На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ












НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ









- Апулей
- Данте Аліг'рі
- Ганс Християн Андерсен
- Іван Багряний
- Оноре Бальзак
- Володимир Винниченко
- Остап Вишня
- Микола Гоголь
- Олесь Гончар
- Олександр Довженко
- Ілон Лука Караджіале
- Квітка-Основ'яненко
- Микола Кибальчич
- Ольга Кобилянська
- Джозеф Конрад
- Володимир Короленко
- Ліна Костенко
- Іван Котляревський
- Михайло Коцюбинський
- Михайло Лермонтов
- Андрій Малишко
- Нестор-літописець
- Іван Нечуй-Левицький
- Олександр Олесь
- Олександр Островський
- Михайло Павлик
- Олена Пчілка
- Олександр Пушкін
- П'єр Де Ронсар
- Жан Жак Руссо
- Володимир Сосюра
- Василь Стус
- Лев Толстой
- Леся Українка
- Іван Франко


НЕСТОР-ЛІТОПИСЕЦЬ
(бл. 1056 - бл.1113)


Святий Нестор народився у 1056 року в Києві. В сімнадцять років, виявивши неабияке бажання до богопослушництва, юнак стає ченцем Києво-Печерської Лаври. Свій постриг Нестор прийняв за ігумена Стефана (1074-1075) і згодом був висвячений на ієродиякона. Своє праведне життя святий проводив в добровільній бідності, глибокому смиренні, безвідмовній покорі, суворому пості та безперервній молитві. Однак головним його послушенством у монастирі стала книжна справа. "Велика буває користь від учення книжного,- говорив він, - книги наказують і вчать нас шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості й стриманості... Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами".

В монастирі до кінця XI століття уже існувала велика бібліотека. Молодий Нестор, наслідуючи приклад просвітителів Русі старшого покоління, з ентузіазмом опановував знання, накопичені віками. Особливо його цікавили житія святих та історичні твори, складені переважно у вигляді хронік (літописів). Основну любов і визнання Нестор відчував до свого першого наставника преподобного Феодосія. Коли в 1091 році братія вирішила викопати його чесні мощі, за дорученням ігумена Іоанна Нестор з кількома молодшими ченцями взяв на себе обов'язок відшукати і перенести їх у закладений Феодосієм Успенський собор, де вони потім і вшановувалися. Свої враження від цього Нестор виклав у "Слові про перенесення мощів святого і преподобного отця нашого Феодосія", пізніше внесеного ним у літописний звіт.

Перу Нестора належать житія перших вітчизняних святих: убитих Святополком синів князя Володимира Бориса та Гліба. Спираючись на власні враження молодих літ, він написав житіє преподобного Феодосія Печерського. Ці записи стали основою для складання у наступні роки житій інших подвижників Києво-Печерської лаври, які дійшли до нас. У цих творах розкривається талант глибокого релігійного мислителя, який постає як спостережливий психолог та побутовописець.

Дещо неоднозначним є питання про те, якою мірою належить перу Нестора відома "Повість временних літ" - найдавніший поетичний твір, що дійшов до нас у повному обсязі і який був завершений у другому десятилітті XII століття.

Давня традиція приписує авторство цього твору преподобному Нестору. Проте наукові дослідження показали, що стиль і мова житія, які безперечно належать йому, і "Повість временних літ" дуже відрізняються. Цей висновок дав підстави вважати, що авторів повісті було принаймі двоє.

За іншою версією - це був один автор, а текстуальні відмінності його автобіографічних творів і літописних текстів зумовлені різницею у часі написання цих творів і їх жанровими особливостями, а також тим, що працюючи над "Повістю временних літ", Нестор використовував твори попередників-літописців. Тому яскраві стилістичні особливості агіографічних творів Нестора в його літописних текстах виявилися схованими внаслідок включення великих, лише відредагованих ним, текстів попередників і наступних неодноразових редакцій його творів.

Автор "Повісті временних літ" подає огляд відомого в його час на Русі світу, її стосунки з Візантією і кочовиками євроазійських степів. Особливо він виділяє прийняття християнства і прилучення Русі до високих досягнень греко-православної культури.

Відмінною рисою "Повісті", що відображувала авторський підхід самого Нестора, є органічне поєднання високого епічного стилю з іншими літературнимим жанрами і стилями - повістями, житіями тощо.

Преподобний Нестор помер у 1114 році і був покладений, за заведеним уже в монастирі звичаєм, у комплекс Ближніх (Антонієвих) печер. Ім'я Нестора міцно пов'язане з образом навченого досвідом, праведного і смиренного ченця-літописця.



ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Завтра в Києві
 вдень  +9°C
 вночі  +5°C
Погода на 5 днів...
ОПИТУВАННЯ!
100 USD   505.00
100 EUR   776.63
10 Рублів   2.11
Інші курси валют ...

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com