуті" президентом. Мовляв - ближче до закону, панове депутати.

Безумовно, вето можна подолати - 300 голосів наберуться для цього достатньо швидко. Але навряд чи парламентарії підуть цим шляхом - це означало би продемонструвати оголошення війни Верховної Ради президентові, чим Банкова не забариться скористатися. Та і здавати свої козирі, показуючи конкретних депутатів, які готові голосувати проти "почесного голови", - поки рано.

Тому, швидше за все, наслідком буде звичайна процедура - проведення законопроекту через профільний комітет, внесення правок, голосування. І не факт, що глава держави ще раз не накладе вето на документ. А там - і закриття сесії, відпустка, море, пальми, дівчатка (хлопчики - за бажанням)...

Все ж таки не можемо утриматися, щоб не процитувати одну з претензій Віктора Ющенка до закону: "Замість належного закріплення на законодавчому рівні Регламентом ВР питань діяльності парламенту Верховна Рада України прийняла закон, який містить лише бланкетну норму (? - ред.), яка посилає до інших джерел права і не створює належної правової бази для роботи парламенту, як того вимагає Конституція України".

Іншими словами - президент вимагає створити такий документ, який відповідав би на будь-яке питання по роботі законодавчого органу. Об"ємний, такий, що пророблений, продуманий. А на це піде не один день.

Отже, президент зробив свій хід. Сильний хід. Який, на жаль, поки залишився непоміченим і недооціненим.

Проте, як стверджують наші джерела в парламенті, вже знайдена "протиотрута" - удар у відповідь буде настільки сильним, що Віктор Андрійович може погодитися і на дострокові президентські вибори.

Источник: http://zakyiv.com.ua/kms_news+stat+cat_id-1+page-1+nums-42036.html

Актуальные новости по данной ленте  ↓

Министры и депутаты с президентом, ночью объезжали храмы

1 час назад

Президент Украины Виктор ЮЩЕНКО сегодня ночью посетил Пасхальные богослужения в соборах Украинской православной церкви Киевского патриархата, Украинской греко-католической церкви, Украинской автокефал..
Руководитель Маски Шоу комик Георгий Делиев объяснил, как в Интер..

17 часов назад

Руководитель Маски Шоу комик Георгий Делиев объяснил, как в Интернет появился его ролик про политику украинизации Виктора Ющенко, сопровождающийся нецензурной бранью...
 

26/04 | Большинство граждан Украины поддерживают курс нынешнего руководст..

26/04 | Лидер крымского отделения Компартии Украины депутат Леонид Грач п..

26/04 | У службових приміщеннях Київської міської державної адміністрації..

26/04 | Портнов: БЮТ будет инициировать отставку Медведько

26/04 | Під час останнього візиту до Москви міністра закордонних справ Ук..

26/04 | Депутат Київради від БЮТ, радник Премєр-міністра України Олександ..

26/04 | Медведев, wellcome to Ukraine!

26/04 | Діяльність Президента заважає працювати Кабміну

Новости из мира высоких технологий ↓

CHIP.com.ua
загрузка...
реклама
последние новости

13:37 | Спорт

Райкаард: Чтобы выигрывать - нужно забивать

13:22 | В мире

Команда Испании стала первым финалистом Кубка Федерации

13:19 | В мире

Китайцы устроили беспорядки на этапе олимпийской эстафеты в Сеуле

13:14 | Спорт

Игроки МЮ устроили потасовку со стюардами Челси

13:03 | Спорт

Грант: Надо оставаться оптимистами

13:00 | Экономика

В Украине растет внутреннее потребление металла

12:14 | Политика

Министры и депутаты с президентом, ночью объезжали храмы

12:09 | В мире

В сербском городе на севере Косово произошел взрыв

12:06 | В мире

В Омске поставят памятник Колчаку

12:00 | Экономика

Украина не намерена терпеть Россию в Севастополе после 2017 года

10:57 | В мире

Американский сенатор опубликовал письма администрации Буша о методах допроса террористов

10:39 | В мире

Пасхальная служба в московских храмах собрала 140 тысяч человек

10:34 | Спорт

Блэкберн может купить двух поляков

10:06 | Спорт

Судьба Адриано решится на днях

10:00 | Экономика

В Украине резко выросли продажи Mitsubishi

09:31 | Спорт

Портсмут: минус Мендеш, плюс Фрай?

09:17 | В мире

The Sunday Times: захваченные в Ираке британцы переданы Ирану

09:17 | Спорт

Деку хочет в Коринтианс

09:01 | В мире

Талибы напали на участников военного парада в Кабуле

09:00 | Экономика

У Черновецкого вместо набитых маршруток собираются развивать давки в общественном транспорте

все новости за: Сегодня  |  Вчера