This version of the page http://mystyle.name/articles/28.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-12. The original page over time could change.
Пошукова оптимізація для оновленого Google — SEO блоґ MyStyle.name

Пошукова оптимізація для оновленого Google

Для тих, у кого прибуток залежить від Інтернету, останнє оновлення Google, яке отримало назву Джаггер, виявилося найважливішою подією за останні декілька років (з моменту оновлення Флорида 2003). Яке пройшло в 3 етапи, оновлення сильно змінило багато правил і стало наслідком того, що всі пошукові оптимізатори стали панікувати.

Оновлення стосувалося декількох важливих аспектів, які впливають на рейтинги і на те, як оптимізатор чи власник сайту повинен підійти до різних складників сайту. Основні аспекти, до яких мало відношення оновлення:

  • Історія ваших сторінок

  • Те, як рахуються сторінки, з яких є посилання на ваш сайт

  • Контент і структура сайту


  • Отже, змінилося все. Але якщо ми звернемо увагу на те, що саме змінилося в кожному розділі, то одразу побачимо, що необхідно оптимізовувати, а також, що не менш важливо, побачимо, що саме Google намагається домогтися цим оновленням. Не менш важливо це тому, що розуміння цілей Google допоможе нам прийняти заходи і уникнути падіння рейтингів у майбутньому (детальніше про це – у висновку).

    ІСТОРІЯ ВАШИХ СТОРІНОК

    Історія вашого сайту, а фактично – окремих його сторінок, грає все більш важливу роль у здібності вашого сайту отримати гарне місце в результатах пошуку. Чим довше ваш сайт у мережі, тим вище ваші шанси отримати гарний рейтинг. Більш того, чим довше існує визначена сторінка, тим вище буде її місце в результатах за додатковим словосполученням.

    Для вас це означає, що вам доведеться приймати до уваги, скільки часу вже існує ваш домен, коли ви будите оцінювати ваші перспективи за визначеними ключовими фразами. На початку розкрутки вам не варто націлюватися на дуже популярні в конкурентів фрази з надією просунутися в Google; краще виберіть менш популярні другорядні фрази, які, одначе, містять ключові фрази і оптимізуюйте сайт в розрахунку на них. Ви досягнете того, що ваш рейтинг буде досить високим.

    Чим менш популярна фраза, тим більше значення для рейтингу набувають інші фактори. Історія – це тільки один з них. По дуже популярним фразам, по яким вам доведеться конкурувати з сайтами з історією, які також не забули звернути увагу і на всі інші фактори, вам буде дуже важко досягти успіху і обійти в результатах цих конкурентів. А ось по менш популярним фразам, інші фактори набудуть вирішального значення, оскільки сайти конкурентів, напевно, оптимізовані по ним не так добре, і ваш сайт набуває шансів обійти їх.

    ТЕ, ЯК РАХУЮТЬСЯ ПОСИЛАННЯ НА ВАШ САЙТ

    Аналогічно, як і історія сайту, набуває значення історія посилань на ваш сайт.

    Як зазначено в патентній заявці Google #20050071741 під назвою «Пошук інформації по історичним даним», посилання, як і сайт, набувають більше значення з плином часу. Цей пункт став зрозумілим після останнього оновлення, коли сайти з давно існуючими посиланнями отримали перевагу перед сайтами з більшою кількістю посилань. «Пісочниця» для посилань діє періодами, тобто після якогось періоду часу посилання набуває трохи більшу вагу, через період часу – ще трохи, і т.д. (точний час, звичайно, це таємниця компанії, щосуворо охороняється і, швидше за все, змінюється, аналогічно, як і основний алгоритм). Це означає, що посилання, які ви створюєте сьогодні, не принесуть великої користі, поки не пройдуть місяці.

    Крім цього, релевантність посилань на ваш сайт важлива, і при цьому здатність Google оцінювати цю релевантність істотно збільшилася. Необов’язково, щоб сторінки, на яких розміщуються посилання, містили ключові слова, щоб рахуватися релевантними, але вони повинні відноситися до потрібної області. Наприклад, лінк на сайт, присвячений пошуковій оптимізації, розміщенний на сайті, присвяченому веб-дизайну, буде рахуватися релевантним, хоч ключові слова на сторінці не мають відношення чітко до пошукової оптимізації.

