UKRAINEWSTAND
Home - NEWS - Weather - Biz - Sports - Press - Calendar - Classifieds

  УКРАІНОВИНИ
Home - НОВИНИ - Погода - Ділове - Спорт - Прес - Календар - Оголошення
ADVERTISEMENT

New children's book written and illustrated by Dzvinka Hayda


| Головна сторінка | INDEX 30 ВЕРЕСНЯ 2000 року |

"ART-TERRA" для Дому Лисика у Львові

ПРОЕКТ

Наталка КОСМОЛІНСЬКА

Цього року серія мистецьких акцій знову нагадала львів’янам масштаб творчого доробку легендарного львівського сценографа Євгена Лисика. До традиційних музейних та виставкових площ цього разу була залучена і “малярка” – майстерня Оперного театру, де безпосередньо пишуть декорації до постановок і де була створена більшість робіт художника.

Крім слайдів з робіт Лисика, охочі ще до першого жовтня можуть побачити “на малярці” (вул.Куліша,6) ювелірно зроблені макети до кількох постановок Лисика : “Ромео і Джульєтти”, “Тіля Уленшпігеля”, “Вія”... І познайомитись із польотом архітектурної думки студентів Львівської Політехніки щодо місця, де могла б зберігатись нарешті належним чином спадщина великого митця. Створити Дім Лисика у Львові – як центр, де могло б експонуватись і вивчатись мистецтво сучасного театру – справа честі відомого архітектора Віктора Проскурякова – дослідника історичної та архітектурної генези українського театру, шанувальника творчості і пам’яті Євгена Лисика. На жаль, зараз, при всьому шанобливому ставленні до Лисика, дирекція Львівського оперного просто не в стані зберігати довго (і якісно) в стінах театру квадратні кілометри створених художником декорацій. Приміщення театру було геніально спроектоване Горголевським, але ж СТО років тому. Тоді його експлуатація передбачала функцію “плей-хаузу” – тобто це була сцена для різних трупп і різних жанрів сценічного дійства. Додаткових площ, де можна було б створити музей Львівської опери, на жаль, у театрі не має. Як немає вже і великої частини його гіпотетичних експонатів: у 1991 році, під час реставрації приміщення, більшість старих декорацій, серед яких були ще австрійські, було вивезено на технічне подвір’я театру в Кривчицях, де і згнило.

Поки що спадщиною Євгена Лисика віддано опікується родина (дружина з донькою), але її енергетичні та фінансові можливості, рівно ж як і друзів та шанувальників художника, уже вичерпуються. Усі доступні індивідуальній ініціативі кроки на шляху до музею Лисика у Львові було зроблено: від 1992 року практично жодна театральна акція у Львові, а згодом і у Києві не обходилась без виставки “in memory” Євгена Лисика. І “Золотий лев”, і “Березіль”, і урочисте відкриття Палацу Мистецтв. З часом вшановування пам’яті Лисика виокремилось в окремий проект. Від 1995 року Віктор Проскуряков ввів як курсове завдання своїх студентів проектування саме Дому Лисика у Львові. “Ми зробили стільки варіантів для цього дому, продумали, прорахували і викреслили проект для будь-якої можливості: розбудувати “малярку”, добудувати Палац мистецтв або картинну галерею, вписати автономну споруду у вільний майданчик “кічка” (без шкоди фундаментам Низького замку) і т. д., і т. п. Наступні кроки – за державою, яка має нарешті зрозуміти, що Лисик – це найтвердіша національна валюта. Художник такого рівня як Євген Микитович Лисик – це “золотий фонд” нації. Крім того, це ще й мур, об який розіб’ється будь-який суржик хоч як потужно фінансованої масової культури”.

З усіх мистецьких спадків Львова, які все ще чекають на державне піклування
(Юліана Дороша, Карла Звіринського, Дмитра Шелеста, Олександра Аксініна...), спадок Євгена Лисика , і через свої масштаби, і через свою нагальну потрібність у сучасній українській культурі, як камертон, насамперед, мав би стати першочерговою турботою не лише міської влади, але і державної. Чи стане – питання до неї.

Відкритий лист до
Президента України
Вельмишановний пане
Леоніде Даниловичу Кучмо!

