This version of the page http://www.usuft.kiev.ua/ABITaks.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-17. The original page over time could change.
Слово декана факультету АКС
 
Людмила Юріївна МАНОХА
декан факультету автоматизації та комп’ютерних систем,
кандидат технічних наук, доцент

Неможливо сьогодні уявити сучасне виробництво без високого рівня автоматизації і комп’ютерізації всіх його діялнок. Це зумовлене бажанням не лише полегшити роботу працівникам, а й отримати конкурентноспроможну продукцію високої якості. Оскільки харчова промисловість, до складу якої входять десятки тисяч підприємств різноманітного профілю, є однією з провідних в Україні, то впровадження новітніх інформаційних технологій та сучасних систем управління тут відбувається особливо інтенсивно.

Для вирішення цих задач потрібні фахівці з автоматизації, комп’ютерно-інтегрованих технологій та інформаційних управляючих систем, підготовку яких здійснює факультет “Автоматизації і комп’ютерних систем”.

Підготовка фахівців на факультеті проводиться за двома освітніми напрямами за освітньо-кваліфікаційними рівнями: бакалавр – спеціаліст – магістр. За першим напрямом здійснюється підготовка бакалаврів з “Автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій”. Після закінчення цього освітнього рівня студенти отримують кваліфікацію молодшого інженера з автоматизації і комп’ютерних технологій. Продовження навчання для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста може відбуватись за двома спеціальностями: “Автоматизоване управління технологічними процесами” і “Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси та виробництва”. Для другої спеціальності існує також спеціалізація “Автоматизоване управління бізнес-процесами виробництв”.

Основним напрямом майбутньої професійної діяльності студентів, які навчаються за спеціальністю “Автоматизоване управління технологічними процесами” є робота в царині створення та експлуатації систем автоматизації технологічних процесів, установок та агрегатів. Ці фахівці займають інженерно-технічні посади у відділах автоматизації і забезпечують виконан ня робіт з проектування, метрологічного забезпечення автоматичних систем, їх налагодження, випробовування та ремонту. Це класична спеціальність з автоматизації, підготовка фахівців з якої в університеті має більш ніж 40-річну історію.

Фахівці зі спеціальності “Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси та виробництва”, підготовку яких вперше розпочато в Україні саме в нашому університеті у 1995 році, зорієнтовані на дослідження, розробку та експлуатацію комп’ютерно-інтегрованих систем управління, що забезпечують розв’язання задач координації функціонування підсистем, використання інтелектуальних підсистем підтримки прийняття рішень на основі баз даних та знань і систем управління ними. Майбутній професійний характер діяльності вимагає поєднання класичної інженерної освіти в галузі автоматизації з поглибленим опануванням комп’ютерних технологій та спеціального програмного забезпечення.

Особливістю спеціалізації “Автоматизоване управління бізнес-процесами виробництв”, за якою розпочато підготовку студентів в університеті у 2001 році (також вперше в Україні), є поглиблене вивчення циклу дисциплін економічного напрямку: мікро- та макроекономіки; комп’ютерних систем обліку та аудиту; інформаційних систем в економіці та ін. Фахівець повинен не лише володіти методами автоматизації виробництва і комп’ютерними технологіями, а й вміти забезпечувати передачу технологічної інформації на рівні організаційно-економічного управління, що створює умови для прийняття обгрунтуваних і своєчасних управлінських рішень. В діяльності фахівця головне місце займають створення та обслуговування корпоративних систем управління; інформаційних систем маркетингу та менеджменту, та автоматизації управління підприємством на базі інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень.

Слід зауважити, що за останні десять років принципи побудови систем автоматизації зазнали суттєвих змін. На зміну традиційним технічним засобам автоматизації прийшли сучасні мікропроцесорні управляючі пристрої та комп’ютерно-інтегровані технології. Саме тому при підготовці спеціалістів з автоматизації особлива увага приділяється вивченню сучасних технічних засобів автоматизації і спеціалізованого програмного забезпечення. Лабораторії кафедри АКІТ найкраще серед ВНЗ України оснащені сучасними мікропроцесорними технічними засобами автоматизації. Устаткування для навчальних лабораторій кафедри поставили лідери в галузі мікропроцесорної техніки і техічних засобів автоматизації - фірми Schneider Electric, Mitsubishi, Siemens, VIPA, ОВЕН, Мікрол та інші. Отже, студенти мають можливість не тільки вивчати теоретично, а й отримувати практичні навички роботи з технічним та програмним забезпеченням, яке цілком відповідає світовим стандартам.

Спеціальність “Інформаційні управляючі системи та технології”, підготовку фахівців якої здійснює кафедра “Інформаційних систем”, належить до напряму “Комп’ютерні науки”. Це спеціальність ХХІ сторіччя, часу широкого впровадження інформаційних комп’ютерно-інтегрованих технологій в усі сфери життєдіяльності людини. Інформаційні технології розвиваються так швидко, що не лише у нас, але й в усіх країнах світу відчувається великий дефіцит спеціалістів цієї галузі. Майбутні фахівці вивчають сучасні мови програмування, операційні системи та системне програмування, схемотехніку та архітектуру комп’ютерів, комп’ютерні мережі, системи керування базами даних, програмне забезпечення інтелектуальних систем, тощо. Згодом вони можуть працювати адміністраторами баз даних, аналітиками комп’ютерного сховища даних, інженерами з комп’ютерних систем, прикладними програмістами, адміністраторами web-вузлів. Вони можуть засосовувати свої знання в усіх сферах виробничої і невиробничої діяльності людини, де використовуються інформаційні технології.

Комп’ютерні лабораторії кафедри ІС оснащені сучасними комп’ютерами у достатній кількості, щоб не лише забезпечувати проведення навчальних занять, а й надавати студентам можливість працювати самостійно. Крім того, всі кімнати гуртожитку, де проживають студенти факультету, підключені до мережі Internet.

Потреба в спеціалістах цього напряму настільки велика, що студенти вже на старших курсах починають працювати в різних організаціях і фірмах, поєднуючи навчання і роботу за обраним фахом, що сприяє поглибленню практичної підготовки зі спеціальності.

XXI століття - доба широкого впровадження інформаційних і комп’ютерно-інтегрованих технологій в усі сфери життєдіяльності людини. Отож, випускники факультету АКС мають дуже добрі перспективи працевлаштування на престижну, високооплачувану роботу, оскільки їх кваліфікація має універсальний характер.

 
© 2008