This version of the page http://zaxid.net/article/13501/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-17. The original page over time could change.
ZAXID.NET - Соус в Альбіоні

Анонси

11:30 Брифінг щодо роботи аварійної служби. Презентація нової спецте...
12:00 Прес-конференція «Проведення весняно-польових робіт на Львівщ...
12:00 Відкриття Всеукраїнських змагань з фехтування за програмою ІІІ...
02:48 17.03.2008
  • PDA
  • UKR
  • PL
  • RUS
  • Про нас
  • Стартова
  • RSS
  • Реклама

незалежне iнформацiйно-аналiтичне iнтернет-видання

  • Новини
  • Тема
  • Блоги
  • Інтерв'ю
  • Міські Акценти
  • Хроніки Львова
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Чат
  • Архів
 

Попереднiстаттi

Хроніки Львова

  • Львів - місто фашистів? zaxid.net , 16.03.2008
  • 1966-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 14.03.2008
  • Шевченківський та інший п….Олександр Ковальчук для zaxid.net , 12.03.2008
  • Вони повертаютьсяМАЙКЛ для zaxid.net , 10.03.2008
  • 1965-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 07.03.2008
  • Соус в АльбіоніОлександр Ковальчук для zaxid.net , 05.03.2008
  • 1981-й. Хроніки ностальгіїМАЙКЛ для zaxid.net , 03.03.2008
  • 1964-й. Міські хроніки від MankurtaMANKURT для zaxid.net , 29.02.2008

ТОП-ТЕКСТИ

  • Львів антиросійський
  • Львів антиросійський – 2
  • Львів антиросійський – 3. Агонія
  • Хроніки однієї антиностальгії
  • Про львівські «перли» і «свиней»

ХронікиЛьвова

Соус в Альбіоні

Самтаймс, капут львівської інтєлігєнції після історичної зустрічі з Януковичем, набуває дивних доісторичних форм. Ця, тіпа, еліта місцевого розливу та совість невідомо якої нації, то закривається від журналістів на зустрічі з Тимошенко, то гонить пургу, не гірше Льоні-Космоса.

Коротше, салют інопланетянам!

Одним з доказів такої інопланетної відсутності є блогосфера кандидата історичних наук Василя Расевича (стверджує, що не був на зустрічі з проффєсором), який у своїй забложеній статті «Стан «холодної війни», або може король голий?» (zaxid.net/blogentry.php?Item=13156&) намагається попантуватись доісторичними артефактами та вжитись в репліку, такого собі, батюшкі Гапона. Про ніч, чорну, як душа Азефа, поговоримо пізніше.

Стаття такого провокативного характеру (думку про неуважність автора можна забути?) має писатись так, щоб посеред моря розлитої водички, з абсолютно правильними висновками, мають залишитись десь там на маргінесах 2-3 думки, або зі звичайною підміною понять, або зі звичайним закосом під наїв автора (хоча, мейбі, він і є таким наївним?).

Хто ж не погодиться з тезами Расевича про «беззубість журналістики», «безликість газет», «банальну непрофесійність журналістів», «відсутність базових знань», «низький інтелектуальний рівень», «заказухи» та про «не дуже талановитих, лінивих і нефахових журналістів»?  Хіба що - сліпі, глухі і без'язикі.

1. Це море правильної святої водички. Гра з маргінесами розпочинається з віртуальної фрази про «чисту інформацію» з закосіком під щирий наїв. Автор не настільки лінивий і нефаховий, щоб не розуміти, що в гіперреальності (zaxid.net/article/8693) поняття «чистої інформації» не існує, а «глибокий аналіз проблеми із нормальною критикою» існує лише за лаве. Чи не це він розумів під «внутрішньою цензурою» в 1-му реченні?

Ми живемо в контексті гіперреальності. В Україні немає ні свободи слова, ні демократії. Про якісь ігри в свободу слова і демократію можна говорити лише в Європі та Америці. Хоча - з купою, але. Війна в Іраку, історія смерті дока Девіда Келлі + ітеде тому приклад.

2. Автор також не може не розуміти, що у тій ситуації, в якій існує Україна, ні глибокої аналітики, ні розслідування резонансних подій бути не може. Це контекст, поза який не можливо вийти. Автору має бути відомо про те, як потрапляють чуваки в парламент і різні ради.

Як башляють за робочі місця. Як фальсифікують вибори і помаранчеві, і голубі. Яка корупція існує в українській владі, міліції, прокуратурі, СБУ ітеде. Як на посади призначають менів, на яких мають хоч-якийсь компромат, щоб ними було легше маніпулювати. Автор має, принаймні, здогадуватись про існування підводних течій в українській політиці, де все рішається просто і за бабло. Тому й аналіз тут безсилий.

Можна, канєшно, уявити, що Расевич живе у віртуальному світі і не здогадується про такі речі. Можна. Але тоді будь-які коментарії про його інтелектуальний рівень можна вважати фінішними.

