Завдяки старанню авторів та появі безлічі нових інструментів монетизації, ведення популярних блогів може перетворитися на доволі прибутковий бізнес. Тож настав час зруйнувати розповсюджений міф, що в Інтернеті можуть заробляти лише ті рідкісні блогери, які зуміли залучити на свій ресурс величезну кількість відвідувачів. Сьогодні прибутки блогерові приносить радше не розмір аудиторії (який часто штучно „роздувається” не зовсім чесними і прозорими методами), а її якість.

Американський блогер Зах Брукс (Zach Brooks) вже сьогодні заробляє близько $1000 в місяць завдяки своєму блогові про дешеві обіди у Манхеттені, де він мешкає, пише MSNBC. Його блогові Midtownlunch.com лише півтора роки і його щоденно відвідує близько 2000 читачів (що дуже й дуже небагато, як для англомовного блогу), та все ж він вже сьогодні приносить своєму власникові достойний прибуток. І, звісна річ, Брукс далеко не єдиний, хто зумів досягнути успіху і забезпечити собі достойне існування завдяки веденню блогу.

Справедливості ради мусимо відзначити, що українські блогери не пасуть задніх. І хоча рівень монетизації блогів у нас поки-що нижчий, ніж у англомовній ланці Інтернету, все ж тенденції до розвитку блогосфери дозволяють сподіватися на зростання кількості прибуткових щоденників.

Ситуація, коли блог, чия щоденна відвідуваність складає лише кілька тисяч читачів (або навіть менше), починає приносити прибутки, уже не викликає подиву. Програми на зразок Google AdSense допомагають авторам монетизувати їхні блоги, розмістивши на них рекламні блоки. Російські та українські автори для монетизації блогу сьогодні використовують переважно біржі лінків, а також партнерські програми.

Для публікації записів у блозі не потрібно майже жодних спеціальних технічних знань чи навичок – це може зробити кожен, у кого є про що розповісти світові. Коли ж автор здобуде популярність і авторитет серед своїх постійних читачів – блог отримає потенціал для монетизації.

Станом на 2006 рік (відповідно до результататів дослідження, проведеного Pew Internet та American Life Project) 39% користувачів Інтернету визнали, що регулярно відвідують та читають блоги. Вочевидь, таку без перебільшення гіганську частку потенційних клієнтів/споживачів/партнерів просто неможливо ігнорувати. І рекламодавці це чудово розуміють, спрямовуючи у блогосферу все більшу та більшу частку свого бюджету. А блогерам від того тільки краще!

Втім, не слід вважати, що життя блогерів – суцільний рай, а гроші самі липнуть до їхніх рук. На кожного блогера, який зумів заробити своїм захопленням собі на життя, припадають десятки і навіть сотні тих, які не навчилися монетизувати свої таланти. Успіх посміхається цілеспрямованим.

У Вас є приклади успішної монетизації українських блогів? Тоді ласкаво просимо до коментарів.