This version of the page http://narodna.pravda.com.ua/discussions/46813f13b2816/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-25. The original page over time could change.
До мешканців будинку на ім'я "Народна правда" | Народна правда
  • UKR
  • RUS
  • Про проект Автори Правила Аудиторія Часті запитання
Пошук на сайті:




  • ЗАГАЛЬНА СТРІЧКА
  • ПОЛІТИКА
  • ІСТОРІЯ
  • ГРОШІ
  • ПОДОРОЖІ
  • ЗДОРОВ'Я, СПОРТ
  • КНИГИ, МУЗИКА, КІНО
  • СКРІЗЬ ЖИТТЯ
  • ГУМОР
  • ДИСКУСІЇ
  • ФОТО

RSS-стрічка найпопулярніших публікацій
RSS-стрічка останніх публікацій
Експорт публікацій

Лікбез для "несвідомих" про державну мову  0
Прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете...  1
Кирпич-2,5  1
Кирпич  1
Національний компроміс  0
Країна манкуртів  1
Елена Трегубова: Кто ослеп, а кто ох.ел?  -1
"Народна правда"  Дискусії  Статті
Народна правда   ми   толерантність

До мешканців будинку на ім'я "Народна правда"

Олена Олійник | 26.06.2007 19:30

25
Рейтинг
25


Голосів "за"
35

Голосів "проти"
10

30
Будете сміятися, але кажу – "ребята, давайте жить дружно!"
(так казав Леопольд, що його дехто на літеру "Я" вважав "шкодливым", а я – ні!)


Останнім часом із вуст деяких завсідників НП, і насамперед – українофілів, чия загальна позиція мені доволі близька, лунають заклики до адміністрації сайту щодо необхідності втручання її у процес вільного публікування, а саме, скажімо так, до виправлення "ідеологічного балансу" (чи то пак – дисбалансу). Чудово розуміючи почуття, якими зумовлені подібні виступи, я тим не менш категорично таке не підтримую. Хоча б тому, що будь-які обмеження і заборони, введені на ресурсі із найкращих намірів, можуть згодом бути використані проти будь-кого. Але не лише через те.

Щоби тим авторам, про яких йдеться, легше було зрозуміти мою позицію, наводжу маленький приклад із власної недавньої історії.

На початку була УП...:-)

ФУП непогано знають майже всі тутешні, але моя історія не про нього – мене він швидко втомлював, і я відмовилась. Але потім з'явилися комент-сторінки до статей, що невдовзі стали нагадувати такий самий форум. І там дещо прижилися між собою, як і ми тут, певні особистості, яким кортіло щось сказати суспільству або окремим людям. От лише творити доводилося у жанрі мініатюри. Але вибрані примудрялися й у ньому бути на висоті. Все як скрізь – були завсідники, були випадкові перехожі, були такі, що з'являлися час від часу. Були популярні ніки, були – не дуже, були прихильники різних політичних поглядів і нічиї прихильники, були розумні й дурні, шляхетні й брутальні і далі за списком чеснот. Одні ніки товаришували з іншими проти третіх, інші охоче спілкувалися один із одним через щиру прихильність, дехто зрештою обмінювався особистими контактами – отже, все як скрізь, знов-таки. І зараз там, гадаю, майже те ж саме відбувається, проте не знаю – не ходжу.

Була там і я серед інших – майже із самого початку існування сторінок і приблизно до середини 2006-го (але в кінці вже набагато рідше). Висловлювала свої погляди – ті ж самі, що й зараз, багато жартувала, дехто мене підтримував, дехто конче не сприймав. Протягом певного часу в мене з'явилися там приятелі як із боку умовних однодумців, так і, як не дивно, із табору однозначних опонентів. За нік мені слугувало власне прізвище, як і зазвичай. Сама вже втомилася від усіх цих подробиць, але треба трохи увійти в ситуацію, аби правильно її сприйняти.

Яка публіка буває і яка атмосфера панує на таких ресурсах, всі чудово уявляють. Дехто на кожне нормативне слово приліпить три ненормативних, та ще й із безліччю орфографічних помилок. Дехто пропагує фашистські погляди, дехто цілий день сидить і займається брутальним цькуванням всіх без розбору носіїв "не наших" поглядів. Можу всіх запевнити – я поводилася дещо інакше: воліла опонувати шляхом наведення аргументів, відвертих ворогів бити зброєю сміху. Але саме мене чомусь незлюбили модератори УП – забанили як злісного поширювача шкідливих думок. Ні, не лише мене одну, звісно, чимало таких було. Але. Здебільшого НЕ ТИХ забанили, хто брудно лаявся, кидався на всіх опонентів з умовною битою, вживав інших малоплюралістичних прийомів, відверто провокував або вкидав у ефір ксенофобні істерики. Вся ця публіка продовжувала непогано почуватися на сайті. А от мене отлучили на повну, де тільки змогли: на тодішній своїй роботі я більше не мала доступу до коментування, навіть перереєструвавшись на інший нік, зі своїм ніком не могла входити також через Укртелеком і, думаю, це не весь іще список. Лише із домашнім моїм Інетом (через модем та звичайних провайдерів) вони, мабуть, нічого не придумали. Заради справедливості скажу, що згодом сама ж редакція УП надіслала мені люб'язне запрошення публікуватися тут, на НП, і не одне. А то б я і не знала. Але не це найцікавіше.