3. Найбільш цікавою є теза Расевича про те, «основна функцією преси - бути нашим механізмом громадського контролю за владою». Цікаво було знати, кого він розуміє під словом наші. Народ? Націю? Громадську думку (що це взагалі таке?). Масонську ложу? Натовп? Маси?

Інтелігенцію? Це є найбільш пантовим і спокусливим. Можна легко спокуситись на мочілово інтелігенції, яка претендує на останню інстанцію та пантяче суперництво з владою за вплив на маси трудящих.

Хоча, знову ж, в контексті гіперреальності - будь-які заяви про контроль преси над владою є якимись інфантильними заявами з повною відсутністю зв'язку з українською реальністю та фактом якогось чудесного небовзяття з повсякденного життя. Хоча, дивлячись яке і в кого це повсякденне життя.

Про що тоді ми говоримо? Про неталановитість, лінивство, нефаховість та інфантильність Расевича, якого, чомусь так щиро «дивує стан всезагального спокою в медіапросторі західної України»?

Мене це вже давно не дивує.

Можливо, він ще підтримає думку однієї іконописці про те, «що над Майданом ширяв Дух Святий»? Тоді, це вже буде повний аут.

Але... Теза про «накопичування маси компромату на опонентів своїх господарів і перехід в стан «холодної війни», тримаючи свій «ядерний потенціал» на випадок війни», може свідчити про відсутність у нього аналітичних навичок і знань про щоденну журналістську кухню. Як би все було так просто і одночасно складно, як про то пише Расевич, ціни йому б не було.

Але...

Чи ми говоримо про провокативність його статті з метою... З якою метою? Це вже проблеми Расевича, який любить «предметно дискутувати і дотримуватися загальноприйнятих морально-етичних норм».

Просто під час навчання в УКУ дуже часто доводилось мати справу з такими людьми. Тут мав би бути салют Мирославу Мариновичу з його теоріями запліднення. Але про укушний період з 2002 по 2006 рр. можна багато чого написати...

Хоча, мейбі, все насправді дуже просто. Може просто Расевич такий наївний по життю мен. Тоді це вже його проблеми.

 

Фото з сайту zhurnal.lib.ru

Олександр Ковальчук  для ZAXID.NET

Коментарi

216.117.*.*Галицкий Москаль06-03-2008 23:04

КГ/АМ

77.87.*.*Богдан05-03-2008 19:52

Ну ти, Сашко, й загнув, як завжди. Розумію твій текст як відповідь на статтю Расевича, але все таки екстраполяція УКУ надзвичайно помітна, і не тільки про пряме посилання на УКУ і Мариновича.

Я, наприклад, маю історичну освіту, але уяви собі статтю, в якій на кожну тезу, що мала б позначати реальність, буде посилання на історичний приклад.

217.65.*.*do avtora05-03-2008 19:03

Khochetsia pytatysia u vas (a ne u Rasevycha) shcho vy maiete na uvazi koly pyshete shcho "my" zhyvemo u "hyperrealnist"? Ia tam ne zhyvu i koly ia bachu shcho vona, zdaietsia, robit s vashim moshom, tezh ne khochu tudy. Meni zdaisetsia vasha "hyperrealnist" ie ne krashche nizh iakois slavetnoi radianskoi mantry "istorychnoi periody": "my" zaras zhyvemo v kapitalismu/sotsialismu/kommunismu/des(zahubleni)na shliakhu do kommunismu i.t.d - i cheres te maiemo avtomatychno ratsiiu i arhumenty, lohika, i "bourzhuazna" etyka uzhe ne potribni.

Tse po realnomu nazevaietsia: obskurantism, ideolohia, durnist... vybyraiete sobi shchos harne - i prosto "realne"

193.171.*.*гіперсексуальність05-03-2008 14:40

Пропоную читачам змінити в тексті Ковальчука слово "гіперреальність" на "гіперсексуальність" і перевести все у сексуальну сферу. Тоді стає прикольно читати :-))) Ковальчук, тебе не вирізнив Расевич зі всієї львівської журналістики? Дарма він це, бо ти дійсно виділяєшся :) А ти пробував не брати лаве за "заказуху"? А тобі не смердить В... - зливна яма, де ти постійно п...? Просто Армагедон якийсь. Всі взули білі капці, склали руці і чекайте...

194.44.*.*без комплексів05-03-2008 10:47

гроші коли іх обмаль звичайно впливають але Фройд та славянська інтелектуальна лінь як на мене основне

Iм'я*
Вiдгук*
  
     
 
Розробка e-design.
©2007 ZAXID.NET
За умови повного або часткового використання iнформацiї гіперпосилання на Zaxid.net є обов'язковим. Редакцiя не несе вiдповiдальностi за достовiрнiсть рекламної iнформацiї. Думка редакцiї може не збiгатися з думкою авторiв.