21 вересня 2000 року минуло 70 років з дня народження видатного українського художника, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка Євгена Лиска. Перша спроба показати для шанувальників його таланту, львів’ян та гостей міста, багатогранний доробок художника, була зроблена лише 24 серпня 1996 року. На жаль, уже після його смерті. Та ніяка разова експозиція не спроможна охопити все розмаїття спадщини майстра: декорації до вистав, малюнки, ескізи, десятки тисяч квадратних метрів театральних горизонтів, панно, завіс. Адже починаючи з 1961 року і до останнього дня свого життя Євген Лисик створив близько ста сценічно-художніх образів балетних та оперних вистав.

Ця спадщина, яка визнана майстрами пензля світу, потребує особливої уваги та патронату, як здобуток Держави і Нації. Без належної підтримки від перших осіб Держави, велетенський доробок художника Євгена Лисика може не лише забутись серед рутини буденного життя, але й фізично перестати існувати. Жодна Львівська громадська та державна організації не спроможні забезпечити належні умови для зберігання та популяризації творів видатного художника. Не сприяє цьому й відсутність юридично-правового статусу зібрання.
Щоб врятувати безцінні твори, які, безумовно, є свідченням високого художнього рівня Українських митців, просимо Вас, Леоніде Даниловичу, підтримати і допомогти створити на державному рівні програму “Спадщина Є. Лисика”, яка б включила:

– визначення правового статусу спадщини;
– забезпечення належних умови для зберігання та експонування всіх творів художника;
– довготривалу програму заходів щодо популяризації в Україні і в світі творчого доробку Є. Лисика.

Просимо Вас особисто підтримати елементарними коштами святкування ювілею Художника Лисика.
З повагою
Оксана Лисик–Зінченко –
дружина художника,
Ганна Лисик -
донька,
друзі, товариші і шанувальники творчості художника.

POSTUP - ПОСТУП
№162 (606),
30 ВЕРЕСНЯ 2000 року

ПЕРША СТОРІНКА
·Цитата "Поступу"
·Ющенко у пастці
·Бориса Тарасюка відправили у відставку
·Кваснєвського не хочуть бачити у Львові

ПОГЛЯД
·Стихійне лихо зневоднення
·Проблеми міста вирішують діти
·Теорія управління

ПОСТУП У ЛЬВОВІ
·Психічно хворий студент юрфаку керував бандою
·Владні амбіції
·КІЛЬКА СЛІВ
·За Магдебурзьким правом
·Викрадений туберкульоз вважати недійсним

ПОСТУП З КРАЮ
·Рекрутів цієї осені буде менше
·Тарасюк виявився офірним цапом
·Телеміст погрожували підірвати
·Рябець розкручує свій виборчий закон

ПОСТУП У СВІТ
·Данія проти євро
·Не треба боятись ризику, а треба знати все
·Викрито педофільну мафію
·СВІТООГЛЯД

ЕКОНОМІЧНИЙ ПОСТУП
·КРАЙ
·Daewoo поділять на дрібні частинки
·Неонацисти загрожують економіці Німеччини
·"Лукойл" продав RenTV
·СВІТ

ОСОБИСТОСТІ У ПОСТУПІ
·Тарас Стецьків: Марчук проти диверсифікації

МУЗИЧНИЙ ПОСТУП
·Марина Одольська та Сергій Манек готуються до шлюбу
·Рецепт успіху від "Океану Ельзи" є оптимізм

АРТ-ПОСТУП
·Цей спокусливий романтизм шістдесятих
·Народний артист України Богдан Козак: Акторів та театрознавців нам не бракуватиме
·"ART-TERRA" для Дому Лисика у Львові

ІНТЕРВ"Ю У ПОСТУПІ
·Народний артист України, композитор Мирослав Скорик: Я ніколи не пишу конформістської кон"юнктури!

СПОРТ-ПОСТУП
·Спекулянти пролетіли
·Мозамбік святкує
·Квиткові скандали тривають
·Україна без медалей
·"Кривбас" - це завжди неприємна згадка
·Оголені олімпійські чемпіонки
·Замало презервативів!

POST-ФАКТУМ
·КАЛЕНДАР
·Александр Макквін

 




обзор фотоаппарат pentax optio t30, а так же Отзывы, статьи, инструкции
скрытое видеонаблюдение
работа кадровое агенство