UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення
ADVERTISEMENT

New children's book written and illustrated by Dzvinka Hayda


| Головна сторінка | INDEX 1 СЕРПНЯ 2000 року |

Задумів багато - треба працювати

Перші сто днів нового голови Львівської "Просвіти"

На останній звітно-виборчій конференції новим, чотирнадцятим, головою Львівського товариства “Просвіта” обрано Ярослава Пітка. Ми попросили пана Пітка, який є також заступником голови Львівської обласної ради, розповісти про свої перші кроки на чолі товариства.

– Кілька місяців тому Вас обрали головою Львівського товариства “Просвіта”. Що Вам вдалося зробити на цій посаді за перших сто днів?

– Перед тим, як відповісти на Ваше запитання, хочу зазначити, що за складом свого характеру я людина-максималіст, тобто, скільки б не було виконано роботи, мені здається, що мало, можна було б значно більше. Хоча, коли говорити об’єктивно, то за 100 днів, днів, відколи мені довірили очолити “Просвіту”, зроблено стільки, скільки було можливо. Насамперед чітко визначені напрямки роботи організації, створені комісії, і головне – вдалося згуртувати значний інтелектуальний потенціал, який може забезпечити життєдіяльність організації. Важливим у цьому напрямі є повернення до активної роботи в “Просвіті” авторитетних людей, зокрема Романа Іваничука, Ніни Бічуї, Ігоря Мельника, Зеновія Мазурика, Ірини Козак, Святослава Максимчука, Павла Скочія та багатьох інших. Доброю ознакою є прихід нових людей із сфери науки, мистецтва, освіти, медицини, спорту. Намагаємося розширити поле діяльності через відновлення активної співпраці з громадськими організаціями, політичними партіями. Наприклад, разом із Науковим товариством ім. Т. Шевченка проведено надзвичайну конференцію “Мовна ситуація в Україні та забезпечення мовно-культурних прав українства”, з освітянськими товариствами “Рідна школа” та ім. Ващенка ми працюємо над реалізацією ідеї державно-громадського управління у сфері освіти. Йдеться про створення опікунських надзірних рад у школах, які б впливали і допомагали вирішувати різноманітні проблеми. Керівники Львівської “Просвіти” добре розуміють важливість залучення до активної просвітянської діяльності представників районних осередків області.

Просвітяни брали активну участь в акції “Весна України”, присвяченій 100-річчю утворення Січей, 85-ій річниці переможних боїв на горі Маківці, у підготовці науково-практичної конференції до 100-ліття виходу праці М. Міхновського “Самостійна Україна”. Важливою була роль “Просвіти” у проведенні “Свята Героїв”, в якому взяли участь тисячі молодих людей. Добрі перспективи і в нашої газети “Просвіта”, тираж якої за останній час зріс у п’ять разів. Правовою секцією (керівник Тарас Андрусяк) відкрита юридична консультація для просвітян, яка приймає відвідувачів щосереди з 17.00 до 19.00 год. на вул. Друкарській, 6. Здано до друку книжку М.Міхновського “Самостійна Україна” та матеріали науково-практичної конференції, присвячені цій праці.

– Пане Ярославе, Вас вважають засновником “Молодої Просвіти”. Ви, як голова надзірної ради цієї молодіжної організації, як бачите її перспективу?

