This version of the page http://zaxid.net/article/14283/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-23. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Американські міфи. Поліція, армія

Анонси

24.03 12:00 Брифінг «Профілактика та раннє виявлення захворювання туберкул...
24.03 13:00 Брифінг щодо попередніх результатів розкопок на вулиці Федоров...
24.03 16:00 Науковий семінар «Комітет захисту Української католицької церк...
00:45 23.03.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Щоденник

  • В.В.П: недетское кино!Олександр Ковальчук для zaxid.net , 19.03.2008
  • Місто-музейМАЙКЛ для zaxid.net , 17.03.2008
  • Американські міфи. Бібліотеки, спортВіталій Жугай, Вашингтон для zaxid.net , 14.03.2008
  • Легенда «антиросійського» Львова. Хроніки кризиВадим Скуратівський для zaxid.net , 12.03.2008
  • Конструювання ЛьвоваКатажина Котиньска, Краків-Варшава для zaxid.net , 10.03.2008
  • Таємниця України амазонокАндрій М. Окара для zaxid.net , 07.03.2008
  • Невдала спроба революціїНаталка Зубрицька для zaxid.net , 05.03.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • Львів - місто фашистів?
  • Україна НЕСОБОРНА. Виклики Сєвєродонецька
  • Львів антиросійський
  • Львів антиросійський – 2
  • Львів антиросійський – 3. Агонія

Щоденник

Американські міфи. Поліція, армія

Зарплата копа-початківця у Нью-Йорку – 25 100 дол. у рік. Додатковим заохоченням стає безкоштовне медичне страхування для всієї сім’ї та вихід на пенсію через 20 років служби. В поліції США зараз працює 450 000 осіб.

 

 

Поліція

Прості громадяни люблять і поважають американську поліцію. Кожен поліцейський, окрім виконання основних правоохоронних функцій, може надавати першу медичну допомогу, при потребі прийняти пологи. У разі, якщо ви не знаєте як дістатися до потрібного місця «коп» доброзичливо розкаже або покаже як знайти потрібну адресу. Якщо вас зупиняють під час руху на авто, то ви не виходите з машини, бо це може бути сприйнято як спробу втекти або заподіяти шкоду представнику закону.

Хабарі американські поліцейські не беруть. Принаймні мені про це не доводилося чути або читати. Хоча зарплата початківця-поліцейського у Нью-Йорку не така вже й висока для Америки - 25 100 доларів у рік. Заохоченням для працівників поліції є безкоштовне медичне страхування на всю сім'ю, вихід на пенсію через 20 років служби (незалежно від віку). У 2006 році в органах поліції США працювало 450 000 осіб. 11% з них складали жінки.

Сперечатися з американськими поліцейськими не прийнято. Знайомий з Петербурга розповідав, що мав трафунок, коли за радянською звичкою поклав пісяти свою дитину у місті під дерево. Невідомо звідки взявся поліцейський і зажадав заплатити штраф. Пояснення, що дитина не може терпіти і т.д., не допомогли. Більше того, до штрафу за непристойну поведінку додався штраф за неповагу до поліції.

Робота дорожньої поліції (щось на кшталт наших даішників) також дещо незвична для нас. Поліцейська машина не обганяє ваше авто для того, щоб вас зупинити. А прилаштовується ззаду і вмикає проблискові маячки. Ви зупиняєтеся, патрульне авто - за вами. Далі мусите опустити скло, покласти руки на кермо і сидіти спокійно. Документи виймати плавно, без різких рухів. Поліцейські, як тут кажуть, «very jumping». Вони дуже напружено спостерігають, чи не виймаєте ви випадково зброї, чи не маєте агресивних намірів щодо них. Разом з тим, «копи» досить доброзичливі люди, без причини вас ніхто не зупинить. Мені двічі доводилося брати авто напрокат і переживати, чи не оштрафують, бо не мав спеціального сидіння для дитини. Просто так, для перевірки, мене не зупиняли, пронесло. А коли сам зупинявся запитати дорогу у поліції, то претензій до мене вони не висловили. Може не побачили.

Смугастої палички-жезла американські поліцейські, які стоять на узбіччі дороги, не використовують. Принаймні у Арлінгтоні вони зупиняють машини рукою.

