This version of the page http://novynar.com.ua/opinion/8522 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-04-17. The original page over time could change.
Новинар » Точка зору » Міняю опт на роздріб
bigmir)net  Пошта   Шукай:      
Точка зору

Міняю опт на роздріб
25 вер, 12:22

Щоб повернути довіру виборців до політиків, Україні слід повернутися до мажоритарної системи виборів, - пише оглядач Ольга Іваненко, у своїй колонці у свіжому номері тижневика Новинар.

Відтоді як в країні призначили перевибори, мене гризе питання "за кого, власне, голосувати?". І чим більше я про це розмірковую, тим більше стверджуюсь у думці, що Україна ще не дозріла до виборів депутатів за партійними списками. Напишу як виборець.

Як можна голосувати за партію, якщо вона сьогодні є, а завтра її вже немає? Або за блок партій: – коли сьогодні блок один, а за тиждень чи місяць – це вже зовсім інший блок? Це як фірма-виробник дешевих товарів: купив у неї шафу, фірма навіть дала гарантію на три роки. За півроку щось у шафі зламалося. Ви у фірму – а на тому місці вже ні фірми, ні її магазину. І до суду не подаси, бо ж фірми вже немає. Хоча... якийсь магазинчик є, люди якісь у ньому сидять. Один навіть схожий на того, з ким ви спілкувалися, коли купували шафу. Але не та вже це "лавочка". Вивіска інша в неї. І вже не шафи, а килими продає.

Із партіями та блоками виходить те саме. Хто знає, де сьогодні партія "Вперед, Україно!", блоки "За ЄдУ!" та "ЗУБР"?.. Люди, які фігурували там в списках, наче й на видноті – Анатолій Кінах, Таріел Васадзе, Володимир Сівкович та інші більш чи менш відомі особи. А відповісти за товар (тобто за втілення в життя передвиборних планів) нема кому. Той же фокус, що й з товаром: гасла продали, голоси отримали, pro forma пошуміли в Раді і тихцем розбіглися.

Часом мені видається, що партії навіть більше схожі на фінансові піраміди. Вони все пориваються нагріти руки: пообіцяють золоті гори, голоси позбирають і зникають.

Все-таки, коли можна було голосувати за конкретного кандидата, було зрозуміліше. Ти міг поритися в її біографії, в минулому. І робити висновки. Виникає до людини відчуття довіри – голосуєш за неї. Ні – "прости – прощай".

Ідеально було б, якби кандидати балотуватися тільки від тих регіонів, де вони довгий час проживали чи працювали. Тоді більш імовірно, що, по-перше, виборці проголосують за того, кого добре знають і кому довіряють. А по-друге, що такий депутат буде старанніше виконувати свої обіцянки, бо інакше не зможе навернутися на очі в рідному містечку чи районі. До речі, аби таке обмеження хоч колись би діяло, то ми б ніколи не побачили в парламенті багатьох сучасних політиків. Наприклад, Наталю Вітренко. У своєму "рідному" районі Києва її не поспішали підтримувати, зате активно підтримав віддалений Конотоп, від якого вона й стартувала в політику.

Натомість в нинішніх списках партій сам чорт не розбере: хто, де, з ким і за скільки. Інколи в одному списку – такі несумісні люди, що взагалі неясно, як їхні прізвища навіть на папері уживаються поряд. Приміром, знаю я людину зі списку, маю до неї певну повагу за її справи, і її колишні колеги добре відгукуються. Словом, проголосувала б за цього кандидата. Але ж поряд з його іменем у тому ж партійному реєстрі імена з такими "послужними списками", що страшно віддавати їм свій голос.

Запропоновані нам списки політичних сил і блоків можна порівняти з меню придорожнього генделика в глибокій провінції: те, що ти хотів би, в меню нема. Є сметана, але вона несмачна, є осетрина, але вона третьої свіжості, є ковбаса, але вона – соєва.

Так що все зводиться до того, що доведеться зціпивши зуби вибирати між поганим і ще гіршим, голосуючи за чергову фінансову піраміду, знаючи наперед, що вона "лопне" як мильна бульбашка у кращому разі перед наступними виборами, у гіршому – почне лізти по швах вже з перших засідань нової Ради. А потім знову нікому буде виставити претензій. "Чому ваш блок (партія) не виконав отаку-от обіцянку?" – "Який блок? Яка партія? А немає вже такого!"

Цей матеріал опублікований в тижневику Новинар № 06 від 24 вересня 2007 року

Версія для друку   Відправити другу   Лист редактору  
Коментарів (2)
Додайте свій коментар
Залишилось 1000 символів
Змінити зображення
Якщо Ви не бачите зображення з контрольними символами, це означає, що у вашому браузері відключено підтримку графіки. Включіть її та перезавантажте сторінку.
Відсортувати за датою 
Prometeus  (анонiм) | 03.10.2007, 17:01
Партія - стійкіша, ніж окремий депутат-мажоритарник. Навіть відверта зрада Мороза, і завуальована зрада КПУ і НУ - менше зло, ніж тотальна зрада індивідуальних депутатів. Чи може пані Ольга забула, як поводились депутати-мажоритарники? Як вони всі дружно танцювали під кучмину дудку?
Відповісти  
Юрій з Києва  (анонiм) | 28.09.2007, 19:21
Даруйте, я не згоден. Ніякої відповідальності депутати-мажоритарії в попередніх парламентах не виявили. Це вони, переважно, зробили внесок у цифру: 5 переходів між фракціями на депутата. Фракції і партії з цих депутатів зникали і з"являлися хіба не щодня, бо ідеології не мали. Депутати були часто-густо бізнесменами, переконань не мали, легко піддавалися маніпуляціям. Політичне життя було атомізованим. Тепер є хоч якісь "бренди". Може, більш складна партійна система, але не мажорит
Відповісти  

Останні новини

  • Росіяни переконані, що вступ до НАТО матиме негативні наслідки для України   20:27 Коментарі (0)
  • Тарасюк особисто поставить питання про виведення Чорноморського флоту   20:05 Коментарі (0)
  • В Україні щороку складатимуть список “душителів свободи слова”   19:40 Коментарі (0)
  • Шість міністрів відпросилися у Тимошенко у Донецьк до Ющенка   19:17 Коментарі (0)
  • БЮТ позивається на заступника Балоги   19:00 Коментарі (0)

Популярні статті

  • ВЗГЛЯД: Україна загрожує розвалом  02:00 Коментарі (18)
  • ЗМІ: Президент Румунії заявив, що південь України має відійти Молдові  18:14 Коментарі (8)
  • Добкін: Ми встановимо пам’ятник тим, кого УПА замучило на Західній Україні  16:58 Коментарі (6)
  • Путін виступає за зближення Росії й України по церковній лінії  17:29 Коментарі (6)
  • Ющенко пообіцяв зв’язати коаліцію ланцюгами  18:25 Коментарі (4)
Погода
 
Курс валют:
   1USD 5.05   1EUR 8.04