Запитайте будь-яку людину бізнесу про її плани на прийдешній рік, і ви майже напевне почуєте: „Я планую підвищити рівень свого бізнесу”. Але що насправді означають ці слова? Які критерії будуть використовуватися при оцінці досягнення цілі? Чи не варто спершу визначитися, що означає саме поняття „підвищення рівня”? На ці та інші запитання намагається дати відповідь автор блогу Business Branding Ед Роуч (Ed Roach).

Розвиток компанії, не залежно від нюансів, які вкладає у нього власник бізнесу, завжди потребує детального планування. Майже кожен бізнесмен обожнює планування. Власники полюбляють прогнозувати, якою стане їхня компанія через п’ять років, та як при цьому зміняться вони самі. Це дає їм відчуття контролю. І звісно ж, ніхто у бізнесі не любить відчуття статичності, бездіяльності.

Але дуже часто таке планування нагадує новорічні обіцянки, які люди так люблять давати самим собі. Чудові наміри без жодних зусиль на їх досягнення. Саме під Новий рік спортивні клуби набувають безліч нових учасників, які в майбутньому так жодного разу і не відвідають їх – бо не зуміють на практиці втілювати у життя свій ідеальний план.

Розвиток потребує чогось більшого, ніж планування та візуалізація. Він потребує інвестиції часу, зусиль та готовності багато і наполегливо працювати.

Компанії, які всі ми знаємо, любимо і вважаємо надзвичайно успішними, зуміли досягнути свого положення насамперед завдяки готовності працювати і вмінню мислити стратегічними категоріями. Не існує короткої дороги до успіху. І після того, як ви створили ідеальний з точки зору спрямованості на досягнення цілей план – слід приготуватися до куди більш тривалого, ресурсовитратного і складного процесу його втілення. Не зробивши другий крок, ви ніколи не зможете насолодитися досягненням омріяного „вищого рівня”.

Слід діяти – а не лише планувати. А діяти – означає чітко дотримуватися створеного вами плану. Саме люди, які діють, можуть називати себе візіонерами. І не залежно від того, чи призвела спроба до успіху чи до поразки – людина, яка її здійснила, завжди отримує досвід, навчається і зростає. Візіонер не визнає поразок – він бачить тільки нові можливості.

Тому не варто планувати розвинути свій бізнес – варто розвинути свій бізнес! І в цьому полягає така, здавалося б, незначна, але така важлива різниця.