This version of the page http://litopys.org.ua/fdm/fdm04.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-18. The original page over time could change.
Борецький Іван. Філософська думка в Україні. Біобібліографічний словник.

17 квітня триває ЖЖ-голосування «Видатні українці»                                         17 квітня 1113 року кияни на раді запросили княжити Володимира Мономаха, розграбували двір тисяцького та учинили єврейський погром                                         17 квітня 1754 року спеціальний указ Єлизавети Петрівни про висвячування єпископів також з великоросіян                                         17 квітня 1873 року помер Семен Гулак-Артемовський                                         17 квітня триває ЖЖ-голосування «Видатні українці»                                                                                

гостьова     форум     кімната новин     посилання     пошук    
ІЗБОРНИК
ІЗБОРНИК

‹  ЛІТОПИСИ    ІСТОРІЯ    МОВОЗНАВСТВО    ДАВНЯ ЛІТЕРАТУРА    ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО    ПОЛІТОЛОГІЯ    СЛОВО О ПОЛКУ    ЛЕКСИКОНИ  ›



Попередня     Головна     Наступна





БОРЕЦЬКИЙ Іван Матвійович, у чернецтві — Йов (р. н. н. — 02/12.03.1631) — релігійний, культурний і освітній діяч. Народився у с. Бірчому на Львівщині в родині дрібного шляхтича. Освіту здобув, імовірно, у Львівській братській школі та Острозькому колегіумі. 1604 р. став ректором Львівської братської школи. З 1611 р. — священик Воскресенської церкви у Києві. Один з організаторів Київ. братства і братської школи, ректором якої став 1615 р. У 1619 р. прийняв чернецтво і став ігуменом КиєвоМихайлівського монастиря. З жовтня 1620 р. і до кінця життя — митрополит Київський і Галицький. Помер у Києві.

Твори Б. до нашого часу майже не збереглися. Втім уявлення про його політ. ідеї можна отримати з приписуваного йому і підписаного ним, разом з іншими церковними діячами, твору "Протестація" (1621). На думку І. Мицька, є підстави вважати Б. автором проекту виступу члена віленського братства на сеймику (між 1603 — 05), коментарів до польськомовного перекладу листа Мелетія Пігаса "Банкет душевний" (між 1597 — 1600), а також "Юстифікації", що розвиває тези другої частини "Протестації".

Як у "Протестації", так і в "Юстифікації" Б. обстоює права, звичаї й віру укр. народу, захищаючи їх від зазіхань з боку світської і духовної влади Речі Посполитої й обґрунтовуючи потребу різних форм протесту з метою поновлення справедливості. Античні ідеї громадської свободи поєднуються в поглядах Б., в дусі барокової епохи, з середньовічною переконаністю у непорушності шляхетських станових привілеїв, наданих монархом за вірну службу; висловлюється вимога до польської верхівки дотримуватись принципу рівності у ставленні до польського, литовського й укр. народів як рівноправних членів єдиної держави; обстоюється типова для станової демократії думка про те, що шляхетному королю належить керувати вільним народом, не порушуючи своєї присяги, і шанувати надані народам привілеї. Водночас у відповідь на утиски і порушення прав з боку польського уряду висловлюється ідея про політ. союз з Моск. державою.

Б. також приписують авторство полемічного твору "Пересторога" (бл. 1605 — 06), що має яскраво виражену антикатолицьку та антиуніатську спрямованість, викриває колонізаційну політику Речі Посполитої, обстоює думку про необхідність піднесення освітнього рівня в Україні шляхом організації своїх шкіл.



Твори Б.: Протестація // Пам’ятки братських шкіл на Україні. — К., 1988; Пересторога... // Возняк М. Письменницька діяльність Івана Борецького на Волині і у Львові. — Львів, 1954.



Про нього див.: Харлампович К. Западно-русск. православные школы XVI и нач. XVII вв. Отношение их к инословным. — Казань, 1899; Науменко Ф. І. Педагог-гуманіст і просвітитель І. М. Борецький. — Львів, 1954; Ісаєвич Я. Д. Братства та їх роль в розвитку укр. культури XVI — XVIII ст. — К., 1966; Мицько І. З. Острозька слов’яно-греко-латинська академія. — К., 1990; Грушевський М. Історія укр. літ-ри. Т. VI. — К., 1995.



Я. Стратій















Попередня     Головна     Наступна



«Журнал» Тараса Шевченка 150 років тому у спільноті ua_kobzar:

17 квітня 1858 р.  

Н. Д. Старов прислал М. Лазаревскому написанное слово, сказанное им в честь мою на обеде у графини Н. И. Толстой. Как вещь дорогую ( . . . )




Якщо помітили помилку набору на цiй сторiнцi, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

 



Триває ЖЖ-голосування «Видатні українці»