This version of the page http://www.khmelnytsky.com/news/2007-08-07-1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-13. The original page over time could change.
На сьогодні витрати Пенсійного фонду на доставку та виплату пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”-“з”статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення, відшкодовуються на підставі Закону України №Про збір на обов”язкове державн

ЗА ПІЛЬГИ ТРЕБА ПЛАТИТИ

 

З питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування роз’яснення дає заступник начальника відділу звітності надходження платежів управління Пенсійного фонду у місті Хмельницькому Таїсія Гуменюк.

На  сьогодні витрати Пенсійного фонду на доставку та виплату пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”-“з”статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, відшкодовуються на підставі Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень цього Закону та п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Підприємства з коштів, призначених на оплату праці, повинні перераховувати до Пенсійного фонду кошти,  що покривали б витрати на виплату зазначених пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

Інших джерел покриття зазначених витрат Пенсійного фонду не передбачено. Тому, борги підприємств по невідшкодованих коштах є додатковим тягарем для бюджету Пенсійного фонду.

На 01.08.2007р. 20 підприємств не відшкодували управлінню Пенсійного фонду України у місті Хмельницькому коштів направлених на виплату пільгових пенсій в сумі 321,7 тис. грн. Найбільшими боржниками на сьогоднішній день є :

- АТ  “Хмельницькм’ясо” (О.Божок), борг перед управлінням Пенсійного фонду у місті Хмельницькому  становить  33% в загальній сумі боргу по витратах Фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. АТ “Хмельницькм’ясо”  відшкодовує  Фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій по 6 пенсіонерах;

- ВАТ “Нева” (П. Мойсеєв) - 21% в загальній сумі боргу, на даному підприємстві відшкодування проводиться по 17 пенсіонерах.               

У порівнянні з відповідним періодом минулого року (01.08.2006р.) борг зменшився на 64%, за рахунок погашення в липні 2007 року  ВАТ “АК АДВІС” (І.Дунець) боргу в сумі 480,5 тис. грн.

З нарахованих до сплати коштів протягом 7 місяців 2007 року  до управління Пенсійного фонду у місті Хмельницькому надійшло 108%. Загалом надходження коштів по пільгових пенсіях за 7 місяців 2007 року зросло на 35% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

          Ще одним із джерел наповнення бюджету Пенсійного фонду є надходження від  різниці між сумою пенсії , призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (надалі пенсії, призначеної науковим працівникам).

        За рахунок коштів державного бюджету України фінансується 50 відсотків пенсії, призначеної науковим працівникам у розрахунку на одну особу. Інша частина різниці фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

          Недержавні підприємства, установи, організації та вищі навчальні заклади ІІІ- ІV  рівнів акредитації відшкодовують Пенсійному фонду 100 відсотків пенсії, призначеної науковим працівникам у розрахунку на одну особу.

        На даний час в управлінні Пенсійного фонду у місті Хмельницькому є один навчальний заклад, який не відшкодовує пенсії, призначеної науковим працівникам, а саме ДП “Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” (А.Мартинюк ), який  заборгував управлінню Пенсійного фонду у місті Хмельницькому 45,7 тис. грн. На даному підприємстві проводиться відшкодування по 14 пенсіонерах.

        ДП “Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” відшкодовує 50 відсотків пенсії, призначеної науковим працівникам. Нарахування  пенсії,  призначеної науковим працівникам по ДП “Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” за 7 місяців 2007 року склало 17,2 тис. грн., що становить 46% в загальній сумі нарахувань по управлінню Пенсійного фонду, щодо відшкодування пенсії, призначеної науковим працівникам (37,0 тис.грн)