ГоловнаПрес-центр
Прес-центр

10 Вересня 2007
УРА: Скадовськ – національний дитячий курорт.
Інтерв’ю першого заступника голови ВЕЛ Тетяни Тимочко з приводу початку проекту Всеукраїнської екологічної ліги «Скадовськ – національний дитячий курорт».

Ви переконані, що цей проект вдасться нарешті реалізувати? У ВЕЛ вистачить сил довести справу?
Я розумію, чому Ви починаєте саме з цього питання. Багаторічна історія боротьби за створення Складовської курортної зони у багатьох скадовчан викликає зневіру. І все ж, і в Складовську, і в Києві нині є люди, яким це питання болить. На вже згаданій прес-конференції зі мною виступали знані у вашому місті голова Скадовської районної організації ВЕЛ Ірина Бартчук та лікар вищої категорії, керівник природоохоронного товариства «Джарилгач» Лідія Гук. Їх настрій, а також згода лідерів «Блоку Людмили Супрун – Український регіональний актив» серед перших внести до Верховної Ради України законопроект про перетворення Скадовська та прилеглих територій на національний дитячий курорт дають мені право стверджувати, що Скадовськ стане успішним суперником Євпаторії.
Ви сказали – успішним суперником, а чи потрібен Україні ще один дитячий курорт?
За інформацією, яку я маю, нинішній оздоровчий сезон навіть у порівнянні з попередніми роками став провальним. Міністерства, які мали б організувати дитячий відпочинок, не змогли забезпечити повне виконання задекларованих державою програм оздоровлення. Водночас, рекреаційний потенціал України не лише не використовується в повній мірі, а й в багатьох випадках деградує через відсутність інвестицій та ігнорування владними органами екологічного законодавства.
Нині тисячі українських дітей-інвалідів, через дорожнечу кримських курортів, не мають змоги на реабілітацію і саме розвиток відносно не дорогого скадовського курорту дозволить подолати цю проблему.
Крім того, за висновками досліджень українських та зарубіжних вчених Скадовськ та прилеглі території потенційно є одним з кращих місць Чорноморської зони для оздоровлення та лікування дітей. Разом з цілющим кліматом тут є всі умови для ефективного лікування багатьох хвороб опорно–рухового апарату, серцево-судинної, дихальної, нервової системи та хвороб шкіри, а багатий рослинний і тваринний світ острова Джарилгач сприятиме екологічному вихованню дітей, їх бережливому ставленню до навколишнього середовища.
Розвиток Садовського курорту – це й нові робочі місця, а разом з ними – добробут.
Ви не перебільшуєте щодо перспектив?
Навпаки, я не зможу у цьому інтерв’ю навіть перелічити всіх рекреаційних переваг Джарилгацької затоки та її прибережних зон. Не забувайте, що зовсім поряд ще одна перлина міжнародного значення. На території Європи степи збереглися лише в Україні і найбільший їх масив саме на Херсонщині, в Асканії-Новій.
Україна володіє 35% видового європейського біологічного різноманіття. У нас дійсно багато екологічних проблем, але незрівняно більше природо-ресурсних можливостей, які занедбані лише через безголів’я чиновництва. На жаль, нині у багатьох людей все ще спрацьовує тваринний інстинкт – «урвати» те, що під руками, а далі – й трава не рости. Саме тому ми палимо стерню, замість системно використовувати її як найкращі добрива, тому після недбало викинутого з машини недопалка у літню спеку кілометрами спалені придорожні посадки. Та що Вам розповідати, коли саме херсонці були свідками чи не наймасштабнішої за останні роки лісової пожежі. Хтось недбало відпочивав, а хтось непрофесійно керував пожежниками. І маємо результат.
Але я наголошую – лише через наше безголів’я потенційно найбагатша країна Європи нині в занепаді. Пам’ятаєте приказку: чому бідні, бо… Не хочу далі продовжувати тому, що вірю у наш роботящий народ. Проблема в безсистемності й непрофесійності державного менеджменту, зокрема у природоохоронній сфері.
Не секрет, що доведеться враховувати і переборювати не лише людський фактор – перш за все промислове та сільськогосподарське лобі, а й об’єктивні на сьогодні негативні чинники, що склалися в природному середовищі внаслідок попередньої людської діяльності...