    Посилання «природнього походження» мають більше значення, ніж посилання «штучного походження». Посилання, які знаходяться безпосередньо в контенті, «важать» більше, ніж розміщенні окремо чи у вигляді списку, оскільки рахуються більш природніми. Коли ви розміщуєте посилання на ваш сайт, постарайтеся, щоб вони були розміщенні не в самоті (а, наприклад, посередені опису вашого сайту).

    Також при створенні посилань перевірте, щоб текст лінків змінювався. Створення сотні посилань з однаковим текстом досить швидко буде розпізнаний, як спроба штучно підвищувати популярність і принесе вам мало користі. Різні варіанти анкерного тексту створять враження більш природнього і більш позитивно вплинуть на ваш рейтинг.

    КОНТЕНТ І СТРУКТУРА САЙТУ

    Показник оптимальної густини ключових слів, судячи зі всього, залишився незмінним, але втратив свою важливість. Сайти з невеликою кількістю слів все частіше з’являються в результатах пошуку по фразам, що основуються більше на їх лінках, ніж на їх контенті, а також на загальній релевантності сайту.

    Хоч значення визначеної густини ключових слів на сторінках сайту зменшилося, збільшилося значення загальної релевантності сайту в цілому. Google вважає за краще рахувати релевантними сайти на основі їх контенту вцілому, а не окремої сторінки. Довідкові сайти загального характеру втрачають свої позиції в порівнянні з сайтами, які присвячені визначеній тематиці. А сайти, на яких одна й та сама тема присутня на більшості сторінках, оцінюються вище, ніж ті, де є тільки сторінка чи навіть розділ на таку тему.

    Внутрішні посилання мають більше значення при визначенні релевантності окремих сторінок. Правильно сформовані внутрішні лінки, розміщенні, краще всього, всередені контенту, нададуть більше значення сторінкам, на які направленні і підвищать ймовірність того, що по визначеним другорядним фразам рейтинги цих сторінок будуть високими.

    ВИСНОВОК

    Хоча оновлення і стало причиною для паніки не одного оптимізатора, у загальному випадку, зрозуміло, що Google хоче домогтися з його допомогою. Збільшивши значення віку доменів і посилань, компанія зменшує ефективність такої тактики, як купка доменів зі зворотніми посиланнями одни на одного (легше купити один і присвятити час на його розкрутку), а також ефективність покупки посилань, тому що покупцю доведеться платити за них місяцями, доки з них щось вийде. Інколи доведеться викласит сотні і тисячі доларів, просто в очікуванні того, що посилання стане хоч якось корисним.

    Крім цього, збільшуючи значення загальної релевантності сайту, на відміну від окремих сторінок, вони дають змогу отримати гарні рейтинги сайтам, чий контент створювався для зручності користувачів, а не пошукових роботів. І це дозволить позбутися від менш значимих сторінок і збільшити ймовірність того, що користувач знайде в результатах пошуку те, що шукає. Сайт, де більше сторінок, що присвячені визначеній темі, швидше за все, з більшою ймовірністю містить шукану інформацію по цій темі, ніж сайт, де їй присвячена одна тематична сторінка або сторінка з посиланнями.

    Хоч не можна назвати це оновлення ідеальним, воно супроводжеється цілим рядом серйозних проблем, які виникають у Google з результатами пошуку. Суворо кажучи, їм є що покращувати, видаляючи спам, але рухаються вони все одно у правильному напрямку. Але що це означає для нас?

    Для тих кому потрібні гарні рейтинги в Google, це оновлення і заданий ним вектор вказують на те, що тактика повинна бути чесною. Спам стає все менш і менш ефективним, а його розпізнавання - все більш і більш кращим. Творці міцних, природніх посилань і сайтів з масою корисної і потрібної інформації опиняться, у кінці кінців, у виграші, хоча значення фактора віку припускає, що вам доведеться присвятити цьому немало часу. І ось до цієї милостивої картини і прагне Google – захоплені веб-майстри створюють великі, цікаві сайти з природніми посиланнями, а користувачі знаходять там все, що шукають. Місія виконана.

    Автор: Dave Davies


    Додати цей блоґ до:  

    Коментувати (тестується)

    * Нік

    Сайт

    e-mail (не показується)

    * Покажіть, що ви не робот (: Відгадайте код.

    Попередні статті:

  • Пошукова оптимізація та розкрутка сайту в Яндексі
  • Search Engines Here to Convert You
  • Корисні мета-теги для розкрутки
  • ← На попередню сторінку