This version of the page http://exlibris.org.ua/uss/index.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-03-08. The original page over time could change.
Степан Ріпецький: Українське Січове Стрілецтво: Визвольна ідея і збройний чин.
Степан Ріпецький
УКРАЇНСЬКЕ СІЧОВЕ СТРІЛЕЦТВО
визвольна ідея і збройний чин
Присвячую моїй дружині Володимирі з Садовських

ПЕРЕДМОВА

I. ГЕНЕЗА І РІСТ УКРАЇНСЬКОЇ ВИЗВОЛЬНОЇ ІДЕЇ

Під московською кормигою. Австрійська займанщина. Самостійна Україна - всеукраїнська визвольна ідея. "Молода Україна". Січовий і сокільський рух. Таємні середньошкільні кружки.

ІІ. СІЧОВЕ СТРІЛЕЦТВО ДО СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Перший військовий гурток. Ідея збройної боротьби і українське громадянство. Ідейні змагання за мету і методи визвольного руху. Українське жіноцтво напередодні вїйни. Організаційна й ідеологічна підготова Стрілецького руху. Товариства "Січові Стрільці" - їх організаційна і військово-вишкільна праця. Шевченківське свято у Львові - маніфестація української сили. Національна проблема - одна з головних причин Першої світової війни. Пляни московського імперіялізму на знищення української нації. Січові Стрільці готові до участи в війні проти Росії. Передвоєнні Січові Стрільці - перша українська військова формація новітньої доби.

ІІІ. УКРАЇНСЬКІ СІЧОВІ СТРІЛЬЦІ

"До боротьби за волю України"! Українська орієнтація, власні сили, національна єдність. Похід російського царату на ліквідацію "мазепинського гнізда". Українське громадянство в Росії і війна. Велика збірка Українських Січових Стрільців у Львові. Протест УСС проти присяги займанницькій державі. На Закарпатській Україні. Вимарш на фронт, бойове хрещення і перші жертви. Блискучий іспит. Карпатська зима - проба фізичної і духової витривалости. Національне військо без держави і державної влади. Невідхильна трагедія розшматованої нації. Боротьба за існування. Настрої і думки УСС напередодні бою на Маківці. Маківка. УССтрілецтво за всеукраїнський політичний провід. Ідея, збройний чин і жертва. Геройська смерть чот. Івана Балюка. Походи і бої на Поділлі. Після першого року трудів і боротьби. Духова творчість Українських Січових Стрільців. Ідейно-політичний зв'язок між УСС і СВУ. На позиції "Весела". Лисоня. Українська політична думка після двох років війни. Новітній військовий вишкіл УСС. УССтрілецтво в обличчі ідейної кризи. Марні надії і заходи. Революцїя в Україні і Українське Січове Стрілецтво. Похід на Україну. На Запоріжжі. В обороні укр. селянства. Громадсько-суспільна праця УСС на Херсонщині і Поділлі. Виїзд УСС з України. Українські Січові Стрільці в боротьбі проти Польщі. Епілог епопеї Українських Січових Стрільців на Великій Україні.

ІV. КИЇВСЬКІ СІЧОВІ СТРІЛЬЦІ

Полонені УССтрільці і революція в Україні. Утворення в Києві Куреня Січових Стрільців. Організаційна, вишкільна і виховна праця. Ідеологічні та організаційні принципи Січових Стрільців. Перша зустріч з дійсністю. Бої Січових Стрільців на вулицях Києва. Відворот з Києва і поновне здобуття столиці. На вершинах організації і бойової сили. Січові Стрільці вірні Українській Народній Республіці. В надії на нову Стрілецьку збірку. Національна політика гетьманської влади. Соціяльно-політичний світогляд Січового Стрілецтва. Відновлення формації Січових Стрільців. Підготова до боротьби проти московської загрози. Січові Стрільці на чолі всенародньої революції. Мотовилівка. Облога столиці й організація її здобуття. Січові Стрільці співгосподарі визволеної столиці. Важке становище України. Оборона Києва. Проскурівська Деклярація. Стрілецька Рада - провідний орган Січового Стрілецтва. Обнова Корпусу Січових Стрільців. Бої за Бердичів і оборона Шепетівки. Тяжкі змагання на Волині і Поділлі. Не довелося втретє визволяти Київ. Останні місяці боротьби Січових Стрільців. Розв'язания формації Січових Стрільців. Роля Січового Стрілецтва в Українській Революції. Січові Стрільці в опінії їх сучасників.

V. ЛЮДИ І ПРОБЛЕМИ

Праця і боротьба поза формаціями. До питання: 1914, чи 1917 рік? Під знаком єдности!
Традиція лицарів Червоної Калини. Символ живої ідеї.

ЗГАДУВАНІ ПОЕТИЧНІ ТВОРИ

Пам'яті Дмитра Вітовського. Пісня про Петлюру. Дума про Хведора Черника.

©  Видавництво "Червона Калина", New York 1956.  Видано при допомозі ювілейного комітету Братства УСС.