ГоловнаПрес-центр
Прес-центр

31 Серпня 2007
«Збалансований розвиток України – шлях до здоров’я і добробуту нації»
інтерв’ю з першим заступником голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко.

На межі тисячоліть людство, сягнувши надзвичайно високого рівня розвитку, створило реальні загрози подальшому своєму існуванню. Нестримна гонитва за економічним зростанням обертається знищенням людського і природного потенціалу.
На початку 21 століття Україна все ще посідає одне з перших місць у світі за рівнем споживання енергії, води та інших ресурсів на одиницю ВВП, серед найбільших у світі обсяги промислових відходів на душу населення. Водночас, наш природоресурсний потенціал оцінюється як один із найбільших на планеті. Розумно скористатися ним в інтересах добробуту українських громадян – одне з найголовніших наших завдань.
Про перспективи збалансованого розвитку України в інтерв’ю з першим заступником  голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяною Тимочко.

Пані Тетяно, Ви понад 20 років присвятили питанням охорони довкілля як громадський діяч. Чому Ви вирішили взяти участь у нинішній виборчій кампанії?
Чим краще пізнаєш проблему, тим більше розумієш ту глибину кризи, в якій може досить скоро опинитися людство. Отримавши в дар унікальне місце під сонцем, ми сотні і тисячі років нещадно експлуатували цей Божий дар, не бажаючи усвідомлюючи, що природа може втомитися задовольняти наші забаганки.
За багато років роботи в громадських організаціях довелося переборювати схожі проблеми, які існують через несистемність їх розв’язання, низький пріоритет екологічної політики в державі та її недостатнє програмне, інституційне та інформаційне забезпечення. Державний менеджмент у природоохоронній сфері не скоординований, а тому слабкий.
Потрібна команда, яка має нове бачення, досвід і велике бажання змінити ситуацію. Всеукраїнська екологічна ліга від початку своєї діяльності залучала до громадської роботи відомих вчених і практиків у галузі охорони навколишнього середовища, у наших лавах знані у світі доктори наук й   академіки, громадські діячі, педагоги та юристи. Саме їх рекомендації стають підґрунтям для дій щодо захисту довкілля.

Отже, Блок Людмили Супрун?..
За 10 років існування Всеукраїнської екологічної ліги ми багато разів зверталися до різних політичних сил з пропозиціями про співпрацю у сфері екології, але тільки Народно-демократична партія, яка стала основою “Блоку Людмили Супрун – Український регіональний актив”, погодилась на системну роботу. За цей час нам вдалося внести на розгляд Верховної Ради низку важливих законопроектів, ми спільно ініціювали Парламентські слухання, Дні Уряду з найболючіших проблем, здійснювали практичні природоохоронні проекти. За цей час створено команду, яка здатна не лише усвідомити необхідність збалансованого розвитку України, а й взятися за реалізацію цього непростого завдання.

Для України поняття “збалансований розвиток” достатньо нове. Поясніть переваги.
Вже саме словосполучення  сталий, збалансований розвиток розкриває переваги такого розвитку. В природі у всьому існує баланс – гармонія. Як тільки вона порушується наступає криза.
На конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку (Ріо-де-Жанейро, червень 1992 р.) було прийнято документ “Порядок денний на XXI століття”, який і на сьогодні є узгодженою програмою дій для досягнення взаємозв’язку економічної, соціальної та екологічної складових розвитку.
На жаль, через 15 років після Ріо Україна не спромоглася підготувати національну стратегію збалансованого розвитку, хоча й були зроблені певні кроки у цьому напрямку.
Україна потребує збалансованого розвитку, при якому виробництво і споживання дають можливість природним екосистемам відновлюватися і підтримувати життєдіяльність теперішніх і майбутніх поколінь.
Збалансований розвиток передбачає формування природоохоронного світогляду громадян України, впровадження інноваційної моделі економічного розвитку, сучасних ресурсо– та енергозберігаючих технологій, екологічних принципів ведення сільського господарства.
Збалансований розвиток потребує формування соціальної держави та системних інвестицій в Людину, запровадження європейських стандартів якості життя в Україні.
Жодні економічні вигоди не можна визнати доцільними, якщо зростають показники захворюваності, інвалідності та смертності населення, погіршується його фізичне і психічне здоров'я, відбувається деградація довкілля. Тому для забезпечення здоров’я нації потрібно реалізувати право кожного на якісну питну воду, чисте повітря, здорові грунти та харчову безпеку. Суттєве скорочення викидів забруднюючих речовин, зменшення обсягів відходів – стане важливим пріоритетом нашого уряду. Держава має припинити втрати ландшафтного та біотичного різноманіття і збільшити площу природно-заповідного фонду України до 10%.
Збалансований розвиток не можливий без формування громадянського суспільства, впровадження механізмів громадянського контролю за діяльністю органів державної влади.

