Якось один бізнесмен стояв на пірсі в маленькому сільці й спостерігав за рибалкою, який сидів у вутлому човнику. Той піймав величезного тунця. Бізнесмен поздоровив рибалку і запитав, скільки часу потрібно, щоб піймати таку рибу.

- Кілька годин, не більше, - відповів рибалка.

- Чому ж ти не залишився в морі довше й не піймав ще кілька таких рибок? - здивувався бізнесмен.

- Однієї риби достатньо, щоб моя родина прожила завтрашній день, - відповів той.

- Але що ж ти робиш весь день, що залишився? - не вгамовувався бізнесмен.

- Я сплю до обіду, потім іду на кілька годин порибалити, потім граю зі своїми дітьми, після чого ми з моєю дружиною влаштовуємо собі сієсту, потім я йду в сільце прогулятися, п'ю ввечері вино й граю зі своїми друзями на гітарі. Бачите - я насолоджуюся життям, - пояснив рибалка.

- Я - випускник Гарварду, - сказав бізнесмен, - я допоможу тобі, ти все робиш не так. Ти повинен весь день рибалити, і потім купити собі більший човен.

- І що потім? - запитав рибалка.

- Потім ти будеш ловити ще більше риби, і зможеш купити собі кілька човнів, навіть кораблів, і одного чудового дня в тебе буде ціла флотилія.

- А потім?

- Потім, замість того, щоб продавати рибу посередникові, ти будеш привозити рибу прямо на фабрику, і збільшивши прибуток, ти відкриєш власну фабрику.

- А потім?

- Потім ти залишиш це богом забуте сільце й переїдеш у велике місто, і, можливо, одного разу ти зможеш відкрити величезний офіс і бути там директором.

- І скільки все це займе часу?

- Років 15-20.

- І що ж потім?

- А потім, - розсміявся бізнесмен, - а потім, наступить найприємніше. Ти зможеш продати свою фірму за кілька мільйонів і стати дуже багатим.

- А потім?

- Потім ти зможеш перестати працювати, переїдеш у маленьке сільце на мальовничому узбережжі, будеш спати собі до обіду, трохи рибалити, грати з дітьми, улаштовувати сієсту із дружиною, прогулюватися по селу, пити вино по вечорах і грати зі своїми друзями на гітарі...