28 лютого 2008 рiк № 289 (4289)
на головну | пошук | контакти | передплата
    

політика

28.02.08

Європейський досвід парламентаризму сприятиме розвитку вітчизняної демократії



Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк завершив свій робочий візит до Брюсселя. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європейського союзу, Верховним представником ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єром Соланою сторони обговорили питання функціонування українського парламенту, демократичні зміни, що відбуваються в Україні. А також міжнародну проблематику, у тому числі питання Косово, співробітництво України та ЄС зі своїми західними і східними сусідами.

Коментуючи журналістам результати зустрічі, Арсеній Яценюк назвав розмову з Хав’єром Соланою «цікавою, складною у певних моментах, але перспективною і правильною». На запитання журналістів про його оцінку дій опозиції, відносини між опозицією і чинною коаліцією в українському парламенті Голова Верховної Ради зазначив: «Роль опозиції — критикувати уряд, наглядати за урядом, виступати від імені опозиції у парламенті, а не блокувати його». Водночас роль коаліції, переконаний А. Яценюк, — «набути тієї сили, яка необхідна, щоб у суспільстві були відповідні зміни, відповідати перед тими виборцями, які проголосували за членів коаліції».

Підбиваючи підсумки зустрічей з європейськими високопосадовцями, глава парламенту приділив велику увагу питанням співпраці України з ЄС у сфері енергетики. Зокрема з огляду на те, що Україна, за його словами, є одним із ключових транзитерів і постачальників енергії до Європи, А. Яценюк висловився за необхідність вироблення енергетичної політики у рамках ЄС. «Україна може і повинна стати частиною європейської енергетичної політики», — переконаний він. Зазначивши при цьому, що «в Україні не вироблено внутрішньої енергетичної політики», немає системного підходу в цій сфері. Торкаючись питань постачання газу до Європи, Голова Верховної Ради наголосив: повинні існувати довгострокові відносини як з постачальниками, споживачами, так і з транзитерами газу.

Голова Верховної Ради провів також низку зустрічей з керівниками провідних європейських інституцій. Зокрема, взяв участь у 10-му засіданні спільного Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС.

Виступаючи перед високоповажними учасниками засідання, Арсеній Яценюк зазначив, що саме парламентське співробітництво може виступити важелем зміцнення партнерства між Україною та ЄС, як у двосторонніх відносинах, так і в процесі загальноєвропейської інтеграції. Відзначаючи зростання ролі Європарламенту, голова Верховної Ради зауважив: після внесення поправок до Конституції, відповідно до яких Україна є парламентсько-президентською республікою, роль парламентської складової у розбудові Української держави значно зросла. Пан Яценюк висловив сподівання, що європейський досвід парламентаризму сприятиме євроінтеграції нашої держави на шляху набуття країною членства в ЄС.

Питання співробітництва України з Європейським союзом у сфері енергетики Арсеній Яценюк обговорив з Європейським комісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом. Глава парламенту переконаний: «однією великою складовою енергетичної політики України» мають стати інвестиції. При чому всі іноземні інвестиції повинні мати рівний доступ до українського ринку за умов державного контролю. У свою чергу, єврокомісар висловив задоволення нашою країною як надійним транзитним партнером і відзначив її значний потенціал як експортера електроенергії.

Питання угоди про спрощений візовий режим між Україною та Європейським союзом та її ратифікації, а також роботи моніторингового комітету щодо виконання цієї угоди Арсеній Яценюк обговорив з Комісаром з питань Європейської політики сусідства та зовнішніх зносин Бенітою Ферреро-Вальднер. Про це повідомив Голова Верховної Ради під час прес-конференції за підсумками його робочого візиту до Брюсселя. Згоду на створення такого комітету, за словами глави парламенту, Європейська Комісія дала, а працювати він почне з наступного місяця.

Крім того, Голова Верховної Ради повідомив, що у ході його зустрічі з Головою Палати представників парламенту Бельгії Германом ван Ромпеєм було обговорено проблеми подолання парламентського протистояння. При цьому він відзначив спільні проблеми, що стоять перед парламентами обох країн. Зокрема, у Бельгії, яка є країною стабільної демократії, «існує зараз політична криза, відсутній постійний уряд, вже майже протягом року Бельгія не визначається щодо подальшої роботи коаліції, а також призначення повноцінних членів уряду, в країні існують ті само проблеми мови».

Процеси, що відбуваються у Верховній Раді, А. Яценюк пояснив тим, що «парламент завжди був придатком виконавчої влади, він обслуговував різні гілки влади — то президентську, то урядову, ніколи не будучи самостійним». Єдиним шансом для України підтвердити статус демократичної держави А. Яценюк вважає розвиток парламентсько-президентської республіки. І додав, що не бачить можливості узурпації влади та повернення до класичної форми президентської форми правління. «Не бачу доцільності цього і переконаний, що і Президент у цьому не зацікавлений», — сказав він.

Водночас Арсеній Яценюк висловив сподівання на загальну підтримку європейських парламентаріїв, зокрема у прийнятті нової посиленої угоди щодо співробітництва України з ЄС та угоди про зону вільної торгівлі, які повинні пройти процедуру узгодження в стінах Європейського парламенту.

