Рус      Eng 
Главная
Знакомьтесь ближе
Законотворчество
Гражданская позиция
Прямая речь
Дайджест
Проекты
Обратная связь
Фотоархив
Аудио/Видео




поиск на сайте









Новости: коротко


Также в разделе:

Украина и Польша согласовали правила приграничного движения
01.03.2008, 14:36
«Газпром» не отказался от намерения сократить поставки газа в Украину
29.02.2008, 13:19
Харьковский горсовет просит Киев не продавать «Турбоатом»
29.02.2008, 11:24
Совет ЕС одобрит соглашение с Украиной по экспортным пошлинам
29.02.2008, 11:12
ЕС призвал украинских политиков к компромиссу
28.02.2008, 15:08



ОБСЄ піднімає питання про статус російської мови в Україні


26.01.2008, 12:45

вернуться в раздел

Верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин Кнут Воллебек вважає проблему російської мови в Україні вирішуваною.

"Росіяни, які проживають в Україні, мають право на використання своєї мови, як і Україна має право на свою державну мову. Найближчим часом я маю намір торкнутися питання мови й освіти для російських груп. Є приклади того, як різні мови функціонують в різних регіонах окремих держав. Отже проблема цілком вирішувана", - сказав Воллебек в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ", опублікованому в суботу.

При цьому, кажучи про те, чи повинна бути російська мова в Україні регіональною або другою державною, представник ОБСЄ зазначив, що має намір обговорити цю проблему з владою України. "Я відповім на це питання під час наступного візиту до Москви. Раніше хочу обговорити цю тему з українською стороною", - сказав він.

Коментуючи рішення влади України про дублювання українською мовою всієї іноземної кінопродукції, зокрема російської, Воллебек висловив думку, що цю проблему "легко розв'язати". "Просто потрібно ввести вимогу не про обов'язкове дублювання фільмів, а про субтитри. Ми можемо допомогти Україні", - додав він.

Водночас, щодо становища російськомовного населення в Естонії та Латвії, Воллебек заявив, що "російська влада не повинна підливати масла у вогонь, їй слід визнавати позитивні зміни, які відбуваються (у цих республіках - ред.)".

"Є ще один важливий момент: Росії та балтійським країнам потрібно визначитися зі своїм розумінням історії, щоб не роздувати конфлікти. Це пішло б на користь усім", - вважає він.

"Офіс верховного комісара, так само як і російська влада, визнає право кожної держави навчати національній мові громадян, що проживають на своїй території", - сказав Воллебек, кажучи про плани Естонії з наступного року почати навчання російськомовних державній мові з дошкільного віку.

При цьому він визнав, що "у меншин є право навчання і своїй мові".




версия для печати










Официальный информационный сервер

Copyright © 1999-2008 Партия регионов
Использование материалов, размещенных на сайте разрешается
с условием размещения ссылки на сайт Партии