Наскільки я розумію, збалансований розвиток також передбачає формування природоохоронного світогляду громадян.
Це один з найважливіших чинників у питанні балансу взаємостосунків людини і природи. Низький рівень екологічної культури населення формує неекологічні моделі поведінки щодо споживання, зокрема використання засобів побутової хімії, засобів хімічного захисту рослин, вибору продуктів харчування, поводження зі сміттям та побутовими відходами, ставлення до живої природи тощо. Бідна людина думатиме про виживання, а не про захист довкілля. Чиновник, що не відчуває контролю з боку громади, намагається мати вигоду з крісла, на якому сидить, а безконтрольний власник підприємства-забруднювача діє задля власної фінансової вигоди Здавалося б коло замкнулося. Однак, саме державна політика, основою якої стане збалансованість у розвитку, дасть можливість вирватися з цього кола.
У багатьох країнах вже діють еколого-економічні механізми, за якими будь-який ресурс має об’єктивну ціну і вона має бути сплачена, забруднювач має повністю компенсувати завдану шкоду, а підприємець чи держава має наперед відшкодувати ризики, пов’язані з його діяльністю їх підприємств. Тому економічно невигідними стають перевитрати ресурсів і забруднення довкілля, а громадяни отримують соціальні компенсації за можливі ризики.
Добитися від дорослих людей ощадливого ставлення до природи можна лише, запровадивши саме такі еколого-економічні механізми. А що стосується молодшого покоління, маємо подбати про його освіту та виховання. Тоді матимемо перспективи у питанні формування природоохоронного світогляду. Саме тому Всеукраїнська екологічна ліга багато років тому створила й тепер опікується дитячою природоохоронною організацією “Екологічна варта”. І впевнена, що саме вартівці в майбутньому стануть лідерами у просуванні і розвиткові ідей збалансованого розвитку.

Назвіть коротко пріоритети у природоохоронній сфері “Блоку Супрун – УРА”.
Виходячи із стратегії збалансованого розвитку, кожна частина програми має екологічну складову. Зокрема, ми пропонуємо розробити і впровадити інноваційну модель економічного розвитку, пов’язану з розвитком науки, прогресивних ефективних ресурсозберігаючих безвідходних технологій. Впровадити екологічно обґрунтовані принципи ведення сільського господарства. Потрібно досягнути збільшення річного приросту відновлюваних джерел енергії в енергобалансі України, розробити і впровадити програми енергозбереження в усіх галузях економіки та в побуті.
Водночас, програма має й окремий розділ, де викладені наші найголовніші екологічні пріоритети. Зокрема, ми прагнемо досягнути таких цілей:
Розробити та затвердити засади Національної екологічної політики та Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища.
Припинити втрати ландшафтного та біотичного різноманіття, забезпечити розвиток національної екомережі, та збільшити площу природно-заповідного фонду України до 10%.
 Покращити якість питної води, надати можливість населенню користуватися якісними природними водами і забезпечити поліпшення екологічного стану водних об’єктів.
Впровадити заходи щодо захисту ґрунтів та підвищення їх родючості.
Домогтися повної заборони використання генетично модифікованих організмів у продуктах харчування.
Поліпшити екологічний стан техногенно забруднених територій та суттєве скорочення викидів і скидів забруднюючих речовин, зменшення обсягів утворення відходів.

Який перший документ представить ваш блок на розгляд парламенту?
Я впевнена у тому, що у новому парламенті фракція нашого блоку внесе на затвердження Національну стратегію збалансованого розвитку України.
В країні має бути продемонстрована політична воля найвищого рівня щодо виходу з екологічної кризи шляхом надання екологічній політиці статусу пріоритетної державної політики та проведення низки першочергових заходів для її затвердження як інтегрованого чинника збалансованого розвитку держави.
Дотримання чинних вимог екологічного законодавства та контролю за їх застосуванням можна досягти тільки шляхом законодавчо закріпленого розширення впливу природоохоронних вимог на процес стратегічного розвитку країни та галузей економіки (інтеграції екологічної політики), і це становить єдиний шлях до забезпечення екологічної безпеки України зараз і в майбутньому.


Останні новини:
06 Березня 2008
ВЕЛ запропонувала депутатам екопріоритети.
26 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми – наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
22 Лютого 2008
Генетично модифіковані організми: наукові та практичні аспекти, ризики та законодавче врегулювання
13 Лютого 2008
Наукова рада ВЕЛ з питань поводження з побутовими відходами
08 Лютого 2008
Громадські слухання по-Сквирському
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.