Покращення роботи поліції у Америці відчутні. Перший раз я побував у Вашингтоні і Нью-Йорку у 1997 році. Тоді районів обидвох названих міст, у які не радили йти з міркувань криміногенної обстановки, було значно більше. Пам'ятаю як щовечора на площі Мак Фірсон у Вашингтоні повії пропонували свої послуги потенційним клієнтам, які проїжджали повз них у машинах. Тепер цього немає. Тоді ж я побачив досить незвичну картину: затриманим повіям поліцейські одягали на руки пластикові кайдани, щоб не поранити зап'ясть. Жінки все-таки...

У Нью-Йорку поліція запрацювала значно краще при мерові Рудольфові Джуліані. Він збільшив кількість поліцейських, підвищив їм зарплатню. З'явилося багато копів «under cover» (під прикриттям). Тобто у цивільному одязі. Останнім часом у поліції виникли проблеми із необґрунтованим застосуванням зброї. Було декілька випадків, коли різкий рух підозрюваного сприймався як спроба вийняти і застосувати зброю, і декілька людей, у яких згодом зброї не знайшли, загинуло.

Ще однією особливістю американських традицій роботи поліції є те, що у китайському районі патрулює поліцейський китаєць, у Гарлемі - афроамериканець, у латиноамериканському - відповідно латиноамериканець.

Незважаючи на зниження рівня злочинності, у Нью-Йорку і досі пасажири таксі відгороджені від водія товстим прозорим пластиком. Гроші водієві передають через невеличку шухлядку. У Вашингтоні таких заходів безпеки тепер не вживають.

 

Пожежники

Головне, що кидається в очі щодо американських пожежників, це те, що вони їздять на надзвичайно атрактивних автах. Ці машини дуже подобаються дітям, бо блимають різнокольоровими лампами і завжди до блиску чисті. Фантастичне поєднання червоної барви з нікелем! Іноді у моєму гуртожитку студенти-невдахи необережним підсмажуванням картоплі тричі на день спричиняли приїзд пожежної команди. Датчики диму у коридорах та помешканнях дуже чутливі. Кожне спрацювання сигналізації забезпечувало справжнє шоу. Оглушливо ревіла сигналізація, усі мешканці негайно евакуйовувалися на подвір'я. За три хвилини приїжджала пожежка. Поки проводилася перевірка, діти мали на що подивитися. Побачивши, до чого може призвести дим на кухні, ми почали готувати їжу при відкритому вікні, щоб не спричиняти хибної тривоги.

До речі, звично пожежники приїжджають на трьох автах. Головна машина - для гасіння вогню, допоміжна - з височенною висувною драбиною і третя - з бригадою парамедиків. Парамедики - люди, які можуть надати невідкладну медичну допомогу до приїзду повноцінних лікарів.

 

Армія США

В армії США служать 1 мільйон 400 тисяч солдатів, офіцерів, генералів. Усі солдати, матроси - контрактники-добровольці. За даними Стокгольмського інституту проблем миру, етнічний склад американської армії такий: 58,7% - білі американці, 26,4% - афроамериканці, 8,1% - латиноамериканці. Цікаво, що 37 000 вояків не мають американського громадянства, а лише «зелену карту» (право на проживання у країні). Деякі ЗМІ пишуть, що у збройних силах Америки служать 16 000 осіб, які, можливо, є нелегальними мігрантами. Виглядає схоже на французький іноземний легіон.

За даними Пентагону (міністерства оборони США), в американській армії служить 200 тисяч жінок, зокрема 15 000 - в Іраку.

Серед ветеранів війни у Іраку, як і серед тих, хто служив в Афганістані або у В'єтнамі, багато тих, хто страждає на так званий «сидром війни». Ці люди часто бувають дратівливими, не можуть адаптуватися до мирного життя. Серед ветеранів є багато бездомних. За узагальненими даними різних соціологічних інституцій, 70% американців вважають, що війну в Іраку слід припинити. Проте поки що американські солдати продовжують воювати. Однією із гарячих тем про американську армію в Іраку, щодо яких триває дискусія у ЗМІ, це - неякісна вода. Лікарі виявили, що причиною шкірних захворювань у багатьох американських вояків стала питна вода, що не відповідає стандартам. Постачає цю воду фірма, яка належить віце-президенту США Діку Чейні.