Той, хто пам’ятає занедбане й розгромлене кримське місто Балаклаву ще шість–сім років тому і бачив, якою вона стала нині, зрозуміє наскільки наша природа ще має сили для відновлення, якщо їй дати шанс. Десять років тому Всеукраїнська екологічна ліга заснувала біля Балаклави літній дитячий навчально–тренінговий центр, в якому діти і відпочивають, і вчаться захищати природу. Звичайно, Ліга була стурбована катастрофічним екологічним станом Балаклавської бухти і задіяла багато механізмів для того, щоб змінити ситуацію. Не все вдалося, – поки що флюсовий кар’єр функціонує, але дайте ще трохи часу. Ще один приклад – на початку літа Президент підписав указ про створення національного природного парку «Голосіївський» – київські екологи більше десяти років добивалися цього рішення. Далі. На початку серпня нам вдалося подолати ще одну багаторічну проблему – нарешті товаровиробники змушені будуть маркувати продукти в яких є вміст генетично-модифікованих організмів. Кабмін і міністерство охорони здоров’я змушені були прийняти відповідну постанову, яка буде введена в дію з листопада цього року. Відтепер громадяни України знатимуть, що приховують виробники за красивими етикетками і матимуть можливість свідомо вибирати для себе харчові продукти. Отже, досвіду маємо достатньо, сил також.
В такому разі скадовську проблему можна було б вирішити і без парламентської фракції «Блоку Людмили Супрун»?
Можна, і будьте певні, якщо Всеукраїнська екологічна ліга взялася за це питання, то воно буде вирішене. Однак, не хотілося б говорити про перемогу, як у випадку з Голосієвом – через десять років. Для того, щоб провести закон через парламент потрібна команда. І до цього часу скадовчани зверталися до депутатів, однак, проблема чомусь існує…
Мабуть, у Верховній Раді будуть фракції, потужніші від вашої...
Будуть. Але ж і раніше були і потужні фракції, і блоки, і навіть коаліція, але не було бажання усвідомити в чому головне багатство нашої землі.
За 10 років існування Всеукраїнської екологічної ліги ми багато разів зверталися до різних політичних сил з пропозиціями про співпрацю у сфері екології, але тільки Народно-демократична партія, яка стала основою “Блоку Супрун – УРА”, погодилась на системну роботу. За цей час нам вдалося внести на розгляд Верховної Ради низку важливих законопроектів, ми спільно ініціювали Парламентські слухання, Дні Уряду з найболючіших проблем, здійснювали практичні природоохоронні проекти. За цей час створено команду, яка здатна не лише усвідомити необхідність збалансованого розвитку України, а й взятися за реалізацію цього непростого завдання.
Для України поняття “збалансований розвиток” достатньо нове. Поясніть переваги.
Вже саме словосполучення збалансований розвиток розкриває переваги такого розвитку. В природі у всьому існує баланс – гармонія. Як тільки вона порушується – наступає криза.
На жаль, навіть через 15 років після прийняття на конференції ООН документу “Порядок денний на XXI століття”, який є узгодженою програмою дій для досягнення взаємозв’язку економічної, соціальної та екологічної складових розвитку, в Україні поняття “збалансований розвиток” маловідоме широкій громадськості.
Водночас, Україна потребує такого розвитку, при якому виробництво і споживання дають можливість природним екосистемам відновлюватися і підтримувати життєдіяльність теперішніх і майбутніх поколінь.
Жодні економічні вигоди не можна визнати доцільними, якщо зростає захворюваність та смертність населення, відбувається деградація довкілля. Дотримання чинних вимог екологічного законодавства та контролю за їх застосуванням – єдиний шлях до забезпечення екологічної безпеки України зараз і в майбутньому.
Для Херсонщини збалансований розвиток – це подолання проблем підтоплення, це відновлення рекреаційних можливостей, це відновлення віри у себе і в наш благодатний край.


Останні новини:
06 Березня 2008
ВЕЛ запропонувала депутатам екопріоритети.
26 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми – наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
22 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми: наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
13 Лютого 2008
Наукова рада ВЕЛ з питань поводження з побутовими відходами
08 Лютого 2008
Громадські слухання по-Сквирському
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.