– Насамперед, хочу зауважити, що “Молоду Просвіту” ми створювали разом із нинішніми членами надзірної ради Я.Ясницькою, Л.Вовчовською, О.Вацебою. У “Молодій Просвіті” склався дійовий актив (голова – Я. Ясиневич, заступник голови Я.Юрчишин, члени молодіжної ради В.Вятрович, М.Горинь, Т.Бойко, А.Когут). Міцні позиції “Молодої Просвіти” і в окремих районах області.
Зокрема, добре заявили про себе організації у Жовкві (голова – Ю.Харук), Миколаєві (голова – Н.Возна), Городку (голова – Н.Жуковська), Сокалі (голова – І.Дещаківський) та інші. “Молода Просвіта” взяла участь у всіх перелічених заходах. Крім того, молоді просвітяни провели кілька цікавих акцій самостійно, наприклад: “Молодь проти русифікації”, фотовиставку “Галерея повстанської слави”. Зараз одним із важливих завдань є формування активної молоді, яка в перспективі має прийти в політику, в органи державного управління. Молодь необхідно готувати через створення умов для самореалізації, втілення самостійних проектів, формування у ній почуття відповідальності, обов’язку. Прикладом такого проекту є другий збір молодіжних національно-патріотичних організацій Львівщини в селі Сприня Самбірського району на місці, де 56 років тому утворилася УГВР. У вишколі, який тривав з 6 до 24 липня, брало участь понад 500 молодих активістів, у тому числі із “Молодої Просвіти”. І основне, молодь різних організацій знаходить спільну мову, контакт задля корисної справи, а цього якраз бракує багатьом сьогоднішнім політикам.

– До 1939 року Товариство “Просвіта” мало солідну матеріальну базу, володіло в Галичині сотнями будинків-читалень, народних домів. Чи є шанс повернути Товариству хоча б частину цих приміщень?

– Шанс є завжди. Проте я свідомий того, що повернути власність “Просвіти” надзвичайно складно, відбулася приватизація, з’явилися нові власники. Взяти хоча б будинок на площі Ринок, 10 у Львові. У минулому галичани придбали його для “Просвіти” і до 1939 року він був центром просвітницької діяльності на наших землях. Зараз у цьому будинку є фонди музею етнографії, книгарня та інше, і їхнє відселення надзвичайно складна справа. Але в перспективі це зробити можливо і необхідно. Уже кілька років точиться боротьба за повернення будинку “Просвіти” в місті Самборі, така ж ситуація з будинком “Просвіти” в місті Рудки Самбірського району. Майно “Просвіти” має бути повернуте і служити надзвичайно важливій справі просвітництва, справі утвердження української мови, культури. І серце болить, коли бачиш, що в колишніх центрах українства, збудованих коштом громад, зараз розміщені бари, кафе, магазини.
Наприклад, у Рудках будинок “Просвіти” було збудовано за кошти громади міста і околиць та пожертву мецената Михайла Малецького, який для цих цілей продав 354 морги своєї землі. За радянських часів будинок “Просвіти” передали райспоживспілці. Після
90-го року в місті Рудки відбулася приватизація, під час якої тій же райспоживспілці було передано майже безоплатно багато приміщень, а ось історичне приміщення “Просвіти” господарям не повернули. І навіть навпаки, коли цей будинок три роки не використовувався, і просвітяни поставили гостро питання про його повернення товариству, то зацікавлені люди швиденько облаштували кафе, в якому розпивають спиртні напої. Я вважаю, що це святотацтво і виклик громаді.

– Товариство “Просвіта” Франківського району м. Львова започаткувало створення “Центру української книги”. Чи знаходить цей проект підтримку в голови “Просвіти”, міського та обласного керівництва?

– Безперечно. Створення такого Центру, яким керує пані Олександра Калічка, має забезпечити збирання україномовних видань з усіх регіонів України і заповнення ними книгарень, навчальних закладів, бібліотек. Це реальний крок щодо поширення української книжки, як одного із засобів утвердження української мови. Частину коштів під цей проект виділила Львівська обласна рада, друга частина – доброчинні внески. На цю благородну справу відгукнулися генеральний директор “Львівтрансгазу” І.Палцан, заступник генерального директора концерну “Сімекс” В.Дзера, директор Львівської філії “Приватбанку” п.Сергєєв. У вересні відбудеться “Форум видавців”, у якому активну участь візьме “Просвіта”.

– Сесія Львівської обласної ради прийняла також низку інших ухвал з метою утвердження державного статусу української мови.