Розслідування триває, крапки не поставлено.

 

Америка після 11 вересня

Події 11 вересня докорінно змінили Америку. Три тисячі загиблих, шість тисяч поранених, велика моральна та матеріальна руйнація спричинили багато ментальних та організаційних метаморфоз. 8 жовтня 2002 року у країні було створено Міністерство внутрішньої безпеки (Department of Homeland Security). Завданнями відомства є розробка, координація і реалізація вичерпної національної стратегії, захисту США від терористичних загроз.

На летовищах стали строгішими огляди і перевірки. Аж до того, що служба безпеки аеропортів просять пасажирів роззутися і перевіряє взуття на рентген-апараті. Пригадую обурення народного депутата України, з яким колись летів разом до Америки, коли він проходив цю доволі принизливу процедуру перевірки. Але чого тільки не зробиш для власної безпеки.

Додатковим способом контролю став біометричний контроль при перетині американського кордону. Зараз вам обов'язково скануватимуть відбитки вказівних пальців обидвох рук і при отриманні візи, і на самому кордоні. Фахівці обговорюють можливість сканування усіх десяти пальців та рогівки ока. Рамки-металодетектори стали буденним атрибутом будь-якого американського офісу, музею тощо. Для офіційного працевлаштування ви повинні пройти процедуру перевірки у місцевій філії Міністерства внутрішньої безпеки.

 

Фото з сайтів http://www.hist.msu.ru/, festival.1september.ru

Віталій Жугай, Вашингтон  для ZAXID.NET

Коментарi

69.125.*.*vini21-03-2008 22:42

Сепаратист - справа не тільки й не стільки в різних штатах. все залежить від того на кого натрапиш. в одному й тому місті в NJ (з розривом в 3 роки) я отримав штраф за перевищення швидкості на 7 миль і звичайне попередження за перевищення на 18 миль. все залежить від особи поліцейського, настрою і т. п. крім того доволі поширеним є т.зв. мудре ставлення до ситуації. одне діло порушити правила руху біля школи, коли там є діти, й зовсім інше на трасі в нічний час...

71.212.*.*Сепаратист21-03-2008 22:32

Автору - не повторюйте несенітниць "де-яких ЗМІ". В армії не можу бути нелегалів. Виключено. З ними в Штатах жорстко борються в останні чотири роки. Виняток становлять мексіканці,що працюють на полях. Всі про це знають,але закривають очі,бо нікому буде там працювати. Цих напіврабів так і називають - "мокроспинники".

91.124.*.*Влодко21-03-2008 22:31

Загалом слово "афроамериканець" не властиве українській мові. Мабуть, слід використовувати слова "негр", "азіят" і т.д. Адже в Украіні не передбачено покарання за те, що представників негроїдної раси називають неграми.

91.124.*.*Влодко21-03-2008 22:26

"у китайському районі патрулює поліцейський китаєць, у Гарлемі - афроамериканець, у латиноамериканському - відповідно латиноамериканець."

Пропоную автору дотримуватися єдиного стилю. Або писати "у китайському районі патрулює поліцейський - китаєць, у Гарлемі - негр, у латиноамериканському - відповідно латиноамериканець", або "у китайському районі патрулює поліцейський - азіатоамериканець, у Гарлемі - негр, у латиноамериканському - відповідно латиноамериканець". А коло Білого Дому - євроамериканець.

А загалом слово "афроамериканець" не властиве українській мові. Мабуть, слід використовувати слова "негр", "азіят" і т.д. Адже в Украіні не передбачено

71.212.*.*Сепаратист21-03-2008 22:19

Дуже деференційовано відносятся дорожні поліцейські до водіїв у різних штатах. В Огайо,наприклад,за перевищення норми на 5 миль можна отримати штраф. А в Монтані,за перевищення швидкості на трассі в 25 миль,поліцейський з патрульного авто на обочині мені лише посигналив (поморгав) фарами.Типу - "Слоу даун,мен.Слоу даун".

194.44.*.*Наталка21-03-2008 17:59

Я ніколи не була в Америці. Але мені цікаво бачити її Вашими очима :))

Дякую!

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.