На знімку: зустріч Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка з Генеральним секретарем Ради ЄС, Верховним представником з питань загальної зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.







Iншi матерiали роздiлу "політика":

Спроба повернутися у 2004 рік / 28.02.08
Народний депутат Валерій Баранов (фракція Блоку Литвина) разом з колегами Олександром Омельченком («НУ—НС»), Володимиром Рибаком (ПР) та Сергієм Гордієнком (КПУ) підготували нову редакцію закону про... 

Наша країна хоче новий договір про безпеку / 28.02.08
Україна найближчим часом має намір виступити з ініціативами щодо зміни Договору про європейську безпеку.  

Формування бюджету зверху вниз заганяє громади в глухий кут / 28.02.08
Події, які в середині січня відбувалися у Тростянці, ще й досі в епіцентрі уваги мешканців Сумщини.  

На часі — конкретний механізм розблокування / 28.02.08
Сьогодні робоча група з напрацювання документа для розблокування роботи Верховної Ради обговорюватиме «конкретний механізм»: які і скільки постанов щодо НАТО голосуватимуть у сесійній залі.  

Бензин подешевшає. Після стимулювання... / 03.11.06
Кабінет Міністрів і компанії, що працюють на ринку нафти і нафтопродуктів України, домовилися про зниження цін на бензин.  

Поспішаємо повільно / 03.02.06
Ранкове засідання 2 листопада  

Мешканці гуртожитків зможуть приватизувати своє житло / 28.02.08
Комітет з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики розглянув чотири законопроекти, які стосуються забезпечення житлових прав мешканців... 

Чим далі зволікатимемо зі вступом до СОТ, тим гірші умови отримаємо / 03.11.06
Вечірнє засідання 1 листопада  

Діалог з регіонами / 03.11.06
Розвиток регіонів та України, її місце у світовому співтоваристві, маленькі й великі проблеми українців, удосконалення законодавчої системи — про все це йшлося на зустрічі Президента з журналістами в... 

Інерція відповідальності / 03.11.06
Іван Васильович Вернидубов у березні 2006-го став народним депутатом України вдруге.  

Досвід дніпропетровців — усім! / 03.11.06
Понад мільйон ветеранів війни, праці, військової служби й інших пенсіонерів об’єднує Дніпропетровська обласна організація ветеранів. 

Час вимагає негайних рішучих змін / 03.11.06
Як фахівець у галузі комунікацій, я спрямовую свої зусилля депутата Верховної Ради на розробку й прийняття законів, що зміцнюють позиції України в світовому інформаційному просторі, а також впроваджую... 

Аналіз практики застосування державними органами влади Конституції та законів України, віднесених до предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони / 28.02.08
Відповідно до статті 24 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони проаналізував практику застосування та ефективність... 

Житло від Бориса Колеснікова / 28.02.08
Народний депутат України Борис Колесніков узяв під опіку сім родин Волині, в яких виховується десять і більше неповнолітніх дітей. Першими кошти для спорудження будинку в розмірі 200 тис. грн.... 

Міністрів викликають на килим / 04.11.06
П’ятнадцятого листопада у Верховній Раді мають прозвітувати міністри оборони Анатолій Гриценко і закордонних справ Борис Тарасюк. За відповідну постанову парламенту проголосував 241 народний депутат.... 
Сьогоднi в номерi
політика

Спроба повернутися у 2004 рік

Наша країна хоче новий договір про безпеку

Формування бюджету зверху вниз заганяє громади в глухий кут

На часі — конкретний механізм розблокування

Мешканці гуртожитків зможуть приватизувати своє житло

Європейський досвід парламентаризму сприятиме розвитку вітчизняної демократії

Аналіз практики застосування державними органами влади Конституції та законів України, віднесених до предмету відання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

Житло від Бориса Колеснікова
економіка

Передові інформаційні ресурси — на службу регіону
новини звідусіль

На страйк вийшли друкарі

Влада запропонувала інтелігенції вести відкритий діалог

Торговці національною символікою знову подають «sos»

Задихнулися в закинутій шахті

Луганськ допоможе сусідам обрати президента

Рятувати потопаючих дітей першим кинувся сержант «Беркута»

У МЗС здивовані стилем коментарю колег

Три місяці — і 20-поверховий будинок

Видворили за межі країни
суспільство

Наука перемагати, або перемога — разом з наукою

Військовий аеродром розібрали по цеглинці

«Щедрість» у роздаванні земельних ділянок закінчилася низкою кримінальних справ

Податки люблять прозорий бізнес
самоврядування

Бюджет не може — продаж допоможе
день

Черговий борг чи шахрайство посередників

КС визначить,які документи є офіційними
освіта

Вчителям української мови підвищать зарплату. Якщо знайдуть гроші
сім'я

Казки великого міста

Якщо страх не минає

Обережно, діти, маніяк!

Обручки із заслання

«Пласт» допомагатиме сиротам
спорт

Багато меду і трохи дьогтю

Вісті звідусіль

Третій старт

Досвідом поділяться бельгійці
  Eкспорт матерiалiв

За умови повного або часткового вiдтворення посилання на
www.golos.com.ua є обов'язковим (для iнтернет-ресурсiв гiперпосилання).