– Радикальні рішення Львівської обласної ради, передовсім, спрямовані на виправлення мовної ситуації. Тому передбачено виділити кошти на підтримку української книжки та преси, як у цьогорічному обласному бюджеті, так і при формуванні бюджету на наступний рік. Також обласна рада визначила, що місцеві ради звільнять від оплати за патент продавців україномовної друкованої та аудіо- відеопродукції, встановлено символічну оплату за оренду приміщень україномовних видавництв та книготорговельних підприємств. У той же час на реалізацію іншомовної друкованої та аудіо- відеопродукції накладено додатковий місцевий збір у розмірі 50% від її вартості. Рішенням сесії категорично заборонено використовувати на території області друковану продукцію недержавною мовою, призначену для службового та ужиткового користування, таку як бланки, квитанції, квитки тощо. Також визначено заходи для пріоритетного використання української мови, включно з музичним оформленням, у закладах громадського харчування, торгівлі, у транспорті, місцях масового відпочинку. Окремо рішення сесії Львівської обласної ради регламентує використання української мови в державних установах та закладах, а саме, у військкоматах, управлінні внутрішніх справ, закладах освіти. Зокрема з першого вересня в навчальних закладах області заборонено викладання недержавною мовою. А Західному оперативному командуванню рекомендовано провести атестацію офіцерського складу на знання української мови. Сесія Львівської обласної ради звернулася до Верховної Ради, Президента України та Кабінету Міністрів України із закликом ухвалити аналогічні рішення на загальнодержавному рівні, а також в усіх обласних радах.

– Розгляд на сесії мовного питання викликав бурхливу реакцію російськомовних ЗМІ, які обвинувачують депутатів обласної ради у порушенні прав російської нацменшини. Ваша думка?

– Не йдеться про утиски національних меншин. А про утвердження мови титульної нації. Я вважаю, що людина, яка не шанує мову, звичаї корінної нації у будь-якій державі є, даруйте, або неповносправною і викликає цим до себе глибоке співчуття, або ворогом держави. Ось чому адекватною цьому повинна бути і наша реакція на таку зневагу. Ситуація реально зміниться тільки тоді, коли ми, за словами Ліни Костенко, позбудемося “адаптованої самосвідомості”. І ще, коли самосвідомість приспана, вважає поетеса, її можна розбудити, вона прокинеться, адаптована ж самосвідомість найгірша, вона пристосована, вона насамперед притуплює людську гідність.

– В одному із недавніх номерів “Поступу” був надрукований відкритий лист колективу львівської телерадіокомпанії голові облдержадміністрації п. С. Сенчуку, в якому висунуто претензії до Вас у необ’єктивній оцінці їхньої роботи на сесії обласної ради.

– У своєму виступі я наголошував, що загрозою для існування української нації є тотальне і наступальне зросійщення інформаційного простору, зведення української мови до статусу суржику. Телерадіоканали, які діють в області, переважно російськомовні. Проведений нами перегляд і прослуховування свідчать, що канал “Інтер” суцільно російськомовний (на добу 10 хвилин української мови через прогноз погоди та інтерспорт). Телерадіопростір буквально заполонений староімперським ідейним мотлохом та російськомовною низькопробною шоу-продукцією.

Що ми можемо цьому протиставити? Передачі Львівського телебачення охоплюють 40% населення і всього 3,5 години ефірного часу за добу. Однак навіть цей час не використовують продуктивно. Відсутні якісні розважальні, пізнавальні, публіцистичні передачі, які б відтягували глядачів від інших каналів. Заходи, спрямовані на патріотичне виховання, любові до краю, до мови, висвітлюються поверхнево. Уже в цьому році відбувалися величні святкування, зокрема “Весна України”, присвячена 85-річчю переможних боїв на Маківці, 100-річчю утворення Січей. Ці заходи проводились кілька днів, в яких взяли участь тисячі молодих людей. А Львівське телебачення показує безликий сюжет до 5 хвилин. 21 травня проведено “Свято Героїв”, в якому взяли участь кілька десятків тисяч молоді, ветеранів ОУН-УПА, громадсько-політичних організацій. І знову кількахвилинний сюжет, хоча це був комплекс патріотичних заходів, які потрібно було висвітлювати окремо. Наприклад, “Заньківчанські вечори” з легендарними полковниками УПА Василем Куком, Василем Галасою, Василем Левковичем.