Коли тамтешній бомонд дізнався про такі дії модераторів, я отримала не лише моральну підтримку, але й декілька пропозицій слугувати мені за кур'єрів – причому не лише з боку приятелів, а й з боку запеклих супротивників! Ви розумієте, про що власне йшлося? Що людина згодна була, давлячись від огиди, публікувати під своїм ніком мої "крамольні" думки (підписані мною, звісно), і все це в і'мя свободи медіа-простору! Кляті думки, що від них ту людину просто нудило! Так, було їх насправді усього особи 2-3, але ж вони були! Таке собі віртуальне втілення геніального вольтерівського "Я ненавиджу Ваші погляди, але віддам життя за те, аби Ви мали змогу їх вільно висловлювати". І хоча я, звісно, не стала ні від кого вимагати такої безпрецедентної жертовності, а в разі необхідності користувалася доброю ласкою однієї хорошої внутрішньосайтової приятельки, що з нею і дотепер листуємося, але осад (в тому разі – аж надто приємний) лишився, і неабиякий. Мене це дійсно зачепило. І з тієї пори я завжди і всюди ще більше виступаю за толерантність. Толерантність попри все і над усе! Толерантність – ще войовничіше, ніж зазвичай. Саме так – войовнича толерантність. Парадокс. Яким може бути практичне наповнення цієї нереальної форми – сама не маю поки що жодного уявлення. Може, допоможете знайти? Воно справа непроста.

Адже на практиці толерантна позиція завжди у програші – вона ж надуразлива. Ви визнаєте всі права супротивника, що він не визнає Вашого права на існування. Ви використовуєте лише дозволені засоби, він – будь-які. Ваші спільноти немонолітні через різномаїття думок однодумців (саме так!), а авторитарні спільноти Ваших недоброзичливців тверді, як криця. Оце вам лабіринт, в якому тупиків у сотні разів більше, аніж реальних шляхів.

Проте я волію їх все ж таки пошукати.

А якщо заблукаю та не повернуся – прошу вважати мене антикомуністом.



  • Додати коментар
  • 30
  • Версія для друку
  • Код для блогу
-->
Где купить дешевле?
Цифровые фотоаппараты
Мобильные телефоны
Стиральные машины
Кондиционеры
Мониторы
КПК (PDA)
Ноутбуки
DVD-плееры
MP3-плееры
Пылесосы
Холодильники
LCD-телевизоры

Василь федорчук
Шановна, пані, Олено Олійник!
Рахуйте,що одного Ви врятували (себе маю на увазі).Передивлятись форуми і відчувати сором за співвітчиників я втомився.Щось подібне відчував,коли дивився "Сімейні справи" з мудрою і симпатичною суддею Калінською,де людься глупота,ницість та скупість -безмежні! Як дільничний терапевт теж бачу "засмічені" душі,коли тіло не остило,довідка про смерть не висохла, а спадкоємці вже на Товсь!
Прощайте Коментатори!Мені самому з собою не скучно!
ANONIM
Толерантность -это хорошо. А лучше быль апофигистом.
Вот пишут – ведет себя неадекватно. Человек возмущается, что крадут, что политические мошеники от власти не выполняют обещаний. А к ним надо толерантно относитться – к кровососам, нардепобарбоссам, политмошеникам. Это неадекватное отношение. Или бить их. Или грабить, но они охраняемые и неприкасаемые. Но грохнуть можно или даже нужно, как пенсионер один нардепа Шухрича оргел. И нормально.
Или вести себя адекватно. Идти к нардепу и говорить. Хороший мой – давай я буду тебе помогать грабить государство. Так тебя в дурку сразу он и отправит.
Олена Олійник
Странник:
Ти мені додав бал за комент?
Чи знову прочитав, як уперше?:)))

До речі – стає актуальним вж тут і зараз. На момент написання такого не було. Отже, можна вважати мене Кассандрою. Хоча воно – те ж саме, що передрікати сніг взимку: (
Странник
+1:)
Олена Олійник
Незарегистрированный пользователь | 29.06.2007 14:53:
Ну от, нарешті, вітаю тебе в цій хаті!
(крім тебе ж бо нема кому написати цього поста)
Ти помітила, там і про тебе є:-))))
До речі, я нічого не збрехала?
Шкода, що раніше не заходила – тепер ти не знатимеш, який прорив я зробила завдяки цьому простенькому листу.
До слова, дякую всім небайдужим!
  • Всі комментарі
  • Додати свій коментар







Чи трансформується суспільство нероб і заздрісників у суспільство працелюбів і кар'єристів-патріотів?

Сергій Степанишин | 24.04.2008 13:19
Про лінощі і заздрість, як основні вади українського суспільства
Політика  |    суспільство лінощі заздрість працелюбність 

Спасите жизнь Стёпе Жданову  46
Голосуємо за Народну Правду у нагороді UA Webstar 2007  43
Русскоговорящие украинские националисты...  41
Моя маленька акція у підтримку української мови  34
Мордовороты в политике...и гордость  32
ВО "Свобода"???  32
Хмельницький, Мазепа і шведи  31
Вопросы-тесты для "квасных" и настоящих патриотов России  29
"Собори душ своїх бережіть"  25
До мешканців будинку на ім'я "Народна правда"  25



© 2007 - 2008, Народна правда
© 2007, УРА-Інтернет – дизайн і програмування

Передрук матеріалів дозволяється тільки за умови посилання на "Народну правду" та зазначення автора. Використання фотоматеріалів із розділу "Фото" – тільки за згодою автора.
"Народна правда" не несе відповідальності за зміст матеріалів, опублікованих авторами.

Технічна підтримка: support@narodnapravda.com.ua
Наші проекти:
Українська правда
Економічна правда
ТаблоID
Чемпіон
weblog.com.ua