ГоловнаВажливі новини
Важливі новини

23 Вересня 2007
Вітання учасникам українського екологічного конгресу
Учасників конгресу привітали Премєр-міністр України В. Янукович, академік К. Ситник, Міністерство екології та природних ресурсів

ЗВЕРНЕННЯ
Прем'єр-міністра України до учасників
Українського екологічного конгресу

Шановні учасники екологічного конгресу!

Сьогодні в Україні започатковується проведення важливого загальнодержавного заходу, пов'язаного з актуальним для кожної країни питанням — забезпеченням її збалансованого розвитку.
Всі ми є свідками динамічних змін, що відбуваються останнім часом у країні. Поступово наближається до європейських стандартів форма діалогу між представниками влади, бізнесу та громадськості, активно розбудовується громадянське суспільство.
Бог не обділив Україну своїми щедротами. Не кожен народ може пишатися таким розмаїттям природних ландшафтів, віковими дібровами, родючими чорноземними степами, справжньою скарбницею корисних копалин!
Наше сьогодення свідчить про те, що недалекоглядна політика минулого по відношенню до природи призвела до істотної деградації довкілля, виснаження природних ресурсів та втрат стійкості екосистеми.
Успішна реалізація стратегії збалансованого розвитку має забезпечити комплексний системний підхід до формування державної політики, орієнтованої на економічне зростання, соціальний розвиток, створення безпечних умов для здоров'я людини, відновлення навколишнього природного середовища.
Протягом останнього року було істотно активізовано роботу з розширення площ, і природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Створено національні природні парки "Прип'ять-Стохід" на Волині і "Голосіївський". Розширено площу національного природного парку "Вижницький", що на Буковині, та оголошено загальнозоологічний заказник "Чорнобильський спеціальний".
Об'єкт "Букові праліси Карпат" ЮНЕСКО включено до Списку всесвітньої природної спадщини. Подано до Верховної Ради проект Загальнодержавної програми розвитку заповідної справи на період до 2020 року.
Одночасно Урядом у поточному році збільшено більш ніж удвічі обсяг видатків на розвиток заповідної справи порівняно з минулим роком – з 26 млн. гривень до близько 52,5 млн. гривень.
Не залишалися поза увагою і зусилля світової спільноти щодо розв'язання глобальних екологічних проблем, зокрема, з протидії глобальній зміні клімату. У квітні поточного року утворено Національне агентство екологічних інвестицій, основні зусилля якого зосереджено на впровадженні механізмів Кіотського протоколу. Це дасть змогу залучити значні обсяги іноземних інвестицій в економіку країни.
Незважаючи на відсутність в Україні відповідного діючого загальнодержавного стратегічного документа, Урядом у рамках загальнодержавних програм різного спрямування реалізуються заходи, спрямовані на поліпшення добробуту населення та стану довкілля, зміцнення економіки країни, тобто на забезпечення сталого розвитку.
Бажаю всім учасникам екологічного конгресу плідної роботи задля процвітання нашої країни, перетворення її у найбільш екологічно сприятливий регіон Європи.
Сподіваюся, що результати Вашої роботи сприятимуть консолідації зусиль науковців, бізнесових кіл, представників органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій у формуванні моделі збалансованого розвитку України.
Хотів би окремо наголосити, що екологічні проблеми є безумовним пріоритетом у діяльності Кабінету Міністрів.
Маю надію, що Ваш захід стане традиційним.

Прем'єр-міністр України  Віктор ЯНУКОВИЧ

 

Вітання академіка К. Ситника

Шановні учасники Українського екологічного конгресу

На межі тисячоліть людство, сягнувши надзвичайно високого рівня розвитку, створило реальні загрози подальшому своєму існуванню. Нестримна гонитва за економічним зростанням обертається знищенням людського і природного потенціалу.
На початку 21 століття Україна все ще посідає одне з перших місць у світі за рівнем споживання енергії, води та інших ресурсів на одиницю ВВП, серед найбільших у світі обсяги промислових відходів на душу населення. Водночас, наш природоресурсний потенціал оцінюється як один із найбільших на планеті. Розумно скористатися ним в інтересах добробуту українських громадян – одне з найголовніших завдань.
На конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку (Ріо-де-Жанейро, червень 1992 р.) було прийнято документ «Порядок денний на XXI століття», який і на сьогодні є узгодженою програмою дій для досягнення взаємозв’язку економічної, соціальної та екологічної складових розвитку.
На жаль, через 15 років після Ріо Україна не спромоглася підготувати національну стратегію збалансованого розвитку, хоча й були зроблені певні кроки у цьому напрямку.
Україна потребує збалансованого розвитку, при якому виробництво і споживання дають можливість природним екосистемам відновлюватися і підтримувати життєдіяльність теперішніх і майбутніх поколінь.
Жодні економічні вигоди не можна визнати доцільними, якщо зростають показники захворюваності та смертності населення, відбувається деградація довкілля. Тому для забезпечення здоров’я нації потрібно реалізувати право кожного на якісну питну воду, чисте повітря, здорові грунти та харчову безпеку.. Держава має припинити втрати ландшафтного та біотичного різноманіття, суттєво скоротити викиди забруднюючих речовин, зменшити обсяги відходів.
Запрошуємо вас взяти участь у роботі Українського екологічного конгресу, де ми маємо сформувати спільне бачення моделі збалансованого розвитку України.

З повагою,
Голова Оргкомітету Конгресу
Академік НАН України                                  Костянтин Ситник

 

Вітання Мінекології

Шановні учасники конгресу!
Щиро вітаю вас з початком роботи високоповажного форуму. Це – безумовно важлива і надзвичайно актуальна подія для всієї України.
Сьогодення ставить перед країнами світу нові екологічні виклики. Саме тому важливим політичним пріоритетом діяльності Міністерства охорони навколишнього природного середовища України є утвердження екологічної політики, як інтегрованого чинника соціально-економічного розвитку держави, з метою переходу до екологічно збалансованого розвитку.
Збалансований розвиток передбачає обов’язкову узгодженість економічного, екологічного та людського розвитку таким чином, щоб від покоління до покоління не зменшувалися якість і безпека життя людей, не погіршувався стан довкілля та відбувався соціальний прогрес.
Зі свого боку, хочу запевнити, що наше Міністерство є відкритим для всіх громадських об‘єднань заради спільного вирішення наболілих екологічних проблем. Так, Мінприроди вже оприлюднило для обговорення громадськістю Концепцію «Стратегії національної екологічної політики України на період до 2020 року». Сама Стратегія, а також «Національний План дій з охорони навколишнього середовища» сьогодні розробляються фахівцями міністерства. Ці стратегічні документи мають стати основоположними для втілення державної політики у сфері охорони та збереження довкілля.
Тож бажаю вам плідної праці, творчого натхнення, конструктивних рішень і нових прогресивних досягнень.
Успіхів вам у важливій і корисній справі, яка, без сумніву, принесе велику користь Україні та світовій спільноті!
 
З повагою                                               Василь Джарти


Останні новини:
06 Березня 2008
ВЕЛ запропонувала депутатам екопріоритети.
06 Березня 2008
05 Березня 2008
Президент України відзначив Т.Тимочко
05 Березня 2008
26 Лютого 2008
У Києві відбудеться телеміст із США з питань біобезпеки
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.