Якщо підсумувати, то що це? Відсутність професійності в працівників Львівської телерадіокомпанії, чи позиція керівництва? Наскільки мені відомо, працівниками телерадіокомпанії була розроблена концепція національного телеканалу. Цей проект чомусь не реалізований. Були й інші українознавчі проекти, спрямовані на виховання молоді. Де вони? Яка віддача від вкладених коштів у Львівське телебачення? Навіть ту частину моєї доповіді, яка стосувалася Львівської телерадіокомпанії при транслюванні, було чомусь вилучено. Висловлену мною позицію щодо роботи телерадіокомпанії підтримав увесь депутатський корпус, оскільки спростувань на сесії не було. Тому мені не зрозуміле “обурення” колективу, не кажучи вже про його етичну сторону, хто його формував, і на чиє замовлення?

– Які Ви бачите першочергові завдання “Просвіти”?

– “Просвіта” повинна зайняти своє місце провідної організації, яке вона мала від початку її створення. Одним із найважливіших на сьогодні завдань є збереження, розвиток та плекання української мови, піднесення її престижу, забезпечення повнокровного функціонування, як державної, у всіх сферах життя.
“Просвіта” має пояснити своїм членам особливості паювання землі, як започаткувати свою справу, як проводити приватизацію, як захищати свої права, створювати спілки. “Просвіта” повинна формувати почуття сталого господаря, власника своєї землі, який тут живе і не збирається шукати примарного щастя в чужих краях. Найближчим часом ми почнемо видавати серію брошур за напрямами: економічним, культурологічним тощо. Для цього створюється поліграфічна база.
В економічному аспекті важливим є розширення мережі кредитних спілок, над чим ми вже почали працювати. Як я вже згадував, ми створюємо Центр української книжки і хочемо створити мережу просвітянських книгарень, кіосків для поширення української книжки на теренах області. Ми повинні налагодити співпрацю з громадськими організаціями, державними інституціями, церквою, насамперед, щодо виховання молоді. Задумів є багато, але для їхнього успішного здійснення необхідно згуртувати потужний актив, здатний забезпечити виконання цих завдань.
Розмовляв Ігор МЕЛЬНИК

POSTUP - ПОСТУП
№128 (572),
1 СЕРПНЯ 2000 року
·PDF - ст.01
ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·Форма одягу - службова
·"Карпати" переписують історію

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·Чия демократія формальніша?
·Матолич ще не подав заяву про відставку
·Сумна хроніка вихідних
·КІЛЬКА СЛІВ
·Місто дуже мляво, але ремонтуватимуть

НАША СТОЛИЦЯ
·Де беруться робочі місця?
·Кому потрібен випускник школи?
·Робота з неба не впаде

ПОСТУП З КРАЮ
·Шубу забрали подалі від гріха
·Геракл із ніжним обличчям
·Солдати бавилися у війну
·Україна знову в "Зеніті" слави
·Президент благословив Інтернет

ПОСТУП У СВІТ
·Бен Ладена заганяють у кут
·Concorde - знову проблеми
·Жучки для прокурора
·Полювання на іммігрантів
·СВІТООГЛЯД

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·КРАЙ
·Польщі не потрібний російський газ
·Конкурс за імперію в спадок
·СВІТ

АРТ-ПОСТУП
·Іван Остафійчук: Найбільш дієвим є мистецтво етики
·Доктор Бонь - це вже стандарт!
·Творець сценічного світу

ІНТЕРВ"Ю У ПОСТУПІ
·Задумів багато - треба працювати

ЛЕГЕНДИ У ПОСТУПІ
·Легенди Львова та околиць від Юрія Винничука

ЛИСТИ ПОСТУПУ
·ЕПІСТОЛЯРНЕ
·З ЛИСТІВ ДО ЮЗЯ

СПОРТ-ПОСТУП
·"Карпати" переписують історію
·Перша перемога Барикело
·СПОРТ-БЛІЦ

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Зоряне кохання, зоряні війни
·ГОРОСКОП