ГоловнаПрес-центр
Прес-центр

05 Грудня 2007
ГМО – міфи чи реальна загроза
прес-реліз

Круглий стіл «Генетично модифіковані організми – міфи чи реальна загроза» відбудеться 7 грудня 2007 року у приміщенні Орхуського інформаційно-тренінгового центру Мінприроди України (вул. Урицького, 35). Початок о 14.30.
Будуть розглянуті питання:
1. Оцінка ризиків, пов’язаних з використанням ГМО.
2. Про маркування продуктів харчування, які містять ГМО.
3. Взаємодія громадськості з органами влади, бізнесовими структурами з питань біобезпеки в Україні.
У засіданні візьмуть участь українські та російські вчені, громадські діячі, представники ЗМІ.

Для довідки.
Глобальне розповсюдження в світі генетично модифікованих  організмів (ГМО), небезпека яких доведена ученими різних країн, може призвести до розвитку безплідності, сплеску алергічних реакцій, онкологічних захворювань і генетичної потворності, до збільшення рівня смертності людей і тварин, різкого скорочення біорізноманіття і достатньо швидкого руйнування біосфери.
Небезпека ГМО може бути обумовлена кількома причинами, наприклад, мутацією чужорідних генетичних вставок, токсичністю новоутворених білків, акумуляцією хімічних речовин, до яких ГМО стійкі та ін. Проте особливу увагу треба звернути на самі способи вбудовування гена, які ще дуже недосконалі, і не гарантують безпеки рослин, створених з їх допомогою. Річ у тому, що для вбудовування гена використовують віруси, транспозони або плазміди (кільцеві ДНК), здатні проникнути в клітину організму і потім використати клітинні ресурси для створення безлічі власних копій або увійти в клітинний геном (як і «видалитися» з нього) (World scientific statement…, 2000).
Про непередбачуваність дії ГМО неодноразово попереджали учені різних країн світу. Експериментальні дослідження показали патологічні зміни в органах тварин і їх потомства при додаванні в корм ГМ-КУЛЬТУР. Так, британські дослідники показали небезпеку для тварин ГМ-КАРТОПЛІ (Pusztai, 1998, Ewen, Pusztai, 1999), італійські колеги - ГМ-СОЇ (Malatesta et al., 2002, 2003), австралійські учені - ГМ-ГОРОХУ (Prescott et al., 2005), а французькі - ГМ-КУКУРУЗИ (Seralini et al., 2007). Була опублікована Світова заява учених про небезпеку генної інженерії (World Scientists Statement, 2000), а потім і Відкритий лист учених урядам всіх країн з вимогою ввести мораторій на розповсюдження ГМО, яке підписали 828 учених з 84 країн світу (Open letter …, 2000).
Проведені нами дослідження з вивчення впливу ГМ-СОЇ, стійкої до гербіциду раундапу (лінія 40.3.2), на потомство лабораторних щурів показала підвищену смертність щурят першого покоління, недорозвиненість тих, що вижили, порушення поведінки тварин, патологічні зміни в органах і відсутність другого покоління (Ермакова, 2006, Ermakova, 2006, 2007). Якщо те ж саме відбувається і в природі, то це може привести до різкого скорочення чисельності тварин і рослин і до подальшого їх зникнення, що, на жаль, і спостерігається. У доповіді ООН і в інших джерелах наводяться дані про зникнення різних видів рослин, корисних бактерій (грунтових, льдоутворюючих та ін.), комах (бджіл, комарів, хрущів і ін.), птахів (до 70% в Європі), дрібних і крупних ссавців.
Було доведено, що традиційні і генетично модифіковані культури співіснувати не можуть: відбувається генетичне забруднення. Намагаючись захиститися від ГМО багато країн ввели маркування на продуктах з ГМО, або стали продавати їх за дуже низькою ціною, а деякі країни пішли по шляху повної відмови від ГМ-КУЛЬТУР і ГМ-ПРОДУКТОВ й організували зони, вільні від ГМО (ЗВГМО). В даний час відомо більше 1300 зон в 25 країнах світу, які організували ЗВГМО. Серед них майже всі європейські країни.
Для виходу з небезпечної ситуації необхідно терміново зупинити вирощування і розповсюдження сучасних ГМО, одержаних за допомогою недосконалих методів, використати альтернативні технології, почати розробку і створення ГМО нового покоління, безпечних для людини і навколишнього середовища.
Ірина Володимирівна Ермакова, доктор біологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту вищої нервової діяльності і нейрофізіології РАН, член екологічної жіночої Асамблеї при ООН, експерт Комітету РОСІЯ-НАТО з безпеки харчових ланцюгів.

Довідки тел: 251-13-32 Олена Швець


Останні новини:
06 Березня 2008
ВЕЛ запропонувала депутатам екопріоритети.
26 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми – наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
22 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми: наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
13 Лютого 2008
Наукова рада ВЕЛ з питань поводження з побутовими відходами
08 Лютого 2008
Громадські слухання по-Сквирському
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.