This version of the page http://7chudes.in.ua/info/103.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-11. The original page over time could change.
7 Чудес України
  
новини    змі про нас    фото    маршрути    7 чудес світу
Пошук:

   Сім чудес України
 

 

Заповідник «ÐšÐ°Ð¼’янець»

 
Києво-Печерська Лавра
 
Софіївка
 
Софія Київська
 
Херсонес Таврійський
 
Хортиця
 
Хотинська фортеця
   Спецномінації
 
Визначна пам'ятка сучасної України
 
Визначна пам'ятка духовної України
 
Визначна пам'ятка новітньої історії


Національний історико-архітектурний заповідник «Замки Тернопілля» (м. Збараж)


Місто Збараж вперше згадується в літописах в 1211 році, але задовго до цього місто було одним з найбільш укріплених центрів Галицько-Волинського князівства...

         

      

  ÐœÑ–сто Збараж вперше згадується в літописах  в 1211 році, але задовго до цього місто було одним з найбільш укріплених центрів Галицько-Волинського князівства.

         Коли під стіни міста 1474 року підійшла татарська орда, захисники Збаража згоріли разом з фортецею - але не підкорилися. За це татари знищили замок, розібрали по камінчику навіть мури. Ще раз зруйнували татари місто в 1598 році. З 1636 р. Збараж належить до магнатів Вишнівецьких. Замок був одним з найміцніших, мав на озброєнні 50 гармат. 

         

Більшості назва Збараж зараз асоціюється з “Вогнем і мечем” Генріка Сенкевича - та Єжи Гофмана - адже саме тут відбувалися важливі події козацької визвольної війни середини XVII ст.: в 1649 р. війська Хмельницького осадили сильний польський гарнізон в Збаражі. На допомогу осадженим вийшла добірна армія, керована самим королем Яном ІІ Казимиром. Під мурами Збаразького замку був тяжко поранений Іван Богун. 1707 року тут побував Петро І разом з Іваном Мазепою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



© 7 ЧУДЕС УКРАЇНИ. E-mail: info@7chudes.in.ua